Pokazuje rezultate 1 do 42 od 42

Tema: prvo dijete u 2009 god-7000 kuna

Datum pristupanja
    May 2008

Početno prvo dijete u 2009 god-7000 kuna

Jadranka Kosor odlučila je 7000 kuna dati roditeljima svih beba koje se rode u prvom satu 2009. godine, piše Večernji list. Prošle godine toliko je trebala dobiti samo jedna, prva rođena beba. Kosor je na prvog dana 2008. godine obišla rodilište u Petrovoj u Zagrebu. Majci malenog Ivana Tamaruta obećala je 7000 kuna. Tada se javilo nekoliko hrvatskih rodilišta. Svi su tvrdili da je prva hrvatska beba u 2008. godini rođena baš u njihovu rodilištu. Kosor je tako umjesto 7000 potrošila 28.000 kuna. Zbog prošlogodišnjeg problema, potpredsjednica Vlade odlučila je darovati sve bebe rođene u prvom satu Nove 2009. godine. Prošlih godina u tom je satu rođeno prosječno pet do šest beba.

frida izmjenila naslov

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

super :D

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Kako ubrzat porod?

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

puno se sekaj ZA porod mozda za to dobijes 7000 kuna isplati se, ZEZAM SE

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da vjerojatno će prva isplata i biti 20009. godine

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

tek sad vidla da sam napisala 20009 umjesto 2009 PLAVUSA

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

janje, procitaj pravila ovog podforuma, ovo je vec drugi topik koji nikako ne spada pod pdf POROD

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

a nisam znala gdje ga staviti. SOOOORY prebacite gdje mislite da spada

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Evo, sada brzo na dogovoreni elektivni carski kod Podobnika i smanjis si troskove poroda za 7000kn.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

mislim da će u zg prifaliti zaliha dripa - bez obzira na štetne poslijedice, biti će onih koje će htjeti malu ubrzati.
    a možda bude bilo i mita i korupcije - ono, daš tisuću kuna doktoru da pomakne sat poroda unaprijed ili u nazad.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

:/

kladim se u tone potrošenog dripa i nepotrebnih CR-a za to zeru para

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

a zašto su rođeni u prvih sat vremena nove godine zaslužili da dobiju 7000 kuna, a drugi ne?

ovo je trik pred lokalne izbore o tome kako se u određenoj stranci brinu za natalitet.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

mislim da su sva djeca zasslužila dobiti isto bez obzira kad su rođena ,jer ni jedno dijete nije manje vrijedno!

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno Re: prvo dijete u 20009 god-7000 kuna

Citiraj malo janje prvotno napisa
    Jadranka Kosor odlučila je 7000 kuna dati roditeljima svih beba koje se rode u prvom satu 2009. godine.
    to ona daje iz svog đepa, kad je ona odlučila

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

bolje bi bilo da tih 7000 kn donira nekoj organizaciji koja se bavi djecom ili sl. ili tom bolničkom odjelu.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

a zašto su rođeni u prvih sat vremena nove godine zaslužili da dobiju 7000 kuna, a drugi ne?

ovo je trik pred lokalne izbore o tome kako se u određenoj stranci brinu za natalitet.
    mislim da su sva djeca zasslužila dobiti isto bez obzira kad su rođena ,jer ni jedno dijete nije manje vrijedno!
    ovo sam i ja pomislila kad sam pročitala
    meni ovo više zvuči na lutriju, nego da je nekome stalo do nataliteta

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Bolje bi bilo da za te novce kupi stolčiće za rađanje i malo obrazuje doktore, po vrlim nam rodilištima u lijepoj našoj...

Tincha avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    blizu al opet dovoljno daleko od metropole

Početno

slažem se s anamar. Mogu reći da sam bila malo zaprepaštena kad sam pročitala članak o darivanju djece na taj način. Po čemu je dijete rođeno 1.1. vrednije od onog rođenog u travnju, kolovozu, prosincu... Ili već tako gledajući, zar je dijete rođeno u jedan sat poslije ponoći manje vrijedno od onog rođenog prethodno. S obzirom da se radi o donaciji ministarstva, dakle Kosorka ne daje donaciju iz svojeg džepa, nego o novcima poreznih obveznika uključujući i moje novce. Nemam ništa protiv da se daruju djeca ali ne selektvno prema datumu rođenja. Svi su pred zakonom jednaki, bez obzira na rođenje, piše u Ustavu.
    Bila sam toliko srdita na ovo sve da sam čak razmišljala da pošaljem zahtjev ministarstvu kad mi se beba u proljeće rodi da zahtijevam 7000kn, a odbijenicu proslijedim Ustavnom sudu. Baš bi me zanimao ishod samo se bojim da pristojbe za žalbe i nisu tako malene.

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

lijepo je dobiti nofce, ali ovo mi je bez veze
    i ja pomislih na nepotrebne intervencije

neka novce da za poboljšanje uvjeta u rodilištima - od edukacije do opreme
    prenatalna i natalna skb
    riješiti otvorena pitanja kod potpomognute i posvajanja

najljepši poklon će svakome biti dijete

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

i ja sam si svašta pomislila kad sam pročitala vijest
    nije lova za baciti

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    :/

kladim se u tone potrošenog dripa i nepotrebnih CR-a za to zeru para
    ovo mi je prvo palo na pamet kad sam čula za tih 7 tisućica

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

meni je u redu ideja. Bolja bi još bila da svim novorođenim bebama daju 7000kn, ne samo "prvima".
    A da sam definitivno protiv dripa i induciranog poroda, sigurno na to ne bih pristala radi 7000 kn.

Luminitsa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Čista lutrija, ništa drugo. Da je to objavila pred 9-10 mjeseci, možda bi i bilo efekta.

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Pravobraniteljica protiv darivanja prvih beba

meni je u tekstu najtužniji dio što se hvale s ovim:
    ''Delimitirane naknade u prvih šest mjeseci prošle godine iskoristilo je 5000 majki, dok je u Hrvatskoj rođeno oko 43 tisuće djece.''

Ako ja dobro razumijem, onda samo 5.000 žena od 43.000 ima plaću veću od 4250 kuna.
    odnosno u prosjeku samo 11% žena ima plaću veću od 4250kn.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Svima a ne samo njima!

Bebe na lutriji - grozno. Postoji li bilo koja žena ( osim ovih koje su dobile novce ) da joj se ovaj potez čini pozitivan?

jurisnik avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Meni je taj potez potpuno nelogičan - zašto baš taj prvi sat poslije ponoći?
    Kako se osjećaju žene koje su rodile malo prije ponoći ili malo poslije 1??

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne čini mi se ovaj potez niti posebno pozitivan, ali niti ovako negativan.
    Mislim, nije ovo jedini koji diskriminira po mjestu ili vremenu rođenja (koliko dobijaju npr obitelji u Blatu ili kako smo mi koje smo rodile 3 mjeseca prerano spušile izdašna davanja od zagreba grada itd)
    Brinu me požurivanja poroda, eventualne nepotrebne intervencije (iako njih svakako viđamo ali bez toga vi barem stara godina bila relativno mirno vrijeme za rađanje), ali ne vidim ovo kao diskriminaciju.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kako nas je vec vise novinara kontaktiralo za izjavu o darivanju prvorodjene djece, evo rodinog stava

Udruga RODA smatra da se u slučaju darivanja prvorođenje djece u 2009. godini ne radi o diskriminaciji sve ostale djece koja nisu rođena u prvom satu nove godine. Riječ je o simboličnoj gesti, ne o populacijskoj mjeri. Prema našim saznanjima, i u drugim se državama na sličan simboličan način daruju majke i djeca rođena u novogodišnjoj noći, a i u Hrvatskoj je ova praksa postojala i prije.

Postoje i drugi pokloni, na lokalnom ili državnom nivou, pa i prava, koja se ostvaruju ovisno o tome je li dijete rođeno naprimjer kao prvo, treće ili osmo u obitelji, ovisno o tome koliko dugo mu roditelji imaju prebivalište u nekoj općini, gradu, koliko dugo roditelji imaju hrvatsko državljanstvo, ili ovisno o tome jesu se rodili sat vremena prije ili poslije nego je stupio na snagu novi Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama.

Ne postoje mjere, pa tako niti geste, koje će obuhvatiti SVAKO dijete i/ili im SVIMA dati jednako, ali smatramo da to ne govori da nisu jednako vrijedna osim ako su takve mjere praćene nekim stvarnim oblicima diskriminacije.
    RODA

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Darivanjem djece rođene u prvom satu Nove godine htjeli smo, kao simboličnu gestu, dati poruku i upozoriti na problem s kojim je Hrvatska suočena, na što je upozorio i sam kardinal Josip Bozanić, a onda podsjetiti i na sva nastojanja Vlade da se demografska slika Hrvatske popravi
    ovo je izjava misnistrice Kosor na pitanje o diskriminaciji beba novogodišnjim darom prvorođenima u Vjesniku
    gesta je divna stvar, ali ja mislim da u vrijeme depopulacije s kojom se suočava Hrvatska nije vrijeme za geste nego za konkretne/opipljive/ne šminka mjere kojima će se poticati natalitet.
    evo primjera Njemačka, daje tisuće i tisuće eura za rođeno dijete. Bugarska roditeljima daje nakandu u trajanju cijelog dopusta od 90 % plaće, te sufinancira dadilju do druge godine života djeteta, te daje nakandu "baka servisu" do treće godine djetetova života.

da je Hrvatska zemlja koja doista potiče natalitet ja bi potpisala svako slovo ovog Rodinog priopćenja. smatram da je depopulacija naš gorući problem. na žaslot ministrica obitelji povećanje proračunske osnovice za rodiljni dopust na 2670 kuna smatra poticanjem nataliteta. ja sam jako razočarana neuspješnom hrvatskom demografskom politikom.

da istina je, nema te mjere koja će obuhvatiti svako dijete. i uvijek će se dogoditi diskriminacija kad se neka mjera uvede na šetetu onih koji su se rodili ranije. ali stvarne mjere ne diskirminiraju djecu rođenu od trenutka kad se uvedu. geste diskriminiraju.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jedno mi je rasprava o smislu geste ali drugi par rukava da li se radi o diskriminaciji, ovo s diskriminacijom mi je beskorisno napuhavanje priče. I nikako se ne slažem s tom riječi u ovom kontekstu.

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

da je država Hrvatska bogata i da roditelji ne važu hoće li imati prvo/drugo/treće... dijete zbog novca i ja bi se složila s tobom Majo.
    ali stvarnost je na žalost drugačija. nemalo puta na ovom sam forumu naišla na ono "da je više love imali bi više djece".

meni je tu stvarno ključno pitanje ono što je potaknula sama ministrica (u onom citiranom dijelu mog posta), a to je da se gestom želi upozoriti na problem nataliteta u Hrvatskoj.
    ne znam jel mi to prije :shock: ili
    koga ona upozorava na pad nataliteta? rodilje? pa ONA je ministrica, u njenim su rukama mjere pronatalitetne politike! a to svakako nije darivanje pet rođenih u prvom satu NG. još uvijek smatram da je takva gesta samo prikaza za obnevidjelu javnost ususret lokalnim izborima.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne mislim da je rijec o diskriminaciji, ali smatram da je iznos od 7000kn pretjeran za simbolicnu gestu.

da se radi o npr. 500kn ne vjerujem da bi spominjali niti diskriminaciju, niti dripove i elektivne carske...

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj jurisnik prvotno napisa
    Meni je taj potez potpuno nelogičan - zašto baš taj prvi sat poslije ponoći?
    Kako se osjećaju žene koje su rodile malo prije ponoći ili malo poslije 1??
    X

nije diskriminacija, ali je totalno glupo

ajde posjeta, cvijeće, nekakav poklon, državni zlatnik i tako nešto
    ali ne baš zanemarivi novčani iznos samo jer je rođeno u 1. satu nove godine mi je totalno bezveze

stvarno bi bilo pametnije da se taj novac dao rodilištima

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

e kako mi ide na živce to sa padom nataliteta u RH i "strahovima" da će Hrvati izumrijeti za jedno 200 god

kome briga? uvesti ćemo nove državljane

pišem pod dojmom iznerviranosti nekog katoličkog kalendara koji ima tekstove i slike bebača .. a tekst: kakva si ti mater kad imaš samo 1 ili 2 djece? bar sedmero za ljubljenu RH i katoličku Crkvu. ksenofobičan tekst do boli

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

e kako mi ide na živce to sa padom nataliteta u RH i "strahovima" da će Hrvati izumrijeti za jedno 200 god

pišem pod dojmom iznerviranosti nekog katoličkog kalendara koji ima tekstove i slike bebača .. a tekst: kakva si ti mater kad imaš samo 1 ili 2 djece? bar sedmero za ljubljenu RH i katoličku Crkvu. ksenofobičan tekst do boli
    vidjeh. don Anto Baković je pisao tekst.

Lucas avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

:? nemoj zezat??? stvarno tog ima? čula sam al nisam vjerovala... :/

a slažem se sa gore napisanim od anamar da sad ne citiram cijeli tekst....

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

i ja sam baš htjela napisati nešto protiv podizanja nataliteta, to mi je takva debilana. Čovjek je čovjek, a nacije su apstrakcija kojom se služe političari da nas nagovore da ginemo za tuđi račun.

I žao mi je da to pišem na ovakvom roditeljskom forumu, ali veći je problem današnjice što je ljudi previše na svijetu, a ne to što izumiru.

Zato je moj plan (samo mm-a još moram obraditi) da ne idem preko 2 komada malih hrvata a nakon toga usvajam i udomljavam.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sto se tice nataliteta, svaka drzava mora misliti tko ce biti ta radna snaga koja ce za 30-50 godina raditi i placati za nase mirovine. jer ja mislim biti ziva jos bar 50 godina. mm mozda nije toliko dugovjecan ali netko ko brojke samo vulgarno zbraja, a ima ih, mogao bi reci eto vas ste dvoje, a samo ste jedno dijete rodili da vam otplacuje mirovinu.

ne radi se znaci samo o tome da su bitni mali hrvati nego je bitno da ima mrava u mravinjaku. kad su demografi rekli da se taj problem moze rijesiti uvozom radne snage izvana (jer ljudi ima, bilo da su hrvati ili kinezi, ima ih, kako kazes, sve vise), opet su ljudi ludili i takva mjera im je bila neprihvatljiva.

nego, kad smo kod demografskih pomaka, ja mislim da se kod nas situacija popravlja vise nego je to naglasavano prema javnosti, onaj znacajniji pad od 2001. do 2004. se otad nije ponovio.
    neki dan sam citala da je u 2008. rodjeno oko 43000 djece, sto je ipak znacajno vise nego tadasnji prosjek od oko 40000. u bogatim opcinama, gdje ljudi pristojno zaradjuju, gdje su firme solidne, a ne pod stecajima, gdje kvadrat stana nije tako skup, gdje ima vrtica, gdje se na lokalnom nivuo isto provode mjere populacijske politike, radja se zadnjih godina vise djece. nije laz da bi ljudi htjeli imati vise djece nego sto imaju. akrap je imao to brojcano vrlo snazno dokazano u svojem istrazivanju prije nekih 5-6 godina. znaci bas u to vrijeme izuzetno niskog prirodnog prirasta.
    ali sve te dosad donesene mjere nece pomoci da se broj rodjene djece popenje na oko 55 tisuca koliko je bilo prije 15tak godina.

jeste li citale o bugarskim pronatalitetnim mjerama usmjerenim prema bakama i djedovima, tamo ce drzava placati bakama i djedovima od ove godine za cuvanje djece, a sva djeca do 2 godine imaju pravo na placenu dadilju (placena u iznosu od prosjecne place, bake i djedovi nece ipak dobivati toliko puno). nazalost, nisam uspjela naci doc sa njihovom cijelom pronatalitetnom politikom, ne znam koliko tog obuhvaca, ali npr ova mjera bi znacajno pomogla nama u hr jer bi dijelom rijesila i aktualni problem nedostatka jaslickih mjesta.

ja bas pratim, iz osobnih razloga, sto sve u dbk cine kako bi im gradjani koji zive u zidinama i ostali tamo.
    sve vise ih odlazi jer je u gradu vise nemoguce zivjeti, to nije grad, to je prenapucena suvenirnica, guzva je ljeti nekad takva na stradunu da je policajci trebaju regulirati, a s druge strane imas priliku prodati svoju nekretninu za stvarno astronomske iznose.
    toliko je nekad tesko tamo biti, da se ja ovog ljeta mislim skroz preskociti dubrovnik.
    zato stanovnici iz grada imaju pravo na besplatno kino i kazaliste, besplatan internet, besplatno pituravanje persijana, sad od 1.1. svaka beba koja ima adresu u zidinama dobije 10000 kuna po rodjenju. ali ako pitas ljude oni ce reci dajte nam BUTIGU, moja mama ce reci dajte mi PARKING (ceka na parking ljeti i do 2h, a nekad moras izac i dvaput dnevno iz grada autom). ona moze platiti pitura, ona ionako odgleda sve predstave, internet placa t-comu 20tak kuna, ali za kupiti spenzu treba ici svaki dan van grada, cekat parking i nosati vrecice uza i niza stotine skalina.
    ne kazem da joj ove dosad donesene mjere nece dobro doci, ofkors da otad ne placa niti kino niti kazaliste, ali nece joj to olaksati svakodnevicu.

slicno mi je i sa dosadasnjim pronatalitetnim mjerama, neke ce pomoci nekome, ne mogu sve svakome, ali jel stvarno olaksavaju svakodnevicu mladih obitelji, da poticu to sumnjam, imala bi tada i ja drugo dijete

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Što se tiče onih mama koje su rodile u prvom satu 2009. drago mi je što su dobile taj novac. A što se tiče te geste, bolje da šutim jer bi mogla svašta reći ..... jednostavno ne mogu razumjeti što se time htjelo postići?!

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj goranka prvotno napisa
    jednostavno ne mogu razumjeti što se time htjelo postići?!
    Nista posebno. Lijepa gesta, nista vise. I druge zemlje to rade vec odavna. Simbolicno se nagradi djecicu koja su stigla prva. Samo to

xenia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Citiraj goranka prvotno napisa
    jednostavno ne mogu razumjeti što se time htjelo postići?!
    Nista posebno. Lijepa gesta, nista vise. I druge zemlje to rade vec odavna. Simbolicno se nagradi djecicu koja su stigla prva. Samo to
    pa meni je to isto ok i ne vidim u tome ništa ni posebno dobro ni posebno loše :/

a što se tiče opće populacijske politike tu već ima dosta toga za rasprave i poboljšanja al što je tu je, situacija je trenutno kakva je, opet nešto bolja nego je bila prije godine-dvije al da ima još puno toga za popravit naravno da ima

meni je najtužnije što nisu uspjeli naći tih 60-tak milijuna kuna u proračunu za delimitizaciju druge polovice rodiljnog dopusta a to je bila cifra koju su predviđali jer da, nažalost jako malo žena zarađuje više od limita što je opet za neku drugu raspravu pa jednostavno ne mogu vjerovati da nisu mogli naći taj iznos

u svakom slučaju ja sam po definiciji optimist pa vjerujem da će to sve ipak ići u još boljem smjeru i da će se povećati i naknada za tih drugih 6 mjeseci i jednokratna pomoć države i da će sve više gradova i općina bit u mogućnosti također pomagati obitelji

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno re

a koliko će dobt 2738-o dijete rođeno u Hrvatskoj?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •