Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123
Pokazuje rezultate 101 do 137 od 137

Tema: majke su najbitnije

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ma odmaknimo se od tablice množenja. što je s kemijskim jednadžbama, geometrijom u srednjoj školi, fizikom u, recimo, trećem razredu gimnazije? nema puno roditelja koji to mogu pomoći svojoj djeci. a činjenica je da djeca masovno idu na instrukcije. zbog čega? zato što su intelektualno limitirana da to shvate ili zato što se s njima u školi ne radi dovoljno i kvalitetno? ili roditelje valjda nije briga?

a najveći paradoks školstva jesu pripreme za upis na fakultet. meni nije normalno da odlični gimnazijalac mora ići na pripreme za upis na fakultet. 4 godine teškog školovanja mu nije dovoljno, on mora platiti za ono što je trebao naučiti u školi. za koju njegovi roditelji izdvajaju novce.
    u normalnom i uređenom svijetu, nakoji se tako često volimo pozivati, to je nezamislivo.

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

to o čemu govoriš (pripreme za faks) su propusti sustava a ne pojedinaca.
    stalno smo neki pokusni kunići. ja sam iz generacije šuvarovih reformi kada nije bilo gimnazija već 2 razreda opće srednje a nakon toga 1 ili 2 godine usmjerenog obrazovanja.
    struku smo trebali savladati u godinu ili dvije :shock:
    što se sistema tiče slažem se da je u banani ali se ne slažem da su i profesori (barem ne svi).
    a činjenica je da djeca masovno idu na instrukcije. zbog čega? zato što su intelektualno limitirana da to shvate ili zato što se s njima u školi ne radi dovoljno i kvalitetno? ili roditelje valjda nije briga?
    ima tu i jednog i drugog, ovisno od slučaja do slučaja.
    kao što je već rečeno, profesor pojedinac ne stiže pojasniti i prilagoditi metodu predavanja onima koji teže svladavaju gradivo.
    opet je to manjkavost sustava.
    neki drugačiji obrazovni standardi gdje bi manje djece bilo na jednog profesora bi otvorilo mogućnost individualiziranja nastave.

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

naveo sam primjer finske gdje je prosjek 13 ucenika na jednog nastavnika. zamislite raditi sa toliko ucenika! kod nas je prosjek bitno nepovoljniji: 150 djece na jednog nastavnika... + nama je placa 20% ispod prosjeka, u finskoj 20% iznad prosjeka. morate i to uzeti u obzir. premda smo potplaceni, meni to ne igra toliku ulogu. bitniji su mi klinci od bilo kojih novaca.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Profesore, hvala na linkovima. Već vidim kako će se koristiti kod nas. Oni s tijelima su divni budući da je vrlo lako pomicanjem klizača ustvari "smisliti" novi zadatak za površinu tijela što je inače dosta teško u kućnoj radinosti.

Radite samo tako i dalje. Eto, imate podršku jedne mame. Znam da su i vama izazovniji zadaci i modeli za starije učenike, ali ni ove mlađe nemojte zaboraviti.

Btw, u četvrtak nam je natjecanje iz matematike. Veli moje dijete da zna da nije vunderkind kaj se matke tiče, ali da ide "vidjeti kak stoji sa znanjem" : neopterećeno i više za zabavu.

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

kaj vec natjecanje? nama je skolsko za tjedan i pol, dva...

iskoristite one linkove kolegice horvatek sa testovima sa natjecanja. i dajte joj da rjesava novije testove. oni su uskladjeniji sa novijim planom i programom. i naravno, nemojte se obeshrabriti kad vidite zadatke - oni na visim razinama (opcinsko/zupanijsko/regionalno) ipak traze malo vise znanja, nek poradi koje poglavlje ispred. sretno!

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj mim prvotno napisa
    Znam da su i vama izazovniji zadaci i modeli za starije učenike, ali ni ove mlađe nemojte zaboraviti.
    naravno da nisu zaboravljeni. imate zgodan prikaz razlomaka, a to je gradivo 5. razreda.

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj fegusti prvotno napisa
    ne bi bilo loše otvoriti novu temu kako bi te linkove lakše na jednom mjestu pronalazili kada nam se za njima ukaže potreba.
    ako me prije niste pročitali...

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Sto se članka tiče
    uspoređivali su majke sa visokom stručnom spremnom i sa osnovnom školom. Lagano besmisleno.
    U današnjoj generaciji majki - osobe koje nemaju srednju školu imaju najčešće problematičan background sam po sebi.

Gdje su istraživanja između srednje i visoke stručne spreme?

Ne pušim priču jer ako se osvrnem oko sebe, srednju školu su završili svi, osim jedne osobe koju znam, a ona je iz okolice grada iz vrlo nepodržavajuće obitelji. Stoga smatram upravo te druge elemente ključnijima za odgoj od toga koju spremu majka ima.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj YosephK prvotno napisa
    kaj vec natjecanje? nama je skolsko za tjedan i pol, dva...

iskoristite one linkove kolegice horvatek sa testovima sa natjecanja. i dajte joj da rjesava novije testove. oni su uskladjeniji sa novijim planom i programom. i naravno, nemojte se obeshrabriti kad vidite zadatke - oni na visim razinama (opcinsko/zupanijsko/regionalno) ipak traze malo vise znanja, nek poradi koje poglavlje ispred. sretno!
    Hvala!

Ne bih joj sugerirala dodatne zadatke jer ona to natjecanje ne shvaća ozbiljno, a tako nekako i želim. I baš me zanima, obzirom na mali problem s profesorom na redovnoj nastavi, kako stoji sa znanjem i kakav će uspjeh pokazati. Ne bih željela da misli kako od nje očekujem neki rezultat, ali hvala na preporuci. Ako će željeti dodatne zadatke pogledat ćemo ove prof. Antonije.

Obje jedva čekamo razlomke jer su joj od početka susreta s matematikom bili zanimljivi pojmovi negativnih brojeva i razlomaka tj. kao mala jako se trudila shvatiti decimalne brojeve što sam joj kroz razgovor povezivala s razlomcima (naravno, objašnjenim na nivou rezanja jabuke i kriški mandarine ). I sad nemojte reći da je to čista edukacija jer smo se pri tom obje jako dobro zabavljale 8) .

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

to je ono sto se zove ucenje otkrivanjem ucenje kroz igru. sto je super stvar. nikad necu zaboraviti predavanje moje kolegice sa fakulteta kada smo imali ispit iz metodicke praxe. tema joj je bila "jednadzbe - uvod" u 6. razredu oš. kolegica je donijela starinsku vagu i hrpu bombona i prikazivala ravnotezu. "pa ako dodam na ovu stranu 3 bombona, koliko moram na ovu stranu dodati da mi vaga bude u ravnotezi?"......klinci su kroz igru skuzili princip rjesavanja jednadzbi. snimao sam je dok je to predavala. predobro na zalost, koliko god se potrudila, opet je bilo onih kojima nije bas bilo posve jasno.

sto se natjecanja tice, ja sam tu malo zabrijao. nama je skolsko PREKOSUTRA, a opcinsko je za tjedan i pol, dva.....

inace, djeca znaju racunati decimalne brojeve. ja sam jednom na satu petasima slucajno rekao "3.2 cm". odmah sam se ispravio i rekao "3 cm i 2 mm", ali oni uopce nisu reagirali. poznato im je to zbog NOVCA sto je dosta dobar trik. ako im govoris o iksevima, jabukama, narancama, nece skuziti, ali cim govoris o kunama, bonovima za mobitele - odmah je sve jasno!

@ fegusti: linkovi ce doci, samo ih moram posloziti

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ako im govoris o iksevima, jabukama, narancama, nece skuziti, ali cim govoris o kunama, bonovima za mobitele - odmah je sve jasno!
    Da, osim ako negativne i decimalne brojeve ne objašnjavaš djetetu od 4 godine .

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Dugo sam se odupirala tome da nešto ovdje napišem ali više ne mogu izdržati
    Ne sviđa mi se to što se sve pretvorilo u 2 tabora: učitelji vs. roditelji.

Najviše me ljute stavovi tipa: Što se ja imam brinuti oko obrazovanja djeteta, to je posao učitelja, oni su za to plaćeni :shock: :shock: , pa to mi kao da napišem: Što se ja imam brinuti za zdravlje djeteta, to je posao liječnika, on je za to plaćen!

Kao prvo, YosephK je vrlo lijepo dao usporedbu našeg školskog sustava i finskog, pa ne želim ponavljati.
    Ono što želim nadodati: uvođenjem HNOS-a stalno i stalno, na većini stručnih usavršavanja za učitelje ponavlja se to da roditelje treba više uključiti u školu.

Čitala sam dosta knjiga o suvremenim metodama rada u nastavi u nekim zemljama i neke stvari mi nikako nisu bile jasne, kako učitelj to i to može fizički izvesti (oko individualizacije rada), a onda skužila da oni imaju pomagače u nastavi. Dakle, ne samo da je u razredu manji broj učenika, već još imaju i dodatnu osobu koja pomaže, a vjerovali ili ne, to su često roditelji.

(Odmah mi je palo na pamet kako bi naši roditelji reagirali da ih se zove u školu da "odrađuju učiteljev posao").
    Jedan primjer: kada djeca uče čitati, svaki dan jedan roditelj bude u razredu i ispituje djecu čitanje dok učitelj radi s drugima.
    Ako imate razred od 30 učenika (ja sam radila u razredu od 34 učenika) zamislite kako izgleda ispitivanje početnog čitanja, učenje pisanja ili matematike!!! Cijeli sat im možeš samo pregledavati zadaće!

Isto tako, kako zamišljate da (svako) dijete u školi može naučiti tablicu množenja? Ja mogu njima nešto OBJASNITI, ali sjediti sa svakim i ajmo: jedan puta jedan je jedan... no way!

Ja ne tražim da roditelji rade moj posao, jedino što od njih tražim je da me podupru i ne potkopavaju moj autoritet, a to je, morate priznati, vrlo čest slučaj.
    Neki spominju kako nastavnik mora sve učenike motivirati. S današnjim sustavom moralnih vrijednosti i položajem koji nastavnici (i znanje uopće) predstavljaju u društvu stvarno moraš biti čarobnjak.

Evo jedan primjer doživljavanja nastavnika:
    S mojim sestrom radi (u gimnaziji) profesor zemljopisa koji je magistar, autor udžbenika... Radi suvremeno, ne predaje frontalno već gradivo radi tako da klincima zadaje referate, istraživanja koje oni onda prezentiraju pred razredom. I znate što se dogodilo? Roditelji su se (u ime učenika) žalili ravnatelju na njega kako ne radi svoj posao, sve mu rade učenici, a on samo sjedi i sluša :shock: nemam komentara...

Lani sam imala pripravnicu, mladu učiteljicu koja mi je rekla kako joj je neki klinac (2. razred) 1. dan škole komentirao auto: "S kakvom ste to krntijom došli?" (A on u životu nije još zaradio ni da si kupi žvaku ) Meni je to bilo jako tužno.

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ajme, što sam ja propustila! Pročitala sam topic, istinabog, malo na brzinu, jer nemam baš previše vremena, ali nakon svega, ostao mi je gorak okus u duši...
    Pisalo se o raznim stvarima, o odnosu učitelja/nastavnika/profesora prema učenicima/roditeljima i vice versa, pa onda o odnosu roditelja prema djeci/nastavnicima, i tako u svim mogućim varijantama i kombinacijama, s potkrepljujućim primjerima...
    I, iako ću se (opet, ponovo i još jednom) umnogome složiti s ispisanim stavovima i razmišljanjima virtualno mi jako drage Zdenke2, evo i moga "viđenja" ove teme (neću se osvrnuti na naslov i uvodni tekst, iako i o tome imam svoje mišljenje) već na diskusiju koja se razvila naknadno...
    Dakle, drage moje majke (i dragi moj profesore) lijepo ste zahuktali raspravu okrivljujući jedni druge za raznorazne propuste i ine stvari, pritom stalno zapostavljajući glavne protagoniste u cijeloj priči (a to su, naravno, djeca). Boli me to što ste njih, djecu, koja bi zapravo trebala biti u središtu ove rasprave, gurnuli negdje na marginu i stavili ih u poziciju objekta, a ne subjekta, kako bi, po meni, trebalo biti! Svjesno ih, dakle, pokušavate učiniti pasivnim promatračima nekih događaja i stvari koji se (zar?) događaju mimo njih, umjesto da toj istoj djeci pružite šansu da postanu aktivni sudionici tih istih događanja (ovdje je riječ o školi)!
    Što sam time mislila, ako nije jasno, potkrijepit ću istim primjerom, koji je, čini mi se, spominjala mim, dječaka koji je imao peticu iz kemije, a nije znao ni što je valencija... (malo parafraziram, ali mislim da je tako nekako bilo...). Dakle, ne mogu nikako shvatiti da je sam taj dječak (koji ima recimo već 11-12 godina) prihvatio kao najnormalniju stvar svoju peticu iz kemije, znajući pritom, da neke stvari ne kuži! Dakle, ukoliko roditelji nisu skužili da stvari ne štimaju, nastavnik se pravi "tošo" i daje petice bez veze, klinac "šuti i pliva dalje", jer, glavno da ima peticu... onda tu ama baš ništa ne štima!!! (Samo da napomenem, što se tiče toga tko bi kome i treba li upće kome pomagati, tu sm za nekakvu sinergiju, možda ne za pomaganje u pravom smislu riječi, iako, zašto ne, ako je potrebno, ali volim razgovarati, puno, pa kroz te razgovore svašta ispliva vani...).
    Elem, evo još jednom, boli me nezainteresiranost toga klinca... Boli me što mu je netko ubio prirodnu, urođenu, dječju znatiželju. Boli me što nije nikoga pitao "oprostite, nisam shvatio to i to, biste li mi objasnili"... Boli me što mi ovdje razgovaramo o tome treba li djeci pomagato roditelj ili nastavnik i tko je tu u kojoj funkciji... Htjela bih da djeca budu ta koja će na sebe preuzeti dio svekolike odgovornosti, u smislu da budu samosvjesni klinci koji misle svojom glavom (a ne našom ili nastavničkom! Je li to tako teško?
    P.S. Napisah u jednom dahu... Nadam se da nisam pretjerala...

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

P.S. LIMA, uvijek sam se pitala što znači izraz "suradnik u nastavi", odnosno "suradnik u odgojno-obrazovnom procesu"... To je naime bio jedan od smjerova u srednjim školama dok je još postojala "Šuvarica"... Tek sad sam skužila da bi to možda mogli biti ti "pomagači u nastavi"! Vi'š, vi'š!

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj LIMA prvotno napisa

Evo jedan primjer doživljavanja nastavnika:
    S mojim sestrom radi (u gimnaziji) profesor zemljopisa koji je magistar, autor udžbenika... Radi suvremeno, ne predaje frontalno već gradivo radi tako da klincima zadaje referate, istraživanja koje oni onda prezentiraju pred razredom. I znate što se dogodilo? Roditelji su se (u ime učenika) žalili ravnatelju na njega kako ne radi svoj posao, sve mu rade učenici, a on samo sjedi i sluša :shock: nemam komentara...
    imam i ja jedan takav primjer. kolegica iz biologije je na nastavu donijela novinske clanke o kostima i misicima i zamislila da ucenici naprave plakat o onome sto je najbitnije. jedna joj je ucenica rekla da je njen posao predavati i da se toga drzi. :/

@ Forka: bi li vi ikad priznali da ne zasluzujete ocjenu koju ste dobili? tj. bi li vi ikad priznali da ste dobili ocjenu vecu od one koje zasluzujete? krenimo od sebe, kako bi mi reagirali, ali i kako bi drugi reagirali da to napravimo. djeca se boje zadirkivanja, a mi tu nazalost jako malo toga mozemo.

i da, slazem se sa time da ubijamo djecju znatizelju. problem je tu sustav koji ne dopusta da razvijemo raspravu, da sudjelujemo na nastavi kao neki moderatori. zasto? zato jer nemamo toliko vremena, a gradivo je preopsirno. neke stvari se mogu tako raditi, neki predmeti mogu, ali znanstveni i ne bas. to je, npr, odlika japanskog sustava - imaju puno sati, a gradivo skracenije od naseg. profesor moderira raspravu. nas sustav je slican americkom modelu, objasnis u dvije crte, napises formulu i rjesavas zadatke.

ja pokusavam koliko toliko odrzati neku ravnotezu i ne ubiti znatizelju. npr. kada sam obradjivao sa petasima "kruznicu" sam ih upitao da mi opisu kruznicu, ali na nacin da je ja mogu nacrtati, premda je nikad nisam vidio. pocelo se naravno sa krivim odgovorima, za svaki sam odgovor nacrtao to sto su mi rekli i pitao je li to kruznica. odgovor je, naravno, bio da nije. malo po malo su sami dosli do definicije kruznice, ali je za tako nesto trebalo 15 minuta krivih odgovora. nije mi zao tih 15 minuta, premda znam da cu negdje drugdje morati uzeti tih 15 minuta.

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

e da, suradnik u nastavi. znam jednu zenu koja je to zavrsila. sa tim poslom moze evetualno cistiti wc. i mislim da mi je rekla da je to bilo zamisljeno kao pomagac u vrticu. dakle, nista od pomagaca u osnovnoj skoli.

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Imaš pravo, Forka, što se tiče onoga da su djeca pala u drugi plan ali i sam naslov glasi "Majke su najbitnije"

Bila sam mentorica pripravnicama koje su friško završile i kažu kako sada na faksu (mi smo to zvali javna predavanja, to je ono kad držiš sat u razredu pred kolegama, učiteljicom i svojim profesorom) ta predavanja sada drži po dvoje studenata, kao priprema ih se za to da će jednoga dana (kad na vrbi rodi grožđe ) raditi po 2 učitelja u jednom razredu.
    To se neće dogoditi vjerojatno nikada, a izlaze im generacije nesamostalnih učitelja koji ne znaju samostalno održati školski sat.
    Još jedan u nizu bisera našeg najboljegnasvijetujergajeosmislioDraganPrimorac školskog sustava.

OT: baš sam se pitala što rade završene generacije tih suradnika u nastavi, ma ne vjerujem da se odnosilo na vrtić kada je u nazivu "nastava", nema nastave u vrtiću :?

P.S. Ne znam zašto, na spomen Šuvarove škole prvo mi padne na pamet ono iz Top liste nadrealista, kad je Nele đak OŠ Stipe Šuvara, pa kad nabraja kako imaju suvremene predmete: informatiku, kibernetiku, matematiku 1, 2... a onda dođe ravnatelj i kaže "djeco, stigo ćumur (ugljen), ajmo istovarat!" Baš tako se ja nekad osjećam u ovom sustavu (btw. ja radim u jednoj maloj seoskoj školici - ne ložim na ugljen, već na drva.)

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

koliko se sjećam postojao je smjer "suradnik u predškolskom odgoju" i "suradnik u nastavi" što god to značilo! :?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Valjda je to jedan od brojnih smjerova s kojim ne znaš što bi, ako ne odeš dalje... Nisam ni ja iznimka - ja sam "stručni radnik informatičar" (maturirala davne 1980) i nemam blagog pojma što bi s tim radila da nisam otišla dalje. Inače, u ono vrijeme računalo smo vidjeli tek na praksi i to s pristojne udaljenosti... Sve što sam od toga vidjela bile su bušene kartice.

Suradnik u nastavi po Šuvaru i današnji pomagači u nastavi su nebo i zemlja. Pomagača u nastavi dobije dijete po Rješenju o odgovarajućem obliku školovanja (ne da mi se sad rovati po linkovima, ali budem, ako kome treba). To su mahom psiholozi, defektolozi i druge stručne osobe koje pomažu. Koliko znam, u Međimurju i Podravini u razredima u kojima ima i romske djece postoje i romski pomagači u nastavi (zbog jezika).

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Još da se vratim na Forkin post o prirodnoj dječjoj znatiželji...

Meni se sve čini da roditelji premalo sudjeluju u radu škola (i osnovnih i srednjih i bilo kakvih). Ako sudjeluju, čine to na krivi način. Nismo mi roditelji zaduženi za to da nadomjestimo učitelja. Ni obratno. Imamo isti cilj - dovesti dijete/učenika do zrelosti sa što manje trauma i što bolje ga pripremiti za budući život. A dragi moji, život NE počinje kad završimo školu. Školska dob je osjetljivo i dragocjeno razdoblje života naše djece, a to se ne tiče samo roditelja nego svih građana (za čije će mirovine jednom zarađivati ta djeca, da budem gruba i okrutna...).

Dječja znatiželja je kapital koji trebamo iskoristiti i iz njih izvući najbolje. Vrijedi to i za roditelje i za učitelje.

Školski sustav ima nedostataka. Nije bajan. Ali nije ni strašan... Ovo podsjećanje na Šuvara me dodatno uvjerilo u to. Svi su govorili da je reforma grozna, bla bla... pa ipak smo svi mi izašli iz nje s nekakvim (zapravo solidnim) znanjem u glavama. To nije ovisilo samo o školi, nego i o roditeljima, cijelom okruženju.... Nema tu čvrstih granica, preklapanja i prijelazi granica roditeljske/učiteljske odgovornosti su često mutni. A i sustav se može mijenjati i poboljšavati. Čine ga ljudi - oni su najbitniji.

Doma odgajam svoju djecu kako najbolje znam. Ali istovremeno se trudim IMATI UVID u gradivo, ali i odgoj koji dobivaju u školi. Ako to ide u istom smjeru, nema problema. Učim svoju djecu da budu slobodni i otvoreni u postavljanju pitanja (kako nama tako i učiteljima i svima) jer to je jedini način da nešto nauče.

Roditeljska skrb nije bajna u današnje vrijeme - mnogi od nas previše rade, imamo premalo vremena za djecu, previše gledamo televiziju umjesto da razgovaramo s njima... ja sebe uhvatim da se često previše zaštitnički postavljam kad su djeca u pitanju itd...). Isto tako, roditeljska skrb nije ni strašno loša - dajemo sve od sebe. I većina roditelja se istinski trudi kako najbolje znaju i umiju. Mislim da je to jedino bitno. Ako djeca znaju da nam je stalo, uspjeh će im biti bolji. Ne samo uspjeh u školi, nego uspjeh u životu. Odrast će u sretne i odgovorne ljude jer imaju zaleđe - roditelje kojima je istinski stalo do njih.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

nas sustav je slican americkom modelu, objasnis u dvije crte, napises formulu i rjesavas zadatke.
    ovo apsolutno nije istina - naš sustav nije niti blizu američkom sustavu. najveća vrijednost američkog sustava obrazovanja jest upravo u raspravama, odnosno sudjelovanju svih učenika/studenata u procesu nastave: i dok se uči novo i dok se raspravlja o već naučenom i proširuje znanje.

no...istina je da su profesori primjereno plaćeni i da se razredi/grupe sastoje od maksimalno 12 ljudi.

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

na zalost, sladjanaf, istina je. na fakultetu mi je predavalo nekoliko profesora koji su zivot posvetili izucavajuci razne obrazovne sustave. premda nemam vise pravo na fakultetu slusati i polagati predmete, zamolio sam profesoricu vlahovic-stetic da pohadjam predavanja iz "Psihologije ucenja i poucavanja matematike". bas smo nedavno radili na razlici americkog i japanskog obrazovnog sustava, zato mi je to ostalo frisko. osim nje je to spomenuo i jedan od vodecih svjetskih edukologa, prof. pastuovic, koji mi je predavao kolegij "Teorija obrazovnog sustava i skolskih reformi". on je tvorac one slavne studije koja je pokazala da je za hrvatske uvjete najlakse uvesti finski sustav (koji je ujedno i dokazano najbolji), a da je austrijski model jedan od najlosijih na svijetu. primorac, na zalost, gura austrijski model.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

da je za hrvatske uvjete najlakse uvesti finski sustav (koji je ujedno i dokazano najbolji), a da je austrijski model jedan od najlosijih na svijetu. primorac, na zalost, gura austrijski model.
    Pa može li struka nekako stati tome na kraj? :/

nadica_b avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dugo sam se odupirala tome da nešto ovdje napišem ali više ne mogu izdržati
    Ne sviđa mi se to što se sve pretvorilo u 2 tabora: učitelji vs. roditelji.

Najviše me ljute stavovi tipa: Što se ja imam brinuti oko obrazovanja djeteta, to je posao učitelja, oni su za to plaćeni :shock: :shock: , pa to mi kao da napišem: Što se ja imam brinuti za zdravlje djeteta, to je posao liječnika, on je za to plaćen!

to može fizički izvesti (oko individualizacije rada), a onda skužila da oni imaju pomagače u nastavi. Dakle, ne samo da je u razredu manji broj učenika, već još imaju i dodatnu osobu koja pomaže, a vjerovali ili ne, to su često roditelji.

(Odmah mi je palo na pamet kako bi naši roditelji reagirali da ih se zove u školu da "odrađuju učiteljev posao").
    Lima, u potpunosti te potpisujem
    Bilo dijete darovito ili ne, odgoj i oblrazovanje jeste dio roditeljske uloge; kao što o dškole tražimo da bude odgojno-obrazovna ustanova, onda i roditelj u tome treba sudjelovati.
    Moja kćerka jeste darovita, a moj dio u cijeloj njenom osnovnoškolskom obrazovanju se sastojao u kontroli izvršavanja njenih obaveza.
    I ne zavaravajmo se da su darovita djeca uspješna u školi - ima ih dosta koji to nisu.
    Ponavljam, meni je potpuno normalno da radim sa svojom djecom, da provjeravam kako im ide u školi, pomažem im ako i kada zapnu, ako treba, da platim i instrukcije jer mi je na prvom mjestu - dobrobit mog djeteta, u ovom slučaju njegov stupanj obrazovanja, a ne čiji je to bio propust.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Uopće nije sporno da roditelji trebaju sudjelovati u obrazovanju svog djeteta. Pa upravo su oni roditelji koji ukazuju na probleme u školstvu ti koji itekako imaju uvid i angažman u djetetovo obrazovanje i mogu vrlo informirano i kompetentno reći gdje stvari zapinju.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Peterlin, krasan post.

Djeca u školi provode velik dio dana, i želim bar donekle znati što se tamo zbiva, kako se osjećaju, do kud su stigli s gradivom, što im se sviđa, a što ne vole. Ako ima problema čini mi se prirodnim da mm i ja pomognemo - kao što bismo pomogli djetetu da izađe na kraj s problemom nastalim negdje drugdje, npr. na igralištu.
    Ako se potrebna pomoć rastegne na sate pronalaženja inovativnih načina da nešto pojasnimo, približimo - onda mi ne pada na pamet optužiti profesore što to nisu pod nastavom napravili. Iako, naravno, imam i zamjerki.

Kad bismo postupali drugačije, kad bismo učenje, makar samo školsko učenje prema nastavnom programu, smatrali ne-svojim poslom, onda bismo na neki način pola djetetovog budnog vremena stavili preko ograde. I vjerujem da bismo time izdvojili danas učenje, a sutra posao iz obiteljskog sustava vrijednosti - jer je to nešto drugo.
    Ne postižem to onoliko koliko bih htjela, ali smatram da odnos obitelji prema obavezama, problemima i naravno prilikama treba biti jednak - bez obzira o kojem području se radi: škola, posao, obitelji ili društvo.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

na zalost, sladjanaf, istina je. na fakultetu mi je predavalo nekoliko profesora koji su zivot posvetili izucavajuci razne obrazovne sustave. premda nemam vise pravo na fakultetu slusati i polagati predmete, zamolio sam profesoricu vlahovic-stetic da pohadjam predavanja iz "Psihologije ucenja i poucavanja matematike". bas smo nedavno radili na razlici americkog i japanskog obrazovnog sustava, zato mi je to ostalo frisko. osim nje je to spomenuo i jedan od vodecih svjetskih edukologa, prof. pastuovic, koji mi je predavao kolegij "Teorija obrazovnog sustava i skolskih reformi". on je tvorac one slavne studije koja je pokazala da je za hrvatske uvjete najlakse uvesti finski sustav (koji je ujedno i dokazano najbolji), a da je austrijski model jedan od najlosijih na svijetu. primorac, na zalost, gura austrijski model.
    ali, JosephK, ja sam išla u školu u SAD-u

iskusila na vlastitoj koži.

i bolno, prebolno sam svjesna da je trenutačni hrvatski model školstva tisućama milja udaljen od američkog. i zbog ministra, i zbog novca kojim školstvo može baratati, i zbog infrastrukture, i zbog profesora i zbog roditelja na kraju krajeva, mada oni imaju najmanji utjecaj na promjene koje se uvode.

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

hm, moja ex cimerica je u SADu zavrsila i osnovnu i srednju i znam da je njoj skolovanje bilo trauma. medju ostalim, predmet "orkestar", na kojem su joj gurnuli violinu u ruke i nisu se niti potrudili objasniti kako se sa tim instrumentom svira. :/ doduse, vidio sam i njene svjedodzbe. to je fakat super stvar, i bas mi se svidjaju. ona je isla u skolu u pennsylvaniji. mozda je opet razlika od drzave do drzave? (to se ne sjecam da smo na faxu obradjivali) :?

@ mim: na zalost, struka je skoro pa iskljucena iz svega. evo ti odlican primjer: na web-stranicama ministarstva je stavljen najnoviji prijedlog nacionalnog kurikuluma. naznaceno je da javna rasprava traje do 31.01. javna rasprava bez javnosti! koga su obavijestili da je prijedlog kurikuluma na webu? zna li struka ista o tome? znaju li roditelji? i sto ako imamo neke zamjerke na sve? posaljes mail koji zavrsi tko zna gdje... mislim da je jasno cemu to sve vodi. (o aljkavosti kurikuluma necu niti pricati jer pobijesnim kad se toga sjetim! )

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

@ mim: na zalost, struka je skoro pa iskljucena iz svega. evo ti odlican primjer: na web-stranicama ministarstva je stavljen najnoviji prijedlog nacionalnog kurikuluma. naznaceno je da javna rasprava traje do 31.01. javna rasprava bez javnosti! koga su obavijestili da je prijedlog kurikuluma na webu? zna li struka ista o tome? znaju li roditelji? i sto ako imamo neke zamjerke na sve? posaljes mail koji zavrsi tko zna gdje... mislim da je jasno cemu to sve vodi. (o aljkavosti kurikuluma necu niti pricati jer pobijesnim kad se toga sjetim! )
    Imaš pravo što se tiče toga, mi o tome raspredamo nadugačko i naširoko na našem učiteljskom forumu (i o 1000 drugih stvari vezanih uz školu) ali bez ikakve vajde, nikom ništa, izjadamo se jedni drugima međusobno i to je to.

Što se tiče obrazovanja u SAD nemam osobnog iskustva ali na faksu smo imali 1 semestar gošću-predavačicu Amerikanku, profesoricu engleskog jezika koja nam je govorila o njihovom sustavu. Kao prvo, školstvo se od države do države razlikuje kao nebo i zemlja, a o razlici državne škole - privatne škole da ne govorimo. Znate li da su uspoređivali gradivo - ono što se u privatnoj školi uči u 6. razredu, to se u državnoj uči u 8? (!!!)
    Sjećam se da sam gledala na TV-u, zamijenili su skupinu najboljih učenika iz državne škole s učenicima iz privatne da vide kako će se snaći, ovi iz državne uopće nisu mogli pratiti predavanja!

Još jedna usporedba sa stranim školskim sustavima: sestra mi je pričala kako je srela svoju bivšu učenicu - otišla je u Englesku, završila faks i tamo predaje TZK u jednoj školi. Kaže kako je razrednica, ali pošto je još početnik, razrednica je za 4 (!) učenika. Oni koji imaju npr. 20 godina staža, oni su već iskusni, pa su razrednici za 8 :shock: učenika.Naime, tamo razrednik STVARNO prati i brine se o učeniku, u stalnom je kontaktu s roditeljima... Dream on!

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Čitala sam dosta knjiga o suvremenim metodama rada u nastavi u nekim zemljama i neke stvari mi nikako nisu bile jasne, kako učitelj to i to može fizički izvesti (oko individualizacije rada), a onda skužila da oni imaju pomagače u nastavi. Dakle, ne samo da je u razredu manji broj učenika, već još imaju i dodatnu osobu koja pomaže, a vjerovali ili ne, to su često roditelji.

Jedan primjer: kada djeca uče čitati, svaki dan jedan roditelj bude u razredu i ispituje djecu čitanje dok učitelj radi s drugima.
    Ovo sam ja kao roditelj radila u skoli mojih klinaca.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

koga su obavijestili da je prijedlog kurikuluma na webu? zna li struka ista o tome? znaju li roditelji? i sto ako imamo neke zamjerke na sve? posaljes mail koji zavrsi tko zna gdje...
    Svi nastavnici i roditelji mogu pratiti portal www.skole.hr i biti će upoznati sa svim relevantnim stvarima.
    Struka bi trebala biti upoznata preko Stručnih vijeća.
    I ne vidim zašto ne poslati primjedbe? Zato i postoji javna rasprava koja je otvorena do 31. ožujka. Ja sasvim uvjerena da netko čita. Pa možda se i neće ništa promijeniti ali ako svatko da svoj doprinos opet znači više od rasprava na forumima. I čemu ljutnja kada ona ostane zatomljena među nama samima? Ajmo je podijeliti... pa nek se zna što mislimo o tome.
    I sad si mislim zašto ni ti ni ja... ili netko drugi nije stavio link na sam dokument NOK?

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

opaaaaaaaaaa....

Zbog iskazanoga interesa javnosti, javna se rasprava o Prijedlogu Nacionalnoga okvirnog kurikuluma za predškolski odgoj i opće obvezno obrazovanje u osnovnoj i srednjoj školi produžuje do 31. ožujka 2009. godine.
    produzili su!

anyway, nije rjesenje nesto staviti na internet. pogotovo kad se zna da zapravo relativno mali postotak se sluzi internetom. ja se ne sjecam da je nacionalni kurikulum poslan u skole. :/ to se trebalo napraviti. poslati ga u skole, i onda da skola organizira sastanke s roditeljima. to cu svakako ja napraviti na slijedecem roditeljskom sastanku jer je vazno da roditelji znaju s cim imamo posla. ali onda je tu jos problem naseg drustva koje je tako inertno da ih zapravo nije briga...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Eto... već imaš uvod za pisanje osvrta na NOK 8)

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Evo... struka je i službeno pozvana. Do 15. veljače se trebaju sastati županijska stručna vijeća i svoje primjedbe putem nadležnog savjetnika poslati u MZOS.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ima i ovdje: kurikulum za OS, ima li raspolozenih sa susret

trebaju konstruktivni prijedlozi 8)

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Janoccka prvotno napisa
    Evo... struka je i službeno pozvana. Do 15. veljače se trebaju sastati županijska stručna vijeća i svoje primjedbe putem nadležnog savjetnika poslati u MZOS.
    odlicno. svejedno ostaje gorak okus u ustima nakon sto se samo sjetimo da je malo tko od struke uopce bio obavijesten da je to na netu vec barem mjesec dana. sada je dan rok od manje od mjesec dana da se nesto smisleno napise. nedovoljno, s obzirom da su ove godine natjecanja poprilicno rano (vec iduci tjedan su opcinska natjecanja!) + sto imamo redovnu nastavu + pripremati se i za redovnu i za "natjecateljsku" nastavu. :/

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Mene to ne žesti. Informacije su dostupne. Koga zanima prati.

Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •