Naravno, to sve zavisi i od kvaliteta testenine.

Kupi onu koja je pravljena od durum pšenice.

Ja radim obično 250-300 grama suve testenine za jedan ručak/večeru, ali pošto nemam tako veliku šerpu, vode mi bude manje od 3 litre, ali bude oko 2,5. Dakle, ne mora biti striktno 10x veća količina. Ali je bitno da je bude puno, jer se testenina slepi od glutena, kojeg bude mnogo više u maloj količini vode.
Najbitniji ti je onaj deo na kraju, gde se testenina više ne kuva, nego bubri.

Slična priča je i sa rižom. Ona ostane rahla i svako zrno za sebe kada se ostavi da bubri, a ne da se kuva.

Kada se radi žito (bilo koje), natapa se preko noći, pa se kuva 7 minuta na laganijoj vatri u 4x većoj količini vode (npr. 1 šoljica žita i 4 šoljice vode), polupoklopljeno, pa se poklopac skroz spusti, a šerpa se umota u neki debeli frotir i ostavi dok ne popije svu količinu vode.
Na taj način se zadrže svi korisni sastojci, a žito bude meko, rahlo i ne bude nikad slepljeno.