Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: inseminacija-potrebne pretrage

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno inseminacija-potrebne pretrage

Full sam nova u svemu,i zanima me jesu li potrebne kakve pretrage prije inseminacije.
    ovo mi je prvi postupak, doktor nije radio nikakve pretrage tipa prohodnosti jajovoda, hormonalnih pretraga i sl.
    zanima me koji je redoslijed, tj. što se sve radi da se utvrdi uzrok eventualne neplodnosti i zatim liječenja, te oplodnje
    Ako ima netko tko je sve to prošao i ima volju da mi objasni, bila bih zahvalna.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

anđeo,
    čudi me da ti to nije rekao liječnik o kojem pitaš u drugom topicu, koji ti nudi uslugu inseminacije. uobičajeno je da ti već prije konzultacija kažu s kojim nalazima/uputnicama trebate doći na konzultacije, a onda još dobiješ popis pretraga koje moraš napraviti s kojim ideš kod svog liječnika opće prakse koji ti ispiše uputnice za te pretrage.

sigurno mora TM prvo napraviti spermiogram i androloške pretrage da se vidi ima li smisla raditi inseminaciju ili će vam biti preporučen IVF postupak. to je sigurno najvažnije. morat ćeš napraviti bakteriološke pretrage, u prvom redu clamidia i ureaplasma. zatim oboje analizu krvi - krvna grupa, AIDS, hepatitis itd.

možeš malo pretražiti ostale topice, ovaj je podforum prepun informacija, ali za početak vidi što će ti liječnik na konzultacijama reći.
    sretno!

rozalija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Prije same inseminacije doktor je obavezno kod nas tražio sljedeće nalaze:
    kod mene:
    -briseve (aerobe, anerobe, clamidia, ureaplasma)
    -papa test
    -hormone (prolaktin, progesteron, testesteron, LH, FSH, TSH)
    -nalaz HSG
    -nalaz urinokulture
    -štitnjaču

za mog muža:
    -androloške pretrage (briseve)
    -spermiogram

Za markere hepatitis A, B i C, krvne grupe, toxoplazma, test na AIDS, nije ih tražio za inseminaciju već smo te nalaze trebali uraditi prije ICSI.

Draga moja kada čitam tvoj post odmah se sjetim mog iskustva sa jednim doktorom "stručnjakom" koji je isto tako uradio dvije inseminacije bez da je pogledao ili zahtijevao bilo kakav nalaz od nas. Ma to mi je sve suludo, prvo razgovaraj s njim, upitaj ga za sve pretrage koje trebaš uraditi ili na žalost mjenjaj doktora.
    Želim ti puno sreće

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

evo nasa roza je sve rekla. cudno je da te salje na aih bez hsg-a. utlaci ga, zapisi sve sto te zanima i citaj pitanja ako treba. sretno!

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Cure,puno hvala!
    I meni se činilo da nešto ne štima, nemam povjerenja u njega pa sam već dala zahtjev za promjenu doktora.
    Mm je htio da probamo obaviti inseminaciju kod tog doktora pa da prođemo sve što je preporučio,ali meni se čini da samo želi izvući lovu od nas jer traži veliku svotu,a koliko sam shvatila,taj postupak se može obaviti na teret HZZO-a.
    Uglavnom, sad čekam da me nova doktorica može primiti, pa da mi ona obavi pretrage. Sad sam još u dvojbi da li da idem u privatnu kliniku jer ću tamo brže obaviti sve (radimo na bebi više od godinu dana).Koliko traje da se obave sve potrebne pretrage? mm je obavio spermiogram, meni je nekoliko puta radio folikulometriju

Vali avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

anđeo, malo mi je taj dr sumnjiv. Nemoj nikako raditi inseminaciju bez hsg-a? Pa kak ti nije rekao koje pretrage trebaš napraviti? Nemaš ni potrebe vrludati od ginekologa do ginekologa. Naruči se kod jednog konkretnog stručnjaka za MPO (možeš i u neku od bolnica ili privatno) pa sve redom rješavaj.

Denny avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

anđeo, kod TM je bitan spermiogram, a kod tebe je najvažnije da su jajovodi prohodni i da su hormoni uredni. Bez toga opće nema svrhe raditi inseminaciju i svaki pravi MPO stručnjak to mora znati, a taj očito to nije. Nemoj dopustiti da se igra vašim novcima, osjećajima i zdravljem, potraži nekoga u koga ćeš imati povjerenja jer je mpo velika borba u kojoj je dobar stručnjak jako bitan. Sretno!

amyx avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Draga moja mjenjaj dr pod hitno. Inseminacija se može raditi na teret hzzo-a neograničen broj puta. Plačaš samo štopericu. Naravno ako ideš u neku javnu ustanovu. Ako si kod privatnika plačaš sve. A od kuda si uopče pa da ti mi možda nekoga preporučimo.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja sam iz okolice Zgb. Znam već za neke specijaliste, primjerice dr.Šimunić i dr. Vrčić. Oba rade na Petrovoj, a imaju i privatne poliklinike.
    Koliko dugo traju pretrage ako ih radim u bolnici na trošak Hzzo-a? Želimo bebu, nije mi problem izdvojiti npr. do 2000 kn za pretrage u privatnoj klinici, ali iznad toga mi je malo teže. Znate li kako se kreću cijene?

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Anđeo, pretrage ne trebaju dugo trajati. Ja sam na VV čekala možda 3 mjeseca, ali bilo je to više zbog čekanja na drugi kontrolni spermiogram MM. U tom vremenu obavili smo potrebna vađenja krvi, a HSG sam obavila u Viliju privatno. Drugi dan sam već s nalazom došla na dogovor kod dr za inseminaciju.

Vali avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

I ja tako mislim, ne moraju pretrage predugo trajati. Nalazi hormona su u bolnici gotovi za 5-7 dana, privatno isti dan. Sve to, brisevi, hormoni, spermiogram, hsg možete obavljati paralelno i mislim da su vam tri mjeseca više nego dovoljna.

amyx avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Ja osobno bi ti preporučila VV. Tamo imaš dr Alebića i Lučingera, i obojica su predobri. Što se tiće pretraga traju ovisi kako koja. Za HSG ako odlučiš privatno trebaš odvojiti 1000-1500 kn. Ja sam u poliklinici Harni u Dubravi platila 1000 kn. Mislim da se najduže čeka nalaz spermiograma. Ali kad se sve to obavi i jednom kreneš u postupke sve to nekako ide puno brže,jer ako neke nalaze mporaš ponavljati u bolnici je sve brže ako si njihov pacijent nego ako dođeš ko padobranac. Što god odlučila, sretno

BLIZU avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

eto cure su ti sve vec rele pa ti ja zelim puno uspjeha

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

I ja potpisujem Amyx. jednom kad kreneš "u pogon" kako neke u šali kažu, dalje ide sve svojim tijekom. Osobno bih još dodala da vidiš koje su prednosti, a koje nedostaci pojedinih klinika, pa da tek onda donesete odluku u kojoj ćete klinici ići u postupke. O tome se isto dosta pisalo na forumu.

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

cure da ne otvaram posebnu temu, jer je moj upit isto vezan uz AIH

dakle, mislim da je jučer bila moja posljednja ovulacija prije zadnjeg ciklusa prije prvog AIH (koja rečenica )... ako su mi se sad ciklusi ustalili na 28 dana 1 dc je 20. siječnja, taman poslije GO na VV

e a moj upit je šta da mi ginekolog napiše na uputnici (mislim s obzirom da moram svaki dan na te UZV i sl) i jel mi za sve treba samo 1 ili više uputnica

i u biti uopće ne znam koliko je prije AIH važna stimulacija, mi se prije spremali na ICSI to sam naštrebala, oko inseminacije još nisam napravila domaći rad... jel mi može neko prepričat tko je išao gore na VV kako to ide od 3 dc pretpostavljam :?

HVALA I

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Evo kopipejstam odgovor jedne forumašice iz vremena kad sam ja radila AIH na VV (ne tako davno):

Za inseminaciju ces trebati doci na pregled 3 DC i onda ce ti dr. mozda dati da 5 dana pijes klomifene. To ti je blaza stimulacija koja se kod mladjih cura i onih koje imaju PCOS obicno preskoci.

Onda ces trebati doci vjerojatno tek oko 8 DC (ako ti nisu turbo kratki ciklusi) i otada ces morati biti gore svaka 2 dana, pred kraj mozda i svaki dan na tzv. folikulometriji. To je ustvari obican UZV na kojem ti dr. gleda koliko rastu folikuli, koliko ih je i koliko je debeo endometrij. (Za to ti je najbolje dolaziti odmah oko 7 ujutro pa si gotova do 8 ili 9. Mislim, brzo ti to ide kod njega, ali se poslije moras javiti sestrama, a ispred njihove sobe repina.)

Uglavnom, kad dr. zakljuci da se blizi ovulacija, napisat ce ti recept za Choragon, tzv. "stopericu", koja se uvijek prima taj dan u 11 sati navecer, jer se mora primiti 36 sati prije postupka. Na injekciju mozes otici kod njih (tj. kat iznad njih, kod sestara u Merkur na odjel secerasa), a mogu ti je dati i u nekoj dezurnoj bolnici - ja sam uvijek isla u Merkur, to mi je bilo jednostavnije. Ne znam koliko ti inace traju ciklusi, ali stoperica ti je obicno oko 12-15 DC.

Onda dakle dodjes na inseminaciju 36 sati nakon stoperice, dr. ce te jos jednom pregledati i oko 11 sati ce te pozvati u salu. (Naravno, TM-a ce prije pozvati da da uzorak.) Prije sale je soba u kojoj ces se presvuci, upute su da se dodje u siroj suknji (jer je prakticnije nego nositi spavacicu kao za IVF) i da se ponesu soknice i papuce. Sama inseminacija ne boli i kratko traje. Nakon inseminacije ces se vratiti u sobu u kojoj si se presvukla, tamo ima par kreveta, poleci ce te na jedan i trebas odlezati pola sata. Vjerojatno ces morati doci jos i sutradan da te dr. pregleda je li puknuo folikul - ako jos nije, onda ce ponoviti postupak i taj dan, tako da ti i taj dan treba TM.

Otkad dodjes doma morat ces stavljati vaginalno po 2 Utrogestana svakih 8 sati - to je malo nezgodno, jer bi trebalo nakon toga odlezati ili bar odsjediti kojih pola sata. Ako bas ne mozes, onda se tablete mogu uzeti i oralno, ali je ucinak losiji. Utrogestane stavljas do bete (a nadam se i nakon, jer se stavljaju jos i prvih par mjeseci trudnoce).

I to ti je to. Vadjenje bete 14 dana nakon postupka i javis dr-u rezultat. Utrogestani i Klomifeni idu na recept, pa ga probaj dobiti kad i uputnicu za AIH (trazi 2 kutije Utrogestana). U apoteci u VV-u mozes i naknadno donijeti recept pa ti vrate lovu. Stoperica ne ide na recept i kosta oko 130 kn, a vjerojatno ce ti propisati 2 doze (dakle, oko 260 kn).

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

i da - treba ti samo jedna uputnica na kojoj treba pisati AIH.

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

puno hvala na brzom i opsežnom odgovoru - ovo bi trebalo stajati na početku topica o inseminaciji možda, svima nama koje ne znamo šta nas čeka!

BLIZU avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

ksena drzim fige!!!!!!

nata avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    123

Početno

I ja imam jedno pitanje budući da i nas to čeka uskoro.

Znaći, meni treba samo ta jedna uputnica na kojoj piše AIH i vrijedit će za sve UVZ tj. folikulometrije i inseminaciju.
    A kaj je sa muškarcima, dali i oni moraju donjeti uputnicu?

pirica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj nata prvotno napisa
    I ja imam jedno pitanje budući da i nas to čeka uskoro.

Znaći, meni treba samo ta jedna uputnica na kojoj piše AIH i vrijedit će za sve UVZ tj. folikulometrije i inseminaciju.
    A kaj je sa muškarcima, dali i oni moraju donjeti uputnicu?
    ako ideš na VV ne treba za muža uptnica

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

na SD potrebna je uputnica za folikulometriju, posebno za AIH i posebna za mužev spermiogram - sretno

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •