Pokazuje rezultate 1 do 41 od 41

Tema: ljevorukost

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno ljevorukost

malo mi je čudno da nisam našla ništa o tome, ali evo moje dileme

iako je još rano za „dijagnozu“ kod nas se već razvila rasprava
    primjetila sam da noa češće koristi lijevu ruku i to mi je ok, ali MM misli da ako se ispostavi da je ljevoruk da bi ga morali „učiti“ da ipak koristi desnu za pisanje jer će mu biti puno lakše u životu, kao sve je prilagođeno dešnjacima
    tu se slažem s njim, ali isto tako znam da je ljevorukost posljedica jače izražene desne polovice mozga, dakle uvjetovano je, a ne proizvoljna odluka i ja smatram da je to „učenje“ ustvari silovanje mozga

što kažu stručnjaci?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Re: ljevorukost

Citiraj aries24 prvotno napisa
    malo mi je čudno da nisam našla ništa o tome, ali evo moje dileme

iako je još rano za „dijagnozu“ kod nas se već razvila rasprava
    primjetila sam da noa češće koristi lijevu ruku i to mi je ok, ali MM misli da ako se ispostavi da je ljevoruk da bi ga morali „učiti“ da ipak koristi desnu za pisanje jer će mu biti puno lakše u životu, kao sve je prilagođeno dešnjacima
    tu se slažem s njim, ali isto tako znam da je ljevorukost posljedica jače izražene desne polovice mozga, dakle uvjetovano je, a ne proizvoljna odluka i ja smatram da je to „učenje“ ustvari silovanje mozga

što kažu stručnjaci?

ja nisam stručnjak,al moju baku su maltertirali za lijevu ruku pa još i danas grize nokte,zato je ona došla k mojoj učiteljici i NAREDILA da se mene pusti pisati kako ja hoću!

Inquirer avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mog brata je nastavnik u osnovnoj skoli pokusavao nauciti pisati desnom rukom. Roditelji se nisu protivili i tako je nastalo frustrirano dijete sa ruznim rukopisom , a sve ostalo ionako radi vise lijevom rukom.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

aries, još je jako rano da se vidi za koju stranu se dijete "opredijelilo".
    tek sa tri godine će se nešto više vidjeti, ali ni tada se neće moći reći sa stopostotnom sigurnošću, osim ako dijete baš UVIJEK i ISKLJUČIVO ne bude preferiralo jednu stranu. (ne gleda se samo ruka kojom se piše, već i oko, iskorak - tako je bilo kod nas na psihološkoj procjeni)

a ovo sa mužem ćeš morati sama rješavati, iako ja ne vidim razlog zbog kojega bi netko trebao biti ono što nije.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Sergej, moj stariji sin je ljevoruk. Njegovog tatu su u skoli tukli zbog toga sto je pisao lijevom rukom. Rezultat: danas pise desnom rukom (ima ruzan rukopis) a sve ostalo radi lijevom rukom (reze kruh, jede, igrao rukomet lijevom itd...)

Kada je sveki pokusala Sergeju govoriti da uzima igracke "krivom" rukom strogo sam joj zaprijetila. Sergej je i dan-danas lijevak i nema nikakvih problema zbog toga. Kao sto rece Apri, zasto mijenjati nekoga u nesto sto on zapravo nije?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Moja najstarija je ljevakinja. Nikada joj nisam skretala pažnju na to i pustila joj da sama bira ruku kojom će sve obavljati. Ali, iskreno, znalo mi je biti teško, recimo u prvom razredu npr. kada se uče pisati pa imaju za dz na početku reda slovo ili slog koji moraju pisati do kraja reda, ona bi vukla ruku po napisanome i to bi izgledalo :shock: . Iz urednosti je uvijek bila "pohvaljena" od učiteljice, ali ja to nisam nikada baš obadavala puno. Veći problem su mi bili zadaci iz matematike napisani lijevo, a kojeg se moralo riješiti desno, ona bi svoje prekrila rukom. No, već u višim razredima, kada rukopis i urednost više nisu na cijeni, već znanje, to je došlo na svoje. Jedino danas što mi je čudno jest kako drži viljušku i nož, kao divljak .

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

znam da je još rano, ali eto, upalo mi u oko da i kad puzi uvijek "grabi" najprije lijevom, a desnom se pomaže

meni je nepojmljivo bilo kakvo nasilno mijenjanje, to bi bilo isto kao da mene netko hoće prisiliti da budem ljevak :/

ako tko ima kakav link na neka istraživanja, čisto da imam argumente...

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

tacno je da je ovaj svet podredjen desnjacima (to i osecam odavno zbog svoje levorukosti), ali to nije razlog da se nesto sto je prirodno i najlakse onome ko tako radi na silu menja. zbog forsiranja "kontra" strane mozga moze doci do anksioznosti, mucanja...
    moje su se devojcice podelile: starija vise koristi desnu, a mladja levu ruku. svekiji su vec probali da joj uguraju olovku u desnu i da se cude sto ona ipak sve prebacuje u levu, ali smo ih mi ostro opomenuli da im to vise ne padne na pamet.
    levoruko dete nije problem samo po sebi- veci problem je okolina. znas i sama da sa muzem moras obaviti ozbiljan razgovor i sve razresiti u startu.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Tako mala djeca kao što je tvoj N. se još podjednako spretno ili nespretno služe objema rukama. Kad je moj M. bio tako mali, to je bilo tako izraženo da sam sumnjala na ljevorukost. On se razvio u dešnjaka, ali da se pokazala ljevorukost mi mu to ni u kojem slučaju ne bismo branili niti ga učili da se služi desnom rukom, jer to nije voljna radnja, nego stvar mozga i ako ga prisiljavaš na desnu ruku nećeš iskorijeniti ljevorukost nego ćeš samo djetetu uzrokovati negativne psihološke efekte. Svi ovi navedeni primjeri svjedoče da su ljevaci ostali ljevaci, samo prisilno pišu desnom rukom. Dakle, ljevorukost je normalna, a ispravljanje ljevorukosti je nasilje.

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Kao što je apricot rekla, u toj dobi se još ne može znati koja će ruka biti dominantna. Zdravo dijete još koristi obje manje-više podjednako, a izrazito preferiranje jedne strane ukazuje na neki poremećaj. Ne vidim nikakvog razloga da se dijete forsira da piše drugom rukom.
    Posjetite http://www.linkshaenderseite.de/ - stranicu za ljevoruke na kojoj možete kupiti i predmete namijenjene ljevacima.
    I jel'da da je nezgodno kad je scrollbar na "krivoj" strani?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

reci mužu da se sasvim fino snalazim.

koristim električni otvarač za konzerve, miš mi je podešen "nalijevo"... po svemu ostalom sam čist' normalna ženska.

andrej skoro isključivo koristi lijevu stranu, ne znam hoće li se to promijeniti ali znam da ga nitko neće maltretirati.

kao da djetetu želiš promijeniti plave oči u smeđe ili talent za pisanje u sklonost baletu.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja sam kao mala bila levoruka, pa su me preobratili, mada nenasilno. Tata mi je rekao da je ruka koja je "do prozora" ruka za pisanje, i ja sam veoma lako uspela da koristim desnu ruku. Pre toga sam dve godine sasvim normalno pisala levom. Fazon je da sam morala svaki put da se projektujem u tu prostoriju, na to mesto, da bih videla gde je prozor. To sam radila nekoliko godina. Danas 70% stvari radim kao levoruka, ali pisem desnom. Mogu da pisem i levom, ali ipak otezano, mada neuporedivo bolje nego bilo koji desnjak. Rukopis nemam, stalno menjam "fontove", ali lepo pisem. Imam osecaj da bih bolje i pisala i crtala (inace crtam skroz ok) da su pustili moju levu ruku da se ona time bavi. Roditelji su mislili da nisu nista lose ucinili jer su mi samo pokazali koja je ruka za pisanje. Problem sam bila ja koja sam to stvarno preozbiljno shvatila.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A koliko traje to Noino preferiranje lijeve ručice, je li to nešto što si primijetila nedavno ili traje već nekoliko mjeseci? Djeca bi do određene dobi trebala upotrebljavati obje strane simetrično (manje ili više spretno), sklonost lijevoj ili desnoj se javlja tek kasnije. Možda ne bi bilo naodmet konzultirati se s pedijatrom i/ili fizijatrom, ako te to brine.

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

malo o.t.
    ja nikad ne znam gdje je lijevo, a gdje desno dok dobro ne razmislim ili vizualiziram kojom rukom jedem, pišem...
    neki dan ulazim na parkiralište i pita me tip na koju ću stranu se parkirati i ja govorim desno, a pokazujem lijevo
    veli on "lijevo", ja "ne, desno" i dalje upirem prstom lijevo, i tako 10 x
    vidio čovjek da sam plava pa mi nije uzeo za zlo, ja bi na njegovom mjestu mislila da me netko pravi ludom

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Mishkica prvotno napisa
    A koliko traje to Noino preferiranje lijeve ručice, je li to nešto što si primijetila nedavno ili traje već nekoliko mjeseci? Djeca bi do određene dobi trebala upotrebljavati obje strane simetrično (manje ili više spretno), sklonost lijevoj ili desnoj se javlja tek kasnije. Možda ne bi bilo naodmet konzultirati se s pedijatrom i/ili fizijatrom, ako te to brine.
    ma nije to ništa pretjerano, kao što sam rekla dok puzi (onako vojnički, na trbuhu) uvijek ide najprije lijevom, a kad se igra mislim da recimo u 60% više koristi lijevu, dakle to je samo meni upalo u oko jer ga stalno promatram
    sad sve više puzi na koljenima pa jednako koristi rukice, ali to je drukčiji "stil", ne oslanja se podlakticama, nego dlanovima
    i znam da se to može još 100 x promijeniti
    eto, samo sam ja jednom rekla "vidi kako uvijek ide samo lijevom" i onda je došlo do tog razgovora "bilo bi dobro da se nauči raditi i desnom da mu bude lakše poslije"
    MM inače nije problem eventualna ljevorukost, on bi samo da se noa (ako se ipak pokaže tako) nauči JEDNAKO DOBRO služiti i desnom.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

moja lea je ljevoruka,a bome i gabi jede lijevom rukicom.

Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ljevakinja sam i dobro mi je - čak sam i ponosna jer odudaram od večine.

al da ima uvreda i čuđenja ima - u tijeku školovanja od strane profesora neću ni spominjat.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

ja nikad ne znam gdje je lijevo, a gdje desno dok dobro ne razmislim ili vizualiziram kojom rukom jedem, pišem...
    neki dan ulazim na parkiralište i pita me tip na koju ću stranu se parkirati i ja govorim desno, a pokazujem lijevo
    veli on "lijevo", ja "ne, desno" i dalje upirem prstom lijevo, i tako 10 x
    Tako i moja mama, "trebala" je biti ljevak, ali su je prisilili da bude dešnjak, i sad piše doduše desnom rukom, ali nikad nije mogla položiti vozački, mora razmišljati gdje je lijevo, a gdje desno, orijentacija i osjećaj za prostor su joj vrlo loši i sama se zbog toga osjeća izgubljeno.

Inače, meni se u prvim mjesecima činilo da Andrej više maše lijevom rukom, pa je čak i počeo prije grabiti igračke lijevom, a tek kasnije desnom, ali sad bih ipak rekla da je dešnjak (a i sada je još rano za definitivne prognoze).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo jos jedne ljevoruke 8)

Mama mi je ljevak, ali njoj nisu dali da pise lijevom, vezali su joj lijevu ruku , tako da je na silu postala desnjak, ali samo kad je pisanje u pitanju, ostalo sve radi lijevicom.

Brat mi je isto lijevak, a izgleda da ce i moj malisa biti.

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I meni su svi složno, od staraca, preko bake i dede do učiteljice vezali lijevu ruku iza leđa, da ne bi bila "izrod" :/

Sada sam 70% ljevak, a desnom radim samo one stvari koje je "pristojno" raditi desnom rukom da ne bi sablažnjavala javnost - pišem, držim nož i rukujem se

Desnom pišem prilično ružnjikavoo i kao kli-kli stalno mijenjam fontove, baš se vidi da tu nekaj ne štima :/

Lijevom mogu pisati u nuždi i iz aviona se kuži da nijedan pravi dešnjak ne bi lijevom mogao napisati tako čitka slova i zapravo bi uz malo prakse vjerojatno mogla preobratiti u ljevaka, ali nemam se vremena s tim zezati, ionako stalno kuckam po tipkovnici

Ali ogromnu većinu stvari uopće nema šanse da pokušam radit desnom, ne znam kak bi započela radnju a kamoli završila...

Najsmješniji praktični problem je kad idem Leoni mijenjati pelene ali usred procesa LEo hoće tatu, onda je on mora okretati nogicama na drugu stranu jer mu je naopaka

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

pa koje maltretiranje ljevorukih

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ja sam ubijedena da ce A. biti desnjak. Skoro iskljucivo hvata igrackice desnom...

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

ali MM misli da ako se ispostavi da je ljevoruk da bi ga morali „učiti“ da ipak koristi desnu za pisanje jer će mu biti puno lakše u životu, kao sve je prilagođeno dešnjacima
    tu se slažem s njim,
    Osim otvarača konzervi i škara ne znam što je to tako prilagođeno samo dešnjacima?
    Nisam nikada mislila da mi je teže u životu zato što sam ljevak, osim što mi je ruka uvijek prljava jer je povlačim po onom što pišem.

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pa sad kad već pitaš, ni meni ne pada nešto konkretno na pamet

nego, ja bi se više skoncentrirala na posljedice ispravljanja
    netko je spomenuo mucanje i sl.
    zna li netko za neko takvo istraživanje?

happy mummy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    Osim otvarača konzervi i škara ne znam što je to tako prilagođeno samo dešnjacima?
    automobil (mjenjac, papucice gasa i kocnice).
    u moje vrijeme u skoli smo morali uciti svirati melodiku i ubila sam se dok sam je naucila "odozgo" svirati lijevom rukom. cekaj, sjetit cu se ja jos!

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Citiraj happy mummy prvotno napisa

onda je u britaniji teže biti dešnjak

happy mummy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Citiraj happy mummy prvotno napisa

onda je u britaniji teže biti dešnjak
    mozda oni imaju veliki postotak ljevaka, pa su zato i stavili volan na drugu stranu :D

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nama se vec odavno cini da ce E (2,5 god.) biti ljevak. Crta s lijevom, jede s lijevom, itd.
    Mi tome ne pridajemo nekog posebnog znacaja - to smo primijetili, i idemo dalje. SIGURNO ju necu siliti da postane desnjak ili dozvoliti drugima da to rade.

(a kad odemo u London, poharat cemo Anything Left-Handed Shop 8)).

wana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

, osim što mi je ruka uvijek prljava jer je povlačim po onom što pišem.[/quote] je jedina stvar koja me nervira (la). Pogotovo u osnovnoj školi kada smo zadaće iz hrvatskog pisali naliv-perom.

Istina je da je mnogo stvari prilagođeno dešnjacima, ali mi ljevaci, kao inteligentni i kreativni ljudi (hm, kažu da su nam to neke od karakteristika :D ) prilagodimo se takovom načinu života.
    Ali, nikad, mi nije bilo žao što sam ljevak, dapače,dugo sam se bavila sportom, i ta moja "lijeva ruka" uvijek,al baš uvijek mi je bila prednost!
    Iskreno se nadam da će moj malac biti ljevak, i kako mi se čini, na dobrom smo putu da tako i bude...

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Moja mama je poludila kad je postalo očito da se Miha opredjeljuje za lijevu ruku. Htjela je da forsiram desnu da dijete bar procrta i projede kao dešnjak. Pa sam ju lijepo otpilila. Al nije ona kriva, i sama je prošla kalvariju zbog lijeve ruke (npr. veli da joj nisu dali da jede za stolom već pod stolom :shock: , vezanje ruke na leđa i sl.) Sad se pomirila da je mali ljevoruk i ljevonog za svagda. Jedino ja imam teškoća kad ga pokušavam naučiti nešto nacrtati, ili još gore, rezati škarama.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

eh da ja sam ljevoruka i marko je ljevoruk.....

nitko nikada se nije usudio nešto reć za moju lijevu ruku jer bi mu /njoj bakica glavu otkinula

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

nego, ništa mi ne velite o posljedicama "ispravljanja", ima li ih, kakve su....

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nego, ništa mi ne velite o posljedicama "ispravljanja", ima li ih, kakve su....
    moja baka je grizla/ grize nokte i piškila je u krevet

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

I ja sam ljevoruka,ali djelomično.Na papiru pišem isključivo lijevom rukom,a sve ostalo radim desnom.E,i na ploči pišem desnom,lijevom mi ne paše.I to štima skroz OK.MM je totalni ljevak,on se ni popišat ne zna desnom rukom,a Josip će biti što bude.Vidim da sve što uhvati,uhvati desnom rukom ili prebaci u desnu,ali ni to nije pravilo da će biti dešnjak.Ja ne bi od toga pravila problem jer će kasnije biti problem djetetu.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Goga 19 prvotno napisa
    Jedino ja imam teškoća kad ga pokušavam naučiti nešto nacrtati, ili još gore, rezati škarama.
    Po mom iskustvu , odn. iskustvu moje mame za crtati će ti trebati puno strpljenja, a što se tiče rezanja škarama bolje ti je da mu sama režeš (nije pedagoški, ali je tako) dok ne nabaviš škare brušene za ljevoruke.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moj otac je lijevak kojeg su naucili da pise desnom, ima necitljiv rukopis.
    Ja sam isto lijevak i ali sam naucila npr. misa drzati u desnoj ruci (posto nisam jedina za ovim kompom). Sve ostalo radim lijevom rukom, osim ako je strogo prilagodeno desnjacima, onda desnom i priznajem da mi dosta dobro ide. Peglam i lijevom i desnom, Manuela nosim i na lijevo i na desno.... nemam nikakvih problema u ovom desnjackom svijetu.

Voljela bih da barem jedno moje dijete bude lijevak na mamu. Za Manuela je jos prerano reci.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ja sam ambidekster i moram priznati da je fun.
    Osobno sam misljenja da dijete treba pustiti da bude ono sto mu je genetika odredila, a ne ono sto pi po nekim "standardima" trebalo biti.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

l. je postala ljevoruka vrlo rano tj od kad je ista drzala u ruci drzala je to lijevom rukom, ne branim i nikada ne stavljam u desnu ruku.... :D

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj emy prvotno napisa
    Moj otac je lijevak kojeg su naucili da pise desnom, ima necitljiv rukopis.
    .
    Ja sam ljevak koji piše ljevom i imam nečitljiv rukopis.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

same here

sva sreća što sam rođena 71 jer bi mo najvejrojatnije nakačili neku dijagnozu...

naravno kad treba pišem čitko

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

šta se tiče škara, ima kupit, ja mislim u narodnim novinama (nisam sigurna dal baš tamo), male plastične škare za ljevake. znam to, jer su mi ih prodali kad sam tražila škare. došla kući, hoću nešto izrezat, a one žvaču papir. ljutim se na njihovu nekvalitetu, kad pogledam karton na kojem su bile a tamo piše lefthend (ja sam dešnjak)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •