Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 70

Tema: 21 dnevno čišćenje - za vraćanje energije i gubljenje kila

Svea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno 21 dnevno čišćenje - za vraćanje energije i gubljenje kila

Bok curke!
    Neki dan na Oprah je bila jedna zgodna teta koja je pričala o 21 dnevnom čišćenju tijela i duha ... Moram priznati da nije donjela nikakve revolucionarne ideje, ali me je zapravo podsjetila koliko bi voljela odraditi jedan takav program, pročistiti se (posebno sad nakon blagdana), a onda nakon tih 21 dana pokušati zadržati što više takvih dobrih navika!

Malo sam prosurfala... napisala si glavne odrednice i izmotivirala supruga, mamu i tatu da krenemo svi skupa od ponedjeljka.

Ja vas molim da mi pomognete na način da dodate svoje recepte koji zadovoljavaju ovaj program.
    Ispod dodajem ono što sam si ja do sada napisala i pripremila.
    Za mene su najveći problem zapravo doručci jer tu najčešće zabrijem po bijelom kruhu ili nekakvom lisnatom i sl.

Veselilo bi me i kada bi se netko eventualno pridružio - to bi sigurno davalo još više poticaja.

Evo što sam ja pripremila:
    21 dnevno čišćenje

21 dnevno čišćenje je tehnika za odličan početak potpune promjene duha i tijela. Samo oni istinski hrabri se mogu odlučiti na to jer uključuje izbacivanje:

* kofeina
    * šećera
    * alkohola
    * glutena
    * životinjskih proizvoda

iz vaše prehrane na 21 dan.

Ono što primjerice možete uključiti u prehranu su smeđa riža, quinoa, kuhano ili pareno povrće, slanutak, džemovi bez šećera, rižini krekeri sa putrom od kikirikija ili badema, jabuke, borovnice...

Da bi si pomogli prilikom izbjegavanja kofeina koristite čašu vode u koju ćete iscijediti pola limuna. To je vrlo energizirajuće. Druga opcija može biti Rooibos čaj iz Južne Afrike. Dobar je antioksidans i vrlo je ukusan.

Zapamtite, ukoliko "pogriješite" - sve je u redu! Učite se živjeti i jesti čisto i svjesno - nema potrebe forsirati se na nešto što vam je izrazito neugodno. Dajte sve od sebe - idite malim koracima sve dok ne dostignete razinu na kojoj program možete prihvatiti do kraja!

Ideje za zdrave doručke:

Kaša od zobenih pahuljica
    2 šalice zobrih pahuljica
    1/2 šalice suhih pšeničnih klica
    1/2 šalice grožđica
    1 naribana jabuka
    6 šalica vode
    Operite grožđice, ogulite i naribajte jabuku. Stavite u posudu pahuljice, klice, grožđice, naribanu jabuku i dolijte vodu. Stavite na vatru i kada prokuha, smanjite, te kuhajte poklopljeno na laganoj vatri 20 minuta. Tijekom kuhanja povremeno promješajte

Miso juha
    5 šalica vode
    wakame alga, 5 cm
    1/2 šalice mrkve narezane na polumjesece
    1/2 šalice cvjetače razdvojene na cvjetiće
    2 ravne čajne žlice misa
    2 jušne žlice nasjeckanog peršina
    Operite i namočite wakame. Dok se alga namače, stavite da voda zakuha i narežite povrće. Narežite alge, stavite u ključalu vodu da zakuha i narežite povrće. Narežite alge, stavite u ključalu vodu i kuhajte minutu-dvije. Dodajte narezano povrće, smanjite vatru i kuhajte 7-10 minuta. Uzmite dvije-tri jušne žlice juhe i razmutite miso. Razmućeni miso dodaje u juhu i kuhajte još dvije-tri minute. Dodajte nasjeckani peršin i poslužite.

Meka integralna riža
    2 šalice kuhane riže od jučer (od jučerašnjeg ručka)
    3 šalice vode
    1 jušna žlica mladog luka poprečno narezanog
    Stavite rižu u posudu, prelijte vodom i zakuhajte. Smanjite vatru i poklopljeno kuhajte 20 minuta. Dodajte mladi luk, promiješajte i poslužite toplo.

Meko proso s bundevom
    2 šalice prosa s bundevom od jučer (od jučerašnjeg ručka)
    3 šalice vode
    Stavite proso u posudu (ako treba, malo ga promiješajte da se ravnomjerno rasporedi po posudi). Dodajte vodu i kada zakuha, smanjite plamen i kuhajte poklopljeno 20 minuta na laganoj vatri. Promiješajte i poslužite posutom začinom od sjemenki.

Palenta
    4 šalice vode
    četvrt čajne žličice soli
    1,5 šalica kukuruzne krupice
    Zakuhajte posoljenu vodu. Dodajte kukuruznu krupicu uz stalno miješanje. Kada ste sve umiješali, smanjite vatru i poklopljeno kuhajte 20 minuta. Pospite začinom od sjemenki.

Namaz od tofua
    1 šalica izgnječenog tofua
    1/2 šalice prženih sjemenki suncokreta
    2 čajne žlice umeboshi octa
    2 prstohvata bosiljka
    Izmiksajte sjemenke, dodajte tofu i začine, pa opet izmiksajte. Dobit ćete ukusan, kremasti namaz.

Gusta juha od bundeve s tjesteninom
    4 šalice vode
    1 čajna žlica suncokretovog ulja
    1/2 šalice luka narezanog na kockice
    2 šalice bundeve narezane na kocke
    1 šalica bezglutenske tjestenine
    1/4 čajne žlice soli
    2 jušne žlice sjeckanog peršina
    Stavite vodu u posudu da zakuha. Za to vrijeme zagrijte ulje i propirjajte crveni luk da postane proziran. Dodajte luk u zagrijanu vodu, posolite i dodajte bundevu. Kuhajte 5 minuta na laganoj vatri. Dodajte tjesteninu i nastavite kuhati još 15 minuta. Dodajte sjeckani peršin i poslužite.

Meko kuhana palenta sa zobenim pahuljicama
    1 šalic1 kukuruznog griza
    1/2 šalice zobenih pahuljica
    5 šalica vode
    2 prstohvata soli
    Zakuhajte vodu. Posolite i dodajte zobene pahuljice. Kuhajte 5 minuta. Smanjite vatru i pomalo dodajte kukuruzni griz uz stalno miješanje da biste spriječili stvaranje grudica. Kada ste sve umiješali, poklopite i kuhajte 20 minuta na laganoj vatri. Pri posluživanje pospite gomashio.

Meka palenta s bundevom
    1 šalica kukuruzne krupice
    3 1/2 - 4 šalice vode
    1 šalica kuhane bundeve
    nekoliko prstohvata soli
    Bundevu ogulite, stavite u posudu, dodajte prst vode i malo soli te kuhajte na laganoj vatri dok sasvim ne omekša. vilicom zgnječite u pire. Vodu zakuhajte, pjenjačom dodajte kukuruznu krupicu i sol. Smanjite vatru i kuhajte desetak minuta (ovisno o vrsti krupice). Pred kraj kuhanja umiješajte pire od bundeve i ostavite na vatri još nekoliko minuta. Dodajte suncokretove sjemenke.

Studentski kus-kus
    1 šalica kus kusa
    2 1/2 - 3 šalice zobenog mlijeka
    4 žlice grožđica ili drugog suhog voća
    1 prstohvat soli
    4 žlice prženih badema, nasjeckanih
    Neka zobeno mlijeko zakipi pa dodajte kus-kus, grožđice i sol. Kuhajte desetak minuta. Na suhoj tavi ili u pećnici lagano popržite, a zatim nasjeckajte bademe. Pospite prije posluživanja

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

svea ja bi se pridružila, al me mori gluten.
    teško bi izbacila kruh, odnosno pšenično brašno. znam da se može, ali ja sam slaba na to.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Odlično!

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I ja razmišljam da se pridružim, ali bez kave ne namjeravam. Koliko ona može sputavati u ovakvom "programu"? Odnosno, isplati li mi se uopće takva muka ako će mi kava sve pokvariti?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj lucij@ prvotno napisa
    I ja razmišljam da se pridružim, ali bez kave ne namjeravam. Koliko ona može sputavati u ovakvom "programu"? Odnosno, isplati li mi se uopće takva muka ako će mi kava sve pokvariti?
    Nemojte tak gledati na stvari!!!
    Sve što učiniš i promjeniš je dobro! Nikad se ne radi o sve ili ništa. Svaki pomak ka boljem je pomak ka boljem. Tijelo ima manje toga za čistiti... itd...

Jedan porok si smijemo ostaviti, svea, kaj ne?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ideja je super, ali me, kao i anamar muči gluten, mislim da bih lakše bez kave nego bez tjestenine.
    Zar zob i kus-kus nemaju glutena?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da 21 dan ne bih izdržala bez hrane... mislim, ovo kaj si napisala da se jede - meni baš i nije hrana :/ ...
    osim rižinih krekera i kuhanog povrća (al to u dodatku )

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj tinars prvotno napisa
    Ideja je super, ali me, kao i anamar muči gluten, mislim da bih lakše bez kave nego bez tjestenine.
    Kus-kus ima gluten, jer je on zapravo pšenica. Ali zob nema.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    mislim da 21 dan ne bih izdržala bez hrane... mislim, ovo kaj si napisala da se jede - meni baš i nije hrana :/ ...
    osim rižinih krekera i kuhanog povrća (al to u dodatku )
    Ma daaaj... pa jesi li probala kad da znaš?

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Da li je dobro tak najedanput izbaciti sve životinjske proizvode? Nije li to preveliki stres za organizam naviknut na hranu životinjskog porijekla?

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Anita, imaš pravo. I moram ti se zahvaliti jer sam danas, potaknuta nekim tvojim postom (ne znam više na kojem topicu) radila tjelovježbu. Valjda ću i sutra.

Uglavnom, Svea, pridružujem ti se. Jela sam previše kolača za blagdane, trebam se malo pročistiti. Kavu si ostavljam, to mi je ritual.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Anita-AZ prvotno napisa
    Citiraj tinars prvotno napisa
    Kus-kus ima gluten, jer je on zapravo pšenica. Ali zob nema.
    na coolinarici:
    Celijakija je najčešća kronična gastroenterološka autoimuna bolest koju karakterizira nepodnošljivost organizma na gluten bjelančevinu pšenice, ječma, raži i zobi.
    :?

Svea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Evo me curke! Ovako što ste tiče glutena, da ne bismo zapravo ušli u raspravu (ali hvala svima na napomeni za kus kus i zob) - ja ću to onda malko preformulirati - dakle: umjesto gluten ću napisati, kruh, tjesteninu i pekarske proizvode.

2 lucij@: mislim da je najbolje napraviti korak koji nam ne radi frustraciju. Dakle, ako ti je kava MUST - onda je zadrži... možda možeš pokušati smanjiti količinu... i koji dan pokušati i bez nje? Testirati sebe i svoje vlastite granice?

2 anita: pa naravno da moramo ostaviti porok... kakvi su to bezporočni ljudi??? DOSADNI!

2 sorciere: razumijem da mnogima ovakvi meniji mogu izgledati grozni i dosadni - srećom, meni su OK

2 enela: nisam nutricionist pa ne bih htjela tvrditi jel se nešto smije ili ne smije. Ja takve stvari radim na način da isprobam - ako vidim da se u nečemu ne osjećam dobro - ne radim to više... dakle, ništa na silu... možeš pokušati i uvijek možeš odustati.

2 lucij@: hvala na pridružbi!!! dodaj poneki receptić koji ćeš koristiti!

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Da, da, pogrešno sam napisala!! Mislila sam na rižu.
    (kad radim, pišem i čitam 100 stvari odjednom).

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

enela

Sto se tiče izbacivanja svih životinjskih proizvoda (ili bilo čeg drugog) iz prehrane.

Fora je u tome da tijelo dosta žestoko reagira na jače čišćenje i stoga može doći do glavobolja npr.... Ali to je zato što se tijelo čisti, a ne zato što radi nešto loše. Važno je piti puno vode i pomoći organizmu u tome.

Manje je stresno ići korak po korak, to je sigurno, ali samo sam htjela naglasiti da "StreS" postoji radi čišćenja, ne radi nedostatka unošenja određenih namirnica.

___

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Svea prvotno napisa
    ...
    Ovako što ste tiče glutena, da ne bismo zapravo ušli u raspravu (ali hvala svima na napomeni za kus kus i zob) - ja ću to onda malko preformulirati - dakle: umjesto gluten ću napisati, kruh, tjesteninu i pekarske proizvode.
    ...
    2 anita: pa naravno da moramo ostaviti porok... kakvi su to bezporočni ljudi??? DOSADNI!
    ...
    Svea, mislim da bih ti se, uzimajući u obzir ovo gore, mogla pridružiti.
    ostavit ću si porok u vidu integralnih glutenskih žitarica - ali pokušat ću i tjesteninu i pekare svesti na minimum.
    Nikad do sad nisam običavala donositi novogodišnje odluke, ali ove baš imam potrebu poduzeti nešto, krajnji mi je čas. Mislim da će ovakvo čišćenje biti dobar početak. Ionako sam se uz novu mikrovalku navukla na povrće na pari

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Svea, nikakvi recepti mi sada ne padaju na pamet osim variva od povrća u ogromnim količinama tako da ne poželim kruh. Pridružujem se, to je 100%, ali neću pisati ovaj tjedan jer sutra idem na godišnji tako ću podnijeti izvještaj kada se vratim za tjedan dana. To vam kažem tako da ne mislite da sam se danas busala o prsa, a sutra već odustala.

Zapravo sam ovih dana puno razmišljala o tome jer sam stvarno u zadnja tri tjedna pojela i slavila nema što nisam.
    Jedna zgoda, da vas malo nasmijem. Sinoć odlučila da ću od danas po Montiju. Doručkovala kako Monti kaže, obukla se i otišla prijateljici. Kada sam došla do nje, ona je taman doručkovala, pohani kruh sa vrhnjem Ponudila je i mene, rekla sam da neću. Onda me ponudila ponovno, a ja sam osjetila da sam gladna i još razmišljam kako je to čudno jer znam da sam doručkovala, nikada ne idem bez doručka iz kuće. Kad sam jela drugu šnitu, sjetila sam se da sam na Montiju

Kave se ne odričem, ne želim biti i gladna i svadljiva

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Vidim da se spremate na "veliko čišćenje". Sjetite se da je biljka sikavica jako dobra za čišćenje jetre, a ona uz ovu zimsku prehranu najviše stradava. Ne provodim čišćenje odmah nakog blagdana, ali si to priuštim svake godine na kraju zime. Pijem sikavicu, a nakon toga dobre multivitamine (i to je jedino vrijeme kad ih uzimam). Nakon tog "tretmana" osjećam se savršeno i već godinama ne patim od proljetnog umora.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kad sam procitala naslov mislila sam da se radi o ciscenju stana/kuce

reko stvarno ima da steknes kondiciju i izgubis kile kad se toliko nacistis.

ovo sa prehranom je dobra ideja. to si zelim vec dugo, ali me je*e par stvari. jedna od glavnijih je ta da se hranom koju volim (uglavnom preslatko i preslano) nagradujem za uspjesno odraden dan sa djecom, a i to je jedan gust kojeg mi se tesko odreci--jedini obrok na miru u danu, naravno, kad oni zaspu, sto je u zadnje vrijeme sve kasnije

kad bi recimo uspjela da zamijenim taj nagradni ritual s necim zdravijim.. mozda cajem od sikavice, sto veli mim? i porcijom dr. housea na telki..

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa

kad bi recimo uspjela da zamijenim taj nagradni ritual s necim zdravijim.. mozda cajem od sikavice, sto veli mim? i porcijom dr. housea na telki..
    Mim veli da se ona nikad ne odriče ničega, a sve u svrhu svog psihičkog zdravlja . Postajem nervozna ako si uskratim nekaj kaj mi baš jaaaako (ne)treba, to vodi u stres, a on je okidač za puno bolesti pa... (tako se ja tješim ).

Sikavice imaš u kapsulama. Za čaj ne znam, nisam ga pila. Kad se uzima preparat sikavice moguće su razne "manifestacije". Najčešće se na par dana promijeni tjelesni miris. Uz sikavicu u kapsulama pijem dosta biljnih čajeva (ovisi kako mi koji odgovara-najviše zeleni), a na "čistu" jetru multivitamine. Meni se to pokazalo odlično.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Cure, da li se pri tom čišćenju nešto od tih nečistoća izlučuje u mleko?

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj vissnja prvotno napisa
    Cure, da li se pri tom čišćenju nešto od tih nečistoća izlučuje u mleko?
    Za ostale načine čišćenja ne znam, ali sikavica se ne preporučuje trudnicama, dojiljama i mlađima od 18 godina zato jer ne postoji dovoljno kliničkih istraživanja koja bi potvrdila sigurnost njene upotrebe.

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

ja se pridružujem!
    ali, uvijek ima neki ali, uz minimalan unos glutenskih proizvoda, a nastojat ću da ne budu u vidu prerađenih žitarica.

kave ionako pijem samo jednu dnevno. hoće li se računati ako se prebacim na bezkofeinsku (koju srčem upravo), ili da već jednom probam žitnu kavu!? ima li tko iskustva sa žitnom kavom?
    šećera to će mi biti najteže
    alkohol pijem rijetkim petcima
    meso ne jedem
    jesam li što zaboravila? valjda nisam. dodala bih samo još i to da zadnja dva mjeseca vježbam tri puta tjedno, pa se nadam da će to pospješiti čišćenje. za ove sam blagdane najviše zgriješila s kolačima.

vissnja mislim da se svi toksini koje tijelo ispušta izlučuju u majčino mlijeko. zato nisam sigurna je li ovo čišćenje u punom obimu dobro za dojilje.
    ja dojim, ali kako većinu otrova osim šećera ionako ne konzumiram u velikim količinama, vjerujem da to neće biti problem.
    možda mlijeko bude malo slađe, pa me curka prestane natezat dvjestošzdesetsedam puta dnevno

danas jedem:
    doručak: kolači od jabuka, zobenih pahuljica, grožđica, prženih i mljevenih badema, rogača, da i pšeničnog grisa i brašna, ali to griješim danas (da se ne baci)!
    marenda: naranče
    ručak: povrće na pari, smeđa riža, prženi tofu, cikla na salatu
    večera: jogurt, pečena bundeva
    piti ću roibos i vodu

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Samo razmišljam.... toksini i dojenje.. da li je za majčino mlijeko bolje dalje unositi "toksine" ili je bolje proći proces čišćenja. Hm. Ne znam što da mislim.

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

osim kofeina, alkohola i droga ove druge zabranjene stvari nisu toksini. mogu sadržavati toksine, ali ne u tolikoj mjeri da bi bili opasni. tom logikom bi svaka dojilja trebala izbjegavati meso i gluten.

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Joooj. Ne dolazi u obzir da živim bez kave*, pa to je smisao života. Jutarnja snaga.
    *ajde dobro i šećera

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Pa, pod uvjetom da ih nazivamo toksinima, pretpostavka je da su se ti isti toksini u organizmu nakupili i stoga se ne preporučuje provoditi čišćenje od istih.

Znači, ako je šok za organizam provoditi čišćenje od nekih namirnica koje redovito unosimo, zašto nije šok i dalje ih unositi? To je ono što me zanima.

Ja samo koristim istu paralelu za čišćenje i za prehranu. Ne možemo sad reći da ih je zdravo konzumirati, a toksine nakupljene od te hrane nije zdravo pročistiti.

Uostalom, u mesu ima zaista puno toksina, antibiotika, hormona itd.... to uopće nije upitno danas više.

Gluten i meso mi ne idu u istu kategoriju. Tko nije alergičan, ne vidim problem s glutenom. Druga stvar su pekarski proizvodi prepuni kancerogenih dodataka i masnoća.
    Izbacivanje glutena mi je više u svrhu mršavljenja, ne čišćenja.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Anita, ovo oko gluten sam i ja slično shvatila, pa ću tako i primijeniti. Od ponedjeljka, naravno

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Anita AZ slažem se da je zdravije iz organizma odbaciti sve toksine, ali ja bih ipak bila oprezna kad je riječ o redukcijiskim i detoks dijetama kad je riječ o dojiljama.

prijavljujem da se zasada držim jelovnika.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Što se tiče dojenja i toksina.Nije u pitanju ne unos ,nego to što se za vrijeme deoksikacije mršavi te iz masnog tkiva izlaze davno pohranjeni toksini.A onda se oni izlučuju u mlijeko.
    Kod svakodnevnog unosa večina toksina se izlučuje van kroz probavu,a dio se sprema u masno tkivo.

Svea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

A mene i dalje najviše muče recepti za doručak

Ručkove i večere konzumiram već godinama takve koji se mogu uklopiti u ovu shemu - dakle: raznorazna gusta variva, integralna riža i tofu, razna rižota, proso s bundevom, wok povrće na 100 načina, salate... i tada nemam potrebe za kruhom...

Doručci su mi zato ovakvi - uvijek kruh i pekarski proizvodi. Mislim da za mene kruh definicija "emotivne hrane"... I mislim da je definicija mojih suvišnih kilograma. :/

Kupila sam pahuljice od integralne riže b&b. Jel netko to sprema? Isto kao zobene ili kako?

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

svea meni su najbolji doručak su žitarice (zob, proso, riža od jučer!) s jogurtom pojačane grožđicama, suhim marelicama, prženim bademima, bananom, jabukom...

također, možeš vikendom napraviti zlevanku od kukuruznog brašna s voćem pa to jesti ponedjeljak i utorak za doručak.

sjetit ću se još toga.

recept za zlevanku ubaci ovdje u pretražnik, vjerojatno će izbaciti i neki od mojih recepata s Vegetarijanskih...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ideja za doručak, ja evo već prakticiram mjesec dana i osjećam se odlično.
    Kupila sam u bio&bio mješevinu pahuljica (mislim da su razene, jecmene i zobene) sa orašastim plodovima i posebno lan! Dakle pola salice te mjesavine na to cca 4 žlice lanenih sjemenki i prelijem sa bioaktivom od 0,5l! Nakon mjesec dana (samo promjenom dorucka) mi se cijelokupno stanje organizma popravilo, o probavi da ne govorim....dakle svakom za preporuku!

I od ponedjeljka se priduzujemo ovom čišćenju (čak se i MM složio), ostaje kavica ujutro i gluten (jer tu ne vidim nista stetno - ne konzumiramo bijelo brašno tak da kontam kako ovo sto koristimo je zdravo)!

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa
    Što se tiče dojenja i toksina.Nije u pitanju ne unos ,nego to što se za vrijeme deoksikacije mršavi te iz masnog tkiva izlaze davno pohranjeni toksini.A onda se oni izlučuju u mlijeko.
    Kod svakodnevnog unosa večina toksina se izlučuje van kroz probavu,a dio se sprema u masno tkivo.
    Pa ako nema restrikcije kalorija, onda nema mršavljenja. Ovaj princip koji svea navodi meni ne izgleda nužno kao smanjen unos kalorija.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Svea - ti znaš da je seitan zapravo GLUTEN? Pšenično meso... jedan od glavnih izvora bjelančevina u veggy prehrani?

Kaj, smijem ili ne smijem seitan?

Svea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

2 Anita:
    Znaš kaj, draga, meni ta cijela ideja sa glutenom koju sam navela u prvom postu zapravo, što se mene tiče, nije važna... ma zapravo, iskreno... meni su problematični kruh i pekarski proizvodi...

Dakle ajmo preformulirat - bez:
    * kofeina
    * šećera
    * alkohola
    * kruha, tjestenina i pekarskih proizvoda
    * životinjskih proizvoda

seitan :D

Dakle, ja ću napraviti tu modifikaciju jer kao i mnogi drugi ne smatram da je zob ili bulghur ili cous cous nešto čega bi se nužno morala odreći da se pročistim.

Velim,... mene žderu pekare... majku im njihovu, kad tako fino mirišuuuuu, uh koja aromaterapija!!!

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Jeeee.....

Sjećam se još davno kad si se znala prenajesti makrobiotičkog obroka, full velike porcije i onda nakon toga kažeš tužnom facom: "Ali krušni dio mi nije napunjen."

Tako neki ljudi nemaju feeling da su jeli ak nisu meso jeli, a ti imaš issue sa krušnim djelom. Ne znam kako ćeš to rješiti, ali želim ti sreću u tome.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Samo da kazem kavopijama da je meni bio dovoljan 1 dan posta na vodi da prebolim kahvu. To je bila nuspojava posta o kojoj uopce nisam razmisljala dok se nije dogodila. Sad mi ja kava, onako, ako mi je gust, popijem si jednu popodne. Al nije da mi treba.

Svea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Anita-AZ prvotno napisa
    Jeeee.....

Sjećam se još davno kad si se znala prenajesti makrobiotičkog obroka, full velike porcije i onda nakon toga kažeš tužnom facom: "Ali krušni dio mi nije napunjen."
    Ajmeee, kak si se toga sjeeeetila??? Da, baš sam tako govorila... da mi je krušno mjesto prazno hihihihihihi
    Godinama to nisam rekla... i jedem puno manje kruha nego prije... no i dalje je to daleko previše od onoga kako bi ja željela :/

Svea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Hvala anamar i ana na dobrim idejama za doručak
    Anita, daj svoje idejeeee!

A jel komplicirana zlevanka... nekak mi zvuči da se to samo zamuti i zlije u protvan... :D a takve varijante mi se najviše sviđaju!

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Za kafoljupce:

Ja sam se u jednom danu odrekla kafe. Doduše, jer mi je nešto postajala gadna na ukus. Ali sam imala problem sa razbuđivanjem i nižim pritiskom i uvek me je zezala glava i to gadno, ako ne bih ujutru i u podne popila bar 1 dcl jake kafe.
    I tako sam se raspitivala i čačkala po netu i dođem do savršene zamene - biljni čaj! Ne zeleni (jer sam htela da se odreknem u isto vreme kofeina i time prekinem zavisnost), već mešavinu nevena, koprive, hajdučke trave i rastavića. Ja sam ga zvala jutarnji čaj, a inače se preporučuje za žene, jer reguliše mnoge procese u organizmu, čisti krv, i prevencija je za sve ženske bolesti.

Apropo glutena, riža i kukuruz nemaju gluten, ali ostale žitarice koje su na našem podneblju u čestoj upotrebi, imaju

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

proso isto nema glutena. ni quinoa i amaranth--znam, jer se preporucuju za pocetke dohrane

eto jos zitarica za zelenu listu.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Svea, draga, za svaku preporuku je i mala Makronovina kuharica "Doručak", meni je dala svakojakih zgodnih antipekarsko-doručkovnih ideja ...

Svea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Lady Grey prvotno napisa
    Svea, draga, za svaku preporuku je i mala Makronovina kuharica "Doručak", meni je dala svakojakih zgodnih antipekarsko-doručkovnih ideja ...

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno Re: 21 dnevno čišćenje - za vraćanje energije i gubljenje ki

Citiraj Svea prvotno napisa
    Bok curke!

* kofeina
    * šećera
    * alkohola
    * glutena
    * životinjskih proizvoda

a
    ja se kave isto odrekla u jedan dan! prije par tjedana, jednostavno sam osjetila da mi samo steti, razbudi ona mene, al prije bih to nazvala unervoziranjem nego razbudivanjem
    a smirivala bi se tako da si popijem jos jednu
    pa sam na kraju dosla na tri dnevno, sto je definitivno previse bilo za mene, ostajala bi budna do 2 ujutro, nesposobna ionako da ista pametno napravim

i sto je najbolje, uopce mi ne fali! odmah prvi dan sam osjetila kako sam puno smirenija

alkohol ne konzumiram ni inace, a sad pogotovo dok dojim tako da mi to nije problem

šećera se nadam svaki dan rijesiti, al nekako on ne idetako lako ko kava, u jedan dan
    najlakse mi je kad nemam nista slatko u kuci, a ovih dana je to malo tesko :/

kruh nisam jela godinama, i sad ga poslije poroda pocela jesti u ogromnim kolicinama. najgore je sto blizu mene bas i nema nekog kvalitetnog kruha, a sumnjam da ih po ducanima uopce ima. jedino sto cisti bijeli kruh ne podnosim, pa to uvijek bude neka mjesavina, al daleko je to od kvalitetnog kruha. eto, mozda sad uspijem odrec se toga.

namirnice zivotinjskog porijekla....jel se tu misli i na mlijecne proizvode? ja ne jedem meso, ali mlijecne proizvode da, prvenstveno jogurt i ponekad sir.

DORUCAK je meni najlakse napraviti.
    - pahuljice (u ovom slucaju prosene) sa susenim vocem, i/ili kuhanim jabukama ili kruskama
    - palenta s vocem ili jogurtom, vrhnjem
    - voce s jogurtom

ma nije meni problem jesti za dorucak, rucak i veceru zdravo, nego oni meduobroci, keksi ili kruh i putar na koje sam se navukla u zadnje vrijeme (atavizam iz djetinjstva ), ili kad sam vani pa gladna, najlakse je skociti u neku pekaru

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Super, super!!

Ajde, skupljam snage, pa krećem i ja! :D

Svea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Upravo sam napravila obredni oproštaj sa finim sendvičima sa sirom i dimljeni seitanom!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A ja se upravo cistim jaffa cakes-ima i kavom.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    A ja se upravo cistim jaffa cakes-ima i kavom.

odlučila sam se pridružiti pa koliko izdržim, izdržim.
    - kofein - kavu pijem vrlo rijetko pa neće biti problema.
    - šećer - e ovo bi mogla biti katastrofa, ako počmem gristi ukućane morat ću gricnut nešto slatko.
    - alkohol - vrlo rijetko popijem nešto alkoholno tako da je to ok.
    - kruh, tjestenina i pekarski proizvodi - bez kruha ne mogu, ali jedem čisti raženi. tjesteninu ne jedem prečesto pa se neću odricati, u tri tjedna pojedem možda dva puta. od pekarskih proizvoda inače volim slance i puter štangice, ali mislim da neće biti veliki problem odreći se.
    - životinjski proizvodi - nisam veliki obožavatelj mesa i vjerujem da će to biti lako. dobro što je siječanj i nema roštilja, jer to teško odbijam.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

kad čitam svoj post sve nešto ovo lako, ono lako, a za dva dana ću se vjerojatno povampirit

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •