Bok curke!
Neki dan na Oprah je bila jedna zgodna teta koja je pričala o 21 dnevnom čišćenju tijela i duha ... Moram priznati da nije donjela nikakve revolucionarne ideje, ali me je zapravo podsjetila koliko bi voljela odraditi jedan takav program, pročistiti se (posebno sad nakon blagdana), a onda nakon tih 21 dana pokušati zadržati što više takvih dobrih navika!
Malo sam prosurfala... napisala si glavne odrednice i izmotivirala supruga, mamu i tatu da krenemo svi skupa od ponedjeljka.
Ja vas molim da mi pomognete na način da dodate svoje recepte koji zadovoljavaju ovaj program.
Ispod dodajem ono što sam si ja do sada napisala i pripremila.
Za mene su najveći problem zapravo doručci jer tu najčešće zabrijem po bijelom kruhu ili nekakvom lisnatom i sl.
Veselilo bi me i kada bi se netko eventualno pridružio - to bi sigurno davalo još više poticaja.
Evo što sam ja pripremila:
21 dnevno čišćenje
21 dnevno čišćenje je tehnika za odličan početak potpune promjene duha i tijela. Samo oni istinski hrabri se mogu odlučiti na to jer uključuje izbacivanje:
* kofeina
* šećera
* alkohola
* glutena
* životinjskih proizvoda
iz vaše prehrane na 21 dan.
Ono što primjerice možete uključiti u prehranu su smeđa riža, quinoa, kuhano ili pareno povrće, slanutak, džemovi bez šećera, rižini krekeri sa putrom od kikirikija ili badema, jabuke, borovnice...
Da bi si pomogli prilikom izbjegavanja kofeina koristite čašu vode u koju ćete iscijediti pola limuna. To je vrlo energizirajuće. Druga opcija može biti Rooibos čaj iz Južne Afrike. Dobar je antioksidans i vrlo je ukusan.
Zapamtite, ukoliko "pogriješite" - sve je u redu! Učite se živjeti i jesti čisto i svjesno - nema potrebe forsirati se na nešto što vam je izrazito neugodno. Dajte sve od sebe - idite malim koracima sve dok ne dostignete razinu na kojoj program možete prihvatiti do kraja!
Ideje za zdrave doručke:
Kaša od zobenih pahuljica
2 šalice zobrih pahuljica
1/2 šalice suhih pšeničnih klica
1/2 šalice grožđica
1 naribana jabuka
6 šalica vode
Operite grožđice, ogulite i naribajte jabuku. Stavite u posudu pahuljice, klice, grožđice, naribanu jabuku i dolijte vodu. Stavite na vatru i kada prokuha, smanjite, te kuhajte poklopljeno na laganoj vatri 20 minuta. Tijekom kuhanja povremeno promješajte
Miso juha
5 šalica vode
wakame alga, 5 cm
1/2 šalice mrkve narezane na polumjesece
1/2 šalice cvjetače razdvojene na cvjetiće
2 ravne čajne žlice misa
2 jušne žlice nasjeckanog peršina
Operite i namočite wakame. Dok se alga namače, stavite da voda zakuha i narežite povrće. Narežite alge, stavite u ključalu vodu da zakuha i narežite povrće. Narežite alge, stavite u ključalu vodu i kuhajte minutu-dvije. Dodajte narezano povrće, smanjite vatru i kuhajte 7-10 minuta. Uzmite dvije-tri jušne žlice juhe i razmutite miso. Razmućeni miso dodaje u juhu i kuhajte još dvije-tri minute. Dodajte nasjeckani peršin i poslužite.
Meka integralna riža
2 šalice kuhane riže od jučer (od jučerašnjeg ručka)
3 šalice vode
1 jušna žlica mladog luka poprečno narezanog
Stavite rižu u posudu, prelijte vodom i zakuhajte. Smanjite vatru i poklopljeno kuhajte 20 minuta. Dodajte mladi luk, promiješajte i poslužite toplo.
Meko proso s bundevom
2 šalice prosa s bundevom od jučer (od jučerašnjeg ručka)
3 šalice vode
Stavite proso u posudu (ako treba, malo ga promiješajte da se ravnomjerno rasporedi po posudi). Dodajte vodu i kada zakuha, smanjite plamen i kuhajte poklopljeno 20 minuta na laganoj vatri. Promiješajte i poslužite posutom začinom od sjemenki.
Palenta
4 šalice vode
četvrt čajne žličice soli
1,5 šalica kukuruzne krupice
Zakuhajte posoljenu vodu. Dodajte kukuruznu krupicu uz stalno miješanje. Kada ste sve umiješali, smanjite vatru i poklopljeno kuhajte 20 minuta. Pospite začinom od sjemenki.
Namaz od tofua
1 šalica izgnječenog tofua
1/2 šalice prženih sjemenki suncokreta
2 čajne žlice umeboshi octa
2 prstohvata bosiljka
Izmiksajte sjemenke, dodajte tofu i začine, pa opet izmiksajte. Dobit ćete ukusan, kremasti namaz.
Gusta juha od bundeve s tjesteninom
4 šalice vode
1 čajna žlica suncokretovog ulja
1/2 šalice luka narezanog na kockice
2 šalice bundeve narezane na kocke
1 šalica bezglutenske tjestenine
1/4 čajne žlice soli
2 jušne žlice sjeckanog peršina
Stavite vodu u posudu da zakuha. Za to vrijeme zagrijte ulje i propirjajte crveni luk da postane proziran. Dodajte luk u zagrijanu vodu, posolite i dodajte bundevu. Kuhajte 5 minuta na laganoj vatri. Dodajte tjesteninu i nastavite kuhati još 15 minuta. Dodajte sjeckani peršin i poslužite.
Meko kuhana palenta sa zobenim pahuljicama
1 šalic1 kukuruznog griza
1/2 šalice zobenih pahuljica
5 šalica vode
2 prstohvata soli
Zakuhajte vodu. Posolite i dodajte zobene pahuljice. Kuhajte 5 minuta. Smanjite vatru i pomalo dodajte kukuruzni griz uz stalno miješanje da biste spriječili stvaranje grudica. Kada ste sve umiješali, poklopite i kuhajte 20 minuta na laganoj vatri. Pri posluživanje pospite gomashio.
Meka palenta s bundevom
1 šalica kukuruzne krupice
3 1/2 - 4 šalice vode
1 šalica kuhane bundeve
nekoliko prstohvata soli
Bundevu ogulite, stavite u posudu, dodajte prst vode i malo soli te kuhajte na laganoj vatri dok sasvim ne omekša. vilicom zgnječite u pire. Vodu zakuhajte, pjenjačom dodajte kukuruznu krupicu i sol. Smanjite vatru i kuhajte desetak minuta (ovisno o vrsti krupice). Pred kraj kuhanja umiješajte pire od bundeve i ostavite na vatri još nekoliko minuta. Dodajte suncokretove sjemenke.
Studentski kus-kus
1 šalica kus kusa
2 1/2 - 3 šalice zobenog mlijeka
4 žlice grožđica ili drugog suhog voća
1 prstohvat soli
4 žlice prženih badema, nasjeckanih
Neka zobeno mlijeko zakipi pa dodajte kus-kus, grožđice i sol. Kuhajte desetak minuta. Na suhoj tavi ili u pećnici lagano popržite, a zatim nasjeckajte bademe. Pospite prije posluživanja