Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 69

Thread: pranje voća&povrća

  1. #1
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default pranje voća&povrća

    Kako perete voće i povrće da budete sigurni da ste oprali pesticide i insekticide? Mi uglavnom kupujemo severa isl. ali ponekad je stvarno loš izbor ( čitaj: zima), a Dodač je jedan teksturni i općenito preosjetljivac pa nam je uz alergije ne sve isva izbor skučen. Dakle sretna sam da hoće jesti npr jabuke na kile čak i kad ne mogu do eko varijante, ali naravno moramo se riješiti smeća nekako?

  2. #2
    bebolino_'s Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Zagreb Malešnica
    Posts
    125

    Default

    Ja sam čula da postoji neka mješavina sastojaka kojim se mogu riješti pesticidi sa voća i povrća, bilo je na Oprah show. Ali sam ti samo zapamtila da ide soda bikarbona i još neka dva. Eto nisam baš nešto pomogla, ali možda je još netko to vidio.

  3. #3
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    E sode bikarbone sam se i ja sjetila - pretražit ću oprah arhivu tenks

  4. #4
    Osoblje foruma BusyBee's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    7,214

    Default

    ako nadjes, napisi ovdje

  5. #5
    retha's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    zemlja neizlazeceg sunca
    Posts
    1,599

    Default

    Prije nisam nis prala..no kad sam skontala koliko mandarine i limuni bazde po otrovu..uf..
    Operem toplom vodom+sol.

  6. #6

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    za sol sam i ja čula
    neki ostavljaju voće u otopini soli i vode preko noći, agrume pogotovo

    i mene zanima što teta O kaže

  7. #7

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    nije mi se dalo čekati pikulu
    ali našla sam dva malo različita recepta, a na istom siteu

    na forumu:
    http://www.gorgeouslygreen.com/commu...&t=370&start=0

    1 šalica vode
    1 šalica octa
    1 žlica sode bikarbone
    20 kapi ekstrakta sjemenki grejpa

    a od žene herself, Sophie Uliano, na Gorgeously Green TV
    video How to...? Vegetable Wash
    http://www.gorgeouslygreen.com/media.php

    2 šalice vode
    1 žlica sode bikarbone
    3-4 kapi ekstrakta sjemenki grejpa

    sve se zajedno smućka (ono sa octom i sodom će se jako pjeniti), naspreja se špricalicom, ostavi 5 minuta pa ispere

    di ima ESG za kupiti?

  8. #8
    Ariens's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    808

    Default

    Ekstrakt sjemenki grejpa - citrofit.

    Ima ga u prirodnim ljekarnama (:/ hmh mozda ne u svima).
    Ja sam ga nasla u Zagrebu na Savskoj u prodavaonici Vita.

  9. #9
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    Hvala, stvarno ste brze i temeljite :D

  10. #10

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    zeleniji roditelji od mene
    koji bi bolje bilo koristiti od ova dva recepta?
    onaj s octom ili bez?

    mislim, ja bi rađe da je što djelotvornije, pa mi ovo s octom i više kapi ESG izgleda prihvatljivije
    nema mi ništa gore od jabuke masne na dodir, a ocat bi to mogao riješiti

  11. #11
    tajchi73's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Posts
    1,923

    Default

    Quote Originally Posted by Imga
    za sol sam i ja čula
    neki ostavljaju voće u otopini soli i vode preko noći, agrume pogotovo

    i mene zanima što teta O kaže

    meni ovo s agrumima nije niš jasno :? . Kaj npr. limun s korom hite u otopinu preko noći i onda ga drugi dan iscjede ili npr. mandarinu drugi dan ogule i pojedu :? :? . Ne kužim . Jasno mi za jabuke i voće koje se jede s korom ali ovo .

  12. #12

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    to rade moje poznanice, par njih
    pogotovo za kolače u koje idu korice limuna, naranči, kad rade pekmez, arancine i sl.
    znači kad im baš treba ta špricana kora

  13. #13
    vještičica's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    vjesticica[at!]gmail.com
    Posts
    3,005

    Default

    Kad guliš dotično voće s korom, ostanu ti pune ruke koječega što nije voćni sok, zar ne
    To "koješta" su razni voskovi u koje je strpano toliko fungicida i kojekakvih drugih -cida da je to prosto nevjerovatno. Svi oni kolektivno služe da voće može predurati širok dijapazon raznih vrsta maltretiranja (sortiranje, pakovanje, transport, čekanje u skladištu do sljedeće berbe...) i da nama svima dopadne šaka izgledajući vrlo primamljivo za jelo.

    E, sad, kad oguliš narandžu, dijete cupka u iščekivanju da dobije voćku, ideš li oprati ruke nakon guljenja ili odmah raskomadaš na kriške i pružaš onome kome je namijenjeno?

    Pranje agruma rješava donekle problem ruku prepunih sjajnih voštanih ljuspica. Jedino što taj problem zaista rješava je da a) imaš svoje voće i ne prskaš ga ili b) uvališ nekom drugom da guli narandže a ti je komadaš na kriške 8)

  14. #14
    kli_kli's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    SF Bay Area
    Posts
    3,685

    Default

    Ja operem ruke posle ljustenja agruma

  15. #15

    Default

    Quote Originally Posted by kli_kli
    Ja operem ruke posle ljustenja agruma
    i ja
    obavezno
    i nakon ljuštenja banane
    i nikako ubjediti MM da to radi
    moja mama ne drži skupa u zdjeli jabuke, kruške, s narančama, bananama, radi njihove prljave kore
    ja ne pazim tako, a trebala bi

  16. #16
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja
    Quote Originally Posted by kli_kli
    Ja operem ruke posle ljustenja agruma
    i ja
    obavezno
    i nakon ljuštenja banane
    i nikako ubjediti MM da to radi
    moja mama ne drži skupa u zdjeli jabuke, kruške, s narančama, bananama, radi njihove prljave kore
    ja ne pazim tako, a trebala bi
    potpis, i na tvoju mamu

  17. #17
    retha's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    zemlja neizlazeceg sunca
    Posts
    1,599

    Default

    He..he..moj mm je poceo prati mandarine,limune..
    Vis moram ga za bananu pitat..obicno ja dajem maloj bananu.

    A jabuke su masne od voska a ne pesticida..o tome se nesto bilo pricalo..davno doduse.
    I to sve gulim..koru jedem jedimo ako znam da je domace.

  18. #18
    vještičica's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    vjesticica[at!]gmail.com
    Posts
    3,005

    Default

    Vosak na jabukama sadrži fungicide, razne, u velikoj količini
    Šta misliš kako jabuke prežive do sljedećih jabuka, onako lijepo sortirane u gajbama? Nije samo do hladnjače
    Gljivice nađu mikronske pukotine u voću i nastane se. Zato se sve voćke koje su komercijalno dostupne "kupaju" u vosku sa dodatkom fungicida i tek nakon toga sortiraju po veličini, obliku, boji... i skladište u hladnjačama. "Kupanjem" u voskovima se zatvore sva vrata na koje gljive mogu pokucati

  19. #19
    retha's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    zemlja neizlazeceg sunca
    Posts
    1,599

    Default

    Quote Originally Posted by vještičica
    Vosak na jabukama sadrži fungicide, razne, u velikoj količini
    Šta misliš kako jabuke prežive do sljedećih jabuka, onako lijepo sortirane u gajbama? Nije samo do hladnjače
    Pa da..znam da prezive zbog voska.
    Kao sto rekoh..gulim sve..

  20. #20
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    pise na uputama za izradu tekuceg detergenta od orascica (koji cu napraviti, jednom, marta) da se u toj otopini moze prati voce

  21. #21

    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    734

    Default

    U posljednje vrijeme sve cesce cujem da se i domace jabuke trebaju guliti. Ne znam jel to zbog zagadjenja okolisa, zbog cuvanja jabuka ili zbog toga sto rijetko kome mozes vjerovati da stvarno nije spricano.

    Cesto prolazim pokraj jednog drveta jabuke koje daje prekrasne crvene male jabucice, sto posto nisu spricane, cak ih nitko ni ne bere, padaju po podu i tamo trule, da takve vidim na placu sigurno bih ih kupila po visoj cijeni od bakice koja bi mozda imala samo njih. Ali ima mali problem - to drvo nalazi se na Slavonskoj aveniji, krosnja skoro doslovno dopire do ceste, a svi koji zive u Zagrebu znaju kakav je promet na toj cesti.

    Dakle jabuke, kruske i sl. gulim, agrume ne perem (ali budem), dosad sam prala ruke nakon guljenja agruma i banana (sve mi se vise gade, sto je ono bijelo na njima?, a da ne spominjem da se rijetko kad mogu naci dobre banane na placu)

  22. #22
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    Da što je to bijelo na bananama? Svi me uvjeravaju da se na banane ništa ne stavlja i jednom sam dobila kutiju od banana u dućunu kad sam tražila kutije za pakiranje i horor bijeloh praha nutra Hvala cure na svi msavjetima, Do je alergičan na pest. i insek. tako da mi se čini da uz svo obično pranje i guljenje ipak nismo dovoljno oprezni. Jer kad bi jeli samo organsko povrće i voće jeli bi bundevu mjesec dana, s lukom. Hoću reći teško je zadovoljiti picky eaters pa još da je zdravstveno 1000% ispravno. Keeps me busy

  23. #23
    tajchi73's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Posts
    1,923

    Default

    Quote Originally Posted by Imga
    to rade moje poznanice, par njih
    pogotovo za kolače u koje idu korice limuna, naranči, kad rade pekmez, arancine i sl.
    znači kad im baš treba ta špricana kora



    aha, to mi ima smisla . Ja sam mislila da ih operu s otopinom pa ogule i pojedu.

    vještičica- pošto sam dobila dojam da meni daješ odgovor moram napisati da mi svi obavezno peremo ruke nakon što ogulimo agrume kao i njih ( ali kada su bez kore ). Peremo ruke i nakon što ogulimo banane, ostalom voću nakon pranja zgulimo kožu jer smo ju lijeni gristi ( ili nam se gadi,ili je ružna ili...). Što se tiče davanja agruma djeci njima ih još ne dajemo jer su mali ( tj. jedno je malo, a drugo sklono alergijama ). Eto, morala sam se opravdat .

  24. #24
    the enchantress's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    ZG
    Posts
    767

    Default

    Mi peremo čak i banane prije jela. Moj je stari gadljiv, pa eto, vučem to sa svoje strane obitelji...

    A što se tiče jabuka, mama me zvala sva u panici (jer sam konačno ostala trudna, pa da ne trujem bebu ) da je na nekoj HTV-oj emisiji bilo da su testirali moje omiljene jabuke Granny Smith i da im je kora toliko puna pesticida da ih treba guliti čak i jedan sloj nakon kore da se dobije 'čisto' meso.

    I od tada ih zaobilazim u širokom luku.

  25. #25
    tajchi73's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Posts
    1,923

    Default

    [quote="the enchantress"]Mi peremo čak i banane prije jela. Moj je stari gadljiv, pa eto, vučem to sa svoje strane obitelji...



    sad bih ja stavila :? i pitala kaj opereš s korom pa ju oguliš ali pretpostavljam da ju ipak pereš nakon guljenja. Jedino ne kužim zakaj :?, ja uzmimo perem agrume jer ih ne mogu očistiti a di ih prilikom toga ne dodirujem, dočim bananu ili smažem dok ju držim za koru ili ju izvalim na tanjur ( kad ju dajem klincima ) pa ju ni ne taknem rukama.

  26. #26
    Osoblje foruma BusyBee's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    7,214

    Default

    ja perem banane s korom, cim ih donesem kuci, prije nego ih stavim u kosaru s vocem

  27. #27
    Zara1's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    2,545

    Default

    ja ne perem ništa, jedino ruke nakon guljenja (tu i tamo)


    namakanje pa da nema više pesticida i sličnih divota je prodavanje magle :/ . stvarno je iluzorno misliti da se pesticidi i sl. zadržavaju samo na kori, a da ih plod ne upije.


    a ovo o pranju je u oprah pokušala "prodati" neka žena koja mi se čini pomalo neurotična i spremna napraviti sve za 5 min slave, te mislim da ne pali. dovoljno govori činjenica da je pola emisije naganjala crve iz svog komposta po studiju , a inače ih drži u svojoj kuhinji u staklenoj kutiji u koju odlaže biološki otpad. Baš je bila uvjerljiva u nastupu i ostavila "super" dojam - bar na mene.

  28. #28
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    ok, kako se peru luk i češnjak? to me strašno zanima - da li perete ljusku ili samo oguljeno? Naravno da ne možeš skinuti sve pesticide, ali valjda ta kora nečemu služi - da zadrži nekaj vani, a nekaj nutra. inače bi jabuke visile gole na drvetu, kaj ne? daleko sam ja od kemije ili biologije, ja to više gledam sa nudističkog gledišta.

  29. #29
    tajchi73's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Posts
    1,923

    Default

    pikula-
    ok, kako se peru luk i češnjak?

    ja perem nakon što ogulim, moram priznati da mi nikada nije palo na pamet oprati ih s ljuskom, ali meni nije palo na pamet niti oprati bananu :/ . Baš me zanima što će drugi odgovoriti.

  30. #30
    linolina's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    ST
    Posts
    879

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja
    Quote Originally Posted by kli_kli
    Ja operem ruke posle ljustenja agruma
    i ja
    obavezno
    i nakon ljuštenja banane
    i nikako ubjediti MM da to radi
    moja mama ne drži skupa u zdjeli jabuke, kruške, s narančama, bananama, radi njihove prljave kore
    ja ne pazim tako, a trebala bi
    I MM

  31. #31
    Baby's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    321

    Default

    sve voće i povrće perem prije i nakon što ih ogulim, a ruke obavezno perem i nakon što sam dirala voće i povrće... MM isto. Sa sinom (2 g.) je druga priča, obožava dirat voćke i povrtnice, uzme ih iz kuhinje pa trči po stanu i ne uspijem mu uvijek oprati ruke, a često i zagrize neopranu koru! :/

  32. #32
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    zanimljivo...
    moji peru jabuke deterđentom za suđe, kažu da je to ok? A je li zbilja?

  33. #33
    Maslačkica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,720

    Default

    Quote Originally Posted by pomikaki
    zanimljivo...
    moji peru jabuke deterđentom za suđe, kažu da je to ok? A je li zbilja?
    Ja to baš ne bi radila...

  34. #34
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Quote Originally Posted by Imga
    1 šalica vode
    1 šalica octa
    1 žlica sode bikarbone
    20 kapi ekstrakta sjemenki grejpa

    2 šalice vode
    1 žlica sode bikarbone
    3-4 kapi ekstrakta sjemenki grejpa

    sve se zajedno smućka (ono sa octom i sodom će se jako pjeniti), naspreja se špricalicom, ostavi 5 minuta pa ispere
    a ovo - da li treba raditi svaki put ili smućkati i držati u špricalici?
    Ili opereš svo voće koje ti se nađe u kući pa si miran dva dana?

  35. #35
    Anci's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    10,626

    Default

    OK, naučih nešto... no banana mi je još nejasna.

  36. #36
    Osoblje foruma Danci_Krmed's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    T-dot
    Posts
    2,294

    Default

    cure, molim vas koji ste izvan zagreba da mi kažete gdje ste uspjele naći ekstrakt sjemenki grejpa ? ja za sada koristim samo sodu i ocat za pranje voća, kad donesemo doma sve ide u veliki lonac kojeg napunim tom otopinom i postepeno se sve malo umaka.

    a za to kad imam manje količine, onda imam sve to u špric boci.

  37. #37

    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    1,610

    Default

    Čime mogu oprati salatu? Probala sam sa sodom i octom ali je sva nekako uvenula nakon tog tretmama. :/

  38. #38
    the enchantress's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    ZG
    Posts
    767

    Default

    Tko od vas namače voće i povrće u vodi sa sapunskim oraščićima?

    Kako to točno radite?

    Na jednom sam HR forumu našla da cure samo ubace ljuskice u vodu i drže voće u tome, a na stranim piše o izradi neke tekućine za pranje.

  39. #39
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    Quote Originally Posted by Maslačkica
    Quote Originally Posted by pomikaki
    zanimljivo...
    moji peru jabuke deterđentom za suđe, kažu da je to ok? A je li zbilja?
    Ja to baš ne bi radila...
    a da ih ogule?
    mislim stvarno
    fungicidi i voskovi su otrovi, a kao deterđent je jestiv? :?
    to mi je u rangu sa onom nesretnom bakom šta je otrovala unuke pesticidom, htjela baka ubiti uši

  40. #40
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    Quote Originally Posted by Zara1

    namakanje pa da nema više pesticida i sličnih divota je prodavanje magle :/ . stvarno je iluzorno misliti da se pesticidi i sl. zadržavaju samo na kori, a da ih plod ne upije.

    .
    voćke se prskaju prije, toko cvjetanja, tokom rasta i do 2 tjedna prije branja

    sve to je ugrađeno u njih
    a da ne spominjemo umjetna gnjojiva

  41. #41
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Quote Originally Posted by upornamama
    Čime mogu oprati salatu? Probala sam sa sodom i octom ali je sva nekako uvenula nakon tog tretmama. :/
    za salatu je već bilo savjeta na sodi bikarboni da se salata na par minuta potopi u zdjelu vode u koju se doda samo žličica sode.
    Navodno ubija bakterije.
    Ovo s octom mi se čini prejako, normalno da je uvenula.

  42. #42

    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    1,610

    Default

    Quote Originally Posted by pomikaki
    Quote Originally Posted by upornamama
    Čime mogu oprati salatu? Probala sam sa sodom i octom ali je sva nekako uvenula nakon tog tretmama. :/
    za salatu je već bilo savjeta na sodi bikarboni da se salata na par minuta potopi u zdjelu vode u koju se doda samo žličica sode.
    Navodno ubija bakterije.
    Ovo s octom mi se čini prejako, normalno da je uvenula.
    tretmama=tretmana

    da, i meni se činilo da je ocat neće "pomladiti", zato sam stavila samo kap-dvije. Ok, probat ću samo sa sodom.

  43. #43
    Maslačkica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,720

    Default

    Pa ja znam npr. da se karfiol potopi u slanu vodu i onda baje izađu iz njem, pa možda tako i iz salate?

    Ma otkako sam počela čitati ovaj topik nije mi više merak jesti narandžu na način da sjednem u krevet čistim ih i jedem bez pranja ruku.... sad stalno mislim na ovo..
    Iako mislim da ne bi bilo loše ih oprati prije, ali eto, još to ne radim...


    Mislim da su pesticidi u voćkama, ali u korama su najviše koncentrirane...i onda ide priča: jabuka od svih voćki je najgora što se tiče pesticida i to u njenoj kori - jedite koru da bi ste dobili sve ono zdravo iz jabuke... i šta sad?
    Ništa, operem jabuku i pojedem je...
    Ako vani i jako mi se jede jabuka obrišem je od hlače ili majicu i opet je pojedem...
    Mislim da ne mogu pobjeći od tih stvari iako bi rado da ih umanjim...

  44. #44
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    ma gle, nije sve u kori
    određeni vitamini i minerali koji daju boju kori mogu se naći u unutar drugog voća ili povrča

    ja glasam za guljenje

  45. #45

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,467

    Default

    Evo ja upravo citam nekakav tekst vezan za koristenje pesticida u EU i fino pise da su pranje, ribanje i ostali pokusaji ciscenja voca i povrca manje-vise beskorisni. :/

  46. #46

    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    1,049

    Default

    Sve voće perem osim banana i kivija, njih samo gulim. Luk oplahnem nakon skidanja ljuske. Mokra ljuska se ljepi za sve. Mrkve i krumpire npr perem i prije i poslije guljenja.

    S namakanjem agruma preko noći u bilo kakvoj otopini meni nije jasno kako bit siguran da pesticidi s kore nisu prodrli unutra. Morala bih vidjeti neke vrlo konkretne podatke prije nego bih se upustila u to. Znam da limuni hoće upiti vodu, jer sam (davno) znala "oporavljati" isušene tvrde limune namakanjem u vodi.

  47. #47

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,467

    Default

    I mi peremo uglavnom sve. Banane nekad ne, narance nekad ne. Nastojim kupiti bio, ako nije preskupo. Ovo sto kupim od "obicnih" stvari operem vrelom vodom i dobro istrljam, ali ne zivim u uvjerenju da sam tim cinom oprala otrov iz hrane. Eto, sinoc citam da mi je uvjerenje bilo ispravno.
    Sto se tice nekakvih smjernica kod kupovine, citala sam i da se preporucuje izbjeci spanjolsko voce i povrce, takodjer tursko i grcko. Navodno se dosta tretira kojecim. Talijanske, francuske i njemacke stvari bi bile neka srednja klasa, austrijsko i nizozemsko prilicno ok. Idealna opcija-bio....jos kad bi spustili cijene..

  48. #48
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Quote Originally Posted by ivarica
    pise na uputama za izradu tekuceg detergenta od orascica (koji cu napraviti, jednom, marta) da se u toj otopini moze prati voce

    i bolje ti je

    Zorana, ja perem narance jer ih klinci vole preslagivati i "kuhati" i slicno. Zapravo zelim samo skinuti onaj gornji sloj koji bi inace dosao njima na ruke. Tp da se otrovi nece isprati iz kore, to mi je kristalno jasno.

  49. #49
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Quote Originally Posted by Zorana
    Evo ja upravo citam nekakav tekst vezan za koristenje pesticida u EU i fino pise da su pranje, ribanje i ostali pokusaji ciscenja voca i povrca manje-vise beskorisni. :/

    sad mi je lakše

  50. #50
    Maslačkica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,720

    Default

    Quote Originally Posted by Zorana
    Sto se tice nekakvih smjernica kod kupovine, citala sam i da se preporucuje izbjeci spanjolsko voce i povrce, takodjer tursko i grcko.
    Kod nas samo to i ima... drugo nema... eventualno bio, ali baš ni njima ne vjerujem da možda malo spricnu ...

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •