mi se grijemo na drva, i kad smo se dogovarali prilikom kupovine kuće za grijanje, ja nisam odustajala od drva, zbog toga što sam se ranije smrzavala uz plin.

kod mene svih devedeset kvadrata prvog dijela kuće grijemo s jednom peći, zove se kamin Alfa, mislim da proizvodi Vranje, a puna cijena joj je preko 4000 kn. ali je zakon. zakon.

a u vezi posla. kod nas je jutros u Slavoniji bilo -16. Ja i inače nemam grijanje na poslu, radim u ogromnoj hali, tako da je oni koji nas slušaju kako se smrzavamo, nemaju pojma kako to izgleda u praksi. Naravno da od svukud puše, da ventilacija za strojeve sve odvuče, da se moraju otvarati ogromna vrata za viljuškare,... Za primjer, došlo je kod nas nekoliko ljudi iz drugih pogona, i u ponedjeljak su pokrepali od hladnoće. Nitko nam nije vjerovao kako je to zaista. Ja inače na sebi imam : majicu, drugu majicu, debelu vunenu vestu rolku, debele štrample, tanje čarape, termo čarape, tople "ribokice" (neke zimske), traperice, pojas od vune za križa, mantil, gornji dio jakne-trenirke od flisa sa kapuljačom, preko toga štrikani prsluk zaljepljen i učvršćen debelom izolir trakom, vunene rukavice, preko njih gumene rukavice, i naravno šal.

kad sve to navučem na sebe, uključujući i šal preko nosa i kapuljaču na glavi, vide mi se samo šiške i oči. I nemožeš da ne klisneš u garderobu do grijalice, gdje druge žene, opipavaju radijatore da li krenula para iz kotlovnice i došlo grijanje. Inače, kod nas je ili kvar na kotlovnici, ili ne lože

nakon četrdesetak minuta moraš klisnuti u garderobu, moraš. a ovi vragovi od šefova samo cirkuliraju nakon što se ugriju u svojim kancelarijama, i prijete se izvanrednim otkazima (redovni su bili prije 8 dana za 80 radnika). Ne znaš što je gore ; ili prsti na nogama koje ne osjećaš od hladnoće, a ne možeš baš nagurati 4 para na štrample, jer bih morala imati broj 45 od tenisica, pa se svaki čas sjetimo Igmanskog marša sa najozbiljnijim strahom za svoje prste. Grozno je i za nos, i za ruke, uši, i križa, ... I taj stalni strah da li te je netko od šefova vidio da si otišao do prve grijalice. Malo i oni (normalniji) progledaju kroz prste, ali stalno si u strahu kad izlaziš van iz tople garderobe u polarne uvjete. Donosimo si sa jednog bojlera u kojem stalno ima tople vode, boce od dvije litre i to kruži od jedne do druge. Tako si grijemo ruke i obraze

Nedavno smo "provalili" u ormar od jedne žene koja je otišla ljetos i ostavila pun ormar džempera i štrikanih prsluka. Koja je to jagma bila. Čak je ostala i jedna zimska jakna. to je planulo za pola minute

Ja kao "mlađa" znam ići po strojevima raditi pa se od kretanja malo ugrijem, a i čini mi se da lakše podnosim hladnoću nego žene koje su ovdje 20-25 zima. To se pogotovo vidi po količini robe koju nosimo. Sve rade u jaknama, ili imaju na patikama dolje sa izolir trakom zalijepljen stiropor. I te sirote žene isto moraju raditi 35 godina. I mnoge su šutnute prije desetak dana na cestu sa 28 godina staža. A onaj koji je donosio zakone, nema pojma o životu.

Preventivno pijem rasol, jedem kivi, pijem čaj od brusnice i sl.

Joj, bože, izgledamo kao maškare. I što je najgore, trebaš se i kretati, hodati tako natrpan odjećom. I jako je teško za ramena od tih silnih štrikanih prsluka

Znamo se mi iz svega ovoga i dobro nasmijati na svoj račun, crni humor je na visokoj razini

inače, ja si imam još i suknju napravljenu od one tanke folije što se stavlja ispod laminata, i to omotam oko sebe i zalijepim izolir trakom. Jedini zajeb je kad moraš na wc. U kojem naravno nema vode, jer je sve smrzlo. E onda mi se suknja podere. DAnas ju nisam imala, i bome mogu reći da si se trtica smrzla i jako me trgalo kod lijevog jajnika.

Ne moram ni pričati da smo svi šmrcavi, promrzli, ljubičasto-modri, ispucalih ruku i usana, skakućemo, .....

tako da nas ove najave štednje i prijetnje zatvaranjem radijatora samo nasmijavaju

ovo sve ne pišem da bih izazvala nekakvo sažaljenje ili ne znam ni ja što, jedino da se možete tješiti kako može biti i gore

da. i kad se ja javim sa ovakvim bajnim postom, samo da velim da to mene ne pogađa ni približno koliko bi "trebalo", jer sam nakon cijele kutije tableta za smirenje koje sam popila tijekom stečaja, shvatila da nakon sekiracije bude još i gore, a tako mi je i bilo.
Ja samo iznosim činjenice, i upoznajem vas i sa "mojom" hrvatskom

da moram još i strahovati kako ću se ugrijati kad dođem doma, ne znam kako bih. drva su zakon

ja vjerujem da Putin ovako samo demonstrira moć i želi prisiliti eu za gradnju onog drugog plinovoda ispod Sjevernog mora