Hajde iskusne kolačarke nabacite neki zgodni receptić koji bi išao otprilike ovako:
fini biskvit (tamni)+
krema od čokoladnog pudinga +
šlag ili neka fina glazura
Evo ti recept original, a dole ti napišem koju varijantu možeš smućkati sa pudingom.
KORA:
9 žumanaca mutiš sa 9 kašika šećera. Kad pobeli i pojave se mehurići dodaš lagano 2 kašike prezli i 150 gr. mlevenih oraha (ja ne jedem orahe, pa mi je zamena pečeni i samleveni lešnici) i 4 ravne kašike kakaa.
Sad umutiš čvrst šne od 9 belanaca i žicom ili kšikom ga polagano umešaš u onu braon smesu.
Uzmeš veliki pleh (ja stavim u onaj koji ide u rernu, ali može i neki malo manji-ja takvog nemam), dobro ga podmažeš maslacem i poprašiš brašnom i mrvicama i u njega izliješ i ubaciš u prethodno zagrejanu rernu na 180 °C. To pečeš otprilike 10 minuta.
TIPS & TRICKS
Najbolje ti je da napraviš probu čačkalicom (kad misliš da je pečeno, ubodeš čačkalicom na sredini kolača, pa ako na njoj nema vlažnih i musavih tragova, kora ti je pečena)
Uvek je dobro koru ostaviti malo u isključenoj i odšktrinutoj pećnici, da ne bi naglo splasnula kad se izvadi napolje onako vruća.
To znači da se pećnica mora isključiti ranije, pre isteka vremena za pečenje.
FIL:
250 gr. margarina/maslaca (koji su na sobnoj temperaturi) i 250 grama šećera u prahu mutiš mikserom dok ne postane penasto. U to dodati 2 cela jaja i 100 grama otopljene čokolade. Mutiti dok masa ne postane homogena. (I ovde imam ispravku-ja ne jedem živa jaja, tako da ovde ja mutim žumanca na pari sa 2-3kašike šećera uzetih od onih 250 grama i kad to krene da se zgušnjava, u to ubacim još i čoksu i 3 kašike mleka i onda bude super. Sačekam da se prohladi i umešam u onaj margarin)
Umutiti 2 kesice šlaga (ali u taj šlag stavljaš manje mleka/vode, da ti se ne bi razlivao) i sjediniti sa filom.
Koru preseći na 2 dela, pa između filovati.
GLAZURA:
3 štangle (60 grama) čokolade, 3-4 kašike mleka (možeš staviti umesto jedne kašike mleka i 1 kašiku slatke pavlake/vrhnja) i 1 kafenu kašičicu putera. Topiti na tihoj vatri ili nad parom, stalno mešati, pa kad se homogenizuje tako vruće preliti preko gornje kore.
Staviti u frižider i služiti dobro ohlađeno!
E sad, varijanta za tvoj fil bi bila na primer:
Skuvaš 2 pudinga i u njega još ubaciš 100 grama čokolade i staviš za trećinu više šećera nego što piše na kesici. Ja bih stavila i 1 burbon vanil šećer.
Kad se prohladi, u to umešaš 150-200 grama umućenog maslaca i 1 umućen šlag (isto kao i gore, u taj šlag stavljaš manje mleka, da ti se ne bi razlivao posle)
Ostalo sve isto...