Dragi hrabri roditelji male prekrasne Veronike :D ,
najprije vam od srca čestitam i zadivljuje me vaša borba oko dojenja. No, odmah ću napomenuti da ovo teško razdoblje brzo prođe, a i meni se samoj činilo kao da nikad neće. Kao da nikad neću normalno sjesti ( 50 dana nakon poroda sam sjedila na pola ), normalno ići na wc, normalno hodati. Isto mi je rana od epiz. bila ogromna jer je Matej bio ogromna beba, dakle točno znam o čemu pričaš! I da ne spominjem da me cijela okolina uvjeravala da nemam mlijeka, da mi je patronažna savjetovala nadohranu, a potom i pedijatar...
Što se tiče vašeg dojenja, već je puno cura prije mene dalo izvrsne savjete, pa bih ja samo ponovila: dojite na Veronikin zahtjev, ne prema urama. Ne osvrćite se na savjete patronažne ( najbolje je više i ne zovite ), nego slušajte svoju intuiciju. Podatak o tome da su pelene popiškene i pokakane govori o tome da dijete uzima dovoljno mlijeka i to masnoga od kojeg će napredovati, nemojte se uopće brinuti. Sve bočice i dude izbacite, samo pazite na ispravan položaj Veronike na dojci: dakle usne izvrnute prema van, iz profila kao proljepak, bradica prislonjena na dojku. Mama, probaj uzimati nešto drugo, ne voltaren, mislim da će ti u ljekarni radije preporučiti ibuprofen, to su nama davali u rodilištu, ali konzultiraj se s liječnikom.
Dojite što češće, ležite, odmarajte se ( kad imate tako vrijednog i brižnog tatu :wink: ), ako bebačica traži nosanja - nosite je i uživajte u svakom trenutku jer, vjerujte, tako brzo prođu!
Bradavice, ako su ti bolne ili imaš ragade njeguj čistim lanolinom , a higijenu održavaj običnom toplom vodom ( pri tuširanju ), bez sapuna, alkohola i sličnih preparata.
Želim da vam dojenje što prije postane veliki užitak! :D