sutra mi dolazi sveki na ručak
imam sarmu
uz nju ide pire krumpir kao prilog
imam kolač za desert
što bi mogla uz sarmu kao predjelo?
sutra mi dolazi sveki na ručak
imam sarmu
uz nju ide pire krumpir kao prilog
imam kolač za desert
što bi mogla uz sarmu kao predjelo?
Na svadbama ide i juha.
A možeš narezati nešto suho/salame/sira tipa toga, pogotovo ako imaš domače.
ja juhu volim, ali tu mi ne idekahna prvotno napisa
a suho mi se nekako ne jede, a i nemam domaćeg, nismo klali ove godine
al hvala na idejama
pa kupi par kiflica, i napravi male kanape sendviče... stavi svakom po 2 ili 3, da se zabavljaju dok doneseš sarmu i krompir na stol...
ili stavi 2-3 kolutića kifle na tanjur, i malo svježeg sira (onaj meggle ti je super)...
Jela sam sarmu i za Božić i za NG i svaki put je juha bila prije -- juha mi totalno paše prije sarme.
Možda neko zamrznuto pecivo tipa žu-žu, mali kroasani, štapići, paštetice sa sirom...?
To ti ne oduzima vreme, a taman da se prezalogaji do ručka.
totalno off topic ali ja svekrvi spremim ledov pomfri, vindijine cordon bleu i ledolete
sad ozbiljno - mesna juha, naresci...
Meni isto nije pasala juha prije sarme jer doma to tak nikad nismo jeli. Odmah sarma na stol.
Kod sveki je uvijek prije sarme juha, prvi put mi je bilo nezamislivo, a sad mi baš super paše. Danas sam strusila dva tanjura juhe i tri sarme (male su bile).
A, zasto prije sarme ne napravis neku sirnicu, strudlu npr - tako posluzuje moja svekrva.
A, mi smo se isto navikli na juhu prije sarme - iz prakticnog razloga - malac nije bas ljubitelj sarme pa barem da nesto posteno pojede.
Nista? =/
Meni je sarma toliko zasitna i osebujna da stvarno, ali stvarno, nisam nikad pozeljela nista prije nje. A ni poslije.
Mi smo danas bili kod sveki na sarmi, prije sarme smo jeli juhu, paše super.
:DKaae prvotno napisa
apricot prvotno napisa
i ja poskakujem. meni je to obrok sam za sebe, bez priloga, kruha i ostalog.
al ako se vec treba pokazat pred svekrvom - onda neka lagana juhica, nikakve knedlice, skoro cista voda.
tako sam i jaapricot prvotno napisa
:D :D
uvijek slušam pametne savjete
pogotovo kad je to povezano sa izbjegavanjem posla
moja sveki živi sa kćeri makrobiotičarkom koja joj prigovara ako jede meso i normalnu hranu
tako da je njoj sarma bila delikatesa, žena se uželjela
jedino mi japanski vjetar kojeg sam imala gotovog nekako nije pasao sa sarmom pa sam napravila knedle sa šljivama
i nije da se hvalim ali bilo je super
(sarmu je radila moja mama)
Sarma je i meni samostalno jelo, ne ide mi uz nju niti pire krumpir tj. nije mi potreban - ali naše mame (i moja i MM-ova, a i sve raznorazne tete) rade za te 'svečane' ručkove tako da prvo ide juha, pa sarma, pa pečeno meso sa prilozima. To je difinitivno previše ali tako se šika![]()
sarma, bez juhe ajde, ali bez pirea :shock:
neš svečanog ručka sa smradom kiselog kupusa
to je novogodišnji ručak za obitelj
i meni nezamisliv bez pirea
Evo da se javim i ja malo i dodam nešto
Kod nas, u Sremu, se sarma jede:
1. kao samostalno jelo (bez supe, pire krompira...) uz domaći beli hleb i pavlaku/kiselo vrhnje. U njoj mora biti ljutih dimljenih kobasica i eventualno još nešto od suvog mesa (rebra, slanina, kolenica...)
2. kao međuobrok na svadbama i sličnim velikim, grupnim proslavama i to bez obzira da li je zima ili leto (po redosledu ide kafa i aperitiv, pa proja sa sirom ili gibanica, pa teleća ragu čorba, pa sarma, pa pečenje +krompir ispod sača + salata, pa kolači, pa torte i uz to kafa)
U Severnoj Bačkoj je već drugačije. Tamo ne mogu da zamisle da se sarma jede sa pavlakom :?
Moja bivša svekrva je ujedinila severnobačku i južnosrbijansku kuhinju pa je za Božić uvek kuvala zajedno sarmu sa punjenim suvim paprikama i to je bilo posebno mljac. Jedino što su mi se svi zgražavali kada bih ja umuljala pavlaku u to![]()
...i rezanci s makomvanesax prvotno napisa
![]()
Nego, meni je sarma nezamisliva kao međuobrok, čak je ne mogu zamisliti ni nakon juhe. Prvo-jede se relativno rijetko pa mi je nekak šteta utrpati juhu prije nje (previše popuni želudac 8) ), a drugo-zasitna je (ako je pojedeš bar 3 komada kao ja) da bi bila međuobrok.
Ovo s vrhnjem ću probati slijedeći puta.
Pa i u Slavoniji je međuobrok![]()
U svatovima mislim.
Juha, kuhano meso i sos, sarma, onda pečenica (pečena svinja), kolači, a nakon ponoći ili pohano meso ili janjetina.
Ja sve jedem.![]()
Da, ali u kojoj količini?? Dok me ne vidiš kako jedem sarmu ne govori kako TO može biti međuobrokAnci prvotno napisa
.
Ipak glasam za sarmu kao samostalno jelo u većim količinama. Pire fakultativan, kruh također.
Nisi ni ti mene vidjela na djelu![]()
Ali, to je stvarno iznimno.
No, meni juha ne može pokvariti tek za sarmu. Ni pire. Ni kruh.
Ove gore nabrojane količine su ipak i samo svatovske.
Eto, slično kao i kod nas. Ali to je zato jer smo u komšilukuAnci prvotno napisa
![]()
Ali, te svadbarske sarme su nekako posebne. Nikad nisu kao one home-made. Sitnije su i posebnog ukusa. Valjda zato jer se kuvaju u ogromnim količinama i mnogo duže nego one kućne.
I one, svakako mogu da se jedu kao međuobrok. Naročito ako si na svadbi ceo dan, a pred tobom još cela noć![]()
mim, a za doručak tepsija bureka masnog i preko toga gajba piva, mlakog, crnog![]()
Kad ti pričaš o kuhanju i hrani meni iz nekog nepoznatog razloga prorade žlijezde slinovinice. Nekako...postovi su ti prepuni ljubavi prema svemu tomevanesax prvotno napisa
![]()
Svakako krumpir uz sarmu, ali nikada ne radim pire već ga skuham u ljusci.
Pire mi paše uz punjenu papriku, uz onaj paradajz sos, uz kiselo zelje mi više paše cijeli, u ljusci.
Mislim, ne progutamo ga čitavog, malo usitnimo.![]()
Moji su Ličani, uz sarmu i filanu papriku nikada se nije pire jeo, uvijek krumpir u ljusci. Obožavam to. MM je to nezamislivo. Ne zna kaj bi s njim kad ga stavi u tanjur.AdioMare prvotno napisa
magriz prvotno napisa
![]()
ja ne volim krumpir kuhan u ljusci (tako da znaš AM ako me budeš zvala na sarmu 8) )
on mi je fin samo kao restan ili kao krumpir salata
ako ću ga jesti kuhanog onda ga kuham oguljenog
meni uz lički kupus (kiselo zelje sa suhim mesom) paše cijeli krumpir (kuhan oguljen)
uz sarmu mi je baš fin pire, potočati ga u onu tekućinu i sa mljevenim mesom![]()
Živa žgaravicaaleksandra70vanja prvotno napisa
![]()
Ok, za Magriz pomfri, za a70v pire.
Još mi samo fali sarma.
I Ledolete.
Jel moraju biti domaće? 8)
pojede na primjerVali prvotno napisa
![]()
moja nećakinja skine "kaput" sarmi i sve lijepo izmiješa - pire, sarmu, saft...AdioMare prvotno napisa
i ne, ne meni pomfri - to ne volim, nego fini pire s malo putra i puno mlijeka. i da nema grudica 8)
i javi kad da dođem
Dogovoreno.magriz prvotno napisa
(a svekrvi može pomfri, tctctctc...)
al ne raditi s mikserom molim lijepo
onda mi je nekako ljepilast
To sam i ja rekla Apri za miksani krumpir pa se otresla na mene.aleksandra70vanja prvotno napisa
![]()
Jelda je ljepilast? I meni je.
Dooooobro.
Sad mi još samo reci moram li sjeckati meso ili može faširano?![]()
koji vam je vrag... navalile ste na taj pire, i još bi mi se moglo dogodit da u pol noći idem gulit krompire...![]()
pire obavezno s druzgalicom, nikako mikseromAdioMare prvotno napisa
meso - faširano
panceta narezana na sitne komadiće
što manje riže
paradajz u saftu, ne volim sarme na bijelo (nisu bakalar)
S T O P !!!magriz prvotno napisa
Stop, stop, stop, stop, stop, stop, stop!
Ja ne stavljam paradajz u sarmu, samo crvenu papriku za boju.
Jel može da sam sad ispala?![]()
Ja bum i bez krumpira ako me pozovešAdioMare prvotno napisa
![]()
Kaj se Ledoleta tiče-preskačem i častim sve Rupurutom![]()
nećeš se sad izvući...AdioMare prvotno napisa
može i paprika![]()
kad već pitaš ja bi sjeckano, naučila na takoAdioMare prvotno napisa
![]()
to se traži :D :DAdioMare prvotno napisa
nisu to ćufte da budu u paradajz sosu
a ne, vidi ti kako bi ona uteklaAdioMare prvotno napisa
ali ispala je magriz
pa će meni ostati više![]()
Ah, srce moje...mim prvotno napisa
Skoro sam se i razgalila na tebe, ali sreća da su me izbacile zbog paprike.
Vidi vraga, nisu...![]()
ja ću se žrtvovati... 8)aleksandra70vanja prvotno napisa
Meni može i bez paprikeAdioMare prvotno napisa
![]()
al bih cijenila da ima juhice od zelja i da se zelje ne ispere