Iako sam čitajući mnoge priče o dojenju, očekivala (i) od sebe napisati neku nježnu srcedrapajuću priču....ispričati ću našu priču o dojenju sa praktične strane, a sve ono srcedrapajuće ostavljam u svom i Liamovom srcu gdje će to (vjerojatno) živjeti i dulje nego u našem sjećanju.
Naše je dojenje bilo uspješno od početka. Kažem, uspješno unatoč prepunim i bolnim grudima prvih mjeseci (i jedne jače upale), jer nikad nije bilo upitno hoću li ga i do kada dojiti. Bilo mi je prirodno i urođeno poput disanja.
Mnoštvo brige oko zdravlja djeteta zaobišlo me i to je najveći dar dojenja, odmah iza povezanosti sa djetetom i onih pogleda prepunih zahvalnosti, čuđenja, nevinosti, povjerenja i ljubavi. Šteta što ne postoji nadomjestak za pogled djeteta koje doji (i općenito djetetova nevina pogleda). Pa i da nisam znala sve prednosti dojenja, mislim da bi ga nastavljala samo radi tog pogleda. Sebično, a zapravo nije. Mislim da je pravilo u svim odnosima vezanim uz ljubav, da kad jedna strana uživa, uživa i druga.
Dojenje nam je pružalo zadatak da budemo stopljeni.... ili da otopimo najveću tugu svijeta.... da uspavamo, da umirimo, da se mazimo.... i da nahranimo.
Liam nije želio jesti ništa drugo osim m.mlijeka do svojeg 11 mjeseca, uz sav naš trud uvođenja dohrane i svih vrsta kombinacija i pristupa. No, kada je krenuo, nije bilo problema s hranom.
Prije 4,5 mjeseci radila sam na tome da izbacim noćno dojenje. Bilo je par dana jake krize i otpora s njegove strane, ali svakako mi se benefit mog i njegovog noćnog sna činio ispred dugotrajnog navlačenja i jedenja u polusnu. Prošlo je i nekoliko tjedana prije nego su prestali noćni zahtjevi „Ja bi cicu.“, no već nakon par dana bi počeo prihvaćati „ne dam ti“ kao odgovor, bez otpora. Naime, ja nisam koristila nikakve neobične priče, već sam mu rekla jednostavno istinu: „Ne dam ti cicu, jer sam umorna i po noći moram spavati. Dobiti ćeš cicu po danu.“
I tako je on zapamtio. Znao se buditi u 4,5 ujutro sa prvim tračcima svjetlosti i doći mi u krevet: „Mama, dan je! Sad možemo papati cicu.“
Od kad je krenuo u vrtić (sa svoje 2,5 g., prije 3 mjeseca) dojenje se svodilo na ono prije spavanja i jedno duuugo jutarnje dojenje za dobro jutro. Čak i nevezano za to, činilo mi se da se mlijeka proizvodi manje nego što se traži (potražnja se nije smanjivala, a količina jest), jer sam zapamtila osjećaj (zapravo bol) kad dijete vuče na prazno. To mi je užitak dojenja ozbiljno ugrozilo. Više nije bilo ugodno i lijepo, već relativno bolno ako bi dulje dojio. Poželjela sam prestati. Stvarno sam se izguštala i osjećala sam spremnost da sva svoja životna dojenja privedem kraju. Znala sam da će od te odluke proći možda i do 6 mjeseci i nisam postavljala nikakve rokove...
...i onda je došao dan kad smo legli u krevet i on je probao dojiti i iznenađeno, ali bez tuge i sličnih emocija, rekao: "Nema mlijeka! Idemo probati drugu!" Proba drugu... opet se iznenadi.. "Nema mlijeka!" U prvom mahu sam mislila da se šali i probali smo jedno 5,6 puta, no sve je rezultiralo istom reakcijom.
I tako dan za danom... probavali ujutro, navečer... "Ne ide"... "Nema mlijeka"...
Bio je samo jedan slučaj kad je ujutro zaista želio i kad je napravio jednu tužnu facu sa svojim "Ne ide" i trčao u kuhinju popiti sok.Svo ostalo vrijeme ga to nije puno zabrinjavalo. Unatoč tome što je bio vrhunski cicoljubac sve donedavno.
Ostao nam je problem dugotrajnog uspavljivanja pričom od kad smo prestali, ali na tome radimo. Već primjećujem napredak u noćnom spavanju, rjeđe se budi i čvršće spava. Mislim da nam se uskoro bliže cjelonoćni snovi.
Još uvijek sam iznenađena ovakvim prestankom. Bila sam uvjerena da će trajati dulje i da ću se morati više potruditi oko prekida, a bilo je prilično spontano. Zapravo, moje tijelo je odlučilo prestati. A Liam je to divno prihvatio.
Zanimljivo je da je i moje prvo dijete prestalo dojiti takoder otprilike ove starosti (2 mjeseca kraće). To su izgleda moji dojilački kapaciteti i što se volje i što se mlijeka tiče (što kao da se preslikava jedno na drugo, u mojem (ili svačijem?!!) slučaju).
__________________________________________________ ______
Veseli me naša nova životna faza. Druge vrste fizičkog kontakta i maženja.... i moja energija nakon prospavane noći.![]()
________
I to je to! :D