Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: nesto u vezi voca

tkonjuh avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno nesto u vezi voca

naime procitala sam sve tablice dohrane koje se ovdje mogu naci i uz mala odstupanja sve su gotovo jednake ali ono sto me zanima i buni je voce!

djete od 6 i 7 mjeseci smije jesti jabukicu,krusku ,bananu, breskvu i marelicu,sljivu i tresnju......i do 12 mjeseca vise nista kada na red dolaze narance,limun, jagode i te stvari....
    ono sto mene zanima je to kada mu ja mogu dati kivi, kada primjerice smije jesti dinju i lubenicu, mango, avokado,..???

Znam da te neke egzote od voca dolaze malo kasnije ali kada?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

koliko često ti jedeš to voće?

ja bih rekla kako sve to može poslije navršene godine, ali isto tako ne vidim koje su prednosti manga i avokada nad jabukom, kruškom ili šljivom.
    uopće se ne bojim da bi to djetetu moglo dosaditi; prije dosadi nama koji smo bombardirani svime i svačime.
    na tržnicama ima barem 7-8 vrsta jabuka i svaka od njih ima različit okus.
    meni se to čini sasvim dovoljnim.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Frida, :D

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

iskreno, ja se oko toga ne bi posebno nervirala. Držim se voća sa ovog podneblja (osim banane). Mango, avokado i kivi moja još nije probala, a ima 19 mjeseci. Za dinju i lubanicu ti još nije sezona, a kad bude tvoj kikač se biti dovoljno velik da može probati.
    Općenito se i ja držim prehrane sa ovog podneblja. Bio je jako zanimljiv članak o prehrani u časopisu GEO gdje kaže da se ljudi trebaju držati prehrane sa podneblja.

tkonjuh avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    koliko često ti jedeš to voće?

ja bih rekla kako sve to može poslije navršene godine, ali isto tako ne vidim koje su prednosti manga i avokada nad jabukom, kruškom ili šljivom.
    uopće se ne bojim da bi to djetetu moglo dosaditi; prije dosadi nama koji smo bombardirani svime i svačime.
    na tržnicama ima barem 7-8 vrsta jabuka i svaka od njih ima različit okus.
    meni se to čini sasvim dovoljnim.
    Pa ja ih jedem dosta cesto..pogotovo mango i kivi....mango je prepun vlakana i odlican je za stolicu, a kivi opet pun c vitamina, lubenica sadrzi preko 90% vode,....

a sto se tice jabuka sa trznice..hmmm to uopce nebi komentirala, jednako tako i iz svih velikih trnih centara...
    pa ljudi moji ako se vec drzimo prirodnoga onda definitivno necu otici i kupiti jabuke primjerice u Konzum jer su milijon posto tretirane sa svim i svacim...jednako kao i vecina vocki .

Imam na balkonu vrecu domacih jabuka koje s nicim nisu spricane i tretirane i pune su crvi..e za njih znam da su zdrave za moje dijete.

Noa je jos mali i sad ce tek 7 mjeseci,ali ja polako skupljam informacije i zato sam pitala za one vocke...vrijeme leti i za cas ce biti godinu, pa dvije,....

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj tkonjuh prvotno napisa
    pa ljudi moji ako se vec drzimo prirodnoga onda definitivno necu otici i kupiti jabuke primjerice u Konzum jer su milijon posto tretirane sa svim i svacim...jednako kao i vecina vocki .
    već smo o vome razglabali i svatko je tupio svoje, pa ću ja i dalje tupiti po svome: iako ne kupujem voće u Konzumu, ne vidim ništa loše, pogotovo ako znam da je Konzum otkupio npr. kompletan urod mandarina iz Opuzena (a tamo su najbolje)...
    ili jabuka iz Borinaca...

oguliš koru i jedeš.
    ipak mi je to prihvatljivije nego kupiti mango koji je ubran negdje, prije neikih mjesec dana, i onda dozrijevao u hladnjačama...

mislim, ok je meni da djeca sve jedu, ali može se pričekati, ne mora to biti baš prvi izbor.

lubenica je, naravno, ok.
    to je autohtoni proizvod.

tkonjuh avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

sto hoces reci s time da mandarine iz opuzena i jabuke iz borinaca nisu tretirane?? pa kad ih vidim sve onako lijepe i sjajne bez ijedne flekice na njima onda sa 100%-tnom sigurnoscu mogu reci da JESU spricane i da su pune kojekakvih pesticida,herbicida i ostaloga smeca...

no kao sto si reklo o ovome se nebrojeno puta raspravljalo i uvijek se biti bobornika i protivnika pa nema smisla opet o tome.

to je meni jednako tvrdnjama vecine vegetarijanaca koji su veterijanci zato jer im je zao sto se radi njih ubijaju zivotinje...kao zivotinju cujes dok skvici kad ju ubijas,ali neuzimaju iu obzir da ako biljke koje jedu necuju dok ih se bere nemaju osjecaj za bol i sta ja znam sta -svjesnost...

a hrpa je knjiga napisana o tome kako je i biljka ziva i osjeca pa cak i "vristi" kada joj se priblizavas nozem....

toliko o zdravom vocu i povrcu iz trgovina.

A boze samo me zanimalo u kojim mjesecima djetetovog zivota se mogu dati navedene vocke?!!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa odmah sam napisala, iza prvog rođendana.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

sad se čudiš, a sama si uvukla zdravlje voća u trgovinama u priču :?

poanta je da se daje što je u sezoni i što se po mogućnosti može nabaviti netretirano
    lakše ćeš doći do "čiste" jabuke ili kruške nego do čistog manga ili kiwija
    egzotika se svakako mora zaštiti i konzervirati da prijeđe pol zemaljske kugle zrela i lijepa, oćeš voskom s fungicidima ili prskanjem raznih konzervansa

a za konzum ja više uopće ne znam što bi mislila
    puno se ljudi žali da je kod njih voće i povrće baš ružno, uvelo i trulo
    meni je to najbolji pokazatelj da nije pretjerano zatrovano, samo još moraš natjerati prodavačice da ti iz skladišta donesu friško

linkove kad se nešto može dati je frida već polijepila

ovo o vrištanju mi pak uopće nije jasno što si htjela reći

tkonjuh avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Imga prvotno napisa
    ovo o vrištanju mi pak uopće nije jasno što si htjela reći
    upravo to sto sam i napisala sam htjela reci.

Ma konzum u principu ima ok voce i povrce ali se ne odrzava...uvijek ima gnjilog i trulog i naprosto mi se gadi tamo kupovati, a opet i primjerice ipercoopu je sve sjajno da se u jabukama mozes ogledati sto opet govori o spricanju sa tko zna cime da bi vocka bila tako lijepa....
    kuzis o cemu pricam?!

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Avokado svakako ima svojih prednosti pred jabukom, ali ne uvezeni avokado (kakav mi mozemo jedino nabaviti) pred domacom jabukom.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj tkonjuh prvotno napisa
    Ma konzum u principu ima ok voce i povrce ali se ne odrzava...uvijek ima gnjilog i trulog i naprosto mi se gadi tamo kupovati, a opet i primjerice ipercoopu je sve sjajno da se u jabukama mozes ogledati sto opet govori o spricanju sa tko zna cime da bi vocka bila tako lijepa....
    kuzis o cemu pricam?!
    kužim ja što govoriš, treba se prisiliti ne uzeti caklenu jabuku nego onu neuglednu, natučenu s flekama i pokojom rupom od crva

tkonjuh avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

bas tako- drag mi je sto smo se razumjele :D

a vidim da na linku za avokado i mango ima i onih mama koje su to voce dali klincima i prije 1 godine....ja sam u trudnoci manga,grejpa i pomela jela u ogromnim kolicinama....u biti jedino mi je to voce pasalo i nije izazivalo zgaravicu i mucninu.
    postoji li sansa da upravo zbog toga mozda noi nebi smetao mango i prije godinice?

mici85 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

meni je doktorica rekla da mogi bebi od 6 mj kad mu radim vocne kasice pomijesati i 1/4 kiwija i da mu nece naskoditi. isto nam je predlozila ako imamo sipak (kojeg mozemo na vise nacina pripremiti) da i njega umjesam sa npr. jabukom jer je bogat c vitaminom.
    ja za sad bebacu dajem ono kaj imamo domace (kruske, jabuke) a tu i tamo mu u to ubacim npr onu kupovnu kasicu od neceg cega trenutno nema...
    nemam jos iskustva, al mislim da za ostalo egzoticno voce moze malo pricekati, ipak - nikad se ne zna. dok bolje razmislim - ja sam za avokado mango papaju i takve stvari uopce cula kad sam imala otprilike 15-ak god. I ovo nase domace je sasvim ok za sad.

paid avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

oprostite ali zašto vam je kiwi egzotika kad ga svako dvorište kod mene u dolini neretve ima. mislim jest porijeklom egzotično, ali jako dugo uspjeva u nas i kod nas je postao normalan kao i mandarina.

ja ga jako cijenim i smatram izuzetno zdravim ali ga neću davati prije godine dana jer meni nekako ostavi opora usta pa mislim da bi bebici to smetalo.

za mango,a vokado i ostalo se slažem, lubenica i dinja čim dođe sezona guštat ćemo u njima jer ih ja obožavam.
    dobro ja sam blagoslovljena time što živim u malom gradu gdje cvjeta poljoprivreda i moj maleni sve što proba je bio i eko, jer u svakoga u vrtu nešto fino raste što nije ničim tretirano.

Leeeaaa avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj paid prvotno napisa
    oprostite ali zašto vam je kiwi egzotika kad ga svako dvorište kod mene u dolini neretve ima.
    Imamo ga i mi u viksi u okolici Zagreba...ma kiwi raste svuda

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mislim da smo više govorili o mangu, avokadu...

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zar nije kivi alergen (ili sam ja nešto pobrkala?)? :/

Cookie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja imam skoro 29 godina. Mango sam prvi (i zadnji) put probala relativno nedavno - unatrag zadnjih godinu dana, recimo - a avokado nisam nikad.
    Čemu žurba 8)

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Što se tiče mandarinki i naranči, ovdje u Dubrovniku mi je puno ljudi reklo da izbjegavam one iz Neretve, da su jako špricane. Jedino ako znam da su pouzdano iz nečijeg vrta i nešpricane.

Što se tiče manga i avokada, nismo probali, ni meni nije baš fino, ja nas nastojim hraniti lokalno.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Kivi je nekakav citrus, istina prebogat C vitaminom, Viktor ga je dobio poslije navrsenog 12 mjeseca i imao crvenu guzu poslije kakanja. A dojeno tamnoputo dijete...

BTW Banana se nekad davala medju prvim vockama, a sad se preporucuje nakon 12 mj.

paid avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj mandarinka prvotno napisa
    Što se tiče mandarinki i naranči, ovdje u Dubrovniku mi je puno ljudi reklo da izbjegavam one iz Neretve, da su jako špricane. Jedino ako znam da su pouzdano iz nečijeg vrta i nešpricane.

Što se tiče manga i avokada, nismo probali, ni meni nije baš fino, ja nas nastojim hraniti lokalno.
    mandarina se u neretvi zadnji put šprica kada ploda još nema na njoj i to samo kao prevencija od bolesti.što nije slučaj kod ostalih uvoznih.agronom mi potvrdio.

neretvanska mandarina slovi kao najkvalitetnija u svijetu.zato i jest tako tražena

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj paid prvotno napisa
    mandarina se u neretvi zadnji put šprica kada ploda još nema na njoj i to samo kao prevencija od bolesti.što nije slučaj kod ostalih uvoznih.agronom mi potvrdio.

neretvanska mandarina slovi kao najkvalitetnija u svijetu.zato i jest tako tražena
    To nisam znala.
    A što se tiče uvoznih, imam osjećaj da njih špricaju po milijon puta :/ Ne samo mandarine....
    Što se tiče okusa, meni je ista i neretvanska i ona iz vrta moje svekrve u Dub. Jedino što znam da njena nije nikako špricana. A ostalo voće, a bože moj, tko mi garantira da je nešto špricano odnosno nije. Jedino se mogu oslonit na njene mandarinke i naranče, sve ostalo kupujem na placu, gledam da voće što više miriše i izgleda što "prirodnije" a ne kao plastika....

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kiwi nije citrus

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

ispade sljiva

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor