Eh, zaboravih prijaviti - kod nas fantazija. A salata - vjerojatno zelje (kupus) !
Eh, zaboravih prijaviti - kod nas fantazija. A salata - vjerojatno zelje (kupus) !
danas juha od brokule i malo brokule na lešo za mene
dečki će krumpire u rerni
A kako radite kelj? Ja najčešće na lešo ili sa krompirom, mrkvom kao varivo-na kraju lagana zaprška sa crvenom mljevenom paprikom i bijelim lukom. Moji isto nisu baš ljubitelji, ali pojedu.
Ponekad znam napraviti tako da prvo malo prepržim slaninu na kockice, dalje normalno ostalo, ali tijekom kuhanja ubacim i malo kima. Taj način mi je jako fin, i moji vole jer je malo drugačije.
Mi najviše volimo musaku od kelja i riže (bez mesa, ali u to se može staviti i mljeveno meso ili šunku za pizzu, pa se dobije kompletan obrok).
Red obarenog kelja, red kuhane riže, (eventualno red mesa), red ribanog sira - dok se vatrostalna zdjela ne napuni. Zalijem vrhnjem razmućenim s jajetom (+sol i papar) i zapečem. Mljac!
Jedemo i varivo (klasično s krumpirima) i lešadu (u to stavljam krumpir i obavezno mrkvu, začinim maslinovim uljem, dodam kosanog svježeg češnjaka i papra), radim popečke od kelja (kuhano povrće obradim štapnim mikserom, dodam jaje ili dva, ovisno o količini, dodam prezli koliko treba da se poveže i pržim na ulju). Nisam popečke već jaaako dugo radila, otkad je mm na dijeti zbog masnoća, ali eto - nisu svi na dijeti.
jučer - grah s kobasicama i suhim mesom, krumpir u kori
danas - juha od juneće kosti s gris knedlama, juneće šnicle na saft i riža, crveni kupus za salatu
Sutra nam dolazi gošća (muževa krsna kuma). Peći ću domaće krvavice. Uz to pire i kuhano povrće (ne znam da li će biti kelj ili brokula - vjerojatno brokula, ljepše izgleda za goste). I kuham nezaobilaznu juhu, još nisam odlučila kakvu, možda bi se paradajzova lijepo uklopila. Budući da je kuma ljubiteljica slatkog, možda padnu hola kocke ili nekaj slično, ali ne namjeravam se jako trgati - pune su nam zadnjice svega.
ja vec dva dana glodam kiselo zelje s grahom jer mi muza nema doma a skuhala za dva dana.Sutra cu se pocastit carskim mesom kupit cu u konzumu i krumpirek njam njam
juce varivo od mahuna i piletina
danas grah sa jecmom i kupus salata
sutra...hmmm kelj mozda imam iz svoje baste i to cu kao musaku po receptu od peterlin![]()
još skupljam ideje, a mm sam što nije s posla stigao
na kraju ću morat nešto na brzinu kao tjesteninu s salsom
ivancicaPodinstam luk kojemu obavezno dodam papriku da se također malo zarumeni, paradajz u tetr., malo soli, malo vode, dok malo prokuha smiksam (radi djece)A kako radite kelj?
U isto vrijeme nakratko popečem kockice svinjetine pa ubacim u lonac.
Dodam povrće kao i za juhu (mrkva, peršin, celer), lovor, papar u zrnu, mislim da i češnjak stavim
Za vrijeme dok se to kuha, nakratko posebno prokuham kelj narezani na trakice (žile lista maknem) i onda ubacim u prvi lonac.
I to je to, zapršku ne koristim uopće, luk daje dovoljnu gustoću.
Ako kuham krumpir, kuham ga posebno, tako da se ovo može podgrijavati.
Ako kuham kelj bez malo svinjetine, više mi to nije najfiniji kelj
Nadam se da nisam ništa zaboravila.
Peterlin, ovo sa musakom mi je baš dobra ideja, moram probati, možda
baš ovaj zapečeni sir odvrati pažnju klincima sa tog kelja.
Pa si, u to ime, i ti danas na placu kupila - krumpir?
Ja kelj spremam na puno načina:
na lešo, sa krumpirom i češnjakom, pa samo na kraju polijem sa malo maslinova ulja
ili kao varivo, sa dodatkom rajčice i luka
ili kao musaku (češće s krumpirom, nego s rižom)
ili kao složenac s faširanim mesom (lažna sarma)
ili sa ječmom/zobenim pahuljicama
ili sa suhim mesom (rebarca ili hamburger), ali to jako rijetko
ako hoću da je crven, stavim pire od rajčice
ne stavljam zapršku
Mi nismo ljubitelji paradajza u kelju, pa kao zamjenu za zapršku, pred kraj kuhanja stavim žličicu crvene paprike i žličicu brašna (ili gustina, to je bolje) razmućeno u malo vode, da varivo ne bude juha.
mogu i lazanje od kelja: prodinsta se luk, pa kelj narezan na trakice, slaze se tjestenina, dinstani kelj, besamel i tako redom. u besamel dodam malo gorgonzole.
vidis, mozda i ja negdje ubacim kelj ovih dana. koliko ga spominjete, sad mi se jede..
dajte dosta više s tim keljom, marta će nam pobjeći s topica.
Ja danas od silnog razmišljanja šta ću, smislila se za juhu od leće, batkove na "neki " način i prilog. Pa sam od lijenosti tu juhu pretvorila u varivo i vratila batkove u hladnjak. Čekam mm-a s posla da frkne nosom. Budem mu narezala slanine uz to ako bude tražio komade mesa po tanjuru(kojih nema).![]()
Ove lazanje od kelja su moje najdraže jelo, samo što mi je to previše posla...najviše volim kuhat kelj na lešo s krumpirom.
Leš od kljea je sasvim u redu. Pa sam ga u to ime i kupila danas na placu.
Evo, da vam se malo pridruzim na ovom topicu.
Tek sam sad shvatila da tu mogu dobiti super ideje sto kuhati kada mi ponestane inspiracije. Suuupeeer!!!!![]()
![]()
Dakle, da ne duljim:
Danas: riba i krumpir salata
Sutra: Krem juha od nekog povrca (sutra u trgovini cu odluciti od kojeg), pohane palacinke i rizi-bizi
U vezi paradajza u kelju, ja stavim samo tek toliko cca. 2 žlice i to samo radi boje, baš pazim da mi ne poprime taj okus
jer isto ne volim kada ga ima previše, onda mi nije fino.
Danas ne kuham, vani smo
pa nabujak od kelja jako fino
nama je ostalo graha od juce pa cemo kelj sutra
kokošja juhica sa domaćim rezancima(moje mame)
pečena teletina sa krumpirima u pekaču,zelena salata..
kremisimo kocke.
hahahaha, tak je njegova stara skuhala lonac sarme koju inače svi pbožavamo, i ri dana smo se mučili s tim, jer je to bila sol zamotana u zelje, tak je zasolila da je bila koma, a pita nas- zakaj sarmu ne jedete, kaj nekaj nije dobro, a mi onak, ma ne, samo nismo gladni... a kaj , bu već skužila, hihihi.
Dinstani kiseli kupus, žganci, pole od krumpira, pečene debrecinke...mmmmmmmmmm
Danas kuham pilecu juhu za par dana.
Petak: bouillabaise
Subota: kuhinja zatvorena
Nedjelja: biftek, mahune u panceti, krumpir pecen u ljusci, apple crumple s toplim umakom od vanilije i sladoledom
grah sa kiselim zeljem i suhim domaćim kobasicama.
Danas - nista (dosli frendovi pa idemo van)
Sutra - bas nemam pojma, potrazit cu veceras inspiraciju u vasim jelovnicima![]()
danas tjestenina s jajima i parmezanom (moja verzija carbonare)
sutra tortice od cvjetače s umakom od jogurta po receptu Ane Ugarković i zelena salata
Btw, vidjela sam da dosta vas ima u glavi sto ce kuhati sljedecih par dana. Funkcionira to tako, je vam lakse_
Ne znam, ja uvijek smisljam od danas do sutra, ponekad ujutro tek smislim sto cu za rucak jer nikad ne znam gdje cemo taj dan zavrsiti, hocu li biti cijelo jutro doma ili ne, pa ovisno o tome hocu li kuhati nesto na brzinu ili slozenije.
A zamrzavate li?
U mom ladicaru ima smrznutog fazola, salse, bolonjeza, gulasa, domacih njoki, knedli, dinstane kapule, manestre od raznih grahorica........super mi to dojde kad mi treba nesto brzo, a opet je kuhano....
Eto, toliko od mene![]()
Jučer sam skuhala krem juhu od bundeve i palačinke od sojinog mlijeka i integralnog brašna punjene s javorovim sirupom, cimetom i grožđicama. Ekstra brzi ručak za dugospavalice.
Danas ću izvaditi iz zaborava kuhalo na pari. Skuhat ću krompir na kocke i začinjene pileće batkove na maslinovom ulju u njemu. Salata- svježe domaće kiselo zelje sa mljevenom crvenom paprikom.
za ručak leća na gusto( korjenasto povrće, pasirana rajčica, krušne mrvice),
a 2 male hobotnice će morat pričekati večeru![]()
jučer smo jeli junetinu s raznim povrćem na lešo, sos od hrena i rajčice
sutra punjeni pileći file (sir i dimnjena vratina) umotan u lisnato tijesto. Bit će umotanih i ne umotanih filea, pa trebam i prilog-pommes.+ salata od cikle, a prije svega juha juneća (od jučerašnjeg kuhanja temaljac)
a danas pastrve i salata od krumpira.
inače trebam savjet za salatu od krumpira-nekako mi uvijek "suha" ispadne, a kad ju kod drugih jedam sočna mi je-u čemu je štos??kako ju vi radite?ja skuham krumpir u ljusci i nasjeckam luk na ploške, onda topla krumpir narežem naploške i ostavim da se hladi. prije posluživanja stavim masl. ulje, ocat, sol, malo papra.probala sam i malo vrhnja i majoneze pa mi nije to to..
Piletina sa povrcem na kineski. I pizza sa kulenom za desert.![]()
upravo pojeli pastu sa plodovima mora) brzo gotovo i prefino je bilo
i naravno zelena salatica sa radicem..mmmm
Ja kad radim krumpir salatu onda kuham krumpir u ljusci ogulim ga vruceg i narezem na tri djela stavim ulja,a u posebnoj rajnglici stavim 1,5 dcl vode s zlicicom vegete i prokuham i polijem po krumpiru.Kad se salata ohladi stavim octa i narezem luk. Super mi je socna salata tak je moja baka radila. ne mijesam puno krumpir jer ne volim da se pretvori u pire zato rezem na krupnije komade
eto sinoć moj dragi kaže da bi faširance za večaru,tak da mu je želja bila udovoljena...ali malo sam bila hrabra, naime, nisam imala prezla doma, ali onak, ni malo, a nije mi se dalo ići raditi, pa sam stavila malo griza... i nije mi žao, jer su ispali meki i fini, samo malkice svjetliji nego inače...tak da bum od sada u njih stavljala tak- griz, samo bum ih iz vana malo hitila u prezle. Hehe, čovjek uči dok je živ!