Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 58

Tema: oko za oko

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno oko za oko

Već dugo me nešto muči, radna kolegica je vjernica koja redovito odlazi na molitvene zajednice. Nakon jedne mi je pričala kako im je časna sestra govorila da se ne ljute na Boga ukoliko ne kazni ljude koji rade zlo jer Bog voli grešnike kao roditelj djecu koja griješe i da im sve to vraća na djeci.
    E sad, ja sam odgajana kao vjernik, u praksi vjeru prakticiram više manje, sada manje pa nekad imam napadaje krivnje, a nekad sve jako preispitujem kao i ovu rećenicu.
    Ako je Bog dobar zašto bi se za nečije pogreške svetio na djeci, na bilo kome, to mi ne ide sa učenjem Biblije,ne znam, baš vas molim da pišete što mislite, ali bez napadanja.
    Čemu onda služi sveta ispovijed, ako će se Bog osvetiti na mom djetetu za moje pogreške

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

časna je 100% u krivu

Bog se ne osvećuje kroz djecu, to je ljudska karakteristika, a ne Savršenstva
    "naplata" za štetu ti stiže na "osobni" račun
    na dan kad umreš

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

iz tog razloga postoji i čistilište,ili?

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Pitanje je što je časna doista rekla, jer mi ovo zvuči dosta nelogično. Logično bi mi bilo samo ako je mislila na to da ljudi zaokupljeni nekim grijehom ne mogu dobro odgajati djecu, pa im se to u tom smislu vraća kroz djecu.

Inače, kako kaže MGrubi, , starozavjetno oko za oko ne postoji u kršćanstvu nego: Bog je ljubav. Nema osvete, nego upravo ovo što kaže MGrubi.

Ivany avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Potpisujem MGrubi

Svako će sam za svoje grijehe plaćati, čvrsto vjerujem u to

Neće Bog kazniti odmah, daje nam priliku da ispravimo greške koje činimo (ispovjedi, pokajanjem,dobrim djelima...)

A ovo da im vraća na djeci je prestrašno, pogotovo jer je rekla časna sestra

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

inače "oko za oko" je u ono vrijeme bilo revolucionarno dostignuće i uopće nije okrutno, niti osvetoljubivo, koliko god to na prvi mah zvučalo. u ono vrijeme bi se ljudi ubijali ako bi nekome učinili štetu, stoga je i uvedeno "pravilo": "oko za oko", znači ako on tebi iskopa oko, ti njega ne smiješ ubiti, u vrh glave mu smiješ također iskopati oko. u biti se onda išlo na "plaćanje" štete.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

i onda imaš dva slijepa čovjeka, nebaš u radnoj formi, i slabo love divljač

vidiš nije im bila to pametna ideja
    odšteta u materijalnom je bolja

krv za krv = beskrajni niz ubojstava

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    i onda imaš dva slijepa čovjeka, nebaš u radnoj formi, i slabo love divljač

X. A još je revolucionarnije bilo: Tko tebe kamenom, ti njega kruhom! ili Okreni drugi obraz!

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

nakon drugog obraza , zovi odvjetnika

to me uvik kopkalo: šta nakon drugog obraza?
    postoji izreka: kruh više boli od kamena ako se dobro osuši

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ma mene je upravo to šokiralo što je to rekla časna, a onda sam išla s tim da je i tu časnu netko tako učio i to mi je bilo još strašnije. To banaliziranje vjere, prilagođavanje našim ljudskim porivima. I onda se dovedem u sumnju upravo iz razloga što zbog takvog dijela svećenstva ne prakticiram vjeru u zadnje vrijeme, pod tim mislim da ne idem često u crkvu, ali duboko vjerujem.
    Takva tumačenja sumi grozna, a užasno su česta, Jedn od njih je iz istih izvora da se molitva mora završiti riječima, neka bude volja tvoja, jer u suprotnom Bog molitvu ispunjava nerado. Onda je usljedio primjer kako su neki ljudi molili za zdravlje djeteta i to im je uslišeno, ali je djete na kraju umrlo kao narkoman

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

mgrubi, čovječanstvo je čekalo samo tebe da mu to objasniš. pa rekoh u zadnjoj rečenici da se onda išlo u "naplaćivanje" štete. mislila sam materijalno (neprecizno sam se izrazila).

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Ivany prvotno napisa
    x i baš me zanima di je to u bibliji pročitala (ili iščitala)

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    neprecizno sam se izrazila
    8)
    ajde neka i ti jedanput

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj rokobj prvotno napisa
    Ma mene je upravo to šokiralo što je to rekla časna, a onda sam išla s tim da je i tu časnu netko tako učio i to mi je bilo još strašnije. To banaliziranje vjere, prilagođavanje našim ljudskim porivima. I onda se dovedem u sumnju upravo iz razloga što zbog takvog dijela svećenstva ne prakticiram vjeru u zadnje vrijeme, pod tim mislim da ne idem često u crkvu, ali duboko vjerujem.
    a zašto misliš da bi ta časna trebala biti u pravu, pa i ona je čovijek kao i ti i nije cijepljena od gluposti.
    A ovo ti je, ako poznaješ Dalmatinsku Zagoru, staro razmišljanje jer ti tamo ljudi fakat vjeruju da ako učiniš nešto loše će ti nesrića stići dicu. To nije naukovanje Crkve.
    Općenito ti je takvo vjerovanje rašireno u Hrvatskoj, sjeti se samo Krležinih "Gospode Glembayeva" kad Leone gleda slike u salonu i kaže: "Kako za koga, za nekoga on drži crkvu, a za mene krvavi nož. I krv do današnjih dana kaplje, kaplje po našim glavma.". Uvertira za nesreću koja će se dogoditi.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj melange prvotno napisa
    Citiraj Ivany prvotno napisa
    x i baš me zanima di je to u bibliji pročitala (ili iščitala)
    ne znam zasto sam ja to onako, malo, protumacila, da to vracanje na djeci znaci- vi cinite ocu svome pa ce to ciniti i vama vasa djeca.... :/

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

bapska priča (ili rečenica) ko i svaka druga.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Bog kao Otac koji ljubi svoju djecu sigurno ništa ne radi iz osvete.

Mislim da je sve krivo protumačeno od strane kolegice. Ma daj, pa po tome bi sve trebali imati bolesnu djecu, ili ih uopće ne imati. Pa tko je od nas svetac????

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj rokobj prvotno napisa
    molitva mora završiti riječima, neka bude volja tvoja, jer u suprotnom Bog molitvu ispunjava nerado.
    dakle :shock: nerado? ono, neda mu se? u takvog boga nitko ne bi trebao vjerovati, a još manje mu se moliti

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

nakon drugog obraza , zovi odvjetnika

to me uvik kopkalo: šta nakon drugog obraza?
    postoji izreka: kruh više boli od kamena ako se dobro osuši

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    neprecizno sam se izrazila
    8)
    ajde neka i ti jedanput
    znaš kako je, dijete te vuče za rukav, hoće jest, hoće pit', pa mu se kaki, pa...uf.. ne moš na miru ni forumarit.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa

zdenka plazi jezik... aaaaaaaa!!!!

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

pa izludila jadna žena sa nama. potpuno je razumijem.

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

časna je vjerojatno mislila na ovaj stih iz Izlaska 20:5, gdje Bog Izraelcima daje 10 zapovijedi i veli da se ne klanjanju drugom Bogu osim njega i u nastavku da kažnjava grijehe otaca na djeci i do trećeg ili četvrtog koljena, a iskazuje ljubav tisućama koje ga ljube.

ovo djeca nisu samo djeca nego potomstvo općenito. niz grijeh na grijeh moguće je prekinut pokajanjem (i roditelja i djece) i tu počinje iskazivanje ljubavi i milosrđa tisućama i prekida se prokletstvo grijeha. dakle svatko ipak daje račun za sebe. jer što se sije to se i žanje.

a oko za oko je više u stilu onoga što je MC pisala. o adekvatnoj nadoknadi za učinjenu štetu kad već upozorenje i zapovijed da čovjek čovjeku ne čini zlo nije dovoljno.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    Citiraj Zdenka2 prvotno napisa

zdenka plazi jezik... aaaaaaaa!!!!
    Vidiš do čega je došlo!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne misli o tome. Časna očito na svoj način interpretira staru poslovicu sa ovih prostora gdje se govorilo da za grijehe roditelja jednom plati onaj tko je najmanje kriv, tj. djeca.

sad sam se sjetila kad je isus sa učenicima vidio bolesnog prosjaka i oni su (učenici) pitali zašto je taj čovjek takav. Da li zbog svojih grijeha ili grijeha svojih roditelja ? Isus je onda odgovorio da je on takav zbog grijeha prije nego što se rodio. joj, ne mogu sad točno citirati, ali mnogi u ovom citatu nalaze potvrdu da je Isus govorio o grijesima iz prošlih života, tj. da je mislio na reinkarnaciju.

tako. Bog ne kažnjava djecu zbog grijeha njihovih roditelja. Svatko odgovara za sebe. Sad u zadnje vrijeme, primjetila sam kod sebe da sam se promjenila kao osoba u smislu prihvaćanja prošlosti i većeg dijela sadašnjosti. To će reći da ne zamjeram roditeljima na grubostima za koje nisam bila kriva, na sredini u kojoj sam rasla i govorila "vidi kako je njima a kako je meni, zašto se to baš meni događa".... pa sam se žderala zbog nekadašnje nezaposlenosti i svačega i svakakvih ljudi sa kojima sam morala raditi.......i kad vidim kakva sam sada i da mi se takve stvari ne događaju,..... ne događaju mi se iz jednostavnog razloga jer to ne dopuštam. Ne dam. Kad pročitam ovdje o profinjenim međuljudskim odnosima relacija svekrva-snaha, samo odem dalje. Jer ne možeš dati suvisli savjet ili reći nešto kad ta osoba još nije u stanju prevladati "strah" koji osjeća prema muževim roditeljima ili vječnu želju da se nekome svidi i da je prihvaćen. Mene je moj svekar skoro i tukao. Nekad. A sad ? Dođu kod mene i ponašaju se kao "pravi " gosti. Ja sam drukčija i ja neke stvari ne dopuštam, ali tu je uvijek osmijeh.

Za sve gadosti koje sam doživjela osjećam zahvalnost. Jer sam kroz njih napredovala kao osoba i iz svega sam se izvukla. Sve je tu bilo sa razlogom i sad sam u fazi da shvaćam kako slučajnosti i nisu baš slučajnosti. A kao osoba koja vjeruje u reinkarnaciju, moja vječna duša je i prije trena nego sam se rodila baš htjela ove roditelje ( koji su za deset, a ono ružno sam jednostavno prihvatila da je to tako i ne mogu promijeniti prošlost jer je takva kakva je), htjela je odrastam u siromašnoj radničkoj obitelji i vodila me je u spokoj dječjeg vjeronauka, knjižnica i knjiga, i ne predbacujem više roditeljima što su me slali a kasnije sam sama odlazila u crkvu, jer i to je utjecalo da se oblikujem kao osoba i da kroz skepsu prema pitanjima bez odgovora u bibliji, sama tražim odgovore, (joj oprostite na širini, ali znam što želim reći, mogla sam uzeti za primjer koga god, ali sam si najbliža)

i ovaj rat je imao razlog, i oblikovale su ga prije i samog početka sve misli sa ovog prostora. a i od drugdje. pogotovo od drugdje , od kud su krenuli šleperi kalašnjikova, i gdje je odlazila lova za njih. prva je misao a onda djelo. uvijek. sve misli. koje li samo krvničke zle misli, prema prvom susjedu, često i iste nacionalnosti kao i mislilac, gdje je u bezvlašću rata znalo se naplatiti za nepravde napravljene u miru, osobne osvete i sl..... a prije toga misli.

sve je to sa razlogom. neće moja djeca odgovarati za mene. pitanje koju oni karmu nose, i zašto su baš mene prije rođenja odabrali za roditelja.

ako sam nekoliko puta nakon isteka ugovora dobila otkaz, i patila zbog toga, jesam li ja u prošlom životu nekolicini jadnika dala otkaz i njima uzrokovala patnju? Vjerojatno jesam. kad sam dobila batine kao dijete, jesam li i ja nekoga tukla. Stoposto jesam. zato i je bilo tako. Na nama je da kroz svoje postupke i zaustavljanje tog začaranog kruga nasilja, to ne prenosimo dalje, prvo kroz postpanje prema svojoj djeci, a onda i prema vječnoj duši kad ode dalje. Nadam se da moja više neće ali to su samo nadanja.

toga se sjetim kad se prijetim svojoj djeci da ću ih jednom nalemati, kad naprave gluposti. Pa se onda sjetim da nisam baš uvijek idealna i da umjesto da čitam, mogla bih se igrati i crtati sa njima, a njima je u četiri zida dosadno, ne idu ovih dana u vrtić, i traže pažnju. Radim na sebi da manje vičem. JA ne odgovaram za ono što su napravili moji roditelji. odgovarat će sami za to. kao što i ja moram naučiti "veselo" misliti, potpuno izbaciti zavist i jal, jer ma kako se trudila, nekad se pojavi, doduše sve manje

u meni se počela javljati ljutnja prema toj časnoj, i prema jednoj drugoj iz mog mjesta što je djeci na vjeronauku pričala gluposti. ali sam ju odbacila. ona očito ne zna drukčije. samo mi je krivo što na taj način drugim ljudima stvara bespotrebna razmišljanja

oprostite na dugom postu. ne javljam često pa onda moram to kompenzirati količinom. valjda se kuži što je pisac htio reći

Nego,odo ja peći kruh. pekare ne rade, a moram ovoj nejači nešto dati uz ručak . eto. ja odgovaram za svoje postupke i nebrigu od jučer, kad sam pustila mozak na pašu i zaboravila na današnji blagdan.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Cek malo, pa zar nije kontradiktorno smatrat se krscanom i vjerovat u reinkarnaciju?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj koksy prvotno napisa
    Cek malo, pa zar nije kontradiktorno smatrat se krscanom i vjerovat u reinkarnaciju?
    meni nije... jer su mi tek saznanja o nekim prošlim životima - omogućila da neke stvari prihvatim na drukčiji način, i da svoj život okrenem u drukčijem pravcu... boljem

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jok. ja se ne smatram kršćaninom.

A napr. katari, kršćani-smatrani hereticima, su isto vjerovali u reinkarnaciju.

Kad dobijem neka svoja potraživanja (stečaj itd.), otići ću u Zagreb na regresivnu hipnozu. Želim još bolje razumjeti sebe

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj koksy prvotno napisa
    prema krscanskom nauku aposolutno je kontradiktorno. jer ako je Isus umro kako bi na sebe preuzeo i otkupio sve nase grijehe i oni su nam oprosteni ako vjerujemo u njega, onda nema logike da se sami vracamo na zemlju i ispastamo za njih

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Mene je tata učio da se rugam samo bogatu i staru Ponekad mi još zna pasti na pamet da li se stvarno sve vraća.... ja na to gledam više kao na metodu zastrašivanja djece u malo zabitijim sredinama.... Nama je časna npr dok smo bili djeca govorila da kad neko na misi priča anđeli plaču...i sjećam se da mi je ta slika anđela kako plaču bila tako beskrajno tužna i dugo vremena bih ju ne htijući vizualizirala kad god mi je za vijeme mise palo na pamet da progovorim...

Danas kad odem na misu (priznajem, rijetko), ne pričam isključivo iz pristojnosti i poštovanja (OT, nije mi jasno, nisam rođena zagrepčanka al tek sam ovdje primjetila da se na misu može doć pa čak i prije pričesti :? , meni je to eto nepristojno)
    Hoću reći da je sve to čime su me plašili kao malenu ostalo do danas, al pobude su drukčije....tako i za tzv osvetu...
    U svakom slučaju, jasno mi je (mada ne mogu reći da podržavam) da časna takvo nešto kaže djetetu, al odrasloj osobi malo je bedasto...jer bi svaka odrasla osoba trebala imati savjest koja će joj reći da li je to što radi ispravno a ne da živi u strahu od božje kazne

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj pujica prvotno napisa
    onda nema logike da se sami vracamo na zemlju i ispastamo za njih
    možda se ne vračamu na ovu Zemlju

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa
    (OT, nije mi jasno, nisam rođena zagrepčanka al tek sam ovdje primjetila da se na misu može doć pa čak i prije pričesti :? , meni je to eto nepristojno)
    prije primanja prve pričesti ili?

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj melange prvotno napisa
    (OT, nije mi jasno, nisam rođena zagrepčanka al tek sam ovdje primjetila da se na misu može doć pa čak i prije pričesti :? , meni je to eto nepristojno)
    prije primanja prve pričesti ili?
    Ne, nego na misi, nekih pet-deset minuta prije kraja, upravo prije pričesti i župnih obavijesti četveročlana obitelj ulazi u crkvu, bude 10 minuta i poslije valjda pričaju da su na misi bili....ne kužim to nikako...kašnjenje mi je svakako nepristojno. Akademskih 15 toleriram... ali kasniti 50 minuta na misu koja traje u vrh glave sat vremena :shock:

Ja sam iz malog mjesta, kod nas ako ne uđeš na vrijeme, ne trebaš ni dolaziti...primjetila sam da je u dalmaciji isto, vrata se zatvaraju (možda čak i ključaju)kad počne misa.... i nema našetavanja, pa nije to kino predstava da možeš izać zapaliti ili na wc otići...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

možda nisu stigli naći parking?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

e kad bi vam ja ispričala što je meni kolega s posla rekao da je čuo na predbračnom tečaju, svi bi vjernici poludjeli. Možda se još predomislim pa ispričam . Još gore je bilo to što je taj pametnjaković opravdavao svećenika, kao dijelom je u pravu a dijelom ako nije ima pravo na svoje mišljenje. A školovan čovjek. Neki retardirani primitivac koji je možda bio na predavanju mogao je u tim riječima naći opravdanje za fizičko maltretiranje žene.

Ima svakakvih svećenika. I to je ono što me odbija od crkve, jer ako idem kod svećenika tražim od njega da mi bude učitelj, da me duhovno uzvisi, a ne da mi priča nekakve floskule i zastrašuje. Nijednom još nisam upoznala svećenika od kojeg bih htjela učiti. Čast onima na koje se to ne odnosi, a ja ih nisam upoznala.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa
    Ima svakakvih svećenika. I to je ono što me odbija od crkve, jer ako idem kod svećenika tražim od njega da mi bude učitelj, da me duhovno uzvisi, a ne da mi priča nekakve floskule i zastrašuje. .
    svi smo ljudi, itd..
    mene nervira što nemožeš ništa učliniti da se dotični smjeni ili pošalje na popravni

moja kolegica se vračala kući sa djecom, na njih je naletio, iz sporedne ceste, bez stajanja, vidno pijan svečenik
    policajac nije napravio alkotest
    ne znam da li je svećenik platio prometnu kaznu
    no ona nije mogla tražiti odštetu od osiguranja jer nije mogla dobiti Zapisnik o nesreči
    dakako, dotični pijani svečenik nije niti pitao kako su, nit je dobila ikakvu ispriku (ovo je mali grad, svi se znaju, nema 100 svećenika)

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

možda nisu stigli naći parking?
    Pa nije baš katedrala bila u pitanju, kvartovska crkva koja u blizini ima besplatan parking za cca 500 mjesta.

A propos svećenika...na većinu misa u životu sam, priznajem, otišla iz osjećaja dužnosti... iz usta svećenika sam tijekom propovjedi uglavnom slušala baš to - propovjedi. Danas u crkvu idem kad mi se hoće, tj. kad osjetim potrebu...ne znači da mi Bog nije u mislima...ako je molitva razmišljanje o Bogu ili razgovor s Bogom, onda ga se češće sjetim kad sam sretna, češće zahvaljujem nego što "molim"... Enivej, par puta se znalo dogoditi, a to je kao lutrija, da iz usta svećenika čujem nevjerovatno dirljive, produhovljene govore...ono, baš se moglo osjetiti da, katoličkim riječnikom, duh sveti kroz njega govori... i to nije bio u pitanju neki karizmatik (jer bila sam i na takvim misama i nisam osjetila ništa drugo osim zgražanja nad masovnom histerijom) nego "svećenik vulgaris" i ja sam se eto rasplakala u crkvi na taj njegov govor (propovjed mi je gruba riječ)... nažalost, to je valjda bila luda jednokratna inspiracija jer se nije ponovilo
    Uopće ne mislim da je taj govor bio produhovljen zato što je on katolički svećenik, mislim da sam u njegovim riječima osjetila Boga baš zato što je govorio van granica vjera i institucija.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

znam o čemu govoriš
    isto sam osjetila kod pokojnog pape Ivana II
    ovaj papa ..... ne, debelo ne

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

e kad bi vam ja ispričala što je meni kolega s posla rekao da je čuo na predbračnom tečaju, svi bi vjernici poludjeli.
    Eto vidiš, kad sam ja bila na predbračnom tečaju (kojeg, uzgred budi rečeno, smatram korisnim jer ne biste vjerovali koliko ljudi se tada prvi put susreće s osnovnim pojmovima iz biologije) dogodio se taj drugi susret s produhovljenim govorom... taj župnik, koji djeluje pomalo kao čudak je na kraju održao tako prekrasan govor o ljubavi, smješkala sam se cijelo vrijeme i sjećam se da dok je govorio doslovno sam osjećala radost kako me oblijeva... uglavnom izuzetan govornik, a djeluje tako skromno, ne biste vjerovali

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

isto sam osjetila kod pokojnog pape Ivana II
    ovaj papa ..... ne, debelo ne
    potpisujem

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

uzgred budi rečeno, smatram korisnim jer ne biste vjerovali koliko ljudi se tada prvi put susreće s osnovnim pojmovima iz biologije
    jel moguće?
    danas
    u 21.st.
    a?

mi nismo imali tečaj, imali smo razgovor sa svečenikom, dobro sam osjetila da odbija komunikaciju sa mnom (onda sam još htjela prijeći u prave jvernike) dok bez problema želi komunicirati sa MM-om (pretpostavljam jer je muško, buduća "glava" obitelji)...

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Nijednom još nisam upoznala svećenika od kojeg bih htjela učiti. Čast onima na koje se to ne odnosi, a ja ih nisam upoznala.
    Luka Radja, Tomislav Ivančić, Stjepan Fridl, Robert Šreter, Vladimir Magic...ima ih bezbroj

Kad mi propovjed nije bila onakva kakvu sam ocekivala, ja sam isla dalje u drugu crkvu ..slusala katolicki radio.. radio mariju.. Trazi i naci ces ono sto trebas pa makar direktno kod Zlatka Sudca, samo dodji otvorena srca i s voljom, prica treba biti dvosmjerna, treba nesto od sebe i dati, da bi mogla primiti.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Na tom našem razgovoru sa svećenikom prije samog vjenčanja je ovaj razgovarao s nama odvojeno i onda je ispitivao i mene i MM o nekim osnovnim činjenicama naše veze kao kad smo prohodali, kad smo odlučili da ćemo se ženiti, valjda da vidi dal nam se priče podudaraju Sjećam se pitanja Polaže li netko, osim tvog budućeg muža pravo na tebe :shock: Eto valjda ako sam se prije muža poljubila s nekim drugim valjda taj ima prava na mene
    A njega je pitao :? koliko je cura imao prije mene....
    Uglavnom bili smo sinkronizirani šro se tiče onih pitanja o odluci za brak

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Polaže li netko, osim tvog budućeg muža pravo na tebe
    to bi mene iz takta izbacilo isti sekund

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Kaze djevojka majci svojoj žaleci se na zarucnikov skepticizam:
    - mama, mario kaze da ne vjeruje u pakao.
    - samo se ti udaj za njega kceri, vec cu mu ja pokazati kako postoji.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ma razmišljala sam o tome i, nije da ga opravdavam, kužim što htio saznati tim pitanjem...samo je ta sintagma "pravo na tebe" tako nesretna. Ustvari me smeta što to nije pitao i MM, jer mogao je on napraviti dijete drugoj i ta bi sigurno imala debela "prava na njega"

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

nitko nema prava na nitkog
    čovjeka ne možeš posjedovati
    to su osnove ljudskog prava
    kako jedan svečenik to uopće može zanemariti?

da je pitanje bilo: imaš li obaveze prema ikome drugom?
    to je sasvim druga stvar
    obaveza je stvar osobne odgovornosti

polagati prava?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

pobogu si ga mgrubi! i ti pitaš pitanja! više se čudim tebi, nego tom svećeniku.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

taki mi je dan

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

jer Bog voli grešnike kao roditelj djecu koja griješe i da im sve to vraća na djeci
    ma mene je napilalo ovo, jer je i onaj iz mog prvog posta rekao nešto u smislu da su djeca najveći blagoslov, te da oni koji ne mogu imati djecu sigurno ispaštaju za neke grijehe. Još je imao nešto protiv žena i za to tražio potvrdu u Bibliji. Kako to može govoriti pred grupom ljudi za koje ni ne zna ima li tko problema s neplodnošću, na primjer. Vrlo bezosjećajno za nekog kome bi "ljubi bližnjeg svoga" i sve ostalo trebalo biti glavni kredo.
    Koliko krasnih ljudi znam koji nisu mogli imati djecu, a neki ih možda imaju desetero pa vlastitu djecu zlostavljaju. Kako to može reći zdrav čovjek, a kamoli svećenik? Zašto se njemu ništa ne može dogoditi, da to kaže političar već bi sutra bio u novinama.
    Još se samo mogu nadati da je moj kolega to krivo razumio ali sumnjam, raspravljali smo dugo o tome.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •