Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: referentna vrijednost šećera kod djece

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno referentna vrijednost šećera kod djece

zna li netko?
    dobili smo danas nalaze sa zarazne gdje smo u subotu završili u dnevnoj bolnici. guk mu je 7.4 a piše da je normalno do 6.4. mislim da je to za odrasle. postoje li druge ref. vr. za djecu?
    napominjem da jebio lagano dehidriran, pod temperaturom i ima šarlah.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ajmeeee, ovo gdje piše gruba riječ je valjda bilo spojeno - je bio

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

u kapilarnoj krvi (iz prsta) je do 5,5 mmol/l
    u serumu (iz vene) do 7 mmol/l

sejvaj si link, jako dobro dođe (meni ga je dala lunahor):
    http://www.hkmb.hr/novosti/Harmoniza...20nalaza.htm#4

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

aaaa imga ti si melem za moju dušu
    krv je vađena iz veze.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa
    krv je vađena iz veze.

nešto ti danas ne ide, a?

~~~~~~~~~~~~~ da boleštine brže prođu, iš, iš

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

katastrofa
    pripisat ćemo to umoru.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Imga prvotno napisa
    sejvaj si link, jako dobro dođe (meni ga je dala lunahor):
    http://www.hkmb.hr/novosti/Harmoniza...20nalaza.htm#4
    imga, daj piši Cvrčki da ovaj link sticka na vrhu, stvarno ga je dobro imati "za po doma"

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

oćem

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Tash nemam pojma samo nabadam gluposti, možda je moguće da je od lijekova i bolesti nešto poremećeno. Jel se sjećaš Patrikovih masnoća u krvi?
    Ajde~~~~~~~~~~~~ da je sve ok.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa
    Tash nemam pojma samo nabadam gluposti, možda je moguće da je od lijekova i bolesti nešto poremećeno. Jel se sjećaš Patrikovih masnoća u krvi?
    Ajde~~~~~~~~~~~~ da je sve ok.
    ako je normalno do 7 onda je to ok. inače baš ne jede previše slatkog, ali sam mu za božić dozvolila malo guštiranja pa je vjerojatno i od toga povišeno.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

To je normalno, pretpostavljam da krv nije vađena na tašte.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

A kad bebama preko 4kg rade glukozu kad se rode (Isidoru su radili valjda odmah kad se rodio, bio je 4050g tezak), koje su referentne vrednosti? Iz koje krvi se to radi?
    On je imao 3.7 i jedna sestra mi je natuknula da "nije bas u redu" :/

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj kli_kli prvotno napisa
    A kad bebama preko 4kg rade glukozu kad se rode (Isidoru su radili valjda odmah kad se rodio, bio je 4050g tezak), koje su referentne vrednosti? Iz koje krvi se to radi?
    On je imao 3.7 i jedna sestra mi je natuknula da "nije bas u redu" :/
    Nisam lijecnica, ali mislim da je ta vrijednost sasvim u redu. Ako nisu poduzimani nikakvi koraci da se to sto navodno "nije bas u redu" popravi i ako neonatolog nije imao nikakav komentar, onda znaci da je u stvari i bilo u redu.

Provjera GUK-a kod vecih beba radi se jer postoji mogucnost da je njihova "debljina" posljedica majcinog gestacijskog dijabetesa. U tom slucaju, ako je secer kod majke visok u trudnoci, pankreas fetusa luci inzulin da to kompenzira, a taj visak glukoze uz inzulin pretvara se u salo (to je samo jedna od patoloskih stvari koje se dogadjaju ako je trudnica hiperglikemicna). Problem nastaje po porodu, jer beba i dalje ima visak inzulina u sistemu, a dotok glukoze preko placente je prestao rezanjem pupcane vrpce. Zbog toga takve bebe mogu biti vise ili manje HIPOGLIKEMICNE, tj. secer im moze biti prenizak sto nije bezazleno. U svakom slucaju, secer od 3.7 mmol/l kod novorodjenceta nije hipoglikemija.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj bibai prvotno napisa
    To je normalno, pretpostavljam da krv nije vađena na tašte.
    nije vađena na tašte, tek oko dva popodne na odjelu.

kli_kli po ovom imginom linku to se čini ok.

Optimisticna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

evo naletila na temu preko googla... sad je osam mnavećer, znači Mali nije natašte, pred pola sata pojeo krušku i mandarinu, jeo je konkretni ručak, dosta je žedan, vesel i živ. godina dan. sad smo mjerili šećer na aparatić. 7,1. Panika me hvata. Jel to normalno?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Smijem li te pitati: zašto ste ga boli i mjerili mu šećer? Ima li razloga za to? Neke simptome, netko od vas roditelja je šećeraš?

Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Ako je jeo krušku, pio sokić nekakav....da onda bi trebalo biti normalno. Obzirom da brineš, provjerite ujutro kad bude na tašte, znači samo voda kroz noć za utažiti žeđ...

Optimisticna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

svekar je šećeraš, mali je stalno žedan, eksa bočicu vode, pelene su stalno napišane, non stop gladan, kad vidi kako neko jede, uzima mu iz ruke, nije bitno šta, žlica, vilica, komad korice kruha. bocnula sam ga kroz igru, nije skužio.

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Svekar ti vjerojatno ima tip 2, kod djece se javlja tip 1, jedno s drugim nema veze i ne trebas brinuti.
    Ova vrijednost je skroz uredu ::

Optimisticna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

malo previše brijem

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Sve znam, tko se opeče i na hladno puše, ali probaj da ne brineš toliko. Određivati šećer u krvi bebe je stvarno previše brige. Ne treba ti tolika briga.
    Ali, ako hoćeš biti mirna, pođi bebinom doktoru i kaži zašto brineš. Vjerujem da će izvaditi krv bebi i reći ti ono klasično: Mama, sve je u redu!

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

a muž nema šećer, kažu da je dijabetes po muškoj liniji

Optimisticna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

muž je tek navršio 40-tu, eto sad je počeo skakati kolesterol.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Optimistična, tvoj svekar ima vjerojatno dijabetes tip 2. sklonost za njega je nasljedna, ali ovisi o zivotnim navikama, debljini, prehrani i naravno dobi 8iako se može javiti iu djecoj dobi -kasnijoj , kod izuzetno pretile djece sa lošom prehranom)
    Dijabetes tip 1 , je najcesći tip u dječjoj dobi, ne zna se uzrok nastajanja , vjerojatno je rijec o nekom virusu i nema veze sa tipom 2.

Kolesterol pak nema veze sa nicim, pitanje je da li je suprugu uopce povisen . To je sasvim druga tema i ne znaci apsolutno ništa za tvoje dijete , pogotovo ne u ovoj dobi.

Optimisticna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

ma znam da kolesterol nema veze sa ovim tu, ali gledam na suprugu kako lagano počinje sa zdravljem ići nizbrdo. Neke vrijednosti u krvi su počele jako varirati i.... ma trebao bi mi dozvoliti da počnem brinuti o njemu ali ne dozvoljava i na sve odmahne rukom... nezdrave životne navike. Mislim da njemu sljedi šećer, a ni šogorica nije daleko, možda ga već i ima.
    Logički se odmah brinem za dijete i pitanje genetike. Ali priznajem da previše brinem.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Sve znam, tko se opeče i na hladno puše, ali probaj da ne brineš toliko. Određivati šećer u krvi bebe je stvarno previše brige. Ne treba ti tolika briga.
    Ali, ako hoćeš biti mirna, pođi bebinom doktoru i kaži zašto brineš. Vjerujem da će izvaditi krv bebi i reći ti ono klasično: Mama, sve je u redu!
    ovisi.
    ako imas dijabeticare u obitelji i posumnjas na simptome.
    i ja sam starijoj vadila s nekih godinu i pol prvi put. imala sam svoje sumnje i razloge.
    i imala sam i fobije.
    s drugom sam opustenija, al sam trazila uz kks i guk sa 7mj i sad je s 18mj radila, uz ostale i guk.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Dijabetes tip 1 , je najcesći tip u dječjoj dobi, ne zna se uzrok nastajanja , vjerojatno je rijec o nekom virusu i nema veze sa tipom 2.
    samo jedan od uzroka je virus.

Tip 1 šećerne bolesti podrazumijeva nedostatak vlastitog inzulina, uzrokovan oštećenjem beta stanica gušterače te gubitkom njihove funkcije; s obzirom na uzrok disfunkcije beta stanica, može se podijeliti na autoimuni (1A) i idiopatski (1B).
    Na idiopatski dijabetes tip 1 (1A) otpada 90% slučajeva, a njegov uzrok leži u autoimunom inzulinitisu - kroničnom upalnom zbivanju u Langerhansovima otočićima beta stanica gušterače pri čemu tzv. autoantitijela ICA, IAA, IA-2, GAD i vlastite imunološke stanice (T -limfociti) „napadaju" i uništavaju stanice koje izlučuju inzulin. Njegova učestalost u svijetu konstantno raste (9% godišnje), a taj trend porasta je najizraženiji u najmlađoj dobnoj skupini (do 5. godine); incidencija u Hrvatskoj iznosi otprilike 9/100 000. U pojavljivanju bolesti važnu ulogu igra obiteljsko naslijeđe (sudjeluje velik broj inzulinskih gena) te se procjenjuje da krvni srodnici osoba oboljelih od dijabetesa imaju do puta veći rizik od pojave bolesti nego opća populacija.
    Pojavljivanje dijebetesa tip 1 povezuje se također i sa godišnjim dobom (primijećena je najniža incidencija ljeti), virusnim epidemijama (dokazano je da coxackie B, citomegalovirus, enterovirusi, echovirusi, Epstein Barr virus, rotavirusi i virus parotitisa i rubeole „okidaju" pojavu bolesti), spolom (muškarci obolijevaju češće od žena), vitaminskim deficijencijama i mineralnom disbalansu (nedostatak vitamina D i cinka), stresnim događajima te još nekim čimbenicima rizika, za sada znanstveno nedokazanog djelovanja. Također je primijećeno da se dijebetes tip 1 pojavljuje nešto češće u osoba koje imaju još neku autoimunu bolest poput hipo- i hipertireoze, vitiliga, Addsonovr bolesti, celijakije i perniciozne anmenije.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

a kad već spominjete ove stvari, šećer je jedan od niza bolešćina kojih se bojim užasno
    imala sam povišen+hiperinzulinemiju dok sam bila deblja, tj. prije trudnoća
    u trudnoćama nisam,
    moj pok. djed i od muža otac imali/imaju onaj starački što ga zovu,
    stric mi ima oko 50tak godina i ima dijabetes, nije na inzulinu, još uvijek
    tata mi je nedavno umro od tumora bronija, a prije toga nije bio u dr. godinama
    tako da ni sama ne znam je li između ostalih sr***a koja su ga zadesila imao i šećer,
    od silnih pretraga dok je kratko bolovao sigurno mu je vađena i KKS, a
    između ostalog sigurno i šećer i nitko nije spominjao da je visok

što mi je činiti, trebam li tražiti pretrage za obje cure jedna će sada 3 god, a mlađa je tek 2,5 mj.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ne trebas. Trebate zdravo zivjeti , zdravo se hraniti i odrzavati normalnu tjelesnu tezinu.
    nasljedna je sklonost , a ne bolest sama . Znaci da ti mozes sprijeciti pojavu bolesti zdravim stilom zivota.
    Govorim o tipu 2 , o kojem ti pricas , a pojavljuje se u odrasloj / starijoj dobi.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj Optimisticna prvotno napisa Vidi poruku
    malo previše brijem
    I ja sam svojo curi u jednom trenutku mjerila šećer nekoliko dana, isto me brinulo što pije nenormalne količine vode (a inače nisam paničar po pitanju bolesti). Bila je stara oko godinu i pol. Šećer je bio ok, a vodom se prestala natankvati čim smo maknuli bočicu.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Ne trebas. Trebate zdravo zivjeti , zdravo se hraniti i odrzavati normalnu tjelesnu tezinu.
    nasljedna je sklonost , a ne bolest sama . Znaci da ti mozes sprijeciti pojavu bolesti zdravim stilom zivota.
    Govorim o tipu 2 , o kojem ti pricas , a pojavljuje se u odrasloj / starijoj dobi.
    x

A za tip 1 ionako nema prevencije tog tipa.

ellica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Optimisticna odi doktoru,reci sto te muci,iako ove vrijednosti su ti u granicama normale.....
    Ne zanemaruj majcinski instinkt,mene su dugo uvjeravali da je normalna glad kod mog klinca,jer eto pubertet se blizi,raste i sl.cak mi je i pedica to govorila.Seceri nataste su bili o.k.dok na dedinom aparaticu(deda ima tip 2 ),nisam izmjerila povisen nakon jela.....Tad su me poslali na daljnju obradu i nazalost moje dijete ima tip1.Nema ga nitko u obitelji,od simptoma osim gladi i debljanja nije imao nista drugo.
    Nisam te htjela plasiti,ali uvijek je bolje provjeriti.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •