Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Fantastična crno-bela lešnik torta

  1. #1

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Cro Susedica
    Postovi
    1,732

    Početno Fantastična crno-bela lešnik torta

    Evo danas je napravila i sutra ćemo je po prvi put jesti za Božićni ručak.

    Prava bogata torta za praznike:

    Ja sam sticajem okolnosti izmenila jedan mali detalj.
    U prvi fil ide 200 gr. bele čokolade sa 0.5 dl mleka, ali sam ja naprasno oćoravila i stavila 0.5 l , tako da sam tu belu mućkalicu odvojila za neku kremu, puding šta već mogu smiksati od toga, a kako sam, srećom, imala i crne čokse za kuvanje, onda sam od nje napravila taj fil koji je trebao biti beo.

    Evo receptića

    Za kore je potrebno:

    10 jaja
    200 gr. šećera
    200 gr pečenih i samlevenih lešnika
    60 gr. crne čokolade za kuvanje

    komadić maslaca, malo mrvica i brašna za podmazivanje pleha
    vrlo malo ruma ili ekstrakta ruma za prskanje kora

    Za filove je potrebno:

    PRVI FIL
    200 g bele čokolade
    100 g putera
    2 vanil šećera
    1/2 decilitra mleka

    DRUGI FIL
    300 grama pečenih i mlevenih lešnika
    1,5 dl mleka
    150 g putera
    150 g šećera u prahu

    TREĆI FIL
    1 litar slatke pavlake
    2 kašike kakaa

    Priprema:

    Kore:
    Umutiti 10 žumanaca sa 200 gr. šećera i kad krema pobledi i pojave se mehurići, tome dodati 60 gr (3 štangle) rastopljene čokolade za kuvanje i lagano umešati 200 gr. pečenog i samlevenog lešnika.
    Na kraju, lagano, kašikom ili žicom umešati šne od preostalih 10 belanaca.
    Izliti u maslacom podmazan i brašnom i mrvicama posut kalup promera 26 cm, te peći na 170°C oko 15-20 min.
    Koru ne vaditi odmah iz rerne, nego je ostaviti unutra sa odškrinutim vratima, a tek za 10-15 min. vaditi napolje.

    Kada se kora potpuno ohladila, prerezati je dva puta popreko, tako da se dobiju tri kore.

    Prvi fil:
    U šerpici sjediniti sastojke i kuvati na pari mešajući sve vreme dok se ne zgusne
    Drugi fil:
    1. U manjoj šerpici sjediniti mleko sa šećerom u prahu (ja sam stavila kristal šećer) i kuvati dok ne proključa
    2. Tako ključalo mleko preliti preko mlevenih lešnika, kako bi se poparili.
    3.Kada se ova smesa prohladi, dodati puter i umutiti mikserom
    Treći fil:
    1.Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i podeliti na 2 dela.
    2.U jedan deo staviti kakao i lagano promešati

    SLAGANJE TORTE:
    Sve kore poprskati sa malo ruma ili sa ekstraktom ruma.

    1.Dve kore preliti prvim filom (glazurom od bele čokolade), zatim premazati drugim filom (od lešnika) i na to naneti sloj trećeg fila (i to onaj deo sa kakaom)
    2.Te dve kore staviti jednu preko druge i preklopiti trećom.
    3.Ostatkom fila od lešnika premazati tortu i dekorisati ostatkom šlaga (bez kakaa)

    Namerna modifikacija:
    Ne toliko slatke pavlake. Radije ću pomešati npr. podravkin šlag u prahu
    (inače se trudim da ne jedem te praškove i instant hranu, ali je ovo retka prilika. Uostalom suviše mi je cela litra slatke pavlake)


    Javim sutra kako je prošla kod familije




    Lu editirala litre u decilitre

  2. #2

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Cro Susedica
    Postovi
    1,732

    Početno

    Eto ti sad! Ispravka! U prvi fil, dakle NE IDE pola litre mleka, nego pola decilitra

  3. #3
    Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Na svom mjestu.
    Postovi
    1,905

    Početno

    Dobro da si na vrijeme ispravila!
    Inače bi bilo

  4. #4

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Cro Susedica
    Postovi
    1,732

    Početno

    Citiraj Rene2 prvotno napisa
    Dobro da si na vrijeme ispravila!
    Inače bi bilo

    Pa, napravila bi neku finu belu kremu, kao što ću ja praviti sutra

  5. #5
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj vanesax prvotno napisa
    Eto ti sad! Ispravka! U prvi fil, dakle NE IDE pola litre mleka, nego pola decilitra
    napiši pp Lu da editira kako se netko ne bi pošteno... zeznuo!

  6. #6

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Cro Susedica
    Postovi
    1,732

    Početno

    Thanx Apri!

  7. #7

    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    srbija
    Postovi
    586

    Početno

    torta je super!
    juce sam je spremila, evo danas jedemo.
    moja familija voli kolace sa lesnikom
    a kako imamo svoje leske
    rado isprobavam sve sa lesnikom.
    smanjila sam secera, tako da u fil ide oko 120gr
    a u kore 150.
    i previse mi je maslaca u ovaj fil za prelivanje kora.
    ali to smanjim sledeci put.
    hvala za recept, vanesax!
    e da, stavljala sam slag u prahu izmedju kora,
    a ne pavlaku.

  8. #8

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Cro Susedica
    Postovi
    1,732

    Početno

    Jeste, maslaca je dosta, i ja sam ga stavila manje. Ali ne puno manje. Mislim da je bilo oko 100 gr.
    A šećer... pa to ne smanjujem... Ne za sada

  9. #9
    BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    863

    Početno

    Vanesax
    jedno pitanjce, da li je kore radis sve odjednom pa prerezes ili peces svaku zasebno.
    ja imam slican recept ali kore moram pec zasebno jer je rezanje neizvedivo

  10. #10

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Cro Susedica
    Postovi
    1,732

    Početno

    Srećna Nova, sa puno slasnih delicija koje ćete u zdravlju, sreći i veselju deliti sa vašim najbližima i prijateljima

    BP, radim odjednom, pa onda sečem.

    Pečem na 170°C u kalupu promera 26 cm. Kad se skoro skroz do vrha podigne (a to je za nekih 10-15 min.) isključim pećnicu i ostavim biskvit unutra još toliko. Pred kraj samo odškrinem vrata da biskvit sedne, ali da ne splasne. On mora polako da se hladi. Tim pre što nema brašna u njemu, nego je ceo vazdušast i narastao od jaja.
    Ja imam ponekad problem sa tim sečenjem, ali ove kore su stvarno išle lako.
    Evo ti ovaj link http://www.coolinarika.com/recept/fa...a-lesnik-torta tu sam malo detaljnije objasnila, čini mi se


  11. #11
    BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    863

    Početno

    Jao Vanesax, i tebi takodjer sve 5 u Novoj

    Puno ti hvala na objasnjenju i linku, sto reci nego da si me nagovorila 8)

  12. #12

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Cro Susedica
    Postovi
    1,732

    Početno

    Citiraj BP prvotno napisa
    Jao Vanesax, i tebi takodjer sve 5 u Novoj

    Puno ti hvala na objasnjenju i linku, sto reci nego da si me nagovorila 8)
    Hvala! Baš mi drago

  13. #13
    MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,346

    Početno

    morat cu probati -samo da prodje pristojno vrijeme od ovog bozicno NG prejedanja

    OT hvala za link nasla sam jos receptica koji ce se probati u nasoj kuci

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •