Vidi rezultate ankete: Kad biste mogli birati između bolničkog poroda uz skrb koju on predstavlja, dakle kompletnu medicins

Glasači
139. Ne možete glasovati u ovoj Anketi.
  • to bi pozitivno utjecalo na moju odluku za novu trudnoću

33 23.74%
  • smatram da bi taj izbor bio nazadak u skrbi za rodilje te pogoršao uvjete vezane uz roditeljstvo

16 11.51%
  • smatram da je ta okolnost nebitna i za uvjete roditeljstva i za moju odluku

36 25.90%
  • nije mi bitno sa stajališta odluke o trudnoći, ali rodila bih kod kuće

54 38.85%
Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 75

Tema: Kad biste mogli birati između poroda u bolnici i kod kuće

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Kad biste mogli birati između poroda u bolnici i kod kuće

Dakle, kad biste mogli birati između bolničkog poroda uz skrb koju on predstavlja, dakle ekipa koja se sastoji od ginekologa i primalja, te poroda kod kuće uz visokoeduciranu primalju, da li
    - bi to pozitivno utjecalo na vašu odluku za još jedno dijete
    - da li smatrate da bi to bio nazadak ili napredak u skrbi za rodilje

na ovo pitanje me potaknuo današnji prilog na RTL-u, žena je rodila na brodu/trajektu jer nije stigla do bolnice, a nije predviđena mogućnost samostalnih primalja po otocima, pa čak niti ginekologa/opstetričara van bolnica.

Ako sličan topic već postoji, molim moderatorice da ovaj brišu.

Početno

kod kuce uvijek... uz primalju ili doulu... sama se nebih usudila al ako i dodje do nove trudnoce, tko zna(mislim, kojom brzinom je sve islo samo sat i pol od pocetka do kraja)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne razumijem anketu. BEz obzira sta mislim o tome (dal je nazadak ili napredak ili nesto trece), to nikako ne bi (i nece) utjecalo na moju odluku za eventualnu slijedecu trudnocu.
    Za trudnocu se ne odlucujem zbog i radi poroda nego radi zelje za jos jednim djetetom. Ta zelja (za ili ne) je u svakom slucaju jaca i bitnija od samog nacina poradjanja.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ma još je bilo pitanje, koje se nekako izbrisalo ... nije sad cijelo pitanje gore.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ma mislim o čemu mi raspravljamo, pa sve je doma lijepše, a kamoli roditi
    ALI, ali.. s obzirom da mi je porod bio dosta težak (na kraju završio carskim), naravno da se sama ili u suradnji sa MM ne bih usudila učinit, možda sa babicom ili doulom, kao što daphne kaže ili bar u dojavi sa rodilištem, ako nešto krene po zlu da oni budu spremni doći po mene i u rodilištu dovršiti porod - a to je za Hrvatsku daleka budućnost.
    Stoga, ne vjerujem da ću ikada roditi kod kuće, nažalost!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj pace prvotno napisa
    Ne razumijem anketu. BEz obzira sta mislim o tome (dal je nazadak ili napredak ili nesto trece), to nikako ne bi (i nece) utjecalo na moju odluku za eventualnu slijedecu trudnocu.
    Za trudnocu se ne odlucujem zbog i radi poroda nego radi zelje za jos jednim djetetom. Ta zelja (za ili ne) je u svakom slucaju jaca i bitnija od samog nacina poradjanja.
    kužim da te pitanje možda zbunjuje, ali probaj ga sagledati ovako: složiti ćete se da postoje ljudi koji kod odluke o djetetu uzimaju u obzir čisto materijalne stvari - npr. da li su zaposleni, da li su riješili stambeno pitanje, čak da li su stalno zaposleni određeno/neodređeno, da li je u susjedstvu rat, da li imaju previše/premalo godina za trudnoću, da li imaju pouzdanog partnera kojeg žele za oca/majku svoga djeteta ... ne bi li u uvjeti rađanja spadali u jednu od tih okolnosti, možda čak ne toliko materijalnu koliko emocionalnu u vidu povjerenja da će dijete biti donešeno na svijet na najbolji i najsigurniji način koji može utjecati na njegov daljnji život. Spominje se industralizacija poroda, i odnos prema majkama i tim malim bićima kao prema stvarima, gdje svi moraju biti ukalupljeni u određene rutine, procedure bez obzira na posljedice koje to u određenim slučajevima nosi. U tom svjetlu gledam i mito, odlazak na porod van RH, itd. ... znači ipak nekima nije svejedno kako i što će biti.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

aha, nisam rekla - ja bih se definitvno da mogu odlučila na porod doma uz primalju, tako bih odlučila i dok još ništa nisam čitala što sada čitam, tim više što mi je bolnica 3 min. od kuće.
    Smatram da bih na taj način imala opušteniju trudnoću i ljepši porod, a pozitivna razmišljanja mi olakšavaju donošenje bilo kakvih odluka, naravno uz sve ostale faktore.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

pa, ne znam kako itko moze 'nazadovanjem' nazvati uvodjenje nove legalne mogucnosti poroda kod kuce uz nazocnost i pomoc strucne osobe, ako se time ne ukida i mogucnost bolnickog poroda. po meni se svako otvaranje novih mogucnosti za izbor kvalitetnog nacina poroda jedino moze nazvati napretkom

mislim da je anketa zbunjujuce formulirana :? .

btw. u mom slucaju, dostupnost dobrih mogucnosti za nacin poroda ni u kom slucaju ne bi mogla utjecati na to da pocnem razmisljati o 'jos jednom' djetetu - ima xy drugih stvari koje su mi puno vaznije pri donosenju takve dalekosezne odluke. ali s druge strane, isto tako, iskustva s losim uvjetima poroda bi me vjerojatno u odredjenim okolnostima mogla pokolebati namjeri da ostvarim zeljeni broj djece...

hm, kad tako razmisljam, cini mi se da ne bih bila sposobna ni pomisliti o radjanju ako bih si dopustila da sve price o uvjetima u nasim rodilistima, kojih sam se kroz godine naslusala, ikako utjecu na moju odluku :/

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pocnem razmisljati o 'jos jednom' djetetu
    nije pitanje da li biste počeli razmišljati, nego ako već razmišljate da li bi to pozitivno utjecalo na donošenje konačne odluke.
    Kada bih se odlučila za treće dijete, prethodna 2 proživljena rata u bolnicama nisu baš nešto stimulativno što bih poželjela još jednom.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tinna, ni meni bas nije jasan smisao ankete. ali dobro. daj mi javi koje je to pitanje ispalo pa cu editirati anketu.
    naravno da bih rodila kod kuce uz primalju.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

a ne znam da li sad ima smisla obzirom da je 17 ljudi glasovalo.
    Inače, očito netko smatra da to ne bi bio poželjan izbor, ili bi bio preskup (iako sam čitala negdje da je netko radio računicu da je skuplji porod u bolnici) ... a vidiš da nije svačiji izbor niti porod kod kuće prema glasovima.
    Na koji način bi mogao biti nazadak .. pa ne znam, npr. omoguće nam porod kod kuće uz primalje i ukinu manja rodilišta, pa žene koje žele porod u rodilištu npr. ne mogu stići do njega (s nekih otoka ili manjih mjesta u gradove), ne znam koji bi mogli biti razlozi da nije omogućen taj izbor. Osim razloga da netko smatra da bi rodilje imale time lošiju a ne bolju skrb.
    Iako se čini da žene na ovom forumu misle da bi to bio pozitivan iskorak u uvjetima rađanja te da bi moglo pozitivno utjecati (uz sve ostalo) i na odluku na majčinstvo.

Da li netko pretpostavlja koji bi mogli biti razlozi zakonodavca da ne omogućava niti primaljama niti liječnicima samostani vanbolnički rad kod poroda?

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Možda zato što za takvu mogućnost treba još poprilično doškolovati primalje (njihove kolegice koje na zapadu porađaju kod kuće imaju daleko jaču naobrazbu), kako organizirati skrb o trudnoći (hoću reći tko bi ju vodio - gdje su kućni porođaji uobičajeni (Nizozemska, Belgija) trudnoću vodi babica - time se opet vraćamo na njihovo dodatno školovanje), kako organizirati osiguranje za nedajBože situaciju (u Nizozemskoj bolnička kola čekaju pred kućom, čitala davnih dana u Nedjeljnom Vjesniku, a pretpostavljam da i drugdje gdje se rađa kod kuće imaju osiguranje), za to pak treba imati dosta bolničkih kola i osoblja na raspolaganju. Može li si kolabirano hr. zdravstvo tako što priuštiti?
    Mislim da je najveća prepreka odgovornost. Proboj u nepoznato uvijek donosi i velike rizike. Tko će preuzeti odgovornost za eventualne komplikacije?

Dosta pitanja. Mislim da dugačak put od krajnje konzervativnog načina porađanja u Hr. do kućnih porođaja vodi preko nekih međurješenja, tipa kuće za porođaje s daleko humanijom atmosferom i pristupom od bolničke.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u Nizozemskoj bolnička kola čekaju pred kućom, čitala davnih dana u Nedjeljnom Vjesniku, a pretpostavljam da i drugdje gdje se rađa kod kuće imaju osiguranje),
    nema takve zemlje da baš bolnička kola čekaju pred kućom, ali zato neke imaju dobru organizaciju i suradnju između babica ( na kućnom porodu) i bolnice(ginekologa opstetričara).
    u slučaju da se išta zakomplicira, u Nizozemskoj npr. odlaze u bolnicu, prije toga odmah obavijeste da se pripremi oper.sala.
    pogledajte ovdje, pisala Beatrijs Smulders, najpoznatija nizozemska babica
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=164&Show=690
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=217&Show=1291

plashljivo_pile avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

nema šanse da bih se odlučila na porod kod kuće, posebice ne nakon ovog poroda (ilona je prestala disati pa su ju morali oživljavati). hvala lijepa, ako već imam priliku, radije ću rađati okružena liječnicima sa svom potrebnom aparaturom nadohvat ruke ukoliko se nešto desi. ove brije s hitnom mi nikako ne stoje, katkad je svaka minuta bitna, a jako dobro znamo da bi hitnoj trebalo više od minute do bolnice.
    tko voli nek izvoli, al ja se u takav rizik ne bih upuštala.
    i uvijek bih izabrala roditi u bolnici, bez obzira na mogućnost izbora.

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moj izbor nikad ne bi bio porod kod kuće. Koliko god razmišljala o tome, nimalo me ne privlači. I to čak manje zbog eventualnih komplikacija a više zbog praktičnih stvari:
    - gdje da legnem i po čemu da mi curi plodna voda i krv koja je iz mene liptala nakon poroda? Na krevet? Na trosjed? Na tepih?
    - kud ću zaboga sa posteljicom, pupkovinom....? U kantu za smeće? U staklenku pa za uspomenu?

I kad se počnem baviti mišlju koliko bi morala čistiti nakon tog čina i gdje sa "nusproduktima" a jelte, trebalo bi ih skloniti i očistiti da mi starija djeca ne prčkaju po tome - tu je mom razmišljanju o porodu kod kuće kraj.

U bolnici te fino zabole za sve to, obučeš čistu spavaćicu i fokusiraš se na svoju bebu. A nek čisti netko drugi.

Ali glasam za mogućnost izbora definitivno, pa tko kako hoće.

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja bih definitivno kod kuće uz doulu
    a što se tiče krvi i plodne vode, o tome bih najmanje brinula , to se da riješiti plahtama i nepromočivom podlogom
    a posteljica, e to mi je davna želja za svako rođeno dijete posaditi njegovo stablo u vrtu i u tu rupu "posaditi" i posteljicu
    čak sam razmišljala da pitam u bolnici bi li mi smrznuli noinu posteljicu pa da je ponesem doma kad pođem, ali kako se porod zakomplicirao kad je sve sretno završilo smetnula sam to s uma
    znam da je to npr. u njemačkoj moguće (čak i to sa smrzavanjem)
    iako sumnjam da bi mi to omogućili, ali sad to više ne mogu znati

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

i da, glasala sam za 4. opciju

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Definitivno u rodilištu!!!

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Glasam za mogućnost izbora!
    (a moj izbor bi, trenutno, ipak bilo rodilište)

Početno

off topic...zar je jedino meni riječ "doula" strašno čudna i neprobavljiva?..znam što označava, ali ne postoji li neki manje grčki izraz za tu ženu-neprofesionalnu primalju-pomoćnicu pri porodu

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Nije samo tebi :/ .
    Mene asocira na nekog doušnika, prije nego na ženu koja je svjedok rađanja novog života.
    Što se teme tiče, dobro bi bilo znati da postoji još jedna opcija, ali ja bih se danas odlučila na porod u bolnici. Željela bih jedino humanije uvjete.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

u rodilistu!!

Početno

ah da...nakon 1 brzog i 2 ekspresnog poroda..mislim da treći neću stići do rodilišta..a posteljice i otpad...pa u zamrzivač, naravno

a MM bi bio doulo

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Virgo30 prvotno napisa
    off topic...zar je jedino meni riječ "doula" strašno čudna i neprobavljiva?..znam što označava, ali ne postoji li neki manje grčki izraz za tu ženu-neprofesionalnu primalju-pomoćnicu pri porodu
    to i Odent kaže da je zapravo vrlo nesretan izraz jer na grčkom doula (čita se "dula")znači doslovno "robinja".
    Grkinjama se to osobito nije sviđalo, pa je on kao kompromis odredio za naziv svog informativnog tečeja-Paramana doula, gdje paramana znači "pored žene"/"uz ženu".
    recimo i "midwife"(primalja, babica) na staro engleskom znači "with wife", tj, "uz ženu".
    a sam naziv "doula" je ostao zato što se krajem '80ih popularizirao u SAD, pa ga nisu htjeli sasvim promijeniti jer je već bio prepoznatljiv kao pojam.

a zašto nemamo hrvatskog naziva, valjda zato što do nedavno nije bilo ni hrvatskih doula (možda netko s vremenom smisli neki dobar hrv. naziv), ili možda zato što se svugdje prihvatio internacionalni naziv "doula".

Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Nije samo tebi :/ .
    Mene asocira na nekog doušnika, prije nego na ženu koja je svjedok rađanja novog života.
    da doušnica
    nije doula svjedok rađanja, tj. je, ali nije joj to primarna funkcija.
    primarni zadatak bi joj bio da što bolje zaštiti ženu od neuznemiravanja, da prepozna njene potrebe i osigura, stvori uvjete u kojima žena sama svojim hormonima proživljava porod. da prije svega ima duboko poštovanje prema samom činu rađanja, da razumije fziologiju rađanja, da zna "sjediti na rukama" i da slijedi prvo pravilo medicine -ne šteti.
    sve bi to bile i odlike tzv. "autentične babice", uz čiju asistenciju zapravo nestaje potreba za doulom.
    (dakle, ideal bi bio da s vremenom nestane potreba za doulama, nego da prevladavaju autentične babice ).
    istinabog, postoje i drugačije doule, više "aktivne", no ovo je pristup Paramanadoula seminara (M.Odenta) , najčešće spominjanog na forumu.

preporučam ovaj članak
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...2ID=&Show=2232

Citiraj Virgo30 prvotno napisa
    a MM bi bio doulo

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

glasala sam za cetvrtu opciju,i iako mi je malko nerazumljivo postavljena anketa,pozdravljam ovakve teme sa sirokim osmijehom.
    razumijem da su neke zene prosle pravi horor duz porodjaja unutar bolnice te da niti ne pomisljaju o drugoj trudnoci no,priroda,ono Vrhovno u svemiru nam uvijek iznova nudi mogucnost iscijeljenja a u svijetu mnoge majke svjedoce da ih je upravo takva "vrst" poroda ,u okrilju vlastita doma uza doulu ojacala i preporodila.

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa

a zašto nemamo hrvatskog naziva, valjda zato što do nedavno nije bilo ni hrvatskih doula (možda netko s vremenom smisli neki dobar hrv. naziv), ili možda zato što se svugdje prihvatio internacionalni naziv "doula".
    pseudobabica, dobabinjača 8)

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    da doušnica
    nije doula svjedok rađanja, tj. je, ali nije joj to primarna funkcija.
    primarni zadatak bi joj bio...
    Čitala sam na topicu o prirodnom porodu što je zadaća doule ali ukratko, žena svjedoči rađanju novog života i već samim tim zaslužuje ljepše ime. A možda ni s doušnicom nisam puno pogriješila: ona osluškuje potrebe rodilje i... širi ih dalje ...

pseudobabica, dobabinjača
    DOMAMA?

puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

razumijem da su neke zene prosle pravi horor duz porodjaja unutar bolnice te da niti ne pomisljaju o drugoj trudnoci no,priroda,ono Vrhovno u svemiru nam uvijek iznova nudi mogucnost iscijeljenja a u svijetu mnoge majke svjedoce da ih je upravo takva "vrst" poroda ,u okrilju vlastita doma uza doulu ojacala i preporodila.
    ovo je jako, jako istinito! mogu to reći iz vlastitog iskustva, jer je na mene moj neasistirani porod upravo tako djelovao - kao da sam se ponovo rodila. to iskustvo je djelovalo osnažujuće i preporođujuće na cijelu moju osobnost.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

što bi s mojim postom!? admin? :?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno RE:

Ja sam prevelika kukavica da bi radjala kod kuce...Nema sanse...Ali zato bi ja odmah nakon poroda isla doma. Mislim da 24h u bolnici sasvim dovoljno, a ne kao kod nas 3-7 dana.
    Ali sam za to da bi trebala postojati pravo na izbor i ta opcija.

Da odgovorim na anketu: postojanje te opcije meni osobno je irelevantno i ne bi imalo nikakvog utjecaja na odluku o slijedecoj trudnoci.

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja sam u trudnoci probala uciniti sve da se educiram kako izbjeci epiziotomiju, kako sve to skupa dozivjeti prirodno i bez kemikalija.
    porod mi nije bio toliko tezak(citaj bio je kratak), iako su me nakrcali sa dripom i dvije zivcane babice su se derale na mene i skakale mi po trbuhu
    no, u zadnjih par dana sam promijenila misljenje o cijeloj toj stvari. bila sam, igrom slucaja u djecjoj bolnici u Bistri. tamo su smjestena djeca sa najtezim oboljenjima, koja ne mogu ni biti kod kuce, vise-manje tamo zive.totalno me prenerazilo (mozda ja nisam dovoljno informirana) kad mi je receno da je vise od polovice njih tamo zbog problema u porodu.
    a ja nisam ni imala pojma da se nesto tako strasno moze dogoditi. mislim, znala sam da dijete moze ostati bez kisika i biti osteceno, ali, ljudi moji, kakva su tamo djeca!
    ono sto trenutno osjecam je da ako cu ponovo radjat necu vise nimalo misliti na sebe, kakav prirodan porod, dajte mi tone dripa, razrezite me koliko treba, samo da djetetu bude dobro.
    i, da, proslo me je za radjanjem kod kuce...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj ivy prvotno napisa
    kad mi je receno da je vise od polovice njih tamo zbog problema u porodu.
    da, o tome i govorimo. Ta djeca nemaju posljedice jer su rođena kod kuće, nego su to djeca sa posljedicama bolničkih poroda, a znamo da su kod nas bolnički porodi redom medikalizirani.
    Nedostatak kisika je opisan kao posljedica dripa, vadim samo jedan dio sa ovog topica:
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=31444
    evo prevodim iz knjige "birthing from within" pam england & rob horowitz, str. 252, 253.

najvaznije o oxytocinu:

moguce komplikacije za mamu:

hiperstimulacija maternice koja vodi produljenim kontrakcijama koje mogu uzrokovati:
    -prijevremeno odvajanje posteljice (abruptio placenta)
    -rupturu uterusa koja rezultira hitnim carskim ili smrcu
    -nedostatak kisika za bebu
    -prebrzi porod i izgon koji rezultira puknucima medjice ili cerviksa
    -hematomima
    -trauma za novorodjence
    intoksikacija vodom jer je oxytocin anti-diuretik sto vodi do poremecaja u otkucajima srca, hipotenziji, mucnicama i povracanju, oticanju i teskocama u dojenju

komplikacije za bebu:

-prejake kontrakcije uzrokoju nedostatak kisika za fetus koji vodi usporavnju otkucaja srca
    -novorodjenacka zutica
    -smanjena sposobnost zgrusnjavanja krvi
    Uglavnom uspije nastavak indukcije sa prokidanjem vodenjaka i infuzijom oksitocina. Najčešće indikacije za indukciju poroda prostagladinom u Rodilištu Ljubljana su bile trudnoća preko termina poroda, hipertenzija, zastoj rasta ploda i ugrožen plod. Jedna četvrtina rodilja rodi u 10 sati po aplikaciji, tri četvrtine u 24 sata, a ostale nakon 24 sata. Ti porodi su veoma rizični i u 17,5% se završavaju carskim rezom, te u 4,6% sa vaginalnom operacijom.

"Magistra Zlata Felc, dr. med., je u svojem dijelu analizirala utjecaj oksitocikla i analgezije u porodu na plod i novorođenče. Oksitocin može u visokom dozama (izmad 20mU/min oz. 2500-1200mU/kg porođajne težine) prouzročiti hiperbilirubinemiju novoređenčeta. Opisani su i antidiuretički učinci i primjer masivne nekroze jetara novorođenčeta. Analgetici, dani u porodu, mogu ugroziti plod posredno radi smetnji koje uzrokuju kod majke (npr. pad krvnog tlaka majke može prouzročiti fetalni distres, ili neposredno, jer se prenose kroz placentu. Dolantin može uzrokovati kod ploda promjenu srčane akcije i depresiju disanja novorođenčeta a s tim i nižu ocjenu prema Apgaru. Nakon diazepama je novorođenče pospano, hipotonično, ima smetnje termoregulacije i promijenjenu srčanu akciju. Epiduralna i lokalna analgezija nemaju neposrednoga utjecaja na plod. Spazmolitici mogu uzrokovati tahikardiju i smanjuju "beat to beat" varijabilnost na CTG-u."
    itd. itd., prolaps pupčane vrpce kod prokidana ili puknuća vodenjaka ... netko bi to znao i bolje nabrojati od mene.
    Dakle inducirani porodi nose svoje rizike, a posljedice koje opisuješ su opisane kao moguće kod induciranja ili ubrzavanja poroda.
    Koliko sam čitala Odent carski rez smatra reješenjem u situacijama kada su ugroženi životi bebe ili majke, ali nisam pročitala da indukciju ili drip smatra rješenjem u bilo kojoj situaciji. Jer nose određene rizike u situacijama kada bi možda sve prošlo normalno.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ono sto trenutno osjecam je da ako cu ponovo radjat necu vise nimalo misliti na sebe, kakav prirodan porod, dajte mi tone dripa, razrezite me koliko treba, samo da djetetu bude dobro.
    želiš reći da žene koje žele prirodni porod to žele prije svega zbog sebe? :shock:
    u svakom slučaju, varaš se ako misliš da je prirodni porod najbolji samo za majku, svaka intervencija nosi svoje veće ili manje rizike i za dijete (Tina je navela neke, a ima ih još).

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ono što je meni znakovito je da su vjerojatno sva djeca koju si vidjela u dječjoj bolnici u Bistri, rođena u bolničkim rodilištima.
    Majkama koje žele drugačiji pristup porodu, vjerojatno je prva misao upravo da žele što više smanjiti rizike da se tako nešto dogodi njihovom djetetu, a tek na drugo mjesto pretpostavljam stavljaju sebe, jer da misle samo na sebe bol bi mogle izbjeći npr. epiduralnom, Dolantinom ili nekom trećom drogom i u bolnici.

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Novija povijest:
    Moja svekrva rodila mog muza i brata mu i sestu kod kuce.
    Moja sogorica rodila obje kceri kod kuce.
    Starija povijest:Vecina nasih prabaka a i neke bake su radjale kod kuce.
    Bilo im je manje stresno, mogle su jesti i piti i kretati se koliko im je odgovaralo i roditi u kojoj god poziciji su htjele. Imale su svoju mamu/ sestru/ susjedu/prijateljicu ( u svakom slucaju nekoga koga znaju i u koga imaju povjerenje) pored sebe i ni od jedne necete cuti da ih je netko pozurivao ili se prema njima grubo odnosio.

Moj osobni izbor- KOD KUCE JE NAJLJEPSE.
    Da mogu legalno organizirati babicu itd moj i muzev izbor bi definitivno bio - kod kuce. (A ovako, ja planiram sve do zadnjeg trena biti doma i onda juriti do bolnice u ZADNJI CAS)
    P.S. Gdje mogu ispuniti anketu??

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja bi u rodilište, ali možda da bi mogućnost poroda doma možda malo smanjila pritisak na rodilišta pa bi i tamo uvjeti bili nešto bolji. Meni se to čini win-win.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

bila sam, igrom slucaja u djecjoj bolnici u Bistri. tamo su smjestena djeca sa najtezim oboljenjima, koja ne mogu ni biti kod kuce, vise-manje tamo zive.totalno me prenerazilo (mozda ja nisam dovoljno informirana) kad mi je receno da je vise od polovice njih tamo zbog problema u porodu.
    a ja nisam ni imala pojma da se nesto tako strasno moze dogoditi. mislim, znala sam da dijete moze ostati bez kisika i biti osteceno, ali, ljudi moji, kakva su tamo djeca!
    ja bih dala ruku u vatru da je 90% njih rođeno sa dripom. Mislim da je čak davno netko negdje spomenuo da su u Bistri pokušavali raditi neku evidenciju o tome, pitali roditelje kod prijema da li je dijete rođeno uz drip ili tako nešto.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ti si sigurna da upravo to neće naštetiti tvom djetetu? Da će pod "tonama" dripa dijete doći na svijet onako kako je najbolje za njega? Da ćeš se ti razrezana moći kvalitetno brinuti o tom djetetu?

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Htjela sam još napisati da je ovo što ivy piše, upravo ono što naši doktori žele da mi mislimo i da na taj način razmišljamo, jer tada mogu s nama raditi što god žele.
    Samo jedna rečenica: "Želite li ubiti svoje dijete" dovoljna je da svaka žena popusti.
    I ako vam pokažu dijete koje je oštećeno u porodu, budite sigurne da u 98% posto slučajeva je taj porod bio induciran, forsiran i krivo vođen.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    mogućnost poroda doma možda malo smanjila pritisak na rodilišta pa bi i tamo uvjeti bili nešto bolji. Meni se to čini win-win.
    potpis.

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Potpisujem ono sto je Poslid napisala.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Poslid prvotno napisa
    Htjela sam još napisati da je ovo što ivy piše, upravo ono što naši doktori žele da mi mislimo i da na taj način razmišljamo, jer tada mogu s nama raditi što god žele.
    Samo jedna rečenica: "Želite li ubiti svoje dijete" dovoljna je da svaka žena popusti.
    I ako vam pokažu dijete koje je oštećeno u porodu, budite sigurne da u 98% posto slučajeva je taj porod bio induciran, forsiran i krivo vođen.
    A ovo je i jedna od najčešćih stvari koje se predbacuju ženama koje žele prirodan porod - da ga žele zbog sebe, jer su same sebi najvažnije. Pri tome se stalno zaboravlja da je prirodan porod najbolji i za dijete, da dijete isto u takvom porodu dobija optimalno kisika, optimalne doze prirodnih hormona, ne dobija lijekove i sl.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ivi, pretpostavljam da su sva ta bolesna djeca rodjena kod kuce?

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ivi, i mene to zanima.

Iako znamo odgovor, jer znamo koliko malo se beba radja kod kuce u Hrvatskoj... ali voljela bih cuti da su ti u Bistri priznali da su to djeca koja su radjana u bolnicama pod strucnim nadzorom i bilo bi interesantno vidjeti statistiku, tj koliko je njihovih mama rodilo prirodno, a koliko ih je pozurivano, rezano, buseno itd.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

obzirom na poraznu statistiku u nasim rodilistima, gdje je glavnina djece rodjena pod utjecajem raznih lijekova, vrlo je vjerojatno da je slika slicna i u bistroj.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Prim. dr.sc. Miroslav Pospiš (u mirovini), priznati stručnjak iz područja dječje neurologije - "Danas se kvaliteta rodilišta u svijetu ne procjenjuje na temelju mortaliteta, nego na temelju morbiditeta, koliko će djece rođene u nekom rodilištu kasnije razviti cerebralnu paralizu ...u svijetu na 1000 živorođene djece rađaju se 2 s cerebralnom paralizom, a u Hrvatskoj je to negdje 4 ..."

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ja kod kuće ne bih rađala pa mi je svejedno bi li to dozvolili ili ne. Iznijela sam svoje mišljenje o porodima u svojoj kući na jednom drugom topicu i toga se držim. Tko želi, njegova stvar, ali ja želim biti okružena svim mogućim aparatima i doktorima. Jer i da postoji 0,0000001% šanse da se nešto zakomplicira, ne bih si nikad oprostila.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj TinnaZ prvotno napisa
    Prim. dr.sc. Miroslav Pospiš (u mirovini), priznati stručnjak iz područja dječje neurologije - "Danas se kvaliteta rodilišta u svijetu ne procjenjuje na temelju mortaliteta, nego na temelju morbiditeta, koliko će djece rođene u nekom rodilištu kasnije razviti cerebralnu paralizu ...u svijetu na 1000 živorođene djece rađaju se 2 s cerebralnom paralizom, a u Hrvatskoj je to negdje 4 ..."
    e, da... a to je samo cerebralna paraliza, gdje su sva ostala manja oštećenja...

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Humano rodilište ili kuća za rađanje je moj izbor.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ja se samo pitam kako je ova anketa prošla bez mene... do sada

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •