-
Seksualni odnosi
Seksualni odnosi s partnerom također mogu biti teški neko vrijeme. Nekim je parovim vođenje ljubavi utješno i zbližava ih, dok je nekim podsjetnik na trudnoću. Često jedan partner želi voditi ljubav kako bi pokazao da mu je stali, ali drugi ne želi.
Pogotovo ženama spolni odnos može biti podsjetnik na trudnoću i pobačaj, te to može otežati spolne odnose na neko vrijeme.
Imali smo poteškoće svaki put kada bismo pokušali voditi ljubav. Osjećala sam krivnju što pokušavam uživati tako brzo nakon gubitka bebe, ali sam znala da ako ne počnem ubrzo ponovno voditi ljubav, odgađat ću to dok ne postane ozbiljno, pa sam se prisilila da polako ponovno krenem.
Na vaše spolne odnose može utjecati i postojanje želje za ponovnim začećem. Neki ljudi misle da je u redu pokušati začeti vrlo brzo nakon pobačaja, neki trebaju prostora. Ako se vi i vaš partner razilazite u mišljenjima oko toga kada je vrijeme za iduću trudnoću, nećete se moći zbližiti i možda se počnete svađati o stvarima o kojima se najmanje želite svađati. Ako želite ponovno začeti, seks vam može postati izvor stresa:
Više je posao nego užitak; mislim da ne želim začeti na ovakav način.
Nije neobično imati problema sa seksom neko vrijeme. Ako ste oboje tužni i uzrujani, to će gotovo sigurno utjecati na vaše spolne odnose, te se možda neko vrijeme nećete željeti na načine na koje ste navikli.
Ako osjećate da vaši problemi traju predugo, promislite o tome da zatražite pomoć. Možda odlučite potražiti pomoć oko vaših osjećaja o pobačaju (pogledajte pod «Traženje podrške») ili kontaktirati udruge koje vam mogu pomoći.
Traženje podrške
Ako se borite sa svojim osjećajima, potražite podršku. Možda ćete to htjeti učiniti odmah nakon pobačaja ili nešto kasnije. Neki ljudi pomoć zatraže nekoliko mjeseci, pa čak i godina, kasnije. Razmislite o tome kakva vam podrška najviše treba.
Razgovor...
Možda ćete poželjeti razgovarati s nekime – možda vašim partnerom ili nekime od vaše obitelji i prijatelja. Recite im da želite razgovarati i pitajte mogu li odvojiti nešto vremena za vas.
Možda bi vam bolje odgovaralo razgovarati s nekim manje bliskim. Možete, primjerice, pitati svog liječnika opće prakse za pomoć ili zamoliti ga da vas uputi savjetniku. Ako ste pobacili u bolnici, možete pitati ima li ona specijaliziranu medicinsku sestru ili babicu koja će odvojiti vremena za vas. Ako ste izgubili bebu nakon liječenja neplodnosti, možete razgovarati i sa savjetnikom u klinici za liječenje neplodnosti.
...ili šutnja
Osjećate li da ste dovoljno pričali i da trebate drugačiju vrstu podrške, ili mislite da vam razgovor ne bi pomogao, promislite što biste još mogli učiniti da vam bude lakše. Pogledajte prijedloge pod «Prisjećanje». Promislite o tome kako provodite dane i može li biti blaži sami prema sebi. Pazite li na sebe, dobro jedete, vježbate i odvajate vremena za aktivnosti u kojima uživati, možete si pomoći više no što ste mislili.
Informacije
Možda ćete imati mnogo pitanja, biti zabrinuti oko nečega, a pouzdane informacije vam mogu pomoći. Ovisno o tome kakvu vrstu informacija trebate, možete kontaktirati:
• svog liječnika opće prakse ili medicinsku sestru
• babicu
• bolničko osoblje odjela na kojem ste liječeni
• razne udruge
Prisjećanje
Mnoge žene koje su žalovale zbog gubitka djeteta, bez obzira kada se i kako on dogodio, kažu da nikad ne mogu do kraja zaboraviti.
Kako biste zapamtili svoju bebu, može vam pomoći ako činite nešto za nju ili njega. Primjerice:
• posadite poseban cvijet ili grm u vrtu
• zapalite svijeću na obljetnicu ili druge bitne dane
• kupite nešto da vas podsjeti, komad nakita, plišanog medu ili neku lijepu stvarčicu
• napravite kutiju uspomena sa slikama vas dok ste bili trudni, slikama s ultrazvuka, stvarima koje ste kupili ili izradili bebi...
• napišite pismo ili pjesmu djetetu
Sve ove stvari mogu biti način izražavanja vaših osjećaja, obilježavanja onog što se dogodilo i prepoznavanja važnosti tog događaja.
Nakon što sam odlučila da ću se djeteta prisjećati uz pomoć komada nakita, provela sam dosta vremena razmišljajući što bi bilo prikladno. Na kraju sam se odlučila za jednostavan prsten, zapravo burmu, na desnoj ruci. Nosim ga cijelo vrijeme, i njegova je jednostavnost, simbolika ljubavi bez početka i kraja, značajna. Kad sam ga počela nositi, bila sam ga svjesna. S vremenom je postao dio mene, baš kao što je beba bila i još jest dio mene.
Uspjela sam nabaviti sliku sa svog sedmog ultrazvuka. Nekome tko nikada nije izgubio bebu ne bi značila ništa, ali mom mužu i meni to je bila jedina stvar koja nam je ostala od bebe. Nekoliko tjedana kasnije, nakon što sam pobacila, kupili smo dvije biljke i zasadili ih u vrtu pokraj jezerca i drveta kruške za uspomenu na naše maleno.
Obredi
Možda vam je važno održati neku vrstu obreda.
Ako niste imali sprovod vašeg djeteta ili bilo kakav drugi obred, možda ćete poželjeti održati misu zadušnicu, bilo u crkvi, ne nekom vama posebnom mjestu, kod kuće ili u vrtu. To ne mora biti veliki događaj; može biti malen, samo vi i vaša najbliža rodbina i prijatelji.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma