:shock: :shock:
Gee, pa stvarno si me sad uplašila Minnie!
:shock: :shock:
Gee, pa stvarno si me sad uplašila Minnie!
Nemoj se strasiti, konzultiraj se sa svojim ocnim lijecnikom.
Trudnoca i/ili porod mogu nas malo pretumbati i ne moraju. Sigurno ima cura kojima se nije mijenjala dioptrija, ne gledaj sve crno.![]()
Ja inače nosim polutvrde leće i mislim da neću ići s njima na porod, zapravo sam gotovo sigurna jer tko zna koliko ću se tamo zadržati, a onda poslije to još skidati... ma to mi se ne da. Naočale mi se ipak čine kao jednostavniji izbor (inače diop. mi je -4,5 tak da nešto moram imati na očima ako mislim vidjeti ljude oko sebe)
Evo podižem temu iz pepela...
Koja je trenutna situacija sa lećama na porodu?
Da li se moraju vaditi ili mogu s njima? U pitanju su meke leće...
Opet hop... nije valjda da nitko ne zna...
Eh, da, što je s većim dioptrijama i carskim? Nisam nikad od sada ginu spomenula da sam malo ćorava. Da li mu trebam to napomenuti?
Evo me, evo me, ja znam ! Na prvom porodu-carski, skilnula sam leće(mekane) i imala sam opću anesteziju,a na drugom vaginalnom, imala leće, nitko me nije ništa pitao, znači može se. E da i dioptrija mi je -11,-12
I pitala sam dr. što s mojom dioptrijom je li i to indikacija za carski jer su mi tako rekli na prvom porodu iako je bilo još komplikacija,a on meni da je to zastarjelo i da više nije indikacija.
Na carskom sam morala skinuti sve sa sebe, leče, naušnice, prsten. Zadnji porod nije bio tako davno, ali da me kolješ nemam pojma da li sam imala naočale ili ne. Ne sječam se da sam ih skidala. Gotovo sam uvjerena da sam ih imala.
ja sam cijelo vrijeme imala očale. istina pitali su me hoću li ih skinit, ali kako ih oduvijek nosim nisam ih ni osjećala
Tako su i meni rekli. Navodno je prije bila indikacija dioptrija veća od 3, a sad ako nema drugih razloga dioptrija se ne smatra indikacijom...
Eh, hvala vam cure, ja ću onda s lećama ić rodit, naočale ne volim, a imaju i manju neodgovarajuću dioptriju. Nosim ih samo kad skinem leće.
Prvi (jedini) porod, dioptrija cca -5, naocale. Nitko nije spominjao moju dioptriju kao indikaciju za porod carskim rezom.
Naocale jer su mi bile prakticne tijekom cijele trudnoce (znala sam zaspati s njima), pa su mi tako bile prakticne i u porodu i dugom periodu nakon njega.
Zapravo, tek ovog ljeta (curka imala vec 5 godina) sam se vratila lecama.
Posljednje uređivanje od Elly : 20.02.2010. at 16:06
dioptrija nije sama po sebi indikacija za carski, ali nije loše otići na pregled kod oftamologa , da pogleda da li se dioptrija mijenjala, opće stanje oka, stanje retine i da svoje mišljenje.
evo me, bila i kod oftamologa... S okicama sve ok, očni tlak ok, jedino mi dioptrija svakih 6mjeseci raste, al tako je već duže vrijeme, nevezano za trudnoću. Jedino je u trudnoći skočila istovremeno za 0.5 i to na oba oka. Inače mi je malo jedno malo drugo išlo gore s dioptrijom.
imam dioptriju -3 i nosim starinske polutvrde leće već godinama. na prvi sam porod išla s naočalam, skinula sam ih prije izgona, na drugom porodu rodila sam tako brzo da mi naočale nisu padale na pamet. leće sam stavila tek kad sam došla doma. inače vidim ok s naočalam, samo s njima ne volim voziti.
Nosim tvrde leće vulgaris, iste kakve sam nosila i prije 20 godina. Očale nemam.
Moja odluka je bila - rađati bez leća, jer samo bi mi falilo da se nešto s lećama dogodi u porodu (tipa pomicanja).
prvi put sam zaboravila pa sam molila sestru da mi donese neseser u rađaonu kako bih ih izvadila, drugi put samse uputila iz doma bez njih.
Oba puta sam ih stavila čima sam pošla u banju nakon poroda.
Za vrijeme poroda imala sam cijelo vrijeme naočale. I nit su mi smetale, nit mi je neko nešto rekao za njih.
Na prvom porodu sam cijelo vrijeme imala naočale, a na drugom sam ih skinula jer su mi smetale.
ja inače nosim leće, vikendom naočale, al ni na jednom porodu ih nisam imala. Naočale su čekale u torbi i kad sam rodila i došla k sebi sam ih stavila.
Leće su čekale doma.
Drage moje,
sad tek vidim da su leće ili naočale 'problem ' i 'tema' - prije me nije bilo na forumu!
Evo moga iskustva - nosim neke super mekane leće i nikad mi nisu smetale niti su me žuljale, dioptrija na oba oka -3,25. ponekad i prespavam noć sa njima i sve ok - dva puta trepnem ujutro i idem dalje!![]()
Prije poroda ( u veljači 2009.) sam si pomislila - skinuti ih ili ne - odlučila sam rađati sa lećama jer sam se bojala da neću dobro vidjeti svoju bebicu kad mi je stave na prsa!
i sve je bilo u redu! nisu mi smetale!
a pogled oči u oči sa mojom Srećicom je bio neprocjenjiv!
evo mene s mojim iskustvom - oba puta sam radjala vaginalno s lecama. nitko me nista nije pitao. koristim meke lece od kad znam za sebe i nije mi padalo na pamet skidati ih i stavljati naocale - jos da ih strgam premjestajuci se. lece nisam ni osjetila. bilo me kasnije frka da mi dioptrija nije otisla od napora jer imam poprilicnu (-5.25 i -3.75) al se nis nije promijenilo (provjereno prije tjedan dana)
mislim da ako ih vise ne dozivljavate kao nesto sto je pomagalo nego dio vas mozete pitati ginica ima li smisla skidati, al inace ne bi radila oko toga paniku....
Prvi put u svom odraslom životu nekoliko sati nisam imala naočale, a da toga nisam bila niti svjesna, zadnjih 3-4 sata mog prvog poroda. Možda je to individualno al iz mog iskustva (inače me strašno iritira ak ih nemam 5 sek. jer bez njih nitvidim nit čujem...) ne trebaju ti ni naočale niti leće niti znaš da ih nemaš.
rodila s mekanim lećama (dioptrija -3,50 i nije se mijenjala od poroda). muž je imao uputu (jednu od dvije) da me u slučaju komplikacija (carski) podsjeti da ih skinem i bacim gdje god stignem, a sa sobom sam uzela rezervne.
curke, evo jučer je na tečaju rečeno da se leće za vrijeme poroda (čak i vaginalnog) ne smiju nositi... vjerojatno vam to zaborave reći, a možda čak ni ne znaju da ih imate, ali brinite same o tome
ja nosim i leće i naočale, ali ću na porod samo s naočalama
bubička - a jesu rekli zašto NE?
mislim da je to najlakši odgovor na to pitanje (a sad da li je točan...)
Ne preporučam nikome, ali ja sam izvagala DA. S tim da svakako treba imat plan B u slučaju komplikacija.
Na kraju nisam rodila s lećama. Kad su krenule pripreme imala sam naočale, nisam stigla staviti leće,jer je klistiranje počelo u 6ujutro. Na porodu u neko doba skinula naočale jer su me živcirale. Većinu poroda sam žmirila, jer je bilo jako sunčano i strašno me svjetlost iritirala.
mene je prije poroda isto mučilo pitanje da li leće ili naočale. na kraju nisam stigla staviti leće, a kad su stisnuli trudovi sam skinula naočale jer su me živcirale i dok me nisu stavili u sobu nisam ni primjetila da sam kratkovidnadrage cure, vi koje ste trudne, nemojte se uopće opterećivati s takvim sitnicama ili probajte što manje. vidjet ćete, kad dođe sam taj čin više ništa drugo nije važno i to u najpozitivnijem smislu. samo se posvetite čim opuštenije cilju - svojoj najslađoj bebi, a za to vam gotovo i ne treba priprema. priroda je ovdje stvarno napravila čudo. sretno!
Na porod sam išla sa mekim lećama, naočale niti nemam. Nakon nekog vremena su mi jako zasmetale, porod se odužio pa su se i one valjda sasušile. Imala sam pripremljenu posudicu za leće u torbici kraj sebe i skinula sam ih. Dioptrija -4,00 i -0,5. Nitko me ništa nije pitao za njih, ali se sječam da su na tečaju govorili, rađe bez njih. U mom slučaju opravdano, ali zbog moje komocije.
postoje meke leće koje se mogu bez prestanka nositi do mjesec dana dan i noć... pretpostavljam da one ne bi trebale biti problem ni za vaginalni porod ni za carski?
ja planiram njih imati...
ja imam dioptriju -4,5 i još i očni tlak, na porodu sam nosila leće i nikakavih problema nije bilo. liječnicima sam rekla za stanje prije, redovito sam kontrolirala tlak, jedan mi je liječnik rekao da se pod rizičnim dioprijama smatra -10 i više, ali da se ni u tim slučajevima zapravo najčešće ništa ne dešava. dr. mi je objasnio da je babsko i potpuno liječnički neutemeljeno mišljenje da će se od pritisaka u porodu bilo što dogoditi s očima
Ja sam oba puta rodila s mekim lecama (vaginalni porod). Nisu mi smetale. Inace, imam dioptriju +1,5 i +2,25.
2 carska sa spinalnom an., oba sa mekim lecama. muz bio upucen, za slucaj problema i opce anestezije. sa sobom na intenzivnoj imala futrolu za naocale, a u njoj: naocale, nove lece i homeopatiju.
prije nocnog spavanja bacila stare lece. ujutro stavila nove, s kojima i kunjala povremeno. po noci, po potrebi, naocale.
drugi dan sam isla na odjel.
Posljednje uređivanje od Solange13 : 28.02.2011. at 23:44
ja leće nosim 24/7. hvala bogu na modernim materijalima s kojima je to moguće, spavam s njima, skidam ih rijetko. vjerujem da pitam doktore za mišljenje da bi odgovor bio ne. tako da ni ne budem pitala. skidaju se lako, mogu ih i na pod baciti, jer koristim mjesečne, pa uvijek u neseseru stoji rezervni par. naočale ne podnosim, a ćorava nemrem bit, pogotovo ne u tom trenutku.
inače, sa lećama sam ranije dva puta bila na operaciji, nit su smetale, niti me iko pitao za iste.
ja sam naočale na porodu u nekom trenutku dala mužu da ih stavi u džep.
Kad sam rodila, trebale su mi da bolje vidim bebu, pa je bilo dobro što su kod njega, pri ruci.