Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 75

Tema: boje li se siromastva?

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno boje li se siromastva?

boje li se vasa djeca siromastva?
    ivar se boji bas onog ekstremnog oblika, skupljanja hrane po smecu, beskucnistva i prosjacenja koje vidi na ulicama :/
    sjecam se da je i kao manji, kad smo gledali lesija, bio sokiran onom scenom gdje decko mora prodati svoga psa da bi jeli, a pogotovo time da nema niti cipele.

mislim, odgovorila sam mu vise puta kad je nesto htio: nemamo sad novaca za to, iako se trudim odgovarati mu s ne zelim ti to kupiti, ili kupit cemo sljedeci mjesec i sl. ali ne moze to biti razlog za toliku opterecenost. :/

ima urnebesnih situacija koje cemo sigurno pricati njegovim curama kad nam dodju doma ali nije mi trenutno toliko smijesno jer vidim kod njega bas taj grc i strah kojeg skoro pa svakodnevno pokazuje, npr kad vidi da netko vadi boce iz smeca problijedi jer se boji da cemo i mi tako jednom trebati ili sinoc kad je isao leci pa skuzio da nam lincun na jednom mjestu ima rupicu, rekao je: eto vidis, govoris da nismo siromasni, a nemamo novaca cak ni za kvalitetnu plahtu.

imate li osjecaj da skiskavate bas na podrucijima koja vama nisu nimalo vazna, npr ja sam skroz neopterecena novcima i materijalnim i da bas zato....

nadam se da je strah od siromastva ipak razvojni strah :/

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Očito je jako osjetljiv i empatičan. To je lijepa osobina, ali njemu teška.
    Razgovaraj s njim, pomozi mu da se izrazi, i možda bi mu bilo drago da neku svoju robicu i igračke da za siromašnu djecu. To bi mu moglo dati osjećaj da se drugima može pomoći kad im je teško, pa logičnim slijedom i spoznaju da bi i netko drugi njemu pomogao kad bi mu trebalo.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Vjerujem da ga neki klinci imaju, a neki bas i nemaju.

Mislim da ga Vedran nema, jer iako smo jedno vrijeme bili u financisjkoj stisci (4 osobe na jednoj placi) nismo morali nesto strasno stedjeti jer smo jednostavno obitelj koja nema neki poseban odnos prema novcu, nit ga rasipamo, nit posebno stedimo, vec ga jednostavno uvijek imamo taman koliko treba. Ako nam je ceif uvijek odemo nekud, kupimo si nesto sto si bas taj cas zelimo, ali opet jako malo trosimo na nekim drugim stvarima pa se to pokrije.

Jedno vrijeme je Vedran bio maksimalno naporan u zicanju love za igracke ili igracaka samih, onda sam mu rekao da nemamo strasno puno para i da ako cemo ih puno trositi na igracke onda necemo imati za normalan zivot. Isto tako, nekad ako je ujutro strasno rastezao sa oblacenjem rekao sam da necu stici sve napraviti an poslu sto terbam pa da cu dobiti manju placu, a ako tako duze vrijeme necu raditi da cu dobiti otkaz pa necemo imati uopce prihoda. Nisam vidio da ga je to nesto potreslo, no nakon nekog vremena je spalsnulo to zicanje igracaka i love, rekao bih en zbog mojeg objasnjenja vec zato sto sad iam druge misli na pameti.

A ja sam potpuno prestao sa takvim pricama jer mi ipak djeluju malo preteske za njegovu dob, pogotovo sto nismo sad u nekoj frci pa da moramo strasno paziti na svaku kunu.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Vidiš, zanimljivo pitanje. Mislim da se M. ne boji siromaštva. On zapaža prosjake i ljude koji kopaju po smeću i voli im dati novaca, ali nikada nije bilo nikakve naznake da bi mislio da i on može doći u to stanje. Kod njega postoji druga strana medalje: želi biti bogat. Jedno vrijeme mu je osnovna opsesija bila kako u životu zaraditi novce i stalno je pričao da će biti bankar. Doduše, u zadnje vrijeme ga to pušta, pa čak stalno govori o skromnom životu i kako je skromno najljepše, što se meni ipak više sviđa. Ne bih imala ništa protiv da se jednog dana bavi ekonomijom i da zaradi velike novce, ali moje preferencije ipak leže drugdje.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja svoje stalno plasim da uskoro ne bumo imali kaj za jest, al me uopce ozbiljno ne shvacaju

doduse, moji se bas i ne srecu s tipovima koji kopaju po kontejnerima

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Borna uopće nema neki odnos prema novcu, ne kuži što je štednja, valjda i dalje misli da novci padaju s neba. Ono što ja pokušavam izbjegavati je da mu govorim da nešto nećemo kupiti jer nemamo novaca već se trudim objasniti da jednostavno ne želim davati novac za neke stvari koje smatram bezvrijednima ili pak svakodnevno trošiti na sitnice. Imali smo jednu fazu kada smo to nazivali "bacanjem novaca" i to je skroz u redu prihvatio.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mislim da A. nije palo na pamet da bismo mogli biti siromašni. Kad vidi prosjake, mora im dati novce i bude jako tužan ako nemamo prikladnu kovanicu. S druge strane, stalno smišlja kako bi mogao zaraditi novce, što bi mogao izraditi i prodavati, crta pa stavi cijenu na crtež jer će to prodavati ljeti turistima, izdvaja igračke koje su na prodaju...Strašno nešto.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Bubica prvotno napisa
    Ono što ja pokušavam izbjegavati je da mu govorim da nešto nećemo kupiti jer nemamo novaca već se trudim objasniti da jednostavno ne želim davati novac za neke stvari koje smatram bezvrijednima ili pak svakodnevno trošiti na sitnice.
    Slažem se s ovim.

Kad je moja najstarija nećakinja imala 2 godine, uzela mi je novčanik iz torbe. Kad sam ju pitala što traži, rekla je da traži "nojaca, za mamu"
    Poanta je, meni barem, da skuže da neću kupovati glupotinje čak i ako imam novaca za njih. A za nešto do čeka joj/mu/mi je stalo nije problem platiti i malo više.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa
    Mislim da A. nije palo na pamet da bismo mogli biti siromašni. Kad vidi prosjake, mora im dati novce i bude jako tužan ako nemamo prikladnu kovanicu. S druge strane, stalno smišlja kako bi mogao zaraditi novce, što bi mogao izraditi i prodavati, crta pa stavi cijenu na crtež jer će to prodavati ljeti turistima, izdvaja igračke koje su na prodaju...Strašno nešto.
    Isto. Svojedobno je stalno ispitivao: Mama, a zašto mi nešto ne prodajemo? Pa tako bismo se dočepali love!

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

moje dijete na srecu ili na zalost nema zapravo nikakav odreden odnos prema novcu.
    s jedne strane mi je drago da ima nematerijalan odnos prema stvarima. stvari su joj vrijedne ili nevrijedne u odnosu na to da li ih ona cijeni, voli, nalazi pametnim ili zabavnim, a ne po tome da li su jeftine ili skupe. u tom smislu nije rob stvari. ako nesto polomi ili izgubi, uvijek kaze ljudi su vazniji od stvari. potpuno nove cipele, ona ce ih odmah posuditi frendici, koja ce s njima u pijesak i blato. . ina kaze: nema veze, oprat cemo.

s druge strane s bojim da uopce nema osjeca za novac. kad negdje pijemo kavu i sok, svako put kod placanja uzvikne: a tako malo to kosta! :shock:
    ja joj onda pokusavam objasniti da to uopce nije malo, ali nisam sigurna da kuzi. sad smo poceli sa deparcem, pa ce mozda steci osjecaj.

ona je inace i empaticna i nije skrta, ali mislim da emocionalno uopce ne razumije da na svijetu postoje djeca i gladna i zedna i bez ljubavi i roditelja. to joj je valjda tako daleko, pa sam zasad odustala od tih prica.
    mislim da ina zapravo jos uopce ne razumije koncept novca, niti jos primjecuje da neki ljudi imaju ovo ili ono, a neki ne.

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod L. to nisam primjetila (barem ne za sada, al njoj fali jos vremena do ove dobne skupine),
    al se zato ja s tim borim pol zivota, s tim strahom- ne znam od kud mi, bilo nam je neko vrijeme tesko- ko i svima valjda- al nismo nikad bili bas bas siromasni

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

zar nije Ivar kao mali skupljao strane valute ?

i čuvao ih

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Uh, Maria, dobro si me sjetila neceg.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pitam ja oskara maloprije - kaj mislis, jesmo mi siromasni
    pa ne znam kaze on
    mi smo onak...
    kak oskar
    pa znas onak..
    kak?
    pa srednje!!!

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Moja Andrea nije opsjednuta siromaštvoma,ali jako dobro zna vrijednosti,naime već sad kuži kaj je skupo,a kaj ne.Tako da sama zna komentirati na sav glas po dućanima,ak joj se nešto učini skupim,ako pak nije sigurna,onda nas pita.Inače jako voli puniti one kasice od Crvenog križa po Poštama,pa na Cvjetnom obavezno kupimo nekaj ,tipa majice i šalice od Saveza slijepih za školovanje pasa vodiča,prošlu nedjelju smo npr. kupile narcise i ona razumije kuda taj novac ide i zašto.Njenu preraštenu odjeću poklanjamo kćeri od jednog mog bivšeg kolege kojeg je žena napustila,a on ostao bez posla i još nastradao u saobraćajki,pa sad nemre delati,jer je jedva živ ostao,te on i dvije kćeri žive od tisuće naknade sa burze i dva dječja doplatka po 300kn(strašno)Uglavnom,kad mi ispraznimo Rein ormar i to sve sortiramo,ona obavezno odvoji i koju igračku i onda danima priča o tome kako su oni siromašni i kako smo ih mi usrećili sa poklonom.To mi je jako drago,da nije bahata i da voli pomagati i da suosjeća,iako za sada zaista ima sve,sve što treba i sve što poželi,a meni joj pak nije uopće problem kupiti najljepšu odjeću(koju si sama bira i to uspješno,jako je veliki esteta)isto tako i igračke,jer sve savršeno čuva,do sada nije potrgala niti jednu igračku,a igra se s njima,međutim,igračke,pa i odjeća su joj ko nove,toliko ih dobro čuva.
    Imala je priliku vidjeti ljude koji kopaju po smeću i nije joj to bila trauma,ali je za prosjake(cigiće) sama zaključila da zakaj ne odu radit(ko mama i tata)pa bi onda i oni imali,ne bi morali prosit.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa

i čuvao ih
    da, i jos uvijek to radi, zasto?

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nema poseban odnos prema novcu. Porpilicno je rasipna i sve bi spiskala za trenutno zadovoljstvo i jos uvijek, koliko god ja tupila i pricala o tome, ne vidi odgodjenu korist stednje.

Ja se ne libim reci da za nesto nemamo novaca, jer vrlo cesto nesto meni jest glupost, njoj zlata vrijedi i nemam joj namjeru govoriti kako joj to ne zelim kupiti jer smatram to nesto glupim.. da imamo viska love, kupila bih joj, koliko god smatrala glupim (sve dok je ne ugrozava i ne steti joj), ako je njoj dragocjeno.
    E bi isto cesto pila pice vani i nema osjecaj da to bas i nije jeftin sport pa i to pokusavamo objasniti.

Prosjaka se i kopaca po kontejnerima ne boji, bar ne pokazuje, ali ih lagano zaoblazi. Nije joj jasno zasto ljudi prose pa svaki put kad sretnemo kojeg iznova pricamo o tome.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa

i čuvao ih
    da, i jos uvijek to radi, zasto?
    zato jer sam to radila i ja

kao mala sam bila opsjednuta s novcem i trošenjem tj štednjom,skrivala sam novce u fotelje itd......

sada sam ok,šparam al ne previše i pazim koliko trošim

kod mene je to bila faza

čak sam išla toliko daleko da sam novcima pisala serijske brojeve

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja se ne libim reci da za nesto nemamo novaca, jer vrlo cesto nesto meni jest glupost, njoj zlata vrijedi i nemam joj namjeru govoriti kako joj to ne zelim kupiti jer smatram to nesto glupim.. da imamo viska love, kupila bih joj, koliko god smatrala glupim (sve dok je ne ugrozava i ne steti joj), ako je njoj dragocjeno.
    Ako ode u ducan i zeli kupiti na svakoj polici nesto ja bez griznje savjesti mogu zakljuciti da se radi o necemu sto je njemu jako vazno. Glupostima nazivamo one plasticne bedastoce iz miki mausa i sl. Naravno, da se prica prilagodjava djetetu ili stvarnim potrebama, naravnno da ako zapili za legicima koji kostaju 800 kuna kazemo da to smatramo preskupim. Za manje skupe stvari se dogovaramo. B uvijek nadje prigodan datum za koji to isto mozda ipak moze dobiti i onda se dogovorimo.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj seni prvotno napisa
    mislim da ina zapravo jos uopce ne razumije koncept novca, niti jos primjecuje da neki ljudi imaju ovo ili ono, a neki ne.
    da se ispravim, razumije ona da se novcem nesto kupuje, da se placa stanarina, struja.... da mama i tata zaraduju novac, ali cini mi se da joj je novac zasada nevazan.
    i u skoli kad smo skupljli priloge za azilante u austriji, ona je osim onoga u naturi, prilozila i svoj deparac, i kako redovito podupiremo jednu organizaciju koja pomaze u etiopiji i jednu za skolovanje indijskih djevojcica, ona zna da postoje ljudi koji su jako siromasni.
    medutim, ne mislim da se boji da bismo mi mogli postati tako siromasni. niti joj je siromastvo - bogatstvo tema (zasada).

doduse ima ona zato drugih strahova.
    nema je pogledala samo petinu onih lijepih scena, ostalo se zavukla pod deku. ice age 1 je manje vise pogledala (nije htjela iskljuciti dvd), ali je toliko ridala, uprkos tjesenju mm-a i mene i uvjeravanju da je to samo film i da ce sve dobro zavrsiti, da smo se mi fakat zabrinuli. na ice age 2 ju je zvao prijatelj u kino. naravno da je odbila.
    bambija je dobila na poklon, ali ga nece pogledati, jer nekako kuzi, da je to tuzna prica. bilo kakav film ili knjiga koji su sa cudovistima ili tuzni, nema sanse da ih gledamo ili citamo.
    tako da je ona valjda jedina njenog godista koja gleda samo profesora baltazara, pipi dugu carapu i lauru stern.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

i čuvao ih
    off topic.
    tvoj potpis me je vratio u moje gimnazijske dane i zaludenost jesenjinom.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

onda je za inu i 'a je to' :D nas favoriti od prvih dana i nikad da mu dosadi .../sjecas se tog crtica?)

bas sam mislava sinoc pitala sto je to siromastvo, pa je rekao da su to ljudi koji nemaju novaca ni hrane i da se toga ne boji..
    prema novcu ima ok odnos...mi mozemo otici u turbolimach, pogledati, nista ne kupiti, eventualno, ako mu se sto svidi kaze- mama, kad budes imala puno novaca, kupit ce mi ovo (pa pokaze najvecu kutiju legica )....
    kad god imam netso novaca viska, ili stigne nesto neocekivano, uvijek odemo u ducan i kazem mu da nesto izabere izmedju ovoliko i ovoliko kuna....
    ako setamo a hoce na trampulin a ja nemam kuna bas, kazem, nemam sad, drugi put ces i prihvaca to....

dida mu je kupio krevet i uvijek dida nesto kupuje i njemu i nama pa se cudi kako to dida ima toliko novaca (vec sam negdje rekla kako je tad mislav kazao-bit ce dida dobro zna povijest :D , jer je dida povijescu bavi)

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa
    dida mu je kupio krevet i uvijek dida nesto kupuje i njemu i nama pa se cudi kako to dida ima toliko novaca (vec sam negdje rekla kako je tad mislav kazao-bit ce dida dobro zna povijest :D , jer je dida povijescu bavi)
    Sunce malo, on misli da lova leži u povijesti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

...mi mozemo otici u turbolimach, pogledati, nista ne kupiti, eventualno, ako mu se sto svidi kaze- mama, kad budes imala puno novaca, kupit ce mi ovo (pa pokaze najvecu kutiju legica )....
    kad god imam netso novaca viska, ili stigne nesto neocekivano, uvijek odemo u ducan i kazem mu da nesto izabere izmedju ovoliko i ovoliko kuna....
    ako setamo a hoce na trampulin a ja nemam kuna bas, kazem, nemam sad, drugi put ces i prihvaca to....
    Identicno kod nas.
    Jedino kad pokaze na svakoj polici po nesto sto bi htjela je kad se igramo "kad bi imale vrecu love bez dna" i onda mastamo sta bi sve kupile da imamo tu vrecu.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jucer je setao bas po TL i otisao na dio za djevojcice i govorio sto cemo sve jeleni kupiti
    a da ne kazem da se jelena izbezumila od srece i uhvatila spretno jednu lutku i nije ju pustila, cak je nije htjela dati teti na kasi , jedva smo ocitali kod
    i tako je ona na silu dobila svoju prvu lutku :D

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa
    jucer je setao bas po TL i otisao na dio za djevojcice i govorio sto cemo sve jeleni kupiti
    a da ne kazem da se jelena izbezumila od srece i uhvatila spretno jednu lutku i nije ju pustila, cak je nije htjela dati teti na kasi , jedva smo ocitali kod
    i tako je ona na silu dobila svoju prvu lutku :D
    Divan brat. Baš lijepo.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Omi se ne boji siromaštva. No, pokušavam joj objasniti da ne bi dobila baš sve što želi niti da plivamo u milijunima i upravo zato moj odgovor u dućanu nikad nije bio "Nemam novaca".. osim ako sam zaboravila novčanik.

Ali kad MM i ja razmišljamo o nekim investicijama, pa ja znam reći da nemamo dosta za to... ili nešto slično, ona dođe sva oduševljena sa idejom da ćemo raditi sokove od naranče i prodavati ga i zaraditi za to za što na fali! Slatkica mala, uvijek ima rješenje. Skuplja svoje novce, pa nas nekad časti pizzom koju naručimo i tak.. ma super je. Ustvari mi se prije čini da nema feeling za vrijednost novca i nekako nije imala priliku vidjeti nekoga tko nema. A možda bi baš trebala!?

Jednom je poslala kao znak pažnje dedi kovanicu od 5 kn. Kako intuitivno biće.. moj tata-deda je čovjek koji je uvijek iskazivao ljubav novcem, pa to vjerojatno funkcionira i obrnuto pa makar i u simbolu od 5 kn.

Oduševljava me Oskar koji kuži "razinu bogatstva".. pa kaže da ste vi srednji! Ima li on priliku vidjeti one koji imaju manje i koji imaju više?

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja iskreno nemam pojma jel moji uopce znaju sto to znaci biti bogat ili siromasan, ono, neznam da li znaju rijeci :/ Ma mora da znaju, pitat cu ih danas.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ali, da, hoce zaradit. Posebno Petra. Neki dan je pitala jel moze svirati njenu violinu na ulici sa sesirom ispred sebe.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Ancica prvotno napisa
    Ali, da, hoce zaradit. Posebno Petra. Neki dan je pitala jel moze svirati njenu violinu na ulici sa sesirom ispred sebe.
    Ema tako zaradjuje u krugu sire obitelji... ne violinu nego sintic.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nase poduzetnice

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moji se ne boje siromaštva ovako kao Ivar. Iako ja ponekad znam napomenuti kako postoje ljudi koji nemaju novaca, kako poneka djeca nikada nisu vidjela play station... To nije zato da ih plašim siromaštvom, nego jednostavno da shvate da ne žive svi ljudi jednako, da se ne može razbacivati novcem i ne cijeniti to što imaš. Znam im isto reći zašto mi radimo, kako to funkcionira kada ideš na posao, zaradiš novac i onda imaš za svakodnevne stvari, da se mora platiti voda, telefon, kupovati stvari za jelo, odjeća i sl. Puno im kupujem, često me nažicaju i onda kad kažem da zaista nije potrebno više igračaka i slično, ali ipak mislim da još uvijek ne barataju tim pojmom siromaštva, bogatstva i novca onako da ga baš razumiju (Dino naravno bolje kuži nego Oliver). Dino me uvijek moli da mu dam da baci u škrabicu ako netko prosi, svira na trgu i sl.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Ancica prvotno napisa
    Ja iskreno nemam pojma jel moji uopce znaju sto to znaci biti bogat ili siromasan, ono, neznam da li znaju rijeci :/
    bas cu se malo s inom razgovarati. stvarno me zanima sto ce reci, kada bs ciljano budemo razgovarale o toj temi.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hm, evo moja djeca nisu nikad vidjela play station, a ne kopamo po kantama. hocu reci, treba djeci objasniti da ne poimaju svi bogatstvo i siromastvo jednako. ono sto je nekome dovoljno, nekon drugom nece biti dosta ni za zvaku. moj Andro mislim da dosta kuzi jer ja ne okolisam o tome, ali se ne boji. Lovro je jos premali da bi uistinu shvatio, ali ima bolji osjecaj za lovu od Andrije. Za Vida je novac jos uvijek nesto sto se stavlja u usta.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Marta, play station nisam mislila kao pojam bogatstva, uopće. Isto sam mogla napisati bilo što drugo, bilo koju skuplju igračku ili npr. role, bicikl.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sorry, meni to ponekad nabijaju na nos... pa sam malo osjetljiva na to.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vidim da svi dajete djeci da daju prosjacima na cesti, a ja sam tako :/ prema tome. Ja prosjacima ne dajem nikada, za pola njih u ZG znamo tko su i sto su jer su prosli kroz moju instituciju , i ne dam borni da im daje novce. Razgovaramo o tome da novce dajemo u dobrotovrne svrke razlicitim organizacijama, u vrtiću kada se skuplja, da mama "radi" i u rodi "za opće dobro", i na slične načine objašnjavam kako se može pomoći ljudima. sada sam se zamislila nad tim prosjacima ne zato što mislim da im treba davati nego bi to mozda za njega bila konkretna situacija koju bi bolje razumio :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ali, da dodam, dajemo novce ipak uličnom sviračima, onom stričeku pantomimičaru (dugo ga već nisam vidjela) jer oni ipak zarađuju svoj kruh.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Znaci, dali bi Petri i Emi

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja tu i tamo dam prosjaku, uglavnom, majakama s djecom ne mogu odoliti (jos ako ih doje )
    kad i sama imam govotine
    ( ja cesto hodam bez ikakve gotovine u novacaniku - pa trazim po autu i ispod sica sitnis za platiti parking ako nema bankomata blizu )....

meni se svidja sto mm i ja imamo potpuno drugaciji odnos prema novcu
    njemu je sve skupo, meni je sve jeftino

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vidim da svi dajete djeci da daju prosjacima na cesti
    Nikad. Jer su uvijek isti, strateski rasporedjeni po gradu.

Ulicnim sviracima ponekad, osobito kad me dirnu u srce izborom pjesme. I nasem gradskom klaunu koji subotom od balona radi razne likove.. uvijek damo lovu i dobijemo balon zauzvrat.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moja kćer kaže da smo srednji
    ali da u njenom razredu svi misle da smo bogati :?
    a sin kaže da smo jaaako siromašni
    jer ne idemo svaki dan poslije vrtića po novu igračku

što se tiče hrane i takvog oblika siromaštva , o tome ne razmišljaju

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

seni nije faza

potpis oslikava moje sadašnje emocionalno stanje

sutra će biti neki drugi

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moj veli da smo bogati :shock:

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vidis kako je bogatstvo relativna stvar

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam L. jucer pitala dal smo mi siromasni i sa poprilicnim cudjenjem u glasu mi je rekla da 'naravno da nismo',
    pitala sam ju kaj uopce znaci biti siromasan pa je rekla da je to kad nemas novaca za hranu, vodu i odjecu.

inace- ona bi dala svakom prosjaku koji ispruzi ruku sve kaj ima(mo).
    al ja ne dam.
    onda kad ide s bakom, njih dvije podjele do trga valjda 50 kuna, moja mama je ista ko i L.
    jedino joj dam da ubaci sviracima (i malim i velikim) ili tak nekom (recimo- striceku andjelu u Zadru, al njemu moram ja ic ubacit jer ga ona gleda sa cetiri metra i ne ide blizu ).
    znaci- dala bi joj i za Petru i Emu,ako se bace u biznis

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moji nemaju problema sa strahom od siromastva... nisu egzibicionisti (ko neki ovdje ) pa kad fali novca za neke prohtjeve, onda kazu da ce ici raditi s tatom i zaraditi kune...

nema ni ida nekog pojma o cjenovnim razredima, njoj je najvrjednije ono sto joj bas sad treba, pa su isto vrijedni i zvakaca i mikroskop i nesto sto kosta 5 tisuca kuna...

noa je jos apstraktniji...

i ne libimo se reci da za nesto nemamo novca. da je nesto preskupo. ni da bi nesto rado kupili kad bi imali. a ni da cemo nesto rado kupiti cim budemo imali

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja: Ema, jesmo mi siromasni?
    E: Aaaa, sta te sad to zanima?
    Ja: Pa tako, zanima me.
    E: Ah, sigurno je neko dijete na Rodi nesto reklo pa sad ti mene pitas.
    Bogati smo, naravno da smo bogati pa nismo sigurno siromasni.
    Ja: A sta znaci to biti bogat?
    E: Pa to ti je kad imas puno love!
    Ja: Pa odakle ti znas da mi imamo puno love?
    E: Eh.. pa znam... kad znam da su kompjuteri i fotici jako skupi, a mi ih imamoooo. (prodajemo kompove pa ih imamo, a fotic imamo jedan prastari i jedan noviji, za nista kuna, ostao od neke akcije )

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa
    E: Ah, sigurno je neko dijete na Rodi nesto reklo pa sad ti mene pitas.
    ovo ide uz bok ivarovom "ne petljaj me u svoj posao"

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moji nemaju nekakav odnos prema novcu. Jasena mi je jos uvijek premala. Ako nekad nesto zatrazi cega momentalno nema doma, ona samo kaze: Kupit cemo, mama
    A Zorka je zadovoljna s onim sto dobije. I ja joj tu i tamo pricam o tome kako neki ljudi imaju malo, neki puno novca, kako puno toga ovisi o nama, tj. sami si moramo isplanirati zivot i kupovinu s onim sto imamo.
    Ako trazi nesto sto si momentalno ne mozemo priustiti, ja se ne ustrucavam reci da sada nemamo novce za to nesto. I ona to uvijek prihvati bez problema. Novce koje ona tu i tamo dobije od nekoga u pravilu ostavi meni i muzu na raspolaganje ili kaze da ce ona to cuvati za nesto sto ce joj se nekad svidjeti. I onda redovno zaboravi na to.
    Ne mislim da se plasi siromastva. Ja nju odavno ukljucujem u planiranje kupovine pa onda kazem: Ok, sad imamo toliko i toliko novca, moramo kupiti to i to, ona si redovno izabere neku cokoladicu ili keksic. S tim da je za sada uvijek spremna odustati od nekog svog zahtjeva u korist neceg vaznijeg. (npr. ne mozemo kupiti tri cokolade jer nam je vaznije kupiti povrce, ali je zato ok da si izabere jednu)

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •