Stranica 2 od 7 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 335

Tema: Do kuda cemo ici u medicini? kuda vodi ovaj svijet...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A ja uistinu vjerujem da će "slučajno" rađanje zdrave djece ostati default, a ovakve stvari, kao i potpomognuta oplodnja i sto drugih stvari koje medicina danas nudi, biti za mali dio ljudi, bolesnih ili s izraženom povijesti oboljenja u obitelji.

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

...ide mi nekako uz ovu temu, pa eto, ostavljam informaciju da je i kod nas moguće napraviti genetsko testiranje. po meni je to odlična stvar jer se pruža mogućnost preventivnog djelovanja. cijena se kreće od cca 17 000 kn.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj litala prvotno napisa
    meni se ne cini kao teski sf da ce to skoro (ako vec i nije) biti nesto sto ce se raditi. nece to raditi oni koji rade za drzavni prosjek (ili manje od njega), al ona nekolicina koja i danas udise cisti kisik ili sto vec ne - oooo da.

nemam nekih problema u prihvacanju takve "manipulacije" prirodom kod parova koji mogu svom potomstvu prenijeti teska oboljenja ili sl.

ono sto smatram ironijom svemira je da, eto, mozes zaceti i roditi "savrseno zdravo" dijete i onda ga za 7-8 godina pratis u skolu i dopratis do pjesackog na kojem mu auto stane da bi presao, i ono predje do pola i onda iznebuha iza auta naleti neki nabrijani klinac na skuteru i pobere ti dijete pred ocima i ono - pogine

savrseno zdrava djeca se radjaju i slucajno.

al njihov dug vijek ne mozes garantirat ni slucajno ni naukom.
    Apsolutno se slažem.

A može se recimo stvoriti savršeni plod oslobođen od štatijaznamkojeggena i onda da se u 6-7 tj. iz potpuno nepoznatog razloga(koji nije nasljedan) srce bebe ne razvije dobro tako da je dijete već nakon poroda osuđeno na hospitalizacije i operacije .
    Sve je to lutrija ,kažem ja.

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ne volite petljanje u prirodu?!

Hebiga onda, trebali smo sin i ja riknut. Ovog mlađeg ne bi h ni stigla nositi.

A lijekovi? I nekima tako mrska cjepiva?

Mislim, ovo je mnogima novo pa je sad čuđenje na redu, ali činjenica je da se stvari kreću naprijed, o njima se baš ne priča pretjerano jer ljudi svakojako reagiraju a meni se čini da je tako i najpametnije.

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

...da su ljudi spriječeni strahom od petljanja u prirodu odbili napredak u medicini i onemogućili razvoj na tom polju mnogi od nas sada ni ne bi bili tu...

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

ono sto smatram ironijom svemira je da, eto, mozes zaceti i roditi "savrseno zdravo" dijete i onda ga za 7-8 godina pratis u skolu i dopratis do pjesackog na kojem mu auto stane da bi presao, i ono predje do pola i onda iznebuha iza auta naleti neki nabrijani klinac na skuteru i pobere ti dijete pred ocima i ono - pogine
    život uvijek nosi i tragediju i ironiju i nepravdu....to su stvari s kojima se kao ljudska bića moramo nositi i nema ničeg što će nam omogućiti apsolutnu sigurnost. ni u čemu.
    no, ne znam kakve to veze ima s napretkom, sa stvaranjem mogućnošću da si osiguramo kvalitetniji život? - život koji je sada i ovdje, a ne negdje u nekoj budućnosti, u strepnji kako bi se nešto loše moglo desiti.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

S obzirom na moguce komplikacije, o kojima jos uvijek znamo jako malo, buduci i ja bismo odmah odabrali ovu opciju.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno IZVADITI SVE

.kala- napisa:
    mogućnošću da si osiguramo kvalitetniji život?
    A šta je to kvalitetniji život???
    Samo fizička razina - nije li potrebnije da se počne holistički gledati na čovjeka , pa da se radi na njegovoj svjesnosti gdje su sve mogućnosti modernog svijeta, ali i mane pa da je potrebno preispitivati šta je to bolest, zašto me zadesila, moram li nešto promijeniti, moram li promijeniti način prehrane, života, kako da se bolje uskladim sa prirodom, kako da izbjegnem otrove i štetne tvari kojih ima svuda oko nas...Ali tu je potrebno preispitivanje!!!
    Užasno mi je kad medicina od čovjeka radi bezumno, robotoliko biće koje ne promišlja već uzima iz čarobnog vrta medicinskog sve što ona pruži ...Ja samo uvijek razmišljam koliko je love potrošeno da bi to uopće bilo razvijeno, izvedeno i kojem je ELITISTIČKOM dijelu ljudske populacije ovo OMOGUĆENO???
    Zašto ta lova jednostavno nije dana onima kojima je to najpotrebnije, u najpotrebnijim dijelovima svijeta, u našim svakidašnjim, za najuobičanije zahvate i djelovanja...Ne bi li se tu vidjela ona obična ljudska gesta SADAŠNJEG HUMANOG djelovanja...Ne ovako priča dobiva pompu, likovi koji su u njoj sudjelovali neviđeni prostor , a što je danas u Gazi poginulo 20-etak djece - nema veze - stvorit ćemo VRLI NOVI SVIJET...
    Zašto nekom ne padne na pamet da se vadi dio gena koji se zove POVIJEST LJUDSKE GLUPOSTI, gdje bi se odstranilo sve ono što je tokom povijesti bilo BLJAK...možda bi morali izvaditi ..sve...

p,s, Ne znam svako ima svoje vlastito iskustvo da kroz njega promišljamo. Svima nam život donese situacije kroz koje nešto učimo. Svako valjda ima svoje zadatke i bitke.Istina je negdje u sredini. Uvijek mi se čini da je smisao svega spajanje istoka i zapada, istočnjačkih drevnih disciplina i znanosti zapada, plusa i minusa, gore i dole , ateizma i vjerovanja, jin i jang- i zato samo idealiziranje savršenstva fizičkog bez uzimanja u obzir nevidljivih dijelova (IRONIJA SVEMIRA ) čini mi se IGRANJEM BOGA!!!

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

potpis na sve što napisa suzaks !

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

pogledajte film gattaca.odličan na tu temu.

sviđala mi se rečenica kada je rekao da ljudi sada ne pate zbog tereta nesavršenstva već tereta savršenstva i da nema gena za ljudski duh.u filmu koji implicira da je društvo postalo genski diskriminirajuće je pobijedilo dijete začeto u ljubavi bez kalkulacije,koje je imalo loš genetski nalaz.a propali su savršeni "strojevi" od ljudi koji su bili programirani za savršenstvo pa ipak nisu uspjeli.
    evo još par citata zgattace koji su mi bili dobri:

I belonged to a new underclass, no longer determined by social status or the color of your skin. No, we now have discrimination down to a science.

They've got you looking for any flaw, that after a while that's all you see.

Consider God's handiwork; who can straighten what He hath made crooked?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Re: IZVADITI SVE

Citiraj suzaks prvotno napisa
    .kala- napisa:
    mogućnošću da si osiguramo kvalitetniji život?
    Samo fizička razina - nije li potrebnije da se počne holistički gledati na čovjeka , pa da se radi na njegovoj svjesnosti gdje su sve mogućnosti modernog svijeta, ali i mane pa da je potrebno preispitivati šta je to bolest, zašto me zadesila, moram li nešto promijeniti, moram li promijeniti način prehrane, života, kako da se bolje uskladim sa prirodom, kako da izbjegnem otrove i štetne tvari kojih ima svuda oko nas...Ali tu je potrebno preispitivanje!!!
    Užasno mi je kad medicina od čovjeka radi bezumno, robotoliko biće koje ne promišlja već uzima iz čarobnog vrta medicinskog sve što ona pruži ...Ja samo uvijek razmišljam koliko je love potrošeno da bi to uopće bilo razvijeno, izvedeno i kojem je ELITISTIČKOM dijelu ljudske populacije ovo OMOGUĆENO???
    Zašto ta lova jednostavno nije dana onima kojima je to najpotrebnije, u najpotrebnijim dijelovima svijeta, u našim svakidašnjim, za najuobičanije zahvate i djelovanja...Ne bi li se tu vidjela ona obična ljudska gesta SADAŠNJEG HUMANOG djelovanja...Ne ovako priča dobiva pompu, likovi koji su u njoj sudjelovali neviđeni prostor , a što je danas u Gazi poginulo 20-etak djece - nema veze - stvorit ćemo VRLI NOVI SVIJET...
    Zašto nekom ne padne na pamet da se vadi dio gena koji se zove POVIJEST LJUDSKE GLUPOSTI, gdje bi se odstranilo sve ono što je tokom povijesti bilo BLJAK...možda bi morali izvaditi ..sve...

Istina je negdje u sredini. Uvijek mi se čini da je smisao svega spajanje istoka i zapada, istočnjačkih drevnih disciplina i znanosti zapada, plusa i minusa, gore i dole , ateizma i vjerovanja, jin i jang xxx
    Super poanta od suzaks! Ono što i meni fali je razgovor "prirodne" i "tehnološke" komponente liječenja, zasad su u taborima. Apsolutno potpisujem da je istina negdje u sredini.

Ove druge stvari - vjerojato iz perspektive nekoga u Africi i moj IVF je vrišteći elitistički, npr., a meni je pak normalan.

A propos igranja Boga, čini mi se da se i to uvijek poteže kad ljudi nisu za nešto novo spremni i zloupotrebljava, evo sad isto u raspravi za MPO u Saboru argumenta igranja Boga.

Usklađivanje s prirodom - mislim da je užasno važno i napori idu u tom smjeru, barem na Zapadu. Ali, i to je lakše rečeno, nego učinjeno, jer - što to točno, recimo, danas u Hr znači? Što je relativno zdravo življenje. Što znači danas u Hr jesti zdravo? Što znači živjeti u skladu s prirodom? Ima puno tumačenja toga. Ja, recimo, nastojim živit zdravo, koliko se meni čini - ne pušim, ne pijem, nastojim jest što bolje, ali, opet, nisam tip da ću sadit svoje povrće i obigravat po gradu di je makroprehrana. To moje, jest zdravo, znači kupovat voće i povrće iz Konzuma i placa, jest bijelo meso, nemasno. A to bijelo meso iz konzuma su galofak koke. Neko će napraviti više od toga, a neko će se odselit na Velebit. Što je točno neodgovorno ponašanje prema svom zdravlju,osim eklatantnih primjera - prejedanje, pušenje i sl.? Na koji način i zašto će netko, npr., obolit od neke autoimune bolesti ili od raka u istim uvjetima? Ovaj koji je se ponašao neusuklađeno s prirodom, ovaj koji nije je? Nije to skroz jednostavno.

Pompa - to je medijski PR i marketing i za svaku stvar je valjda nužan dio pompe da osigura financiranje. Mislim, kao i mama courage, da se prije ovog posezanja sigurno bave i etičkim pitanjima, samo što se etička prizma mijenja, tj. nije jedna čvrsta postojana istina, nego je definiraju ljudi i društvo, prema svojim trenutnim potrebama.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    A propos igranja Boga, čini mi se da se i to uvijek poteže kad ljudi nisu za nešto novo spremni i zloupotrebljava, evo sad isto u raspravi za MPO u Saboru argumenta igranja Boga.
    Točno tako. Koliko li je puta u prošlosti čovjek optužen da se "igra Boga", počevši od ideje da zemlja ipak nije ravna ploča i centar svemira pa nadalje...

Inače, ina33, uživam te čitat.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja uopće ne shvaćam što su oni napravili, može li mi netko objasniti :?

Na ovom linku u prvom postu piše da su 'uklonili' taj BRCA1 gen a koliko ja shvaćam oni su u stvari skenirali embrije i odabrali za implantaciju onaj bez tog gena? Jel' tako?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Na ovom linku u prvom postu piše da su 'uklonili' taj BRCA1 gen a koliko ja shvaćam oni su u stvari skenirali embrije i odabrali za implantaciju onaj bez tog gena? Jel' tako?
    Zapravo su za implantaciju odabrali embrije koji sadrže normalnu, a ne mutiranu (onkogenu) varijantu BRCA1. Dakle, samo je uklonjen genetski rizik, a ne i svi ostali faktori koji mogu dovesti do pojave raka.
    Prema tome, priče o tome kako je "rođeno dijete koje nikad neće oboljeti od raka dojke" su prenapuhane, kako to već mediji stručno rade.

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mima . Skenirali su embrije.

Natinal Post: "LONDON - A mother who is the first woman in Britain to have a baby selected free of a gene which causes breast cancer has given birth successfully, doctors said Friday.

"The mother and her little girl are doing very well," said University College London (UCL) of the baby, who grew from an embryo screened to ensure it did not contain the faulty BRCA 1 gene.

The baby's 27-year-old mother, who wants to remain anonymous, decided to take the step because several of her husband's close female relatives suffered from breast cancer.

Any daughter born with the BRCA 1 gene has an 80 per cent risk of developing breast cancer and a 60 per cent chance of developing ovarian cancer - as well as a 50 per cent risk of passing on the anomaly to their own children.

Doctors said the parents were relieved to have a guarantee that the faulty gene would not be passed to their daughter.

"This little girl will not face the spectre of developing this genetic form of breast cancer or ovarian cancer in her adult life," said Paul Serhal, head of the Assisted Conception Unit at UCL Hospital.

"The parents will have been spared the risk of inflicting this disease on their daughter. The lasting legacy is the eradication of the transmission of this form of cancer that has blighted these families for generations," he said.

The mother said in June: "We felt that, if there was a possibility of eliminating this for our children, then that was a route we had to go down."

The procedure was carried out using a technique known as pre-implantation genetic diagnosis which has already been used here to screen embryos resulting from in vitro fertilization for disorders like cystic fibrosis.

It was given the green light in Britain in 2006.

The procedure is still relatively rare but has been used to screen embryos for breast cancer in the United States and Belgium.
    "

Za implantaciju je odabran embrij koji nije nosio defektan oblik gena BRCA1, već normalan kakav ima ostala zdrava populacija. Šansa da će tijekom svojega života oboljeti od raka dojke za nju je sada jednaka kao za bilo koga iz zdrave populacije, a sa defektnim genom bi joj bila 80%.

Kakva sramota za naše novinare. Ne samo da pišu o problematici koju evidentno ne razumiju i pogrešno prenose vijest, nego čak nisu u stanju napraviti pošten prijevod. Katastrofa.

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

tanja-b me pretekla

Ajoj, Mima, , ono je trebao biti a ne jezik.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Da, ni meni nije bilo točno jasno iz našeg teksta što su radili, jer kako će skrinirat embrije ako par nije u IVF-u. Znači, to su ljudi koji su se zbog toga odlučili na IVF, unutar kojega je moguća ta preimlantacijska dijagnostika u par centara u Europi, mislim da sad započinju i u Mariboru i mislim da postoji nekakva komisija koja takve slučajeve odobrava. Bio je nedavno jedan BBC-jev dokumentarac o parovima koji se odlučuju za IVF, mislim da je bio na nekoj BIH televiziji koja se ovdje satelitski prima, unutar čega je bio i jedan par s bolesnim djetetom, možda je bila cistična fibrzoa, ali to nisam sigurna, koji je na taj način pokušavao doći do zdravog djeteta, nisu uspjeli, tj. embriji se nisu uspjeli implantirat. Dokumentarac se meni jako svidio, pokazao je sav bol, sve suze i svu nadu tog para koja im se nakratko bila otvorila do do kako-tako zdravog potomstva. Mene se nimalo nije dojmilo kao "biranje boje očiju", ali, na kraju krajeva, sve je tako kad se uđe priči ispod kože, kad je "up close and personal" - meni je, osobno, mikkina priča bila otvor prema razumijevanju želje za porodom doma.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa
    Citiraj Mima prvotno napisa
    Zapravo su za implantaciju odabrali embrije koji sadrže normalnu, a ne mutiranu (onkogenu) varijantu BRCA1. Dakle, samo je uklonjen genetski rizik, a ne i svi ostali faktori koji mogu dovesti do pojave raka.
    Prema tome, priče o tome kako je "rođeno dijete koje nikad neće oboljeti od raka dojke" su prenapuhane, kako to već mediji stručno rade.
    I meni se činilo tako kad sam čitala,ali nisam bila sigurna.
    Dakle nisu brljali po genima nego su samo napravili probir.
    Sad mi je lakše.Znači ostaje samo moralno i etičko pitanje čina,a to je nešto što svako odlučuje sam(kad već sad ima legalnu mogučnost).

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ja bih napravila sve da spasim svoje dijete. Od uzimanja matičnih stanica do čak genske manipulacije kod zaista toliko velike šanse da oboli.

Ako i ima posljedica, s njima bi se nosili.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A ja uistinu vjerujem da će "slučajno" rađanje zdrave djece ostati default, a ovakve stvari, kao i potpomognuta oplodnja i sto drugih stvari koje medicina danas nudi, biti za mali dio ljudi, bolesnih ili s izraženom povijesti oboljenja u obitelji.
    X

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

čim se u medicini nešto napravi - grunu komentari...
    a ne pitaš li se suzaks koliko je novca potrošeno u razvijanje novog modela turbomegasjajnog auta, oružja, pa čak i običnog radijatora kojeg imaš doma - jer možeš cijepati grva i ložiti vatru...

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

na tebi samoj je da si na to odgovoriš. to je stvar koju svatko od nas može i ima pravo protumačiti, sagledati na svoj način

nije li potrebnije da se počne holistički gledati na čovjeka
    biti na strani mogućnosti i izbora kojeg pružaju suvremena medicinska dostignuća ne znači zanemarivanje fiziološkog, psihološkog i socijalnog aspekta ljudskog bića, zato uopće ne vidim zašto se u pitanje dovelo holističko gledanje onih, koji kao i ja, smatraju pozitivne ove stvari. jedno ne pobija drugo, niti je u redu insinuirati da jedan takav stav na bilo koji način podupire, kako ti to nazivaš - "čovjeka kao bezumno, robotoliko biće koje ne promišlja".

a što se ovog tiče....

Zašto ta lova jednostavno nije dana onima kojima je to najpotrebnije, u najpotrebnijim dijelovima svijeta, u našim svakidašnjim, za najuobičanije zahvate i djelovanja...
    zato što je svijet jedno zločesto mjesto u kojem vuk ipak pojede crvenkapicu?
    eh....zašto.... :love : :gandhi: :zen:....

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Citiraj magriz prvotno napisa
    čim se u medicini nešto napravi - grunu komentari...
    a ne pitaš li se suzaks koliko je novca potrošeno u razvijanje novog modela turbomegasjajnog auta, oružja, pa čak i običnog radijatora kojeg imaš doma - jer možeš cijepati grva i ložiti vatru...
    konačno!
    magriz, duboki naklon!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Da, svijet jest nepravedno mjesto. Mislim, koliko love sve mi trošimo na šampone, regeneratore, pa kremu noćnu, dnevnu, pa manikura i plastični nokti uz svoje koje već imamo, bio prehrana quionoa proso, a ne običan proso jer je to ekstra zdravo, modne krpice, igračke djeci i sl. Zašto svaka od nas taj novac ne donira u najosnovnije potrebe trećeg svijeta? Vjerujem da, kad bi se shrpila cijela hrvatska ženska populacija uopće ne bi bilo tako malo. Na primjer. Tako da i argument novca treba ipak stavit u kontekst.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I nije mi nezamislivo da, npr., neka Afrikanka iz plemena xy više elitistički i manje može razumjet npr. to da neka od nas ima potrebu ugrađivat plastične nokte, bubam sad, od omogućavanja potomstvu da izbjegne 80%-tnu šansu razvijanja potencijalno smrtonosne ozbiljne bolesti u za nas ranoj životnoj dobi (40-te godine).

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Vjerujem da, kad bi se shrpila cijela hrvatska ženska populacija uopće ne bi bilo tako malo. Na primjer. Tako da i argument novca treba ipak stavit u kontekst.
    ne diraj mi u žene... žene ne troše više od potrebnog 8)

a da malo muškići doniraju svoje PSne, linije, zvučnike, računala, motore, aute, a bogami i parfeme, jakne, cipele...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I još jedna stvar, naprosto je nevjerojatna razlika između senzacionalističkog teksta u kojem ništa nije jasno koji je predstavljen u našim medijima (ovo što je linkala achie išto sam čula na Novoj ili RTL-u - tipa maknut gen), od ovoga što je u ovome engleskome tekstu. Preimplantacijska dijagnostika u IVF-u je tu već neko vrijeme, vjerojatno je ono što je novo mogućnost skrininga i na ovaj gen. Članak kakav je predstavljen u našim medijima stvarno kao da zove komentare u stilu "mille non piu mille" tj. stiže nam smak svijeta, meni je neozbiljan i dobro da je netko postavio pitanje šta je tu u stvari napravljeno (ja sam mislila da ja nešto ne kužim). To je isto ono predstavljanje kao kad su prenijeli "otkrio Radman eliksir života".

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa
    Vjerujem da, kad bi se shrpila cijela hrvatska ženska populacija uopće ne bi bilo tako malo. Na primjer. Tako da i argument novca treba ipak stavit u kontekst.
    ne diraj mi u žene... žene ne troše više od potrebnog 8)

a da malo muškići doniraju svoje PSne, linije, zvučnike, računala, motore, aute, a bogami i parfeme, jakne, cipele...
    Naravski, spomenula sam žene jer se na ovoj temi nije javio nitko od muških, ali možda dođu Juroslav ili Mujica, nekako mi se čini da bi ovo moglo bit za njih.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno ...

Ali tko od tih ZNANSTVENIKA garantira da taj gen NEĆE postati faulty??? Tko??? Tko??? Ne postoji mogučnost mutiranja???? Pa šta vi ljudi pričate???

Od šume ne vidite drvo!!! Tisuće je različitih VANJSKIH faktora koji mogu biti okidači - tko garantira????

Možda bi beba s drugim faulty BRCa 1 genom bila sasvim drugi sklop ličnosti i Bog samo zna kako bi to sve bilo međusobno isprepleteno!!
    Ok- sve je manje senzacionalno kad se zna kojim je putem to izabrano!!!

Ali meni je to smiješno - ko da dođem kod plastičnog kirurga i velim ' ja bi mozak ko Paris Hilton!' (da mi bude lakše ovo bivstovanje na Zemlji)!!!

Ma pitam se i za oružje, i za aute i za kompjutere - pitam se...Zato mi je valjda i teško!!!

p,s, Prva slika koja mi je pala na pamet u svezi linka na ovaj topić film 'Conspiracy theory' - Mel Gibson - vozač taksija, poremećen, uvijek u svemu vidi zavjeru - kako se film razvija saznajemo da je nekad davno bi pokusni kunić u vladinom programu PROGRAMIRANIH UBOJICA !!!
    Način na koji se mogu ovi 'prohumani ' pokusi pretvoriti u svoju suprotnost!! A možda su se i u tu svrhu i pokretali! Internet je također nastao u svrhu vojnih pokusa i kontrole!!! Pretvorio se u svoju suprotnost! Valjda!!!

p.p.s. O tko to grakće ako se nešto 'radi u medcini'??? Vidm recimo na ovom topiću da su ljudi pretežito pozitvnih mišljenja o pokusu!!!!

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

dziz, evo opet mutiranih upitnika.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mislim da garancija nema niti za jednu stvar. Evo, antibiotici su bili super, a sad ih pola ne djeluje jer su bakterije postale rezistentne i mutiraju. Ne radi se o garancijama, nego o tome da je ljudski da se pokušava liječit i razvija nove stvari kako bi si pomogao, ionako u "borbi" prirode i čovjeka, po meni, nema pobjednika, čovjek napravi nešto, priroda se dovine, i mijenjaju se zajedno u stalno mijenjajućem okolišu. Osobno, nisam pristalica teorija zavjere, niti katastrofičnih scenarija, koji jesu, po meni, isto (velikim) dijelom senzacionalizam. Mogu ljudi, npr., ništa ne radit, niti čačkat gene, niti antibiotike koristit, koristit samo biljne pripravke itd., pa nas opet udrit asteroid i uništit život na Zemlji. Niti za to nema garancije. Ništa nije jednoznačno, gleda se samo ono što većina smatra da je korisno u datom trenutku, a nema te sile (samo Bog, onome ko u njega vjeruje) tko sve vidi i ima u istom trenu kristalan pregled i jasan odgovor na sva pitanja i sva rješenja.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

MC, nasmija me, brate (ili sestro) javljanjem iz svog "absurdistana".

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno Re: ...

ja bi mozak ko Paris Hilton!' (da mi bude lakše ovo bivstovanje na Zemlji)!!!
    aleluja!!!

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj .kala. prvotno napisa

upravo tako.
    a pogled u povijest jasno pokazuje što najviše zgrozi, prestraši ljude - ono što ne poznaju i/ili ne mogu kontrolirati (u ovom slučaju društveni etički i moralni aspekt povlačenja granica)

ovo je, po mom mišljenju, veoma pozitivna stvar...ma koliko god da rasplinjuje maštu, strahove i nekadašnji sf pretvara u real life. naravno da će bit zloupotreba. uvijek ih je bilo i biti će ih. no bez tog rizika nema ni pomaka.
    Bas lepo receno. Ovako i ja mislim.

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Ali tko od tih ZNANSTVENIKA garantira da taj gen NEĆE postati faulty??? Tko??? Tko??? Ne postoji mogučnost mutiranja???? Pa šta vi ljudi pričate???
    nitko nikad ne garantira ništa. ni od znanstvenika i ne znanstvenika.

i naravno da postoji mogučnost mutiranja. uostalom, mutacija nije nikakva novina....

i daj plz smanji broj upitnika jer stvaraš neku nepotrebnu dramsku napetost, a u kombinaciji s uključenim caps lock, u ovom virtualnom prostoru to obično znači histerija, vikanje...

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

...svi mi imamo neke strahove...i kad malo bolje razmislim mene od raznih "Frankensteina", nuklearnog oružja i crnih rupa više plaši razjarena, uplašena, histerična svjetina koja bi provodila suvremenu inkviziciju umotanu u pakat "za boljitak ljudskog roda", a pri tom bi kršila sveto pravilo slobodnog čovjeka - pravo na izbor. pravo na mogućnost.

nek' se nitko ne uvrijedi, jer ovo je bilo samo moje glasno otkrivanje straha i nitko se od prisutnih ne bi trebao naći...

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Osobno mi je najgore/naupitnije što je cijela znanost nalik zaigranom adolescentu: ok, imam pamet odrasle osobe, ali ne i sposobnost planiranja i predviđanja, pa ću napraviti sve ŠTO MOGU, ne razmišljajući previše o mogućim komplikacijama (zbog nerealnog osjećaja neranjivosti). Sve je kraće vrijeme provjere posljedica neke nove metode, novog otkrića- i to je ono što plaši (mene).

Puno je spominjan IVF - spas za ljude koji su tako dobili djecu. Ali, ne znam koliko liječnici upozoravaju ljude koji se odlučuju na IVF na česte probleme tog postupka... na žalost, radim na Goljaku, a puno naše djece potječe iz takvih trudnoća (IVF, pa održavane, pa rođeni sa 6 mj., pa razna čuda znanosti). Nisam protiv, ali mi u glavi stoji puno upitnika.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj tanjads prvotno napisa
    Osobno mi je najgore/naupitnije što je cijela znanost nalik zaigranom adolescentu:
    bojim se draga da jako malo znaš o znanosti...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj tanjads prvotno napisa
    Puno je spominjan IVF - spas za ljude koji su tako dobili djecu. Ali, ne znam koliko liječnici upozoravaju ljude koji se odlučuju na IVF na česte probleme tog postupka... na žalost, radim na Goljaku, a puno naše djece potječe iz takvih trudnoća (IVF, pa održavane, pa rođeni sa 6 mj., pa razna čuda znanosti). Nisam protiv, ali mi u glavi stoji puno upitnika.
    Mislim da to nije specifikum IVF-a, nego rizičnih trudnoća općenito, a to jesu blizanačke trudnoće (koje su češće u IVF-u), ali mislim da je jedini rizik koji IVF diže u stvari rizik višeplodnih trudnoća, ali i starost majke, koja bi se pojavila kao varijabla da je žena zatrudnjela i prirodno. Imate li na Goljaku kakve statistike koji je postotak malih IVF-ovaca u odnosu na druge pacijente? Koliko sam ja čitala brošure Maribora i sl., IVF djeca nisu nimalo specifična u odnosu na drugu djecu. Kad bi se vidio topic Motorika i mali vježbači (Podforum Dobna skupina 0-1), ne poznajem puno svojih malih IVF-ovaca s Potpomognute, uglavnom su mi to žene nepoznatih nickova. Tako da, dok nema statistike - vjerujem da je to samo tvoj dojam, a ne statistika, tj. meni se čini da je je većina pacijenata iz normalnih (ne IVF) trudnoća.

Da odgovorim tvoje pitanje - liječnici upozoravaju pacijente na rizik višeplodnih trudnoća i danas se razvila kultura blastociste (embrija u stadiju od 100 stanica) i danas neke klinike imaju know-how za kultiviranje embrija starih čak 5. dana i onda ne vraćaju 3 u maternicu, nego samo jednoga, a sve da bi se izbjegao zdravstveni rizik po bebe i mamu. Cilj IVF-a su zdrava djeca i zdrava mama, a na to pitanje IVF pacijenti dobiju odgovor, kao i vezano za sve rizike, od koliki je postotak uspješnosti do koji su rizici da nešto pođe krivo. I pacijent onda odlučuje što i kako, naravno, nadajući se najboljem.

Ono zašto Goljak danas ima više posla, nego možda prije 50 godina, mi se prije čini to što danas djeca rođena ranije imaju bolje šanse da prežive. E, sad, je li to dobro ili ne? Naravno da je, po meni. Je li bi, po tebi, i to mogao biti jedan od bitnih razloga koji dječicu skreće ka Goljaku - da su to ti koji možda ne bi imali šansu za život pred nekih 50 godina, prirodno začeti?

Dosta žena se odlučuje na trudnoću sve kasnije, i uspije, bez IVF-a, mislim. Što sad - ko je tim ženama prezentirao rizike da njihovo dijete, sad banaliziram, "završi" na Goljaku, s obzirom da je maternica starija i manje su šanse da iznese u terminu? Vjerujem, opet, da većina žena to zna, i da donose informiranu odluku i da za njihovu djecu ne govore, npr., ko što bi mogli za malog IVF-ovca "to ti je onaj mali od one žene od 40 godina". Karikiram malo da bi se sagledalo s više strana.

Znanost kao zaigrani adolescent - ne znam što bih na to rekla, ja nisam u znanosti, jest moja sestra, i to je jedno vrlo ozbiljno biće, jako daleko od "zaigranog adolescenta".

A propos strahovanja, potpisala bi .kalu. - i mene to bitno više plaši od "zaigrane" znanosti i medicine.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mislim, krajnje nategnuto, ali moglo bi se slično pitanje postaviti - ajme, ti inkubatori po rodilištima, uh, puno je tu pitanja.... Je li mamama nedonoščadi itko prezentirao rizike, jesu li informirane da je velika šansa za oštećenja ovakva ili onakva itd. I što je rješenje - maknut inkubatore iz rodilišta, jer pitanje je jesu li oni stvarno dobri na kraju krajeva? Malo sam krenula argument rastegnuti, ali mislim da se kuži na što ciljam. I mislim da je dojam IVF djeca buuu, biži, biži, problematični su, samo to - dojam - tj. prije će bilo tko zapamtit dijete iz IVF-a, o tome nastaje šušur pa su "vidljivija". E, da, od moje ekipe mama s neplodnih s kavica, većina nas je "roba" preko 35, jedino je moje dijete je vježbač, svi drugi mali IVF-ovci su b.o.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I da, koliko sam informirana, mislim da je dobar dio vježbača u režimu vježbanja zbog trauma u porodu, hipoksija i sl., ako sam dobro shvatila fizijatre s kojima sam pričala. Znači, mislim da tu nisu IVF trudnoće kao razlog u prvom planu, nego da prevladavaju prirodno začeta djeca, iz trudnoća koje se zakompliciraju ili kompliciranih poroda, tj. da način začeća nema toliko s time veze.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

stani molim te, jer kako si krenula - ispast ce da je opet najbolje rodit doma

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Svakako sam za izbor i sve to opet ovisi od iskustva do iskustva. Žena koja je rodila nedonošće tipa u 6.-7. mjesecu i doma ne bi preživilo možda neće tako mislit, ona kojoj je dijete u bolničkom porodu dobilo hipoksiju možda hoće...

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno ...

.kala. napisa:
    daj plz smanji broj upitnika jer stvaraš neku nepotrebnu dramsku napetost, a u kombinaciji s uključenim caps lock, u ovom virtualnom prostoru to obično znači histerija, vikanje...
    Jel piše negdje u pravilima pisanja i ponašanja da se NE mogu koristiti usklični i upitnici (povećeni broj) i Caps Lock???

Zanimljivo mi je kad se postavi konkretno pitanje onda se tema skreće na NAČIN pisanja!!!

p.s. MC - nazovi S. radi cjepljenja!!! Ideš!!!

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

tanjads napisa:
    Takva iskustva imam i ja kroz razgovore s IVF mamama - jedna od njih imala je trojke - jedno je umrlo, dva klinca oštećena (CP); druga imala dvojke - jedno oštećeno(CP), drugo umrlo...Užasno iskustvo!!!

Ali valjda nas i ta vlastita iskustva formiraju u mišljenjima - ne mogu reći da je znanost čudo kad mi se u vlastitom životu pokazalo suprotno - ta 'nemarna' znanost navela me da potražim čudo u pojavama, svjetovima , prirodi oko nas !!! Rješenja su obično za sve nadomak ruke - samo ih treba znati prepoznati!!! Zato hvala znanosti (čitaj medicini)!!!

p.s. Mi da imamo Goljak ovdje negdje gdje živimo kliktali bi od sreće , ali - šta će nama Goljak i terapeuti tog tipa - tu se ne vrti lova. a i nema neke pompe koja se može dići u smislu šminkerskog prenemaganja, kako smo eto nekome zauvijek zapečatili sudbinu...Puno fizičkog rada, puno srca, puno strpljenja, a rezultati GOTOVO nepomični!!! Koga još brine takva vrsta medicinske skrbi - ona je uvijek u zapećku!!! Možda jedino kad se za Božić treba poslikati s kompletima pidžamica i čarapica iz donacije!

p.p.s. Duboko se izvinjavam svima koje moji uskličnici i upitnici bodu u oči , ali to je način na koji pišem!

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Jel piše negdje u pravilima pisanja i ponašanja da se NE mogu koristiti usklični i upitnici (povećeni broj) i Caps Lock???

Zanimljivo mi je kad se postavi konkretno pitanje onda se tema skreće na NAČIN pisanja!!!
    kopiram dio iz pravila ponašanja na ovom forumu:

OPĆE PREPORUKE:

1. Prije nego započnete neku temu, nastojte pregledati Forum (možete koristiti opciju Pretraži) kako biste se uvjerili da ista tema već nije negdje započeta.

2. Kad smišljate naslove, pokušajte ih sročiti tako da upućuju na sadržaj teme. Nastojte izbjeći naslove tipa "Pročitaj ovo!", "Molim za pomoć" itd. Moderatori mogu izmijeniti takve naslove u nešto deskriptivnije.

3. Nastojte se držati teme iz naslova. Otvorite novu temu ako to sami želite ili vas osoblje zamoli da ju otvorite.

4. Poruke nemojte pisati isključivo velikim slovima jer se to na netu shvaća kao vikanje. Nemojte stavljati toliko znakova interpunkcije i/ili smajlića da se zbog njih proširi aktivni prozor jer to otežava čitanje.

5. Nastojte uvijek biti konstruktivni u svojim kritikama i nastojte voditi diskusiju na civiliziranoj razini. Ako imate primjedbe, popratite ih argumentima i preporukama za ispravljanje eventualnih grešaka. Dozvolite da drugi ljudi imaju drugačije mišljenje od vašeg. Vrijeđanje je zabranjeno i sankcionirat će se.

6. Molimo da smanjite količinu smajlića u postovima na apsolutni minimum.
    Cijeli tekst možeš pročitati ovdje:
    http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=12239

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

je piše. ne da ne možeš već se preporučuje. to je dio bon tona na netu.

od mene si dobila vrlo jasan odgovor na pitanje. opaska na uskličnike, upitnike i vikanje je tek nakon toga napisana.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Svakako sam za izbor i sve to opet ovisi od iskustva do iskustva. Žena koja je rodila nedonošće tipa u 6.-7. mjesecu i doma ne bi preživilo možda neće tako mislit, ona kojoj je dijete u bolničkom porodu dobilo hipoksiju možda hoće...

ne preozbiljno na salu

inace, prilicno se slazem s tvojim pisanjem na ovu temu, u stvari - mogu reci da se slazem potpuno svidja mi se kako te ponese pa krenes razlagati i rastezati sliku

Datum pristupanja
    Dec 2006

Koje konkretno pitanje? Hoće li se ostvariti scenarij iz ovdje spomenutih američkih filmova?
    Znaš, postoji bitna razlika između stvarnog života i SF filmova...Filmovi su izmišljeni iz razloga da nas zabave, a ne da nas bace u paranoična razmišljanja o teorijama zavjere vanzemaljaca...
    A i postoji bitna razlika između plastičnih kirurga i neurokirurga...Ni jedni ni drugi ne ugrađuju mozgove, za sada, a kad bi mogli radili bi to neurokirurzi... kad se već stalno pozivaš na mozak Hiltonice :/ moram ti malo pojasniti kako doći do njega.

No dobro, da sad ne ponavljam već rečeno na ovom topicu potpisat ću Inu33 i .kalu.
    Svaki napredak kroz povijest je uvijek dočekan uz dizanje na stražnje noge onih koji su najmanje stručni i kompetentni da bi o njemu odlučivali da li je dobar ili ne, nego odmah čim je nešto šta ne razumijemo u potpunosti daj kamen kremenac i pali lomaču...
    A što se tiče zloupotrebe, pa ljudi gdje ne postoji mogučnost manipulacije i zloupotrebe?... Samo što se tiče medicine, prodavaju se organi za transplataciju, prodavaju se djeca, ni droga nije prvotno upotrebljavana da se može neki narkić ušlagirati, nego kao anestetici i analgetici...
    I sad bi se zbog toga morali odreći medicinske pomoći, pa ko opstane opstane.
    Pa u čemu je problem ovdje? Konstatirali smo da to nije nikakva genska manipulacija, nego jednostavno preimplantacijska dijagnostika ili... ?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Pa dobro, ovo je forum. Forumi djelomicno sluze da ljudi koji o necemu znaju jako malo ipak dobiju priliku reci svoje misljenje o tome. Kad bih se zivcirala zbog svih besmislica ispisanih po forumskih prostranstvima a koje me se direktno ticu, ostala bih potpuno bez zivaca. Da ne spominjem gluposti koje me se ne ticu, a kojih je, po logici stvari i zakonima statistike, jos i vise.

Ovaj komentar ne odnosi se ni na koga osobno.

Vezano za temu: steta je kad o vijestima iz znanosti pisu novinari koji bas nista ne znaju o znanosti.

Stranica 2 od 7 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •