Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: Zamjena građ. zemljišta za stan

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno Zamjena građ. zemljišta za stan

na početku se ispričavam moderatoricama ako sam na krivom mjestu;brišite me ili premjestite po potrebi

dakle imamo građ. zemljištei i ja sam došla na ideju kako bi to eventualno mogli nekome dati da izgradi nekakvu urbanu vilu (kak se to sad popularno zove) i u zamjenu nam da stan neke kvadrature.

ono što me zanima je kako to uopće funkcionira,koliko je to sigurno
    ukoliko je netko imao ovakvu kombinaciju molim za iskustva,preporuke,na što osobito paziti i na kraju krajeva vaše mišljenje koliko je to uopće pametno.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

bez problema

samo ti treba dobar Ugovor
    i načekaš se dok se dobiju dozvole, izgradnja , etažiranje ....
    za investitora je to povoljno, jer ne mora odmah plaćati teren

bilo bi super kad bi postigla odnos cijene terena = cijena stana bez njihove provizije (tj. stvarna cijena građenja+dozvole)

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Mija, toga ima dosta kod nas u Dalmaciji, ali se zemljište ne daje već se prodaje po povoljnijoj cijeni i uz to dobije stan ili apartman; prava i obaveze se rješavaju ugovorom, a obično se tako prodaju zemljišta na malo lošijoj poziciji, koja se ne mogu prodati po višoj cijeni ili tome pribjegavaju građevinari koji nemaju početnu gotovinu, pa im je to lakši način za izgradnju; znam za dosta takvih slučajeva, ali ti ne bih mogla pomoći što se tiče detalja; u svakom slučaju dobro funkcionira

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa

bilo bi super kad bi postigla odnos cijene terena = cijena stana bez njihove provizije (tj. stvarna cijena građenja+dozvole)
    hoćeš reći da zamjena nebi trebala biti prodajna (tržišna) cijena kvadrata stana nego manja
    postoje li neka pravila x kvadrata zemlje=x kvadrata stana ili je sve stvar umješnosti pregovaranja

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

umjetnost pregovaranja

kupcima jako odgovara da ne isplate odmah novce za teren, jer čekanje dokumentacija zna potrajati (ne znam gdje si , u Šibeniku je "normalno" 12 mj) pa im onda novci nisu "zaleđeni" nego ih okreću na drugim investicijama
    manje startno ulaganje
    to im se isplati

dobar ugovor, i dobri pregovori
    sretno

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj mandy prvotno napisa
    [b]Mija[/a obično se tako prodaju zemljišta na malo lošijoj poziciji, koja se ne mogu prodati po višoj cijeni
    ja mislim da smo mi na dobroj poziciji,ali nemamo love za gradnju
    a nisam tip koji će graditi sobu po sobu do kraja života
    rado bi ostali na istoj lokaciji,no s druge strane ukoliko netko ponudi pristojnu cijenu nije isključena ni prodaja,iako bi nam varijanta zamjene bila draža

na parceli je i stara bakina kuća,možda bi se i to dalo nekako iskoristiti

ja sam si to lijepo složila u glavi;stan okrenut prema drugoj našoj parceli pa dobijem i malo dvorište
    no nekako si mislim da bi to bilo predobro

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

sve stvar pregovora

ako imaš veeliku parcelu, možda opcija da prodaš dio parcele a na ostatku radiš sebi malu kuću sa okućnicom

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

sve stvar pregovora

ako imaš veeliku parcelu, možda opcija da prodaš dio parcele a na ostatku radiš sebi malu kuću sa okućnicom
    nemamo tu opciju jer drugi dio parcele na kojoj je i kuća MM mame dijele popola MM i njegova sestra
    ta kuća u kojoj smo sad u tavanskom stanu (malom,premalom) je stara i koma,i po našim procjenama nije isplativa za nekakve preinake ni renoviranja
    osim toga MM sestra niije ni spremna na to,a i da je zbilja nije isplativo ulagati u nešto što je loše od temelja

noćima ne spavam od raznih kombinacija koje mi se vrzmaju po glavi

kako da tražim investitora;putem oglasa,da dam nekoj agenciji,da pošaljem mail na neke građ. tvrtke?
    što mi je bitno imati od papira?

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

vlasnički 1/1 obavezno (opć.sud), preris iz kat.plana sa ucrtanim postojećim stanjem(ured za katastar), posjedovni list (ured za katastar); a kako ćeš doći do investitora?možda bi bilo bolje mailom nego oglasima, da ti se javi svaka budala, probaj se raspitati za neke građevinare koji imaju dobru reputaciju; ali se stvarno pripremi na min. 1 godinu čekanja, nakon što potpišeš ugovor o prodaji/zamjeni, jer je danas to nemoguće uknjižiti bez uporabne dozvole, koja se čeka beskrajno

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja samo znam da su prijatelji od mojih roditelja dali zemljište i investitor im je dao 2 stana u nekim drugim zgradama koje je on već napravio. Dakle, sigurno postoje kojekakve kombinacije!!

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj MIJA 32 prvotno napisa
    nemamo tu opciju jer drugi dio parcele na kojoj je i kuća MM mame dijele popola MM i njegova sestra
    ovo ti je najveći problem.
    ako ste ti i/ili TM vlasnici kuće u kojoj živite, ali ne i vlasnici cijele parcele, morali biste napraviti preparcelaciju i od jedne čestice formirati dvije gdje bi jedna bila vaše vlasništvo.
    tek onda s njom možeš baratati.
    inače, ništa.

kako reče mandy, vlasnički mora biti 1/1.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ovi koji su gradili našu zgradu (i zgrade oko nas) rade najčešće tako. otkupe zemljište i osim love dobiješ i stan (ako odgovara cijeni), tako da to nije ništa neobično. možeš mi reći gdje bi bila ta parcela, pa ih mogu kontaktirati i pitati jesu li zainteresirani.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    ako ste ti i/ili TM vlasnici kuće u kojoj živite, ali ne i vlasnici cijele parcele, morali biste napraviti preparcelaciju i od jedne čestice formirati dvije gdje bi jedna bila vaše vlasništvo.
    inače, ništa.

ja sam shvatila da su u pitanju dvije parcele, jedna za prodaju a druga u suvlasništvu

vlasnički list ne mora biti 1/1, samo malo komplicira stvari
    rođak mi se bavi izgradnja/prodaja
    ostali suvlasnici moraju biti suglasno sa prodajom dijela zemljišta (na geodetskoj snimci terena se suvlasnici dogovore koji dio je čiji - oznake ABCDE... i u kojoj površini) i na osnovi te podloge se radi Ugovor

parcelacija je moguća samo uz ishođenje dozvole (Lokacijska ili Riješenje) za građenje/adaptacinju/rekonstrukciju

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    inače, ništa.

jedan dio parcele (taj koji bi mijenjali/prodavali) pripada MM 1/1 i tu je stara bakina kuća,a ovaj drugi dijele

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa je li to jedna čestica ili dvije: jedna na TM, a druga na nekoga drugoga.
    što piše u vlasničkom listu?

najbolje ti je otići referentu u pripadajućoj općini i objasniti, pa neka ti on onda kaže.
    ne isplati ti se tražiti investitora dok pravno sve nije riješeno.

naravno, preparcelaciju možeš napraviti samo na osnovu dozvole (a za to ti, pak, treba projekt)

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

U rješenju o naslijeđivanju piše da je čkbr. xxxx označena u kopiji katastarskog plana sa rimsko II u 1/1 dijela
    znači li to da je taj dio odvojen skroz i u vlasništvu MM

za drugi dio piše da je 1/2 dijela

moram otići jedan dan pa probati iskopati sve te papire;mogu to ja ili mora MM?
    koliko se uopće čekaju svi ti papiri i koliko bi to moglo koštati?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nazovi u općinu i pitaj; bolje tako nego da se igrano rekla-kazala.
    dok sam se još tom papirologijom bavila, totalno se sve razlikovalo od općine do općine: negdje sam čekala dan - dva, a negdje i po dva tjedna.

papire sam investitorima ganjala ja, uz punomoć.
    ali s pečatom firme.

tweety će ti bolje znati reći.

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

bacam se u papirologiju,a onda dalje
    ukoliko imate još kakvih ideja, prijedloga,savjeta... bit ću zahvalna

boškarin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

ako ti mogu čime pomoći, MM je građevinar, tj.gradi stanove u tzv.urbanim vilama.
    Pitaj, pa ćemo vidjeti u čemu ti može pomoći,savjetovati...

boškarin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

može i na pp

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

uz sve prije zamjene trebaš provjerit i koliki je BRP na toj parceli pa prema tome uvjetovat cijenu zemljišta, vličinu stana...

po tvom opisu zemljišno knjižno tijelo II (npr kuća) je samo od TM-a a dio I u suvlasništvu (dvorište)..tj po tvom opisu ne postoje 2 parcele...

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

malo sam čačkala,treba ipak parcelizacija :/
    tako da se za početak bacam na to,prvo idem zvati općinu ili štaveć

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

za parcelizaciju ti treba dozvola za neku kuću

čudim se da kod vas ne vrijedi isti ka i u mojoj županiji

blesavo je tražiti i plaćati dozvolu (čitaj: komunalnu i vodoslivnu naknadu) za kuću koja neće biti izvedena (novci u vjetar) da bi kupac onda tražio dozvolu za svoju kuću

...

ne vidim razlog zašto ne biste mogli prodavati udio vezan geodetskim snimkom

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

za parcelizaciju ti treba dozvola za neku kuću

čudim se da kod vas ne vrijedi isti ka i u mojoj županiji

blesavo je tražiti i plaćati dozvolu (čitaj: komunalnu i vodoslivnu naknadu) za kuću koja neće biti izvedena (novci u vjetar) da bi kupac onda tražio dozvolu za svoju kuću

...

ne vidim razlog zašto ne biste mogli prodavati udio vezan geodetskim snimkom
    totalno sam glupa po tom pitanju,neki dan krenula telefonirati i ništ nisam obavila :/
    razmišljam o tome već par dana i mislim si zašto ja to nebi stavila u prodaju i kad nađem kupca napravila parcelizaciju
    jel to neizvedivo,nitko neće kupiti :?

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ne znam kako je kod vas, ali kod nas nikako nije isto prodati parcelu ili istu dati investitoru u zamenu za stanove.
    Evo ovako, na rubu centralne gradske opštine mi investitoru dajemo parcelu koja vredi cca 50 000-60 000 eura. A kad on izgradi zgradu mi dobijamo 300 m2 koji vrede mnogo više, minimum 2 000 eura po kvadratu.
    Dobar advokat i dobar ugovor.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

razmišljam o tome već par dana i mislim si zašto ja to nebi stavila u prodaju i kad nađem kupca napravila parcelizaciju
    jel to neizvedivo,nitko neće kupiti :?
    probaj
    ili odi do neke agencije nekretninama i pitaj ih da li su imali sličnih slučajeva

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

zvala danas jednu agenciju,obećali su da će se kolega javiti kad dođe u ured
    baš me zanima što će mi čovjek reći :/

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

vi imate jednu veliku parcelu na kojoj je kuća...
    sad trebate podjelit na 2 gdje će na jednoj biti kuća a jedna će biti samo dvorište/oranica..
    lokacijska se traži ne samo kod gradnje nego i kod bilo kakve promjene na objektu...možeš prikazat da ćeš dogradit sobu a nikad to napravit...
    al po novom zakonu ne postoji lokacijska...radi se nešto slično (uvjeti gradnje)...opet ti treba arhitekt da sve započne....ja sad neznam kako je taj njihov dio promjenjen i što točno trebaju napravit...
    ja sam geodet pa mogu ti reć sve nakon dobivanja Uvjeta gradnje..

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

mi imamo dvije parcela;na jednoj je bakina stara kuća i poseban prilaz,tu je naslijedio MM u cijelosti
    na drugoj je svekrvina kuća i to MM i njegova sestra dijele popola
    te dvije parcele graniče,uvjetno rečeno
    sve je posjedovala moja svekrva,onda je dala darovnim ugovorom MM ,i tako je to ostalo
    u međuvremenu je umrla i njih dvoje dijele ovaj drugi dio
    uh jesam objasnila

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

znači postoje 2 parcele (svaka ima svoj broj)?
    zanemari što je na terenu, bitno je kako je upisano i nacrtano u katastru
    TM želi zamjenit onu na kojoj je sam upisan ili onu na kojoj je upisan u djelu?

kad mjenjaš zemlju za stan papirologija je na investitorima....možda treba odvojit dio parcele za proširenje ceste al to se radi u sklopu izrade projekta za objekat koji će se graditi...znači sve je na investitoru

Na vama je da provjerite uvjete gradnje, koliki je dopušteni BRP da znate što i koliko možete tražiti.

znači vi sklopite ugovor o zamjeni a onda investitori ishode potrebne dozvole (lokacijsku, građevinsku..).
    Danas gotovo svaka parcela mora odovjit dio za proširenje ceste ili ako je zadnja u ulici za okretanje vatrogasnog vozila...

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

on želi zamijeniti onu gdje je vlasnik samo on,uspjela si shvatiti iz mog zbrčkanog pisanja
    nitko mi se danas nije javio iz agencije,baš me zanima hoće li sutra

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •