mim prvotno napisa
Profesore, ne okreće se svijet oko tablice množenja. Postoje, zamislite, i drugi predmeti. Promijenite brojeve u jednoj kemijskoj jednadžbi i možete dobiti vrlo, vrlo opasnu tvar.
stvarno, da ovo niste spomenuli, stvarno ne bi znao da je tako. ali ja sam vec u nekoliko postova naglasio da govorim o gradivu 1.-4. razreda osnovne skole. mozda treba napisati velikim slovima da to naglasim. GRADIVO 1.-4. RAZREDA OSNOVNE SKOLE. a kad sam zadnji put bio u skoli (jucer ujutro) nisam dobio nikakvu obavijet da se kemija prebacila u nize razrede. a svaki, ali SVAKI roditelj moze pomoci sa tim gradivom, bez diplome fakulteta i koristenja interneta. dovoljno je baciti pogled u udzbenik i procitati koji su....nacionalni parkovi hrvatske. (eto da se malo maknemo sa matematike)
nekima, na zalost, ni diploma ni koristenje interneta ne pomaze da budu LJUDI i RODITELJI
necemo sada raspravljati o tome da li roditelji znaju objasniti gradivo visih razreda.
Ako raspravljamo o šminkanju curica u višim razredima zašto ne bi raspravljali i o tome tko im i kako treba objasniti gradivo?
propustate poantu. poanta je slijedeca - s obzirom da se vi pitate tko im i kako predaje gradivo, ja se pitam: kakav je to roditelj koji klinki (od 13, 14 godina) dopusta u skolskoj torbi imati sminku? evo, napisat cu opet velikim slovima da jos jednom naglasim bit: SKOLSKOJ TORBI! ili je vama to normalno?!
kad radis sa 30 djece puno je drugacije nego kad radis sa jednim djetetom.
Kaj za 30-ero djece treba 30 različitih zadataka? Btw, i drugi profesori rade s toliko učenika u razredu-niste jedini. Generacijama je tako pa svejedno postoje oni koji znaju množiti. Za one kojima teže ide postoji dopunska nastava.
niti sam rekao da sam pale sam na svijetu, niti sam rekao da ja imam problem, ili moji ucenici sa gradivom koje im predajem. ali isto tako necu reci da je svima sve kristalno jasno jer je to nemoguce. ali opet, selektivno citanje (eto, ocigledno nisam jedini!) je ponovno dovelo do toga da ste propustili poantu. ja nigdje nisam rekao da cu za 30 djece sastaviti 30 razlicitih zadataka. i jos jednom ponavljam poziv da slobodno dodjete u moj razred da vidite kako to ide u praksi.
evo, cak su tu praksu pokusati ovdje pribliziti: ispredajem gradivo, komuniciram sa ucenicima, rjesim nekoliko zadataka na ploci, dam njima da rjesavaju zadatke u biljeznici, nakon cega ih rjesavaju na ploci. 90% djece ce gradivo skuziti u toku predavanja, a onih 10% cu stalno imati na oku kod rjesavanja zadataka i obilaziti ih malo cesce od ostatka razreda (premda ni ostale necu zapostaviti). ukoliko primjetim da sa nekim zadatkom imaju problema, onda cu im se malo vise posvetiti i dodatno razjasniti kroz (unaprijed sastavljen specijalno za njih) dodatni zadatak.
na zalost, jos se ne mogu klonirati/multiplicirati/biti na vise mjesta istovremeno i sa svakim djetetom posebno raditi. o tome ja cijelo vrijeme pricam. bilo bi prekrasno, ja bi to jako volio, da se svakom djetetu mogu nepodijeljeno posvetiti.
Samo bih vas pitala zašto mi odgovarate selektivno? Npr. zašto ne kažete ni riječi na ovo (kad već moram sama sebe citirati):
Vi ne čitate ono što pišem? Dijete je ocijenjeno s odličnim. Treba li ga roditelj dodatno propitivati i sumnjati u ocjenu profesora??? Ukoliko profesor ne ukaže roditelju/razredniku/kome god da dijete s nekim predmetom ima problema kako to itko može znati? To se vidi iz odlične ocjene?
Ako pustite djecu u slijedeći razred VI potvrđujete da dijete zna tablicu množenja. Zašto? Zato jer ste za to, navodno, kvalificirani. Vi, ne roditelj jer inače-čemu škola?
evo, kako ne bi ispalo da ja prigovaram za selektivno citanje, odgovorit cu na ovo. ja nigdje nisam rekao da su svi nastavnici a priori odlicni. na zalost, postoje i iznimke? sto sa njima? javno su obznanjeni brojevi prosvjetne inspekcije (rado vam ih proslijedim na PP ako ne znate gdje se nalaze!). a vjerujte, oni su jako neugodni ukoliko dodje prijava. tapet-inspekcija je jos gora. oni svaki test uzmu u ruke i 10 puta pregledaju. pa ako imate problem, onda nemojte samo vikati PROBLEM, PROBLEM u prazno, nego nesto i poduzmite, ali na pravoj adresi. kvocanjem i cendranjem nista ne postizete, osim sto olaksavate dusu. kratkorocno je to ok, ali dugorocno.....it sucks......trosi i zivce i vrijeme. i vas i vaseg sugovornika.
4*4 je 16. Ako dijete napiše da je rezultat 17 to će gotovo svaki roditelj primijetiti. Hoćete li vi jednom znati objasniti svom djetetu valencije, kad malo ostarite i zaboravite gradivo?
na srecu (ili na zalost?) priroda me obdarila iznimnom inteligencijom, razumijevanjem i pamcenjem svega, osim za umjetnost i sport.

ali ja sam poseban slucaj. recimo da nisam. da moje dijete ima problem, cak i nakon sto je ucilo 3 sata (a ne citalo knjige ili se igralo na racunalu), cak i nakon dopunske nastave, onda bi zamolio nastavnika da malo individualno poradi sa djetetom i ima ga na oku pod satom. ako dijete ni onda ne bi gradivo savladalo, onda bi mi od satova baleta/klavira/knjiga ipak bilo vaznije znanje koje se ocjenjuje i platio instrukcije ili zamolio nekog iz obitelji/prijatelje da uskoci u pomoc.
Hrvatskoj osnovno obrazovanje OBAVEZNO od davnih dana
Zašto je tako? Po vašem sudu obavezno obrazovanje očito nije potrebno jer djecu ionako svemu mogu naučiti roditelji. Dovoljno je samo znati koliko je 9*3, zar ne??
ni to nisam nigdje rekao. roditelj nije zamjena nastavniku. ali po svemu sto pisete - mogu zakljuciti da vi sa svojim djetetom bas NIKAD niste sjeli i gledali ga dok rjesava zadacu? ispitali ga pred test ili ispitivanje, i na taj nacin otkrili da postoji neka rupa koju ste onda "zakrpali"?
i jos nesto, na sarkazam odgovaram sarkazmom. just for the record.