prije nego ga izgubiš, podijeli ga s nama
za fritule
ne za poriluk![]()
prije nego ga izgubiš, podijeli ga s nama
za fritule
ne za poriluk![]()
ja sam jučer skuhala sve za danas, juhu, bunceke i kiselo zelje
danas samo krumpir, sve uvalim zajedno, poklopim i stavim da se prožme
kolača ima još od binga (ponavljam se)
Podizem pitanje za Peterlin: moze li se slozenac od kelja napraviti bez rize, npr. red kelja - red mljevenog ili sunke - red sira, pa tako dalje?
Elly mislim da se može napravit takav složenac.
Ja sam pravila lažne lazanje(kelj, bolonjez i bešamel), danas ću pravit musaku sa keljom, krumpirom i mljevenim mesom. Isti sistem blanširani listovi kelja, ploškice krumpira i zdinsano meso...
Nema tu što ne biti fino, jedino je pitanje za prilog, prilog ćeš onda posebno?
Ovako ti sa rižom ili krumpirom ispada kompletan i kompaktni obrok.
Ja cu danas morskog psa, na rostilj ili pohanog, blitvu s krumpirom i kratko kuhanu brokulu za mene (decki nisu obozavatelji, osim Lovre).
Rizu trenutno ne jedem pa bih ju izostavila, a planirala sam ju napraviti sa strane kao prilog.
Zanimalo me da li moze bez rize iz dva razloga, prvi je upravo to sto ju ne jedem, a drugi jer sam pomislila da bi onda slozenac mogao biti suh i "nizak" ...
Inace, trenutno kao zamjenu za rizu i krumpir koristim karfiol, pa se javlja mogucnost i da slozim kelj->meso->karfiol (umjesto rize, onako na sitne cvjetice)->sir, pa tako dalje...
Čim ti je meso, i sir zapečeni pa možda malo vrhnja...to ti garanitra uspjeh, u kojoj god kombinaciji
Ja sam nekad slagala složenac od cvjetače i bio je fantastičan.
Znači prvo sam prokuhala u cvjetaču (na svjetiće odvojenu), sa malo limuna, isprala i krenula u slaganje...karfiol, panceta, sir i ne sjećam se da li
je još što bilo u pitanju, i na kraju zalijano sa začinjenim vrhnjem, uglavnom strašno ukusno!
Super, ubacit cu onda svakako umjesto rize karfiol. Prilicno je zasitan, i nece trebati ni riza sa strane kao prilog za E i MM.
I sigurna sam da ce biti fino - javit cu rezultate. Hvala, curke!
Evo recepta
Kod nas danas juha od brokule, pastrva ili škarpina s blitvom i krumpirom
Bez fritula![]()
juneća juha, domaće pljeskavice, pečeni krumpir, zelena salata, štrudla od sira (slana)
kod nas- mesna štruca, pire krumpir, juha brzinska- vrećica, i brzinski kolač- biskvit, kremica, preljev i šlag.
Danas: umak od Shepherd's Pie (nesto me zeza pecnica, pa cu napraviti samo umak, ali ne i ostalo, niti zapeci ), prilog tjestenina fusilli, salata od kupusa.
danas su ostaci od jucer: tagliatelle u umaku od spinata i oraha. ima i puretine pa ce to vjerojatno mm. stariji je danas kod bake pa se mozemo ovako krpati...
utorak - bistra juha, tijesto s kupusom
srijeda - grah
četvrtak - kupus na paradajzu, piletina sa sezamom
petak - juha od paradajza, riba s blitvom
subota - juha od bundeve, rižoto od pilećih iznutrica, pita od bundeve
juneća juha, sekeli gulaš sa pire krupirom
musaka s puretinom, tri različite vrste zelene salate, mramorni kolač
Jucer sam kuhala leću s ječmom i lignjama plus zelena salata, danas povrtna juha, burek od sira i opet zelena salata. Ne može bez salate.
MIslim da cu ja buhtle za osladak, imam kotunjadu koju nitko ne jede - dakle savrseno punjenje.
jučer leća s tikvicama
danas zapečeno povrće
savijača od špinata, sira i šunke, povrtna juha s griz knedlama
vidis, vidis, mogla bih i ja peterlinkinu musaku. imam kelja sa svog grunta, imam i mljeveno. da, bit ce danas musaka.
a u planu je bilo kelj varivo sa fasirancima..
danas špageti sa šalšom
sutra i prekosutra varivo od graška, mrkve i karfiola s noklicama (+ pureći šnicli na naglo za one koji ne mogu bez mesa)
petak - neka riba
subota - lazanje s puretinom
danas grasak i pecena piletina za deseret monti cokoladna torata sa przenim ljesnjacima ( ostalo od BiN orasastih plodova pa da potrosim )
sutra grah sa jecmom mljac i kiseli kupus na salatu
Jučer: kuglice od purećeg mljevenog, sa pire krumpirom i vrhnjem, juha, kolač - mačje oči
Danas: ječmena kaša varivo
Sutra: Repa varivo, za djecu špinat sa nokljecima -jaje,brašno
ZA vikend su bile cufte, u nedelju i maffini od cokolade.
Jucer rizoto sa piletinom i povrcem.
Danas poriluk i fasimanci i palacinke.
Sutra juha, burek sa mesom i sirom, ako nadem kakav dobar recept.
nabujak od povrća i mljevene puretine , jučer povrće s kvinojom
Što mislite kako bi bilo u musaki od kelja upotrijebiti posni svježi sir umjesto ribanog sira? To bi mi bilo bolje radi malene. I da ne idem sa dva reda mesa nego jedan red mesa, jedan riže?
Apri, to ti je Ledovo smrznuto povrće - mješavina brokule, karfiola i mrkve. Jako dobro i fino dođe kada želiš neko varivo na brzinu...
upravo tako , mješavina povrća , meni osobno najfinija, osim mladog graška iz lidl-a , to mi je NoI
Srijeda - spageti bolognaise
Cetvrtak - grah sa suhim rebrima i kisela paprika kao salata
Petak - rizoto s piletinom, gljivama i vrvnjem za kuhanje
Subota - podvarak...uh to jedva cekam!![]()
Moze se i riza staviti umjesto jecma, ja koristim integralnu.
flopica kako radiš gris knedle?
kinder kako radiš nabujak od povrća
Kod mene pon - junetina u umaku dinstano povrče, riža
uto eingemahtes
sri bolognese
čet poriluk s vrhnjem i neko meso
pet je daleko![]()