Drugi put posalji meni. Soma.
Tortelini od rajčice i mesa sa šalšom, za desert makovnjača.
hoću marta, ja tebi soma, ti meni pracne
ima MM nekog frenda ribiča koji mu stalno uvaljuje te ribetine
ja priznajem samo morsku ribu, koju god, i pastrve
Danas: varivo od slatkog zelja i još sam napravila hrenovke u tijestu pećene u pećnici
sutra: oslić i krumpir salata
nisam ni ja baš ljubitelj riba (zbog kostiju) al u zadnje vrijeme mi se dopala.
U bolonjez? Nisam nikada, nisam ni znala da postoji ta opcija..
Što se tiće vina, bjelo vino ljepo ide uz dimstanu zečetinu, a nedavno sam našla recept gdje se pomješa i zagrije bjelo vino ,maslinovo ulje voda i češnjak te se time zalije riba kod pečenja u pećnici.
Što se tiće crnog vina meni ide najbolje uz kolu![]()
Ne znam dali je cinizam u pitanju ili se tvoj bolonjez stvarno kuha satima
Moj je dosta brzo gotov a takva su mi jela kao zaposlenoj mami od 7.30 do 15.30 najdraža srcu!
Bila bih još sretnija kada bi još koje jelo osim tog bolonjeza i naravno graha mogla proći kod moje obitelji i za sutra dan![]()
domaći štrukli i prežgana juha
tak su jeli naši stari![]()
XENA, pa nije moguće da si propustila temu.
Evo, da utvrdiš gradivo http://forum.roda.hr/threads/61554-K...uhate-bolonjez
Propustila
sorkač apricot , ne mogu vjerovati da se bolonjez može kuhati tako duuuugo, šta nakon tih pet sati ostane nešto u loncu![]()
naravno da ne ostane... onda glocamo ručke od lonca![]()
ja znam dok sam živa da neću kuhati bolonjez duže od 45 minuta. U stvari možda, ako pod stare dane zaboravim da sam stavila kuhati ručak. ALi onda ćemo vjerojatno strugati gar sa dna lonca.![]()
Taj dugosatni bolonjez mi zvuči zanimljivo i izazovno(probat ću jednom svakako), ali kad...jer kod nas je to mljeveno (puretina) tako rijetko....
I to na način kuhane kuglice sa nekim umakom...ili lazanje ili neki složenac....ja nisam uopće ljubitelj tog mljevenog još paradajz sos, uh...
Danas je bilo svašta: juha od povrća, lažna kako ste rekli gibanica ili lažni štrukli, no uglavnom nešto lažnogasa tjesteninom na moj izmjenjeni način
, grašak na salatu, pašteta od tune
Sutra: juha, zeleni rezanci sa lososom
Stavila sam kombinaciju vrhnja za kuhanje i jogurta, to sam
posolila, malo papar i naribala malo češnjaka. Sve sam prolijala po kuhanoj tjestenini, a na kraju još malo pomazala sa kiselim vrhnjem jer mi se vrhnje lijepo zapeće.
Uglavnom tu transformaciju sam napravila zbog nedostatka mlijeka, a češnjak sam dodala za svaki slučaj...činilo mi se je prepusto (inače mi je češnjak slaba točka)
Inače je bilo dobro, u budućnosti mislim probati bez češnjaka, sa mlijekom i planiram dodati malo svježega sira![]()
Posljednje uređivanje od oka : 22.01.2011. at 11:36
Super, ali ja neću isprobavati ovo tvoje. Jogurt se dovoljno zgruša i imitira sir. Češnjak mi nekako ne šmeka u tome(valjda sam navikla na ovaj okus). Možda bi bilo fora dodati bibera. To budem jednom ipak probala.![]()
Ja ću danas ajgemah juhu i popečke od tikvica. Povrće na pari i zelena salata kao prilog.
Danas krem juha od poriluka, lešo prokulice sa maslinovim uljem i bruschette sa ovčjim sirom.
probala sam kuhat bolonjez 4 sata i stvarno je ukusan,al to si mogu priustit sad kad sam doma.Kad dojde beba opet se bacam na 45 min kuhanja bolonjeza.
Ja danas čekam da mi muz donese ručak od svekrive vec su mi se crijeva zaljepila za želudac od gladi
Djeca jela tijesto , batkove i salatu od cikle.
Grah i ječam kuham zajedno u ekspres loncu, stavim celera, peršina, luka,mrkve , znači uobičajeno. Kiselu repu dodam kasnije , sirovu , jer moji ne vole . Možeš dodati i nešto ranije , pa malo prokuhati . slavonska inačica bi bila s kiselim kupusom, ali je meni s repom puno finije .
grah s ječmom i suhim mesom
kobasica uz to (ne kuham kobasicu unutra, pa sam narezala jednu kuhanu pa zapečenu kobasicu, da nabada tko hoće uz grah)
pečena paprika i zelena salata, tko je što htio
bila sam ljena za desert, to će biti za večeru
palačinke
nekako ne mogu zamisliti kombinaciju ječam i kisela repa uz grah
ja kuham ili jedno ili drugo
vjerujem da je fino, ali meni se to čini kao čaj s mlijekom i limunom
mi smo danas imali pastrve i krumpir salatu (trebali smo to jučer al smo išli na fiš, pa..)
sutra- juha od rajčice, lungić u tijestu s nadjevom od povrća (racept iz hrana i vino časopisa) i neki pečeni krumpir za prilog. salata kisela
pon-teleći gulaš sa speclama iz lidla
uto-pohana pileća prsa + pire.juha bistra prije toga
sri-bolonjez
čet-kupus sa dimnjenim mesom
pet - mislim da će ostati kupusa, ako ne onda špagete s tunjevinom u sosu od rajčice
Danas je na repertoaru bila puretina (odresci) u umaku od vrhnja i šampinjona i riža kao prilog. Po desert smo išli u moje mame na knedle sa šljivama.![]()
ponedjeljak: varivo kelj, poriluk i grasak sa noklicama, pecene paprike
utorak: tagliatelle sa povrcem (komorac, paprika, grasak)
srijeda: grah, neki kiselis od salate
cetvrtak: juha, piletina i mlinci, matovilac
petak: one martine lignje, jecam i leca, kupus salata
subota: juha, pecena piletina i krumpiri, zelena salata
nedjelja: junetina u povrcu, njoki (kad su tako popularni)
hobotnica s krumpirom pečena u rerni
desert pita od bundeve (htjela sam tortu od mrkve, al sam dobila bundevu pa da mi ne propadne)
rolice punjene kelj, mrkva, slatko kisela juha i grah salata.
Petak: losos u pecnici, zajedno sa krumpirom, mrkvom i lukom u pecnici (mljac!)
Subota: modificirana musaka od Peterlin
Nedjelja: rizoto s plodovima mora
Ponedjeljak: umak mari&monti (na bazi tune+gljive+paradajza) sa tjesteninom farfalle, zelena salata
Utorak: juha od povrca, hamburgeri i pomfri iz pecnice, kupus-salata
Srijeda: ponovo modificirana musaka od Peterlin, ovoga puta kelj-sunka od puretine-karfiol-vrhnje+sir, pa dalje redom; kisela paprika na salatu
Cetvrtak: bistra juha, puretina na naglo, spinat s vrhnjem
Petak: juha (ne znam jos kakva), tjestenina u pesto-umaku, salata od cherry paradajza, luka i Feta sira
uh ja nemam pojma što bi .... na kraju onaj poriluk nisam radila mislim da ću danas poriluk i junetinu
sutra juhu od tikvica dalje ne znam srijedu i čet me nema to ću grah ostaviti mm-u
Pikula, daj te rolice opisi i slatko kiselu juhu.
Ja danas kuham grah. Marko-bioticki, ne bilo kakav...
utorak - kiseli krumpir s lovor listom i domaćom kobasicom
srijeda - bistra juha, špageti bolonjez i kupus salata
četvrtak - krem juha od cvjetače, lažna gibanica i zelena salata
petak - varivo poriluk/proso/junetina
(moguća manja odstupanja)
subota - daleko je![]()
danas-pečena rebra i krompir, a za djecu pečena piletina.kupus salata i juhica od jučer goveđa.
Danas - teletina na naglo sa cesnjakom i povrce na pari
Sutra - mislim da cu provati tu laznu gibanicu (i veselim se tome)
Skuhana je ječmena kaša varivo
Doskakutao mi nasoljeni zeckojeg moram danas pripremiti,
pa će biti na saft sa okruglicama od kruha, cikla
Sutra ćemo ostatke od danas i palenta iz rola-pizza palenta
marko-biotički LOL
rolice s povrćem:
kelj srednje večičine
4 srednje mrkve
šaka sjeckanog špeka
sviježi đumbir
ljuta paprika
šećer
sol
pakiranje sviježeg lisnatog Lidl
skuhaš kelj izrezan na rezance i mrkvu izrezanu na štapiće al dente, ne do kraja i bez soljenja da ostane lijepa boja
dobro ocijedi
nasjeckam sitno špek od mavrovića, možeš dimljeni tofu, ako mora biti vegetar., ali onda moraš dodati malo neke masnoće
vratim povrće u lonac i propirjam na špeku dok ne ode višak tekućine uz dodatak sviježeg đumbira (protjeram ga kroz ono za češnjak), malo ljute paprike, soli i žlica šećera (u kineskoj klopi ide i više)
lisnato izrežeš na pravokutnike i stavljaš po jušnu žlicu mlake file i zamotaš tako da je zatvoreno sa svih strana, spoj dolje na protvan, a gore zarežeš dvije crtice i pečeš
u originalnoj verziji motaš u tijesto za štrudl i pržiš u dubokom ulju, rezultat je podjednako masan, a ovako je meni lakše
slatko kisela juha:
bistri pileći temeljac
žlica brašna
žlica pasate
soya umak
žlica malo boljeg octa
žlica meda ili nekog slada
znači napraviš praktički zapršku (ja ne dodajem nikakvu masnoću), umješaš pažljivo pileći temeljac i kad zakipi umješaš ostale sastojke.
Možeš prvo propirjati na jako tanko narezanog mladog luka pa onda sve isto, lijepo izgleda s mladim lukom.
Ahaaa, dakle, to je tvoaj verzija springrolica.
Bas mi fino zvuci, morat cu probati.
danas, juneća juha, kuhana junetina, paradajz sos i pire krumpir
sutra lazanje s povrćem
Danas: pečena piletina s mlincima i salata od cikle
Sutra : francuski krumpir
???
???
ma što je najgore ni to nisam ja dobila već MM
recesija je
nema lemozine
pa ne znam baš, mrkva je onako svježe, vlažno, slatkasta, a bundeva brašnasto slatkasta
možda bi bilo dobro, ali razlika bi, vjerujem bila
a da probam???
ak sam bacila smjesu za kuglice s orasima i narančom, mogu i carotte cake od bundeve![]()
danas: juha, kupus lešo i pohovani šniceli
sutra: sarme i pire