Odnosno, ne spricnu...
da raščistimo zablude:Maslačkica prvotno napisa
u ekološkoj ili biološkoj poljoprivredi se koriste zaštite od bolesti i kukaca
ima špricanja
ALI
špricanje se radi sa juhom od koprive, kapule, češnjaka, gaveza, pelina. .. sve odreda ljekovite i jestive biljke
da bi eko imanje uspijelo treba se osigurati biološka ravnoteža, ta imanja ne idu na minimum % otpalog uroda (papale bube ili napale bolesti) nego se smatra normalnim da dio uroda bude propao
druga stvar: ne može se daleko transportirati
izbjegava se koristiti osjetljive kulture npr. jabuka zlatni delicius - najrodnija ali sa najviše prskanja
zdrava zemlja (bez umjetnog gnjojiva) dati će zdravu i jaku biljku
i biljke imaju imunosustav , ako se loše hrane onda će i lako pobolijevati
A ovu najviše jedem...MGrubi prvotno napisa
Da kontam to sa % napadnutog prinosa, ja mislim da je baš zato i skuplje, tj. nema maximalizacije uroda koje je na pogled zdravo.
E sad, ovo za špricanje sam mislila i na kemijsko...u svakom žitu ima i kukolja, je li...
Ali za ovu mješavinu špricanja nisam znala, znam da si ti istraživala i surfala po netu na tu temu, a kada budem i ja proizvodila nešto (ikad) morat ću se malo informirati na tu temu.
ja sam se počela baviti bio uzgojem
pa sam svašta čitala po tom pitanju
sad sam u stagnaciji jer sam izgubila vrt
skupoća bio i eko plodova je zbog mogućnosti, tj. zakon tržišta:mala ponuda i velika potražnja i cjene idu gore
osim toga država daje poticaje za klasičnu umjetnu poljoprivredu
za organsku ne
a i čula sam da ti treba cca 30 000kn za certifikat
prelazak sa klasične na organsku je težak, traje cca 3 godine
toliko je tlu potrebno da se oporavi od kemije
uvjek je moguća zloupotreba
ali možda 1-2 kemijski prskana divlja bio proizvodnja ili prekoračena dopuštena količina pesticida u plodovima kod klasične poljoprivrede
bilo je slučajeva o prekoračenju količine pesticida za klasičnu poljoprivredu
Ja sam čitala ili čula, u biti bila sam ubjeđena da je 5 godina. Da 5 godina treba zemlji da dođe sebi... (a čak su neka i do 20 godina) ... ma pojmanemam....MGrubi prvotno napisa
I kakav ti je bio vrt?
Je li ovo OT?![]()
je OT je
bio je dobar
čak mi je i mrkva uspjela, e kako je mirisala kad bi ju iščupala iz zemlje
malo sam zeznula sa sustavom za navodnjavanje ... pa sam imala bonsai rajčice
![]()
godine potrebne za oporavak ovise o zagađenosti tj. koliko je zemlja iscrpljena umjetnim gnjojivima i pesticidima
mislim da postoji homeopatija za tlo da se brže oporavi ... zaboravih pravi naziv
meni nije bilo bino, jer sam radila na zemlji koja nije orana 10 godina, niti prskana
Brzinski sam preletila..pa sorite ako ponavljam link..
http://www.veggie-wash.com/
Vidila u ducanu neki dan pa mi pao ovaj topic na pamet![]()
Imam još jedno pitanjce - kako oprati artičoke? Obzirom da ih ničim ne špricamo (tu otopina koprive ne pomaže), svake godine se unutra, u onim najmanjim listićima nakelji tisuću zelenih uši koje ni stajanje u vodi sa sodom ne istjera. Tj., uši crknu ali se ne mogu baš povaditi van.
još me muči taj ektstrakt od sjemenki grejpa... gdje ste ga našli i po kojoj cijeni?
Prodaje se kao Citrofit, ima ga u biljnim ljekarnama.Danci_Krmed prvotno napisa
Tu kod mene je 100ml - 198 kuna.
http://www.biorama.net/citrofit.html
Može se i kod njih naručiti, 180 kn. S dostavom dođe na isto.
:shock:
Pa ja sam ga nedavno kupila u ljekarni za 30-40kn?
Namacem ih u toploj vodi...onda isperem hladnom..kole prvotno napisa
I ta topla voda ih zna zgnjecati..ne zelim ni pomisliti sta bi im soda i ostala cudesa napravili..![]()
da, samo što je kora jabuke (uz luk) najbogatija vrstom flavonoida koji ima jednu od najjačih antioksidativnih djelovanja u organizmu !MGrubi prvotno napisa
Nego, curke, pa kaj u Hrvatskoj i Bi H nema organskih jabuka za kupiti ?
Mi ovdje u De već godinama kupujemo samo isključivo organsko voće i povrće.
Točno !MGrubi prvotno napisa
Zato je ovdje (švabija) voće i povrće 100% skuplje (dakle duplo, a nekad i 2x) od neorganskog (bio).
Točno !Zorana prvotno napisa
ALi je isto točno da su koncetracije klasično (neorganski) uzgojenog, barem što se tiče Njemačke, Belgije i mislim Francuske, daleko manje zagađene nego recimo u Italiji i Španjolskoj !
Daju u De svako malo priloge i dokumentarce o tome, osim toga postoji i stiftungs waren test časopis gdje se osim tehnike, kozmetike itdd..naveliko testiraju namirnice i stručno obrađuju te teme.
hop :D
negdje sam procitala, cula, gledala da se jagode nesmiju prati nego neposredno prije konzumacije jer strasno brzo upijaju vodu i onda se razrijedi okus ( :? )kole prvotno napisa
a sto se bio uzgoja tice, daba je mavrovicu sto on ne sprica kad svi oko njega spricaju i kad zapuse vjetar sve nanese na njegovu farmu. ali da je zericu zdravije je :/
kako na kraju perete svoje voce i prvrce?![]()
ja imam dvije zdjele. u jednu ide voce koje se guli u drugu ono koje se ne guli i obavezno sve operem u toploj vodi, posusim i slozim, ali vidim da cu ipak trebat dodat pokoji sastojak u vodu
rekao mi jedan agronom: sol i ocat ostaviti voce pol sata do dva i da to skida pesticide.