Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: Muči me tjestenina...

  1. #1
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno Muči me tjestenina...

    Nikada ali baš nikada mi ne uspije da skuham špagete, pužeke, fussile ili bilo što "tjestovito" a da mi se ne zakelji.
    Isprala ja ili ne isprala nakon kuhanja, stavila ulja ili ne, posolila ili ne, stavila maslaca umjesto ulja, meni je to tijesto uvijek nakon 10-ak minuta sljepljeno.
    Zašto?
    Što krivo radim?
    Kako da mi tijesto ne ostane skeljeno ako ga skuham u 11h, do 16h kada moji dolaze doma i papaju ručak?
    Recept please!

  2. #2
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Mislim da je jedini način da ju pomiješaš sa umakom/saftom ili sa čim ju već jedu - ali da je puno bolja ideja da ju netko skuha u 16 h.

  3. #3
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ako poklopljeno propržiš na nekoj masnoći, pod utjecajem pare i masnoće bi se trebalo "otkeljiti".
    iako... zašto si oni ne skuhaju svježe, zašto se tjestenina podgrijava?
    pa to barem nije teško.

  4. #4
    Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    tamo, tamo daleko
    Postovi
    5,770

    Početno

    ako mi tjestenina odstoji, onda ju naprije zalijem toplom vodom i prođem rukom kroz nju, zagrijem maslaca i malo propržim i bude super, čak bolja nego samo skuhana.

  5. #5

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Cro Susedica
    Postovi
    1,732

    Početno

    1. Prvo, uvek proveri na pakovanju koliko minuta kuvanja preporučuje proizvođač (ako radiš sa kupovnom)

    2. Obavezno stavi 8-10x veću količinu vode količine testenine.
    Dakle, na 100 gr. suve testenine ide 8 dl do 1 l vode.

    3. Kad proključa, tek onda posoliš, staviš testeninu, pustiš da baci ključ oko 1 minut i onda najvažnije - stišaš vatru na najmanje i tako držiš još 2 min. (ako radiš na plinu) ili isključiš ringlu (ako radiš na električnom šporetu), poklopiš i sačekaš da istekne preporučeno vreme. Obično je to 5-8 minuta.

    4. Iscediš u velikoj cediljki, gde ima puuuno rupa, brzo isplahneš sa puuuno hladne ili bar mlake vodom, ostaviš da se još ocedi, s tim da pri tom par puta protreseš cediljku tako da se testenina u njoj nekoliko puta "prevrne", odmah zatim preliješ sa malo ulja i opet je "prevrneš" ili promešaš.

    5. Sipati u zdelu i služiti


  6. #6
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno

    Ma mogao bi to MM skuhati kada s klincima dođe doma, ali ja kuham za sebe prije posla, pa odmah skuham i za nih. Ne podgirjavamo tjesetninu, samo saftić, gulaš kaj već ima....
    Ali imam još jedan problem, što nikada ne znam koja količina tjesta nam je potrebna. Skuham ili premalo ili previše. :/
    vanesax probat ću ovako. Ja inače sve rakim od oka, nikad ne mjerim. A znam kad je skuhano jer svako malo probavam dok se ne skuha na po meni željeno mekano ili kak već...

  7. #7

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Cro Susedica
    Postovi
    1,732

    Početno

    Naravno, to sve zavisi i od kvaliteta testenine.

    Kupi onu koja je pravljena od durum pšenice.

    Ja radim obično 250-300 grama suve testenine za jedan ručak/večeru, ali pošto nemam tako veliku šerpu, vode mi bude manje od 3 litre, ali bude oko 2,5. Dakle, ne mora biti striktno 10x veća količina. Ali je bitno da je bude puno, jer se testenina slepi od glutena, kojeg bude mnogo više u maloj količini vode.
    Najbitniji ti je onaj deo na kraju, gde se testenina više ne kuva, nego bubri.

    Slična priča je i sa rižom. Ona ostane rahla i svako zrno za sebe kada se ostavi da bubri, a ne da se kuva.

    Kada se radi žito (bilo koje), natapa se preko noći, pa se kuva 7 minuta na laganijoj vatri u 4x većoj količini vode (npr. 1 šoljica žita i 4 šoljice vode), polupoklopljeno, pa se poklopac skroz spusti, a šerpa se umota u neki debeli frotir i ostavi dok ne popije svu količinu vode.
    Na taj način se zadrže svi korisni sastojci, a žito bude meko, rahlo i ne bude nikad slepljeno.

  8. #8
    Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Sydney / Zagreb
    Postovi
    2,042

    Početno

    Kažu neki 10 dag po osobi. Mi smo veliki ljubitelji tjestenine pa katkad stavim i malo više pa ako i ostane, pojede se za večeru.

    Gotovo isključivo kuham Barillinu tjesteninu. Ona se zaista kuha toliko koliko piše na pakiranju i ne lijepi se. Nekoliko kapi ulja u vodu u kojoj se kuha i još malo kad se ocijedi.

  9. #9

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Cro Susedica
    Postovi
    1,732

    Početno

    Ni ja ne merim, ali za jedan ručak za nas dvoje uzmem cca. pola paketa od 500 gr.
    Nekad malo više, nekad malo manje, zavisi čime je prelivamo.

    Stavila sam ti mere radi orijentacije.

    I probaj, da napraviš tako kako sam gore napisala. Osim ako ne voliš al dente. Mada ovo bude malo mekši al dente.
    I da, testenina ako malo odstoji nakon kuvanja upije još tečnosti koja ostane na njoj (dakle, omekšaće ti još ako je ne poslužiš odmah)

  10. #10
    Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    7,247

    Početno

    ja kupujem misuro integralnu tjesteninu, fussile ili penne. kuham u najvecem loncu u puuno vode, stavim soli i masl. ulja, kuham uvijek 1 min manje nego sto pise na vrecici (al dente ), i nikad, nikad mi nije tijesto slijepljeno, makar stoji do drugi dan.

  11. #11
    mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Postovi
    7,324

    Početno

    ja sam negdje slušala - od stručnjaka, kuhara (vidi 2. zapovjed) da ne treba špagete i sl. oplahnuti hladnom vodom jer onda sav škrob ode il što već i onda se umak fino ne lijepi za tjesto.

    ja uvijek probam tjesteninu jer je ne volim al dente, prije nego što je procijedim (ovako na cjediljku je nekoliko puta "okrenem").

  12. #12
    Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    7,247

    Početno

    Citiraj vanesax prvotno napisa
    Ni ja ne merim, ali za jedan ručak za nas dvoje uzmem cca. pola paketa od 500 gr.
    x

  13. #13
    mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Postovi
    7,324

    Početno

    i da, uvijek kuham friško. ne volim podgrijanu tjesteninu (osim ako nije zapečena) i nisam ljubitelj integralne tjestenine. pokušavala jesam, al nije mi to to.

  14. #14
    Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    10,626

    Početno

    I ja uvijek kuham friško.
    Kad stoji, prebljutavo mi je.

    A duljina kuhanja... ja zaboravim gledati na sat, ai prerežem špagetu ili pužić napola, pa ako nema one bijele crte, kuhano je.
    Jest da je tako možeš i prekuhat , ali ja svako malo čačkam i rezuckam

  15. #15
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno

    Ja volim al dente.
    Ali eto nekako uvije nekaj krivo napravim i skelji se.
    Probat ću ovako kako ste misavjetovali
    MC, a znači u tom grmu leži zeko. Skužila sam ja to, ali nisam povezivala.

  16. #16
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj mama courage prvotno napisa
    ja sam negdje slušala - od stručnjaka, kuhara (vidi 2. zapovjed) da ne treba špagete i sl. oplahnuti hladnom vodom jer onda sav škrob ode il što već i onda se umak fino ne lijepi za tjesto.

    ja uvijek probam tjesteninu jer je ne volim al dente, prije nego što je procijedim (ovako na cjediljku je nekoliko puta "okrenem").
    ni ja je ne ispirem
    mislim da je to pokojni Gama govorio u svojim emisijama

    joj, ja mrzim raskuhanu tjesteninu
    odmah me prođe volja za jesti

  17. #17

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Cro Susedica
    Postovi
    1,732

    Početno

    Znam i ja za to da se testo ne ispira, ali se meni ne sviđa taj skrob koji ostane. Upravo on mi se nekako lepi za zube a i rizikuješ da će se testo smljeckati nakon 15 min.
    A preliv, umak, šta god, mi je uvek dovoljno gust da u dovoljnoj količini obavije testeninu i da se lepo sljubi s njom

  18. #18
    enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Midsomer
    Postovi
    2,848

    Početno

    A ja ju obično isperem jer sam pročitala da se na taj način zaustavi proces kuhanja kad se skine s vatre.

  19. #19
    enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Midsomer
    Postovi
    2,848

    Početno

    Citiraj vanesax prvotno napisa

    Kada se radi žito (bilo koje), natapa se preko noći, pa se kuva 7 minuta na laganijoj vatri u 4x većoj količini vode (npr. 1 šoljica žita i 4 šoljice vode), polupoklopljeno, pa se poklopac skroz spusti, a šerpa se umota u neki debeli frotir i ostavi dok ne popije svu količinu vode.
    Na taj način se zadrže svi korisni sastojci, a žito bude meko, rahlo i ne bude nikad slepljeno.
    Ovako još nisam probala! Pitanje: omjer je za suho žito ili nabubreno?

  20. #20
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    9,218

    Početno

    ja skuham ono što kupim... a ni barila više nije ono kaj je bila...

    kupim i spar, i coop, i moneta ke ride... odokativno vode, sol odmah unutra (ak ne stavim - zaboravim )... probam, i kad mi je dovoljno kuhano - u cjediljku i pod hladnu vodu.

    ako slučajno jedem drugi dan (a događa se) - natočim toplu vodu, zveknem u mikrovalnu - i procijedim.

    ne da mi se radit nauku od tjestenine... :/

  21. #21

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Cro Susedica
    Postovi
    1,732

    Početno

    Citiraj enela prvotno napisa
    Citiraj vanesax prvotno napisa

    Kada se radi žito (bilo koje), natapa se preko noći, pa se kuva 7 minuta na laganijoj vatri u 4x većoj količini vode (npr. 1 šoljica žita i 4 šoljice vode), polupoklopljeno, pa se poklopac skroz spusti, a šerpa se umota u neki debeli frotir i ostavi dok ne popije svu količinu vode.
    Na taj način se zadrže svi korisni sastojci, a žito bude meko, rahlo i ne bude nikad slepljeno.
    Ovako još nisam probala! Pitanje: omjer je za suho žito ili nabubreno?
    Za suvo

  22. #22

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Cro Susedica
    Postovi
    1,732

    Početno

    OffT: I žito se sipa u hladnu vodu (još bolje u onu u kojoj se natapalo, ako je čista), sipa se malo soli, najbolje morske, uključi se vatra i od momenta ključanja (ne sme prejako da ključa, već više da vri) se kuva 7 minuta. Da ne bi bilo zabune, jer u prethodnom postu to nisam precizirala.

    OnT:
    @sorciere
    Nije to meni neka nauka, već mi nekako iskustvo tako namestilo...
    Ne volim kad mi je testo, žito, riža bude slepljeno i gnjecavo i metodom pokušaja došla do onoga što sam napisala.
    U međuvremenu sam i pročitala štošta o tome, pa se moje iskustvo potvrdilo u rečima mnogih kuvara

  23. #23
    BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    863

    Početno

    Citiraj mikka prvotno napisa
    ja kupujem misuro integralnu tjesteninu, fussile ili penne. kuham u najvecem loncu u puuno vode, stavim soli i masl. ulja, kuham uvijek 1 min manje nego sto pise na vrecici (al dente ), i nikad, nikad mi nije tijesto slijepljeno, makar stoji do drugi dan.
    isto tako s time da ja kad se voda kuha, prije nego ubacim pastu, dodamo zlicicu maslinovog ulja, posolim i u kljucalu vodu stavim pastu.

    ja je uvijek min - 3 min ranije izvadim nego sto pise i bude superiska

  24. #24
    anita_m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Lokacija
    moj dom
    Postovi
    395

    Početno

    u nekoj knižurini (ne znam više kojoj - al' debeloooj) pročitah da nakon kuhanja al dente, a prije cijeđenja u posudu u kojoj se kuha tjestenina treba uliti 1 l hladne vode - ta hladna voda dovoljno ohladi tjesteninu da prekine proces kuhanja a ne ohladi je - takv tjestenina samo se ocijedi i zamasti - nikad se ne lijepi i ukusna je


    probajte...

  25. #25
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno

    Citiraj anita_m prvotno napisa
    u nekoj knižurini (ne znam više kojoj - al' debeloooj) pročitah da nakon kuhanja al dente, a prije cijeđenja u posudu u kojoj se kuha tjestenina treba uliti 1 l hladne vode - ta hladna voda dovoljno ohladi tjesteninu da prekine proces kuhanja a ne ohladi je - takv tjestenina samo se ocijedi i zamasti - nikad se ne lijepi i ukusna je


    probajte...
    Zanimljivo, probat ćemo i ovako...

  26. #26
    koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    5,491

    Početno

    Ja uvijek stavim malo ulja u vodu u kojoj se kuha tjestenina, posolim tek kad zakipi, nakon kuhanja stavim u cjediljku, vrlo malo ju isperem pod hladnom vodom, tek tolko da ju polijem, onda zalijem s jos malo ulja, promjesam to tako sve i cjediljki i to je to!

    Nikad, bas nikad mi se ne zaljepi!

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •