Ozonska rupa se pomakla iznad Europe. Izbjegavajte biti vani između 10-16 i općenito biti na suncu u ovom jako kritičnom periodu.
Ozonska rupa se pomakla iznad Europe. Izbjegavajte biti vani između 10-16 i općenito biti na suncu u ovom jako kritičnom periodu.
meni su javili prošli tjedan kad sam bila na moru da je ozonska rupa nad Europom. Bili smo gotovo stalno na terasi. Bolje i to nego rak kože. Znači još uvijek je tu, do daljnjega.![]()
nas su u vrticu jos u pon. sluzbeno obavijestili da klinci idu van samo od pol 9 do 9, 9 i 15 i poslje vise ne
vlajda ih stisnula frka od ovog meningitisa sto nas vrtic provlaci po novinama
pročitala sam da se smanjuje.
ozonska rupa, mislim.
ne kužim baš da je moguć i obrnut proces.
Pa ni ja :? . Znamo od čega nastaje i po kojoj onda logici bi se smanjila. Nemam pojma, možda je netko upućeniji u to.
nevjerojatno ali istinito, ozonski omotač je obnovljiv!!!
ONSKA SE RUPA STABILIZIRA
WASHINGTON, (Hina/AFP) - Podaci koje su prikupili sateliti NASA-e potvrđuju da od 1997. opada brzina smanjenja ozonskog omotača
u višim slojevima atmosfere, što možda znači da se stanje stabilizira, priopćila je američka svemirska agencija.
Analizom podataka koje su prikupili sateliti SAGE i HALOE, znanstvenici su utvrdili da se od 1997. rupa u ozonskom omotaču
u višim slojevima atmosfere (35 do 45 kilometara) širi manjom brzinom.
Rezultati koji će se uskoro pojaviti u časopisu Journal of Geophysical Research "prvi su znak sporijeg propadanja ozonskog sloja",
tvrdi NASA, ističući da bi to mogao biti "početak obnove ozonskog omotača".
Podaci se podudaraju s predviđanjima znanstvenika, jer odgovaraju potvrđenom smanjenju količine
kemijskih tvari industrijskog podrijetla u atmosferi koje uništavaju ozon.
Protokolom iz Montreala iz 1987., međunarodnim sporazumom o zaštiti ozonskog omotača,
predviđa se postupno smanjenje količine industrijskih plinova koji se ispuštaju u atmosferu, napose klorofluorokarbona (CFC) i halona.
ma je kad gledaš ozon se stalno stvara i omotač se formira
ali mi je malo glupavo da se smanjila emisija štetnih plinova kad se ništa ne radi po tom pitanju. ko da to neko svjesno laže javnost.
dobro ajd ja ne koristim dezić u spreju već onaj u stiku. jupi sigurno to pomaže omotaču![]()
A, čuj, kad se male ruke slože... Npr. hrpa velikih gradova uvodi pravilo vožnje automobila po par/nepar broju registracija (jedan dan voze parni, drugi dan neparni) kako bi se smanjio broj auta na cestama i zagađenje. A propos ozonske rupe - poslala sam MM-u poruku da ne izlazi na sunce jer je ozonska rupa iznad nas (on je trenutno na Sljemenu), ubrzo stize poruka: "Istina, provjerio sam.Mamita prvotno napisa
Pocrvenio sam u 15 minuta sjedenja na otvorenom." :zgroz: Malac i ja danas ne mrdamo iz kuće do navečer.
ma daj!!!!jao mama!!!! :shock:mommy_plesačica prvotno napisa
mommy, TM mi se cini jako bljedoput, pa je nakon 15 minuta na suncu i za ocekivati da izgori.
nego, sto se tice ozonskog omotaca, istina je da se uvijek stvara (dok ima kisika i sunca) ali trebali su milijuni i milijuni godina da bi se stvorio omotac oko zemlje (kao sto je milijunima i milijunima godina padala kisa bez prestanka da bi se stvorili oceani) a jako malo godina da ga se unisti.
ali ja sam optimisticna i mislim da nije istina da se nista ne cini. ali moze i vise. jeste citale kako su u japanu za ovo ljeto krenuli s kampanjom lezernog oblacenja za na posao, kako se ne bi koristili toliko klima uredjaji dok si na +40 u kosulji dugih rukava, odijelu dugih rukava.
Joj, onda bi kod nas mogli za u kupaćima, jerbo je za svisnuti i u majici na bretele!![]()
Apropo klima, potakle ste me na izljev neodobravanja.. Čini mi se da se većina ljudi 'razmazila' s tom glupom klimom pa im sad stvarno više nije dovoljno ako u prostoriji nije malo prohladnoJa totalno šizim kad ljudi u dvorani na predavanjima (postdiplomski) non-stop pale tu vražju klimu! A vani pada kiša i baš i nije za kratke rukave. Al ne, unutra treba isto biti hladno, da nam slučajno ne bi temperatura tijela porasla za 0,1!!!! Grrrr
Slazem se s tobom, kod mene na poslu je i zimi i ljeti temperatura 22, sto je vecini mojih radnih kolega normalno a meni za poludit. Ispada da 12 mjeseci moras nositi istu garderobu jer na 22 i nije bas najugodnije sjediti u otvorenim sandalama ili majicama kratkih rukama.aqua prvotno napisa
za klimu.
Pridruzujem se nezagađivacima jer i ja ne koristim dezodorans u spreju ¸¨osvjesteni smajlic¨
Tek sam sad ovo vidjela, pa da osvjetlam MM-u obrazivarica prvotno napisa
: je, on je pjegav, ali odlučno odbija bilo kakve kremice :smajlić-melanom: i zapravo mu treba oko 30 minuta na suncu da bi pocrvenio. 15 minuta je začuđujuće kratko...