Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: Sva dojenja mog života su završila... :)

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno Sva dojenja mog života su završila... :)

Iako sam čitajući mnoge priče o dojenju, očekivala (i) od sebe napisati neku nježnu srcedrapajuću priču....ispričati ću našu priču o dojenju sa praktične strane, a sve ono srcedrapajuće ostavljam u svom i Liamovom srcu gdje će to (vjerojatno) živjeti i dulje nego u našem sjećanju.

Naše je dojenje bilo uspješno od početka. Kažem, uspješno unatoč prepunim i bolnim grudima prvih mjeseci (i jedne jače upale), jer nikad nije bilo upitno hoću li ga i do kada dojiti. Bilo mi je prirodno i urođeno poput disanja.

Mnoštvo brige oko zdravlja djeteta zaobišlo me i to je najveći dar dojenja, odmah iza povezanosti sa djetetom i onih pogleda prepunih zahvalnosti, čuđenja, nevinosti, povjerenja i ljubavi. Šteta što ne postoji nadomjestak za pogled djeteta koje doji (i općenito djetetova nevina pogleda). Pa i da nisam znala sve prednosti dojenja, mislim da bi ga nastavljala samo radi tog pogleda. Sebično, a zapravo nije. Mislim da je pravilo u svim odnosima vezanim uz ljubav, da kad jedna strana uživa, uživa i druga.

Dojenje nam je pružalo zadatak da budemo stopljeni.... ili da otopimo najveću tugu svijeta.... da uspavamo, da umirimo, da se mazimo.... i da nahranimo.

Liam nije želio jesti ništa drugo osim m.mlijeka do svojeg 11 mjeseca, uz sav naš trud uvođenja dohrane i svih vrsta kombinacija i pristupa. No, kada je krenuo, nije bilo problema s hranom.

Prije 4,5 mjeseci radila sam na tome da izbacim noćno dojenje. Bilo je par dana jake krize i otpora s njegove strane, ali svakako mi se benefit mog i njegovog noćnog sna činio ispred dugotrajnog navlačenja i jedenja u polusnu. Prošlo je i nekoliko tjedana prije nego su prestali noćni zahtjevi „Ja bi cicu.“, no već nakon par dana bi počeo prihvaćati „ne dam ti“ kao odgovor, bez otpora. Naime, ja nisam koristila nikakve neobične priče, već sam mu rekla jednostavno istinu: „Ne dam ti cicu, jer sam umorna i po noći moram spavati. Dobiti ćeš cicu po danu.“
    I tako je on zapamtio.  Znao se buditi u 4,5 ujutro sa prvim tračcima svjetlosti i doći mi u krevet: „Mama, dan je! Sad možemo papati cicu.“

Od kad je krenuo u vrtić (sa svoje 2,5 g., prije 3 mjeseca) dojenje se svodilo na ono prije spavanja i jedno duuugo jutarnje dojenje za dobro jutro. Čak i nevezano za to, činilo mi se da se mlijeka proizvodi manje nego što se traži (potražnja se nije smanjivala, a količina jest), jer sam zapamtila osjećaj (zapravo bol) kad dijete vuče na prazno. To mi je užitak dojenja ozbiljno ugrozilo. Više nije bilo ugodno i lijepo, već relativno bolno ako bi dulje dojio. Poželjela sam prestati. Stvarno sam se izguštala i osjećala sam spremnost da sva svoja životna dojenja privedem kraju. Znala sam da će od te odluke proći možda i do 6 mjeseci i nisam postavljala nikakve rokove...
    ...i onda je došao dan kad smo legli u krevet i on je probao dojiti i iznenađeno, ali bez tuge i sličnih emocija, rekao: "Nema mlijeka! Idemo probati drugu!" Proba drugu... opet se iznenadi.. "Nema mlijeka!" U prvom mahu sam mislila da se šali i probali smo jedno 5,6 puta, no sve je rezultiralo istom reakcijom.
    I tako dan za danom... probavali ujutro, navečer... "Ne ide"... "Nema mlijeka"...
    Bio je samo jedan slučaj kad je ujutro zaista želio i kad je napravio jednu tužnu facu sa svojim "Ne ide" i trčao u kuhinju popiti sok. Svo ostalo vrijeme ga to nije puno zabrinjavalo. Unatoč tome što je bio vrhunski cicoljubac sve donedavno.

Ostao nam je problem dugotrajnog uspavljivanja pričom od kad smo prestali, ali na tome radimo. Već primjećujem napredak u noćnom spavanju, rjeđe se budi i čvršće spava. Mislim da nam se uskoro bliže cjelonoćni snovi.

Još uvijek sam iznenađena ovakvim prestankom. Bila sam uvjerena da će trajati dulje i da ću se morati više potruditi oko prekida, a bilo je prilično spontano. Zapravo, moje tijelo je odlučilo prestati. A Liam je to divno prihvatio.

Zanimljivo je da je i moje prvo dijete prestalo dojiti takoder otprilike ove starosti (2 mjeseca kraće). To su izgleda moji dojilački kapaciteti i što se volje i što se mlijeka tiče (što kao da se preslikava jedno na drugo, u mojem (ili svačijem?!!) slučaju).

__________________________________________________ ______

Veseli me naša nova životna faza.  Druge vrste fizičkog kontakta i maženja.... i moja energija nakon prospavane noći.

________

I to je to! :D

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Anita, prelijepa priča. Super mi je kad dojenja završe spontano i prirodno, kao da dođe red na neku drugu fazu. I vjerujem da ćeš sad dobiti cijelu noć za spavanje, tako je nama bilo. Čim je prestala dojiti počela je spavati cijelu noć.

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

baš super! bravo Anita, bravo Liam

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tako nesto zelim i nama
    uzivajte u novoj, nedojilackoj stranici zivota

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

p.s. zašto si tako sigurna u ono što si u naslovu napisala?

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Baš dobra priča.
    I baš dobro da je završio tako kako jest.

Meni to sad zvuči kao teški SF...

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

sad kad si naspavana možda i naslov promijeniš

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno Re: Sva dojenja mog života su završila... :)

Citiraj Anita-AZ prvotno napisa
    Iako sam čitajući mnoge priče o dojenju, očekivala (i) od sebe napisati neku nježnu srcedrapajuću priču....
    i napisala si je....

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

jer nikad nije bilo upitno hoću li ga i do kada dojiti. Bilo mi je prirodno i urođeno poput disanja.
    prelijepo!

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    Baš dobra priča.
    I baš dobro da je završio tako kako jest.

Meni to sad zvuči kao teški SF...
    potpis.
    odiseja 2010, u najboljem slučaju. :/

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prekrasan zavrsetak Anita

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj fegusti prvotno napisa

p.s. zašto si tako sigurna u ono što si u naslovu napisala?
    Citiraj pinocchio prvotno napisa

sad kad si naspavana možda i naslov promijeniš

Slatke ste.

Pa evo, nekako zaista jesam sigurna. Osjećam ono što sam se nadala osjećati kad ću imati dvoje djece. Htjela sam to simulirati još s prvim... ali nije se dalo.

Kad razmišljam o ideji života na koju mi srce najviše pjeva, to je upravo ova. Njih dvoje slatkih i posebnih, koji se obožavaju, čak i kad se najviše ljute. Svaki od njih me opčinjava na svoj način, ali savršenstvo i pravu ispunjenost doživljavam tek onda kadaa imam puno vremena za svoje stvaralaštvo i provođenje vremena sa suprugom i sa njima. Samo ta kombinacija svih elemenata me zaista ispunjava, a takva sam bolja i za sebe i za druge. Kad i jedan od tih elemenata nedostaje, to više nije ta punina življenja koju ja želim doživljavati u svom životu.
    Najiskrenije mislim da sam s ovim (za mene) optimalnim brojem dječice, sposobna biti najbolji primjer svojoj djeci. Posebno kad razmišljam o svojoj kćerkici.... želim da ima model jake i zadovoljne majke (žene).

Hvala Bogu da više ne čekam ništa, već sam dočekala sve najvažnije! Upravo sad osvješćujem taj odličan feeling. Pa ja sam zadovoljna!

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

draga Anita
    lijepi završetak
    zamislila sam Liama kak ima upitnik iznad glave i veli da nema mlijeka
    i ti došla do osjećaja potpunosti, drago mi je
    mislim da Omi stvarno ima dobar model žene (namjerno ostavljam samo "žene" kao pojam, ne ulazeći dalje u druge uloge)

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj buby prvotno napisa
    draga Anita
    lijepi završetak
    zamislila sam Liama kak ima upitnik iznad glave i veli da nema mlijeka
    i ti došla do osjećaja potpunosti, drago mi je
    mislim da Omi stvarno ima dobar model žene (namjerno ostavljam samo "žene" kao pojam, ne ulazeći dalje u druge uloge)
    Hej, pa ti si živa!!! Idem ti pogledati fotke klinaca.

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ot - sad me sram, imam slike kruha i zeca

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj buby prvotno napisa
    ot - sad me sram, imam slike kruha i zeca
    DA! A ja se veselila vidjeti tvoje mališane!

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Anita

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Osim što naslov tako konačno zvuči jako mi je drago da ste završili na najlepši mogući način za oboje

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj vissnja prvotno napisa
    Osim što naslov tako konačno zvuči jako mi je drago da ste završili na najlepši mogući način za oboje
    Ma ne treba se bojati naslova.
    Meni je bilo fora postaviti stvari na način koji me inače u potpunosti spušta i vidjeti da... !!! me ne spušta!!!

Svi su me stalno pitali (u vezi kraja dojenja) "je li ti zao?" i onda jos ta rečenica "nikad više neću..." i sve to zajedno moglo bi lako baciti u bad. Ali nije. I to me oduševljava.

p.s. Mozda da u meni postoji tračak nedoumice u vezi još beba.... bi bilo drugačije. Do prije samo par mjeseci znalo mi je svašta proletjeti umom, ali onda shvatih da je vrijeme da sjednem, izmeditiram, dogovorim se sama sa sobom sto ja zapravo zelim. I radila sam na tome dobra 2 mjeseca. I odlučila. Shvatila što želim. I sad osjećam kako mi vjetar puše u leđa napokon! Jer znam i ne dvoumim se!

svima kojima se ne sviđa naslov. Vas čeka još beba.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

ma priča je prekrasnaaa, a i način prestanka mi se čini baš bezbolan....
    anita i dečki...

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Anita, baš lijepa priča
    Podsjetila me na moja razmišljanja dok sam slagala ljetnu trudničku garderobu - da mi više neće trebati. Nije mi bilo nimalo žao, jer sam ovu trudnoću od početka doživljavala kao zadnju. Dvoje djece je i moja granica za koju sam nekako znala i prije nego sam zatrudnila sa starijim. I sada, kad se malena rodila, sve sam više sigurnija u to. A dojenje ... kako god je lijepo bilo s malenim, tako je sada i s njom - guštamo dok traje

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

svima kojima se ne sviđa naslov. Vas čeka još beba.
    O kojima ovih dana intenzivno razmišljam, maštam i planiram (mislim o bebama)

Ana i mamino zlato avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Tako mi je drago da sam naišla na ovu priču. Volim tvoje postove. Ja pomalo razmišljam o prestanku dojenja i voljela bih ipak da to bude mirno kao kada rijeka dođe do svog ušća i prijeđe u more. Do onda ću joj davati njenu "dugu" kako ju ona zove, i smišljati kako ju uspavati kada dojenje prestane.

štrumpf avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Šteta što ne postoji nadomjestak za pogled djeteta koje doji
    Ovaj me poged razveseli i kad mi se, po tko zna koji put, teško dignut iz kreveta, uzet ga k sebi, dat mu papat i vratit ga. Taj pogled zaista ne može ništa zamijenit kao ni njegovo veseljenje cici.
    Anita-AZ prelijepa priča...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Predivna priča ! Ja sam nekako osjetila tvoj mir i zadovoljstvo i s ovom "konačnošću" i zvuči kao pravi holivudski hepiend (osim što na fotkama izgledate kao neka obitelj iz nekog simpatičnog indie filma). Uživaj/te!

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Anita
    Divna prica, lijep zavrsetak.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •