Vidim da ima puno žena koje interesiraju ove kapi koje bi pomogle njihovim muževima.I ja sam ,nažalost, jedna žena koja je od početka ove godine počela ići na postupke potpomognute i upoznala se malo više sa stvarnim stanjem stvari.Iako sam završila fakultet i nikada u životu nisam vjerovala u takve mogučnosti izliječenja kad su u pitanju veće zdravstvene teškoće i ja sam naručila te kapi iz SL.Br.
Očito je koliko se osječamo sve skupa bespomočno kada nasjedamo na ovakve "trikove".
Moj muž ih je počeo piti, i kaže mi da to čini jer me voli ,a inaće da misli da su te kapi najobičnija travarica (jer su trave otopljene u alkoholu).
Sada i ja pomalo shvačam koliko se ponekad ponašam glupo ali rekla sam i sebi i mužu da će ih svejedno popiti do kraja i onda ćemo napraviti spermiogram da vidimo kako stvari stoju sa travama.
Pretpostavljam da ste sve vi upoznate da spermiogram nije uvijek isti i npr kod mog muža on varira između 10 i 20 mil/ml i ostalo,ali neću sad sve nabrajati.
Hoću samo da kažem da bi se moglo govoriti o poboljšanju koje je nastalo zahvaljujući kapima, spermiogram bi trebao biti najmanje dvostruko bolji od prijašnjeg.
Iako je svjetska zdravstvena organizacija postavila granicu "urednog" spermiograma na 20 mil/ml to ipak ne znaći da je svaki muškarac sa tom konc.plodan, a ipak neki muškarci i sa manom koncentracijom su plodni.
Zato se područje od 10-50 mil/ml naziva "siva zona" jer su neki muškarci unutar tih konc.plodni dok drugi nisu.
Gospođa Mzape je u jednom topiću prije mjesec i pol dana napisla da je neka njezina prijateljica zahvaljujući tim kapima dva puta rodila.Napisala je i da je prije išla na dva neuspjela ICSI pokušaja MPO.Isto tako je napisala da se spermiogram tog muža od njezine prijateljice poboljšao za 30%.Očito sam, u toj svojoj nadi previdjela tu brojku.
A zašto vam ovo govorim?
Jel vi cure znate koliko je 30% malo povećanje za nekoga tko ide na ICSI metodu.Jer svi koji idu na ICSI imaju manje od 8 mil kvalitetnih spermija pa sad vi uvećajte ovaj broj za 30 % i vidjet ćete koliko je i to malo.
Neću tvrdit da se trudnoća nemože desiti i sa ovako lošim spermiogramom ali svejedno je malo.
Zato,možda je bolje malo stati ne loptu, a ja ću vam se javiti kada napravimo spermiogram i reći vam kako je bilo.