-
šarlah ili ...?
nemam baš puno vremena za tražit a vjerujem da več postoji ova tema... ali moram pitati. Sad smo bili kod dež dr jer se nina danas počela žaliti na grlo, nema temp i ništa drugo ju ne boli. Dr joj je pregledala grlo i rekla da joj je malo crveno, međutim kad sam joj skinula majicu da ju posluša na trbuhu su joj nekakvi sitni prištiči za koje je ona rekla da su možda znakovi šarlaha. E sad nina inače ima dosta grubu kožu baš sa tim sitnom prištičima(ono- kao kad se naježite) a ja ovako u panici nemogu se uopče sjetiti dali su joj ti prištiči i inače tako izraženi po trbuhu. Sve u svemu dala nam je silapen 3 puta na dan... čitala sam da je za šarlah specifičan taj osip, grlobolja. glavobolja, povračanje... ona se za sada ne žali na ništa osim malo na grlo, skače, igra se, jede normalno... a sad joj je počeo i nos dosta curit pa se aj tješim da možda i nije šarlah jer nigdje nisam pročitala ništa o nosu. Nadam se da se samo prehladila..
. možete li mi napisati dali je nekome i nos "radio" za vrijeme šarlaha? Malo sam sve zbrda-zdola ali mi se zaista žuri...
-
Pošto se u A. vrtiću pojavio šarlah došla je doktorica i roditeljima održala predavanje o šarlahu.
Sjećam se da je rekla da je za šarlah karakterističan osip u predjelu gačica, rekla je da osip izgleda kao da su djetetu obučene gačice.
Ako nema osipa onda nema ni šarlaha.
-
-
nema nikakvog osipa u predjelu u gačicu...
-
Prvi simptomi su kao kod prehlade , dakle nosić, kašalj, temperatura, upala grla i ako se javi osip onda je riječ o šarlahu.
Sjećam se da je rekla temperatura može izostati.
-
izrazito ljubičasti jezik koji se može ljuštiti pa izgleda stvarno za prestraviti se
-
pa jel uzela doktorica briseve? jeste vadili krv?
moj trenutno ima šarlah.
simptomi su bili temperatura, osip koji je počeo u pelenskom predjelu i na licu. lice je stvarno bilo katastrofalno, obrazi crveni ko paprika, a brada, nos i oko obrva doslovno ljubičasto. malinast jezik. grlo mu je bilo crveno, ali koliko sam ja skužila nije ga bolilo. opće stanje mu je bilo dosta loše.
leukociti, crp i sedimentacija su bili povišeni.
nos mu je od prije curio.
brisevi su pokazali streptokok i u grlu i u nosu.
mihi je već jednom dijagnosticiran šarlah, ali tada ga nije imao.
i tada je imao sitni, sitni osip, ali sad vidim da je ovaj od šarlaha baš specifičan.
-
nismo vadili krv niti je uzela briseve. spomenula je taj streptokok ali je rekla da nije sigurna da li je to to :? . mislim da se nina naježila kad joj je skinula majicu pa je zbog toga posumnjala na šarlah. noč nam je prošla super, nema osipa, jezik je normalan, nema temp... malo je grlo još boli i šmrca, nadam se da e prehlada. vjerovatno bi se taj osip da je šarlah u pitanju več manifestirao... da je to u pitanju. ali silapen joj i dalje dajem... ili da prestanem :/ ?
-
to se moraš dogovoriti s pedijatricom
kad je kod nas prvi puta bila sumnja na šarlah pa kad se pokazalo da nije nismo smjeli odmah prekidati sa antibiotikom, nego kako nam je doktor rekao, a više se ne sjećam kako je to bilo.
pio je dva i pol dana pa je trebao uzeti ne znam koliko još puta, a ne naglo prekinuti.
osip od šarlaha definitivno ne izgleda kao da se dijete naježilo, vrlo je specifičan i kad je na vrhuncu imaš osjećaj da je tijelo cijelo ljubičasto-crveno.
-
-
šarlah moraš dokazati brisom grla ili nosa (streptokok), ali ne znam da li je vjerodostojan ako već uzima antibiotik;moja starija kći je imala šarlah sa 3 g. starosti, međutim su dva dr bez brisa zaključili po osipu da je rubeola i nisu joj dali nikakvu terapiju, s obzirom da je imala temp.39,jaku grlobolju, nije ništa jela, ja sam je nakon 7 dana bez uputnice odvela na hes, izvadili joj bris i dokazali šarlah, nakon toga je dobila penicilinski sirup i sve je završilo ok;opasan je ako se ne liječi, jer ostavlja posljedice na srce
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma