Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: produljena porodiljna za nezaposlene majke

Datum pristupanja
    May 2008

Početno produljena porodiljna za nezaposlene majke

pozdrav jucer mi je frendica rekla da imam pravo na produzetak porodiljne jos 6 mjeseci na burzi i da dobijam 1660 kuna zato jer sam MAJKA-KUCANICA sto bi znacilo da mogu biti doma 1,6 godina jer to vrijedi kad se napuni redovna godina. jel vi znate kaj o tome jer ja prvi put za to cujem

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nesto je pobrkala

mozda je neka njena poznanica nakon porodiljnog zavrsila na burzi i ostvarila pravo za naknadu za nezaposlene?

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ali ta naknada bi iznosila 1200 kuna a ne 1663 ak se prijavi na burzu nakon porodiljnog

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Malo janje, pri zavodu za zapošljavanje se ne ostvaruje NIKAKVA rodiljna naknada, nego se to pravo koristi isključivo preko HZZO-a.
    Inače, od 1.1.2009. Zavod za zapošljavanje obračunava naknadu za nezaposlene po novom izračunu, koji može biti dosta veći od 1200 kuna.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ma ja dobivam 1200 s burze i 443 s hhzo. znaci postoji mogucnost

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj malo janje prvotno napisa
    ma ja dobivam 1200 s burze i 443 s hhzo. znaci postoji mogucnost
    Ne, ovih 443 ti istječe sa djetetovih godinu dana, a naknada za nezaposlene ti istječe kako ti piše u rješenju što si ga dobila, ovisno o duljini radnog staža prije podnošenja zahtjeva.
    Dakle, nitko ti ništa ne produžuje nakon godine dana djeteta samo zato jer si nezaposlena (ili kućanica).

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ja sam prvih 3 mj. od 6-9 mj primala preko burze 1200 i rijesenje je bilo do 31.8 onda su me zvali s hhzo da ak hocu da dobijem u komadu 1663 kune nek se njima napise zahtjev da necu nista s burze. a prije trudnoce radila sam 3 godine. kaj sad imam onda jos pravo na lovu s burze jer sam dosla se prijaviti s komplikacija

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Nazovi svoju područnu službu Zavoda za zapošljavanje gdje si bila prijavljena, oni će ti točno u računalu vidjeti je li ti što ostalo za iskoristiti.
    Međutim, na zavodu više nisi na rodiljnom dopustu, moraš aktivno tražiti posao i prihvaćati njihove ponude.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ne,zena mi je rekla da godinu dana sam mirna i da netrebam ni one sastanke i edukacije imati. i da godinu dana nesmiju me zvati na posao

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj malo janje prvotno napisa
    ne,zena mi je rekla da godinu dana sam mirna i da netrebam ni one sastanke i edukacije imati. i da godinu dana nesmiju me zvati na posao
    točno, do godine dana djeteta, nakon toga si ponovo radno aktivna, a to tebe interesira, ako se ne varam...

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

da to me je interesiralo. a jos jedno pitanje meni istice 13.6 porodiljni a 14-ti je nedjelja kaj cu imati taj jedan dan prekida ako prije ne nadjem posao :?

Rency avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

curke kava je procedura za naknadu kad se bebac rodi ,za mame koje su na burzi?

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Da li netko zna, ima li kakva prava na porodiljsku naknadu žena koja ne radi i nije na burzi rada 12 mjeseci, mislim po novom zakonu

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

imaju sve majke koje su na burzi a da nisu radile

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj leloX prvotno napisa
    Da li netko zna, ima li kakva prava na porodiljsku naknadu žena koja ne radi i nije na burzi rada 12 mjeseci, mislim po novom zakonu
    svaka zena po novom zakonu ima pravo na naknadu, čak i nezaposlena majka koja uopće nijena burzi

naknada je 1663 kn do godine dana djeteta

jedino ne znam proceduru

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    svaka zena po novom zakonu ima pravo na naknadu, čak i nezaposlena majka koja uopće nijena burzi

jedino ne znam proceduru
    ovo je i mene intersiralo, jer mi je sestra moguće trudna,a od jeseni nije na burzi niti zaposlena.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ima pravo na naknadu

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

A ako ode s radnom knjižicom na mirovinski, upisat će joj i staž za tih godinu dana porodiljnog.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa

jedino ne znam proceduru

Uljepšala si mi dan!!! :D

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Upravo sam provjerila sa ženom na HZZO-u.

Dakle, uvjet da nezaposlena majka ostvari rodiljnu naknadu (kao majka kućanica koja nije prijavljena na burzu) je:

1. da ima zdravstveno osiguranje (npr. kao član obitelji)
    2. državljanstvo ili stalno boravište u RH
    3. neprekidno prebivalište ili stalni boravak u RH u trajanju od najmanje 5 godina

Također, ako majka NIJE zdravstveno osigurana po ikakvoj osnovi (odnosno nema zdravstvenu knjižicu) NE MOŽE ostvariti rodiljnu naknadu.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

a da li se možeš kad dijete napuni godinu dana, a nemaš se kamo vratiti na posao (teh.višak), dobiti od burze naknadu koja te ide jer si dobio otkaz, ali ostati doma kao majka kućanica, odnosno ne tražiti aktivno posao? ako da, koliko dugo? ili je bolje tražiti mirovanje do 3 g. djeteta?

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

te stvari baš i nisu usporedive, pa je teško odgovoriti što je bolje.
    jedina poveznica im je pravo na zdravstveno osiguranje.

1) mirovanje radnog odnosa
    - znači da prava i obveze miruju
    - ne radiš, staž ne teče, nemaš naknade
    - zdravstveno osiguranje možeš ostvariti kao član obitelji, a staž si možeš sama uplaćivati (ca 520 kn mjesečno)
    - dakle, tu imaš troškova (u soluciji sa uplatom staža) i nemaš prihoda - jer si odabrala posvetiti se majčinstvu na još 2 godine, a konkretna razlika između nezaposlenosti i mirovanja staža je u tome da te posao čeka kad te dvije godine isteknu
    - ako te ne čeka posao nego otkaz, ne vidim puno logike u ovoj soluciji. osim u slučaju ako računaš na oporavak gospodarstva/promjenu vlasnika/šefa/direktora.... odnosno da se za 2 godine možda i vratiš na posao.

2) naknada plaće za nezaposlene
    - u propisanom roku (30 dana od prestanka radnog odnosa) moraš se prijaviti na hzz
    - iznos i trajanje ovise o prethodnom radnom stažu i visini plaće
    - zdravstveno si osigurana kao nezaposlena osoba
    - dok primaš naknadu imaš i mirovinsko osiguranje (dop.plaća hzz, a ne ti kao u gornjem slučaju)
    - radni odnos ne smije prestati tvojom krivnjom ili voljom
    - jednom mjesečno se moraš javljati na zavod
    - moraš ići na razgovore na koje te pošalju
    - sve info na http://www.hzz.hr/default.aspx?id=4075

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj ella roo prvotno napisa
    A ako ode s radnom knjižicom na mirovinski, upisat će joj i staž za tih godinu dana porodiljnog.
    ali ga mora otići upisati dok dijete ne napuni godinu dana starosti.
    nakon što dijete napuni godinu dana ne može se više upisati ta godina u radnu knjižicu. znači propala je godina radnog staža.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •