Stranica 4 od 7 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 335

Tema: Do kuda cemo ici u medicini? kuda vodi ovaj svijet...

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj fritulica1 prvotno napisa
    Citiraj suzaks prvotno napisa
    p.s. A ukupna znanstvenost bit će u onom trenutku kad će znanost promatrati 'stanice raka' kao dio svemirske, božanske energije koja je prisutna u svakom organizmu ponaosob...Ta stanica raka nije entitet sam za sebe - ona je sklop uzročno-emotivno-mentalnog ljuskog sklopa koji se ODRAŽAVA na fizičkoj razini. Kad medicina na taj način počne sagledavati čovjeka stvari će se zarotirati u pozitivnom smjeru....
    Uh, uh, ovo me jako podsjeća na citat iz nedavno pročitane knjige, suzaks, jesam li u pravu?
    de, molim te, fritulice, objasni meni neukoj, o čemu ona to ? (u biti naslućujem)

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    de, molim te, fritulice, objasni meni neukoj, o čemu ona to ? (u biti naslućujem)
    O teoriji da su sve bolesti proizvod loše energije. Ozdravljenje je moguće jedino pravilnom upotrebom iste.

http://www.booksa.hr/knjige/3266

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Jel' ti nama pokuđavaš reći da su znanstvenici generalno neetični, nemoralni, neodgovorni i neozbiljni?
    Strašno je to što govoriš.

Ponekad mi se učini da su "zli" znanstvenici postali omiljeni likovi urbanih legendi. :/
    Da samo znanstvenici... a tek liječnici i farmaceuti! VOVP je u posljednje vrijeme utihnulo, ali to je nešto što se moglo iščitati iz svakog njihovog posta.
    Sad će mi netko reći da nije istina nego sam se ja valjda prepoznala kao takva

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

cure ovak, ono kaj mi nije jasno je kako smo na ovom topicu postale tako neosjetljive jedna prema drugoj.

1. suzaks - dijete joj je bolesno i ona smatra da je od cjepiva. Iskreno, nisam naučnik, pa je jedino što mogu reći njoj ovo: baš mi je žao draga, evo tebi i tvojoj malenoj malo ovog I zapamti, čuda se događaju, a ja vam vibram da budete o.k.

2. pinky - tebi isto jedno Imam frendicu koja ne može imati djece, prolazila je kroz bolne i skupe IVF postupke, ali nagora su nakon toga bila razočaranja kad nije ostala trudna. I najgore od svega: sreća kad joj je rečeno da je trudna i onda bol kada je nekoliko tjedana nakon toga izgubila bebu. Nisam skužila da li si ostala trudna i da li imaš toliko željeno dijete, ako nisi i tebi vibram da sve bude o.k. i da dobiješ toliko željeno dijete.

Ina33, ja ne kužim oko čega se nas dvije raspravljamo, mi se u principu slažemo oko svega (čak i iste časopise čitamo - obožavam GEO :D ) jedino što ja mislim da bi određena područja medicinskih istraživanja koja su u eksperimentalnoj fazi trebalo što prije zakonski regulirati, a tebe nije briga (ti veliš "zašto o tome razbijat glavu"). O.k. to je potpuno legitiman stav, ali mi samo jedno onda nije jasno: a zakaj o tome raspravljaš na ovom topicu ak' ti nije stalo. Biće ipak da jest, barem malčice.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne vidim veliku razliku izmedju ovoga i radikalne mastektomije za koju se odlucuje jedan dio zena (mislim bas da je bila rijec o britankama) nakon sto se utvrdi da imaju taj gen.

Mozda sam naivna, ali ne vidim ni poveznicu izmedju biranja boje ociju i ovoga.

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Meni ovo i ne zvuči prestrašno. Zašto?

Pa eto zamislila sam situaciju da imam boleštinu koja se prenosi generacijama a žarko želim zdravo dijete.

Sigurno bi milioni pozavidjeli ovim roditeljima što su dobili mogućnost za ovakvo nešto...

A da će doći vrijeme da će se poručivati djeca određenih karakteristika i predispozicija, može bit. Zvuči strašno ali realno. Ja se nadam da to neće brzo biti.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

meni je apsolutno bespotrebno raspravljati o ovome. Naravno da bih UVIJEK pristala na ikakav medicinski postupak koji bi L jamčio život. I uopće me nije briga što je nekome etično što nije, kad se o mom djetetu radi probala bih sve.
    Mogu se oslanjati na prirodu/sudbinu/sreću kad se radi o tome hoće li L imati klempave uši ili ne. No, da kad se radi o bolesti oslanjat ću se na doktore i medicinu.

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Vishnja napisa:
    Odakle nekome pravo da na ovakakav nacin vredja nauku i naucnike? I odakle cinjenice koji potkrepljuju tako nesto? I sama sam u nauci, biohemiji kancer ćelija, i znam koliko je truda, odgovornosti i ozbiljnosti potrebno da se desi neko naučno otkriće.
    Zašto je nečije DRUGAČIJE mišljenje vrijeđanje...Osjetila si se prozvanom? Zbog čega? Ti svoj posao radiš najbolje što možeš sa dozom etike, morala i medicinske ozbiljnosti i odgovornosti...Pa se to ne odnosi na tebe!!!
    Možda imaš šefove koji tvoje odgovorne i ozbiljne projekte i radove dobro debelo naplaćuju nekom proizvođači lijeka, koji pak to dobro debelo isprobava negdje u Indiji bez znanja ljudi da ih uopće testiraju na njemu! O tome pričam !!!....
    Ne, nisam se lično osetila prozvanom. Posao koji ja radim je čista eksperimentala medicina, in vitro eksperimenti , koji su i po deceniju daleko od upotrebe nekog leka ili supstance u svrhu lečenja ljudi. Zasmetao mi je samo ton kojim etiketiraš naučnike u globalu kao ljude koji (parafraziram) najčešće nemaju pojma o tome što rade (sad sam se setila, upotrebila si frazu "nemaju blage veze sa životom").

p.s. A ukupna znanstvenost bit će u onom trenutku kad će znanost promatrati 'stanice raka' kao dio svemirske, božanske energije koja je prisutna u svakom organizmu ponaosob...Ta stanica raka nije entitet sam za sebe - ona je sklop uzročno-emotivno-mentalnog ljuskog sklopa koji se ODRAŽAVA na fizičkoj razini. Kad medicina na taj način počne sagledavati čovjeka stvari će se zarotirati u pozitivnom smjeru....
    Zanimljiva filozofija. Ali teško da pomaže obolelima da se izbore sa bolešću, ili nauci da napreduje. Kakav bi to tebi trebao biti emotivno-mentalni sklop osobe koja ne oboljeva od kancera? A možda je budućnost onkologije u psihologiji, samo ja to ne sagledavam iz pravog ugla? 8)
    Iskreno mi je žao ako imaš loših iskustava sa lekarima. Nisam pratila tvoju priču, ali, veruj, tolika ogorčenost te neće dovesti daleko. Želim ti sve najbolje.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Nemam pojma o toj knjizi - nešto me ne oduševljavaju te new age literature (kak ih ja doživljavam tak vi valjda doživljavate moja poimanja)!
    Ali hvala na linku -zanimljivih naslova. Jdan od njih puno srodnijih mom poimanju:

http://www.booksa.hr/knjige/5439

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Vishnja napisa:
    upotrebila si frazu "nemaju blage veze sa životom"
    Ne u smislu da ne znaju šta rade - nego imaju izolirano znanje (ZNA-NJE) koje se ne povezuje sa životnim stuacijama...
    Tipa, obradit ću 1000 djece koja su neurorizična s jedinom svrhom da svake godine prođu hrpu beskorisnih pretraga koje će mi služiti u nekom mom projektu koje je možda i međunarodnog značaja....
    Imam znanje, poznajem bolesti (znam u tančine kliničke slike, etiologije), znam kakvim ih pretragama mogu promatrati (a vrlo su upotrebljive u mojim studijama)- ali sve su one još neistražene, o njima sve zapisano uvijek se opaskom i x - drugih mogućih uzroka...Rezultate ću obraditi matematičkim i statističkim metodama koristeći karakteristične parametre...
    Pri tome me neće zanimati dijete kao čovjek, njegov napredak, njegovi pomaci, terapije koje imaju korist, način na koji se ti pomaci zbivaju ...
    O tome pričam - ta nesveza znanja i života -kad sredstvo postaje i jedina svrha...

p.s. Kakva je ovo bura da sam izvrjeđala znanstvene radnike! U kom smislu ? Da imam vlastito mišljenje koje bi oni možda mogli uzeti u obzir kad pristupaju svojim postupcima? I da NIKAD više neću vjerovati SAMO znanju!

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno 0,00001

Vishnja napisa:
    A možda je budućnost onkologije u psihologiji, samo ja to ne sagledavam iz pravog ugla?
    Pa, možda je - kak da znamo? Misliš da ne postoji mogućnost , barem koji sitni postotak???

p.s. Uvijek čitajući o Jungu i Frojdu imam potrebu da se znanja ta dva genijalca isprepletu pa da napokon imamo potpunu sliku...Eto - malo mi je i to zanimljivo nakon cjelodnevnog cjepanja drva - pripremamo se zimu - možda mi se moja primitivna 'znanost' ove zime i 'isplati'...

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Vishnja napisa:
    upotrebila si frazu "nemaju blage veze sa životom"
    Ne u smislu da ne znaju šta rade - nego imaju izolirano znanje (ZNA-NJE) koje se ne povezuje sa životnim stuacijama..
    E, ovo već sasvim drugačije zvuči. I da si nastupila sa takvim stavom, sigurna sam da se niko ne bi osećao prozvanim...
    Pri tome me neće zanimati dijete kao čovjek, njegov napredak, njegovi pomaci, terapije koje imaju korist, način na koji se ti pomaci zbivaju ...
    O tome pričam - ta nesveza znanja i života -kad sredstvo postaje i jedina svrha...
    Sigurna sam da se u lekarskoj praksi mogu pronaći i ovakvi primeri; i sama sam se iz ugla pacijenta susretala sa njima. Ipak, ne treba generalizirati - postoje mnogi lekari koji daju sebe za dobrobit pacijenta. Neka me isprave devojke sa mpo, ali čitajući pomalo njihove priče stekla sam utisak da su stručnjaci iz oblasti reproduktivne medicine većinom ljudi koji posmatraju pacijenta kao OSOBU sa svim njenim specifičnostima i emocijama koje nosi.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Nataša,Sarajevo prvotno napisa
    Pa eto zamislila sam situaciju da imam boleštinu koja se prenosi generacijama a žarko želim zdravo dijete.
    Sigurno bi milioni pozavidjeli ovim roditeljima što su dobili mogućnost za ovakvo nešto...
    Naravno, zamisli samo cističnu fibrozu ili Choreu Huntington. Pa nek se roditeljima sa takvom anamnezom ponudi mogućnost rađanja zdravog djeteta. Tko bi odbio?

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa
    Mozda sam naivna, ali ne vidim ni poveznicu izmedju biranja boje ociju i ovoga.
    Pri IVF-u se optički bira najljepši i najbolji embrij koji će se transferirati (kod parova koji imaju sreće da imaju više embija) jer ima najveće šanse da preživi. Na isti način se i ovdje izabere embrij koji ima najviše šanse da preživi, tj. nema očekivanu genetsku bolest.

Čini mi se da je tema neoprezno uvedena i da je prvo trebalo provjeriti izvor prijevoda vijesti jer svi imamo već iskustva sa senzacionalizmom. Možda bi se izbjegla ova nepotrebna vrijeđanja dijela društva od kojeg se barem deklarativno očekuje da vuče državu u napredak i integrira ju u svjetske napredne trendove. A dobrih i loših primjera ima u svim područjima, trebamo se okrenuti ovim prvima i od njih nešto naučiti.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno ...

Fritulcia1 napisa:
    Jel' ti nama pokuđavaš reći da su znanstvenici generalno neetični, nemoralni, neodgovorni i neozbiljni?
    Ne, nego ne razmišljaju o etičnosti, moralu, odgovornosti i ozbiljnosti. Jednostavno - zanijelo ih! Lova,ego,rutina - samo ovo nije fizika, kemija,veterina - tu se radi o čovjeku!
    Možeš ti biti najpozitivnija na svijetu, a radiš za nemoralnog pojedinca koji će tvoje istraživanje o pronalasku faulty gena prodati nemoralnom Ameru za debele novce kako bi ovaj iskoristio u vojne svrhe..
    ...ili radiš na testiranju novih cjepiva , znaš da nešto nije u redu, ali je tvoj poslodavac već sklopio milijunski posao sa vojskom u smislu testiranja...a šta ćeš sad?
    To šta je Kurjak radio sa svime to je KRIMINAL bez presedana! Sve ok - došli su novi, bolji, moralniji doktori - a šta sa svima koji su bili oštećeni?? Nečija djeca danas hodaju po cijelom svijatu , a da ih njihovi roditelji (ili barem polovični) nikad vidjeli!
    Ali to su valjda samo moje uobrazilje - ne, ne živimo u takvom svijetu - to je samo jeftini holivudski film u mojoj glavi!

p.s. Kaj vi stvarno imate posla samo sa visoko moralnim, etičnim, odgovornim i ozbiljnim medicinarima? Valjda je to zaraznost Milinovićeva prešla na nove generacije!

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

i još da dodam - naravno da su psihologija i onkologija u sprezi. Svaki onkološki institut koji drži do renomea ima u sastavu zaposlenih i psihologa. Ipak, ne možemo poreći da kancerogeneza jeste organska pojava, uzrokovana raznim faktorima, pa i stresom (koji se može ugrubo povezati sa mentalnim sklopom pacijenta, odnosno načinom njegove reakcije na isti), ali dalje premišljanje na temu filozofije u onkologiji ne vodi nekom smislenom zaključku. I što je najvažnije, ne daje dobrobit obolelima. Pojedine može da čak i odvede na pogrešan put verovanja da, ako smo mentalno jaki i "čistih misli", možemo pobediti bolest i bez lekova. Jedna moja dobra prijateljica je podlegla tom verovanju i sada ima recidiv karcinoma dojke koji je pošteno uznapredovao dok se ona borila dobrim mislima i alternativom (pritom ne potcenjujem alternativnu medicinu, samo ne volim kada sledbenici iste gadno potcene klasičnu, pa dovedu pacijente do nelečivih stadijuma bolesti).
    Ali, ovde se otvara mnogo novih prozora za diskusiju, pa ću ja tu da se zaustavim, bar zasad 8) ...

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno SMA

Cubana napisa:
    Naravno, zamisli samo cističnu fibrozu ili Choreu Huntington. Pa nek se roditeljima sa takvom anamnezom ponudi mogućnost rađanja zdravog djeteta. Tko bi odbio?
    Več sam postavila pitanje - djevojčica prijateljice ima SMA (ne znam koji tip) - faulty gen trebala je naslijediti od roditelja , ali nakon genetskih pretraga - vidi čuda - NIJEDAN od roditelja nije nosioc! Kako je to moguće kad se bolest nasljeđuje?
    Ima frišku mutaciju! Kako je nastala friška mutacija? Kakva je onda vrijednost odabira , ako stvarno NIŠTA nije sigurno!

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

... ovaj svijet vodi samouništenju

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno liječenje

Vishnja napisa:
    Jedna moja dobra prijateljica je podlegla tom verovanju i sada ima recidiv karcinoma dojke koji je pošteno uznapredovao dok se ona borila dobrim mislima i alternativom (pritom ne potcenjujem alternativnu medicinu, samo ne volim kada sledbenici iste gadno potcene klasičnu, pa dovedu pacijente do nelečivih stadijuma bolesti).
    Ali, ovde se otvara mnogo novih prozora za diskusiju, pa ću ja tu da se zaustavim, bar zasad ...
    Jedna moja dobra prijateljica (bila je užasno mlada 22, a ja 18) podlegla je leukemiji nakon presađivanja koštane srži ...Ležala sam zajedno s njom u zadnjim danima - takvog nedstojanstvenog umiranja u 'medicinskim' uvjetima i načinima nikom ne bi poželjela I K A D...

Mislim da je stvar izliječenja u onom u što vjeruješ - meni je svaki lijek neprijatelj - i neće mi sigurno pomoći....ali meni su u izliječenjima čudotvorne kombinacije stolisnika, nevena i koprive dok je to obrazovanom svijetu čisto pećinarstvo...

Valjda je izlaz sredina!

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno Re: liječenje

Mislim da je stvar izliječenja u onom u što vjeruješ -
    Slažem se da i stav, odnosno vera umaju uticaja. Ali, da je u potpunosti istina to o čemu govoriš, moja već pomenuta prijateljica bi već bila izlečena.
    Nisu kopriva, stolisnik i neven nešto što treba smatrati tekovinama "pećinarstva". Treba samo mudro naći meru izmedju klasične i alternativne medicine. Jer, i jedna i druga imaju svoje prednosti, ograničenja, posvećene isceljitelje i , na žalost, one druge, profitere i nemoralne.
    Važno je ne upasti u kliše generaliziranja i na taj način sebi ograničiti dostignuća, kako ove, tako i one medicine.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno Re: SMA

Ima frišku mutaciju! Kako je nastala friška mutacija? Kakva je onda vrijednost odabira , ako stvarno NIŠTA nije sigurno!
    Da imam neku bolest uzrokovanu mutacijom učinila bih sve da ju moje dijete ne naslijedi. Učinila bih sve na što mogu utjecati.
    Na frišku mutaciju ne mogu.
    U životu puno toga nije sigurno. Učimo djecu da prelaze cestu na zebri, gledaju lijevo-desno... Da li da sve to odbacimo jer uvijek postoji vjerojatnost pojave nekog manijaka koji... neću ni zamišljati.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj elin prvotno napisa
    cure ovak, ono kaj mi nije jasno je kako smo na ovom topicu postale tako neosjetljive jedna prema drugoj.

1. suzaks - dijete joj je bolesno i ona smatra da je od cjepiva. Iskreno, nisam naučnik, pa je jedino što mogu reći njoj ovo: baš mi je žao draga, evo tebi i tvojoj malenoj malo ovog I zapamti, čuda se događaju, a ja vam vibram da budete o.k.

2. pinky - tebi isto jedno Imam frendicu koja ne može imati djece, prolazila je kroz bolne i skupe IVF postupke, ali nagora su nakon toga bila razočaranja kad nije ostala trudna. I najgore od svega: sreća kad joj je rečeno da je trudna i onda bol kada je nekoliko tjedana nakon toga izgubila bebu. Nisam skužila da li si ostala trudna i da li imaš toliko željeno dijete, ako nisi i tebi vibram da sve bude o.k. i da dobiješ toliko željeno dijete.
    Potpisujem!

Elin, nisam mislila da se raspravljamo - ono, na suprotnim polovima, u stvari, čini mi se da se sa svakim postom bilo koje osobe mogu dijelom složiti, s tobom u dosta toga. Ja nekako onda to malo širim na način koji me zanima, ne vidim se u ulogi nekog oponenta, nego ovo "ne zanima me" se odnosilo na to da naravski da se mora zakonski regulirat, to ja vidim da će pravnici i da se ja osobno u tome nemam nekog gorljivog interesa - to je aktivnost koja će se odviti u svakom slučaju, jer sve to ulazi u zakone ili u etičke kodekse ili u pravilnike - u nešto čime se pokušavaju ljudi pisano dogovoriti što jest prihvatljivo, a što nije.

Zašto sam na topicu - zato jer mene više boli i muči ovaj a priori negativan stav prema znanstvenim novostima i mediini, jer je rasprava počela da je to sigurno jednoznačno loše i, banaliziram sad, da samo treba pustiti prirodi svoj posao i mislit pozitivno i riješit će se, ako ne, treba prihvatit je jer je to jedino u harmoniji s prirodom. Ja mislim da nije, nije u skladus proaktivnom ljudskom prirodom koja nije (samo) prepuštajuća.

Mislim, nekako mi fale koraci i prenaglo je zaključiti da je to sigurno loše i sad će ljudi boju očiju definirat, to je kao da bi sad neko uzvinuo, npr., vezano za Rodinu borbu za humanizaciju i demedikalizaciju poroda - ajme, pa šta rade, ukinit će nam bolnice i medicinu. Ili ona gore navedeni pročitana katastrofična misao da će sad će postat nemoralno i neodgovorno začinjat djecu prirodno jer neće bit genetski savršena.

Moje je stremljenje, bar mi se to čini, glas za postojanje nijansi i plaše me isključivosti s obje strane. Stalo mi je do obje strane jer je često srednji put, ne znam to drugčije nazvat, baš onaj dobitni. Boli me to taborenje - samo misli pozitivno i bit će to OK, opusti se, tijelo zna što radi i sl. (kad ne znaju sva tijela - mislim, kako tijelo koje je razvilo autoimunu bolest zna što radi, npr.? tijelo koje je izgubilo trudnoću, žena s rupturom maternice na porodu i sl.). Neka tijela su bolesna i bez medicine ne bi uspjela nešto prevladat, bilo to trudnoća ili nešto drugo - to je barem dio mog mentalnog sklopa, ali opet je nečijem vrijednosnom sustavu pogodnije ovaj drugi stav, ok, ali bez nametanja jednog i drugog međusobno. Pa onda posljedična grižnja savjesti (nisam mislila pozitivno ergo sama sam si kriva) i te teme nevjere u svoje tijelo i sl. Da je to dovoljno, medicina ne bi bila potrebna. Ili druga krajnost - tehnologija bez ičeg drugog. I postojanje bez dodira - npr., kad liječnik ne kuži što je pa nije dovoljno pošten reć' - vi imate problem, ali današnja medicina vam ne znam pomoći, nego onda se svodi na psiho razloge. Ja bi onaj moj ideal, kao u Životu na sjeveru - di postoji sredina u kojoj mjesta imaju i indijanski vrač i njujorški medicinar i pomažu toj sredini, koji put je bolji ovaj, koji put je bolji onaj, ovisno o konkretnom slučaju.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mislim, sve ide i dijelom iz one "U zdravom tijelu, zdrav duh". Sad, možemo raspravljati je li duh bio bolestan pa je razbolio tijelo ili se duh razbolio zbog bolesnog tijela. To je rasprava u kojoj se nikad neće doći do zaključka, tj. to je rasprava u spirali jel' prvo kokoš ili jaje, i svaki čovjek je sam za sebe odgovara i onda bira kako mu u trenucima života paše - ide u medicinu, ide u alternative, bilo u različitim vremenskim periodima, bilo istovremeno i pokušava sebi pomoć, ovako ili onako.

Vjerojatno bih, da mi se dogodilo što i suzaks , razmišljala dijelom na njen način. Nitko, ma koliko empatičan bio, ipak ne može bit toliko emancipiran od svog životnog iskustva da ono na njega ne bi formativno utjecalo. Mene formirao dobrim dijelom IVF, da nije bilo njega i drugih boleština, da sam zdrava vjerojatno bih više naginjala onome čega se danas grozim - sve je to u stavu (jer onda ja to sebi tumačim da to znači da ja nisam imala dobar stav pa sam zato bolesna). A odbijam to, ja volim sebe i svoje stavove . Ali, to ne znači da neću sutra otić' u neke druge vode jer ništa, niti medicina, niti alternativa, po meni, ne nude sveobuhvatne odgovore. A religiozna nisam (barem ne još).

Vezano za medicinsku pomoć, moje je dosadašnje životno iskustvo (a tanjads će se možda sjetit rasprave vezano za neki topic na Potpomognutoj vezano za psiho podršku), da će me više razumjet doktor koji je u godinama, koji je prošao već neke bolesti i došao do zidova, jer je u pravilu mekši i nije isključiv kao neki zdravi, mladi, koji često, ako nema brzog rješenja, odustaje, a nema vremena za trošit na informiranje i na razumijevanje jer je u svom mladenačkom speedu (najčešće, to su neka moja gruba pravila). Netko, tko je barem donekle u sličnoj priči i ima veću razinu empatije po tom kriteriju, ovi drugi, a često su to muški dr-ovi, ako ne mogu nać' jednostavno rješenje malo gube strpljenje, a nisam još naišla na dr. Housea. Alternativu sam probala - bioenergija (krenuo je s onim što kod mene ne pali - zašto ste vi nervozni i tu ja odmah dižem zid), homeopatski čajevi (to mi se čini da mi je nešto pomoglo, barem me prisiljava pit dovoljno tekućine, a to ne može bit loše).

E, sad, takva kakva jesam, ograničena u svojoj empatiiji kao i svi ljudi, pokušavam poručit - nemojmo prebrzo zaključivat, ajmo se probat uživit kako je drugome, vidit stvar iz više kutova, pomoć' savjetom, ako nailazimo na plodno tlo, dat podršku ako savjet nije prihvaćen i zaželit sve najbolje od srca. Da sumiram ukratko - ja sam "pro choice" i na ovu temu.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Citiraj Vishnja prvotno napisa
    Slažem se da i stav, odnosno vera umaju uticaja. Ali, da je u potpunosti istina to o čemu govoriš, moja već pomenuta prijateljica bi već bila izlečena.
    Nisu kopriva, stolisnik i neven nešto što treba smatrati tekovinama "pećinarstva". Treba samo mudro naći meru izmedju klasične i alternativne medicine. Jer, i jedna i druga imaju svoje prednosti, ograničenja, posvećene isceljitelje i , na žalost, one druge, profitere i nemoralne.
    Važno je ne upasti u kliše generaliziranja i na taj način sebi ograničiti dostignuća, kako ove, tako i one medicine.
    Potpisujem. Zanimljivo je samo kako kod klasičnog liječenja, ako je neuspjelo, obično se krivi liječnik jer nije učinio dovoljno, bolnica nije reagirala kako je trebala itd... kada se radi o alternativnim načinima liječenja onda se taj nesretni ishod kvalificira kao neizbježan, neminovan (jer je okolina i sam bolesnik, pretpostavljam, "pomireniji" sa sudbinom i sa samim sobom) iako bih i za jedne i za druge koji su isključivi rekla da nisu učinili sve što su mogli...ako govorimo o holističkom pristupu.
    Vezano za samu temu, da mogu, učinila bih sve da svom djetetu omogućim što kvalitetniji i duži život. Mislim da to spada u moje roditeljske dužnosti. To znači i da bih pogazila sve svoje sadašnje stavove, promijenila državu, naciju, vjeru ako treba jer ništa nije tako vrijedno kao život vlastitog djeteta.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Potpisujem vissnju i betty blue, kraće i ljepše rečeno ono što sam ja u kilometarskim postovima pokušavala reći.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Citiraj betty blue prvotno napisa
    Citiraj Vishnja prvotno napisa
    Potpisujem. Zanimljivo je samo kako kod klasičnog liječenja, ako je neuspjelo, obično se krivi liječnik jer nije učinio dovoljno, bolnica nije reagirala kako je trebala itd... kada se radi o alternativnim načinima liječenja onda se taj nesretni ishod kvalificira kao neizbježan, neminovan (jer je okolina i sam bolesnik, pretpostavljam, "pomireniji" sa sudbinom i sa samim sobom) iako bih i za jedne i za druge koji su isključivi rekla da nisu učinili sve što su mogli...ako govorimo o holističkom pristupu.
    Vezano za samu temu, da mogu, učinila bih sve da svom djetetu omogućim što kvalitetniji i duži život. Mislim da to spada u moje roditeljske dužnosti. To znači i da bih pogazila sve svoje sadašnje stavove, promijenila državu, naciju, vjeru ako treba jer ništa nije tako vrijedno kao život vlastitog djeteta.
    Super rečeno!
    Potpis

amyx avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

uopče mi nije jasno zašto se apsolutno svaki put kad netko spomene IVF tu uporno ubacuje Kurjak. Čovjek je napravio što je napravio, bilo je protuzakonito i bez znanja pacijentica, ali možda je tim svojim postupkom i nekoj ženi pomogao da postane majka. Da nam država donese konkretne zakone oko MPO on ne bi ni bio u situaciji zaraditi na taj način.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    homeopatski čajevi (to mi se čini da mi je nešto pomoglo, barem me prisiljava pit dovoljno tekućine, a to ne može bit loše).

.
    Drago mi je da ti je pomoglo,ali čajevi nemaju apsolutno nikakvu vezu sa homeopatijom(makar je na vratima pisalo da je žena homeopat ono što ti je prepisala je fitoterapija).Odoh OT.

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Odluka kojom je rodjena ova beba nije donesena bez etickih/moralnih razmatranja, niti ishitreno, niti svojevoljno, niti bez dovoljno diskusija sa svih stajalista.

Kako to znam? Pa, istrazivanje/manipulacija nad embrijima i lijecenje neplodnosti u UK nadgleda od strane HFEA: Human Fertilisation and Embryology Authority, link. Vise od polovice clanova povjerenstva nisu lijecnici ni znanstvenici koji se time bave link

HFEA Members are appointed by UK Health Ministers in accordance with the guidance from the Commissioner for Public Appointments (the 'Nolan' Guidelines). The Members determine HFEA policies and review treatment and research licence applications.

To ensure that the HFEA has an objective and independent view, the HFE Act requires that the Chair, Deputy Chair and at least half of the HFEA Members are neither doctors nor scientists involved in human embryo research or providing infertility treatment. HFEA Members bring to the HFEA a broad range of expertise, from medicine to law and religion to philosophy.
    Zatim, to tijelo je 2006. odobrilo koristenje PGD-a u ovom slucaju da bi se odabrao embrij s dobrom kopijom BRCA1, kao sto je prije toga odobrilo PGD u slucaju bolesti tipa cisticne fibroze itd. link
    But in 2006, the Human Fertilisation and Embryology Authority said doctors could test for so-called susceptibility genes, such as BRCA1.
    Njihov tekst o ovoj vijesti: link

Btw, ja stvarno ne znam bolji nacin od takvog povjerenstva da se balansira zelja/potreba za znanstvenim napretkom i prihvatljivost pojedinacnih postupaka. I onda, sta se tu ima polemizirati?

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

pino, ti si super!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa
    Citiraj ina33 prvotno napisa
    homeopatski čajevi (to mi se čini da mi je nešto pomoglo, barem me prisiljava pit dovoljno tekućine, a to ne može bit loše).

.
    Drago mi je da ti je pomoglo,ali čajevi nemaju apsolutno nikakvu vezu sa homeopatijom(makar je na vratima pisalo da je žena homeopat ono što ti je prepisala je fitoterapija).Odoh OT.
    Hvala, biće sam se zezla.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Super, pino .

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja osobno nemam nista protiv znanstvenih i medicinskih dostignuca. Medjutim, razumijem jako dobro ovo o cemu pise suzaks. Puno puta se naslucuje i osjeti nedostatak holistickog pristupa pojedincu.
    Mi smo jucer morali ispuniti formular za skolu, vezano za cijepljenje protiv krpeljnog mening. Izmedju ostalog, na formularu je ispisana recenica da, ukoliko dodje do neuroloskih ostecenja u kracem periodu nakon cijepljenja, to ne znaci da je samo ostecenje u kauzalnoj vezi sa primljenim cjepivom. Znaci, to bi bio jedan primjer holizma na djelu od strane sistema na koji roditelji trebaju pristati svojim potpisom.
    S druge strane, cini mi se najsmislenije potpisati sve ove koji misle kako je najvaznije naci mjeru u svemu i sve prilagoditi pojedincu. Ni manje ni vise od toga. (a pretpostavljam da ce se s tim svi sloziti, nevezano na koju stranu vuku)

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Zorana, istina je svi ćemo se vjerojatno složiti da bi to bilo najbolje, ali je tehnički teško izvedivo naprosto zato što je premalo ljudi u stanju što zbog financijskih što zbog intelektualnih sposobnosti završiti medicinu, farmaciju, biologiju, fiziku, kemiju, elektrotehniku, strojarstvo, psihologiju i ostale znanosti koje u nužno interdisciplinarnom području daju svoj doprinos, a među ovima koji su završili opet samo dio njih ima dovoljno izražen istraživačko-analički duh da bi im to bio motor da konstruktivno rade na nekom istraživačkom projektu. Upravo iz tog razloga ćemo na žalost imati rijetko individualni tretman, fali radne snage i onda se nažalost mora statistički pristupati. Kad bi i bilo radne snage, onda bi ih sve trebalo i platiti iz proizvođačkih grana koje donose dobit i koje često jedva pokrivaju stanje kakvo je sada (ne govorim o Porscheu, nego o većini firmi).

Od alternativaca rijetko tko očekuje da će mu zbilja riješiti problem, pa ako riješi super, ako ne riješi, ide se nekom drugom. Kad bi oni bili prisiljeni voditi statistiku prema npr. EN17025 i prikazati na zahtjev kupca svoju statistiku, pritužbe, kad bi imali ozbiljnu kontrolu, onda bi kao prvo izgubili puno vremena na papire (kao i mi u znanosti), a kao drugo onda bi se moglo govoriti o njihovom realnom uspjehu.

Individualni pristup nam svima paše. Nedavno sam od dr. X dobila uputnicu za liječnika koji je kad sam mu objasnila problem rekao "ah da, pa za vas me pitao dr. X pa sam se ja mailom obratio dr. Y (u drugoj državi) koji mu je potom odgovorio i svi su se složili oko mog slučaja." Ja sam odmah rekla da to nije moguće, jer znam da nitko ne stoji iza mene i da se za sve u životu moram opako izboriti, ali sam ga molila da mi pokaže misleć da je sličan slučaj u pitanju pa da naučim nešto. I kad sam pogledala vidjela sam da se zbilja radi o meni... Baš me zanima što bi im rekao alternativac treba li me još jednom operirati ili ne treba.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    S druge strane, cini mi se najsmislenije potpisati sve ove koji misle kako je najvaznije naci mjeru u svemu i sve prilagoditi pojedincu. Ni manje ni vise od toga. (a pretpostavljam da ce se s tim svi sloziti, nevezano na koju stranu vuku)
    Slažem se. I potpisujem Vishnjine postove.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa
    što zbog intelektualnih sposobnosti završiti medicinu, farmaciju, biologiju, fiziku, kemiju, elektrotehniku, strojarstvo, psihologiju i ostale znanosti koje u nužno interdisciplinarnom području daju svoj doprinos, .
    nema potrebe, dovoljna je dobra suradnja i sličan način razmišljanja
    način razmišljanja, tj. pristup je temelj za formiranje svega ostalog

za nove spoznaje nije bitno pročitano znanje, nego način razmišljanja, kreativnost, mašta .....

prihvatiti da čovjekovo tijelo nije samo stroj nego i da posjeduje bioenergiju je od temeljne važnosti za spajanje zapadne medicine stroja i istočnjačke medicine energije

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jelena, mozda bi bilo dobro nekako zaobilaziti taj termin "alternativac". Tu gdje smo mi, u Becu, djeluje npr. jako puno lijecnika koji su dodatno skolovani u nekim "alternativnim" poljima. Pa se nekako na to njihovo dodatno obrazovanje gleda kao na ponudu vise. I nemas toliko osjecaj da odlazis "alternativcu" ako odlazis npr. kod homeopata ili lijecnika koji je strucnjak za ayurvedu jer ce taj isti lijecnik pokusati procijeniti situaciju i naci mjeru. Znaci, moci ces kombinirati tretmane ili krenuti jednim ili drugim smjerom, ovisno o slucaju. Meni se cini da je suzaks isla u tom pravcu, da se mozda mentalni sklopovi ljudi otvore pa da se pocne sveukupna "ponuda usluga" i pristup zdravlju i lijecenju gledati kao na jednu cjelinu, a ne da se stalno prave podjele na ove i one. Isto tako mi se cini da se i klasicna medicina u zadnje vrijeme sve vise pocinje koncentrirati na zdravlje, a ne iskljucivo na patologiju. I to smatram pozitivnim.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Meni se cini da je suzaks isla u tom pravcu, da se mozda mentalni sklopovi ljudi otvore pa da se pocne sveukupna "ponuda usluga" i pristup zdravlju i lijecenju gledati kao na jednu cjelinu,
    Da, holistički pristup liječenju se i meni čini idealan, ali on ne isključuje postignuća klasične medicine (znanosti) koju je suzaks s toliko žara napala.

Iskreno mi je zao zbog slucaja njene djevojcice, pogotovo ako se zbilja radi o lijecnickoj pogresci, ali ipak, unutar ove teme moramo iskljuciti (negativno) generaliziranje, pogotovo ako ono ukljucuje jedan dio forumske populacije.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

o.k. odošmo u holistički pristup. Moj stav: ne pada mi na pamet koristiti takav pristup. Pristalica sam moderne medicine i koristim se isključivo lijekovima koje mi doktor pripiše na recept. Ali čvrsto, s druge strane, vjerujem u moć samoizlječenja. Smatram da svaki čovijek to nosi u sebi, samo da to ne koristimo dovoljno. I još nekaj: isti ti holistički ili kako se već nazivaju sastavci isto tako mogu biti štetni kao i svaki drugi lijek. Što ako je čovijek na nekaj alergičan, a ne zna?Što ako jednostavno ne podnosi određeni sastojak? Npr. ja sam skužila da mi se od zelenog čaja vrti, povraća i sl. Osjećam se kao da sam na nekoj drogi i ne pijem ga stoga.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

elin

preširoko područje da ga tako generaliziraš

ljekovito bilje imanuspojave, a neka su i otrovi u velikim količinama

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Imaš pravo, Zorana. Ja sam interdisciplinarac i 5 godina sam radila u čistoj fundamentalnoj znanosti, sad sam bliže primjeni. Ljudi iz ove dvije skupine se nekad teško razumiju jer fundamentalci misle za primijenjene da su prepovršni i ne razumiju srž (čitaj ništa), a primijenjeni misle za ove iz čiste znanosti da nemaju veze s realnim problemima. Meni jako pomaže što poznam i jednu i drugu stranu. Tako je i ovim klasnično-alternativnim tipovima lakše sagledati neke probleme.
    Eh sad dati se u ruke nekome tko intuitivno spoznaje uz pomoć mašte bez pročitanih hrpetine znanstvenih članaka, hmmm..., to bi ipak bilo za nekog drugog, not me. Bit će da ne mislimo na iste spoznaje. Intuitivno mogu napraviti svrdlo, al ne mogu aparat za ultrazvuk. A kad mi netko već razvije aparat za ultrazvučni pregled, onda ne mogu intuitivno znati tumačiti sliku, već se moram ozbiljno tome posvetiti. Ali to su tehničke stvari. Ali nikako se ne smije zaboraviti na intuitivno razgovaranje s pacjentom koje često ima veliko značenje za čovjeka kad ne zna što dalje.

S čistim fundamentalcima se baš i ne susrećemo često, ali oni su debelo zaslužni i za rentgen i za ultrazvuk i za puno laboratorijskih metoda, za razvoj ljekova itd. Oni gledaju kako reagira protein u kakvom mediju i kako na njega djeluje što. Ako ne razumije, ne može niti ciljano djelovati na njega, npr. na tau protein vezan uz alzheimerovu bolest. To se ne smije zanemarivati i omalovažavati.
    Znanstveno jake zemlje inzistiraju na interdisciplinarnom obrazovanju, doći će to i ovdje jednom...

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Da, holistički pristup liječenju se i meni čini idealan, ali on ne isključuje postignuća klasične medicine (znanosti) koju je suzaks s toliko žara napala.
    točno, fritulice. ionako se stiče utisak da holistički pristup najviše zagovaraju one osobe koje o znanosti jako, jako malo znaju. tako da onda njihovo potenciranje tog pristupa ispada smiješno (barem po meni).

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

LINK

primjer

anchie popravila dugacak link

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

M. courage, ne cudim se ja nikome tko potencira holisticki pristup problemu, neovisno radi li se o skolovanim ili manje skolovanim osobama. Ni ja nisam skolovana na medicinskom ili bilo kojem drugom polju u smislu da bih mogla parirati strucnjacima u znanju, ali mi to ne oduzima pravo da imam ili trazim tretman kakav zelim. I moja doktorica me nece blijedo pogledati ako za djecu zatrazim homeopatski pripravak umjesto klasicnog nego ce mi dati taj koji trazim. (a tko sam ja da joj pariram u znanju?)
    Valjda je opet poanta u osobnim iskustvima, sto je ina vec vise puta spomenula. Netko cije je dijete zaglibilo radi bolnickog poroda ce sigurno drugaciju pricu pricati od onoga cije dijete je spaseno pri porodu zahvaljujuci lijecnicima. Znaci, opet se vracamo na individualan pristup, treba raditi na mogucnosti izbora i sistemu u kojem se svatko moze pronaci.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I jos nesto, mislim da stvarno ima sve vise lijecnika klasicne medicine koji zagovaraju holisticki pristup lijecenju.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I moja doktorica me nece blijedo pogledati ako za djecu zatrazim homeopatski pripravak umjesto klasicnog nego ce mi dati taj koji trazim. (a tko sam ja da joj pariram u znanju?)
    :?
    ovo mi zvuči kao da je odlazak tvojoj doktorici kao odlazak na plac.
    Dođeš i izabereš s police.
    A ako poželiš antibiotike za svoje dijete?
    Kažeš li ti doktorici koji dantibiotik da ti propiše?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Daaaaaa, udjes kod nje i biras...sirupi su sortirani po okusima, tabletice po bojama, antibiotike isto tako uzimas ovisno o zeljama....ako me sjecanje ne vara Clavamox je fino mirisao. Cak se mozes predbiljeziti i za operaciju ako ti tako puhne u momentu jerbo ti je na trulom zapadu sve moguce, u ime prava na izbor.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Zorana :?
    Ja se takvo što uopće ne bi usudila napraviti, čak i da mi netko ponudi. Otkuda ja da znam koji lijek mi je potreban, pa nisam doktor. Ne kužim. Da li je to dr. medicine ili ideš kod nekog drugog?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

zorana, bi li podijelila s nama ponovno link na web stranicu svoje doktorice?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj elin prvotno napisa
    Zorana :?
    Ja se takvo što uopće ne bi usudila napraviti, čak i da mi netko ponudi. Otkuda ja da znam koji lijek mi je potreban, pa nisam doktor. Ne kužim. Da li je to dr. medicine ili ideš kod nekog drugog?
    Pa zorana je ironicna

I kod nas ima doktora koji se bave i zapadnom medicinom i homeopatijom. I cak ce te pitati koji preferiras, odnosno ponuditi prvo homeopatiju pa vidjeti koja ce ti biti reakcija. I kad dodjes kod takvog doktora, nista nije cudno da kazes da bi radje probao s homeopatijom nego antibioticima. Pa ti doktori znaju i jedno i drugo, i ne bi prakticirali homeopatiju da misle da je nonsens.

Stranica 4 od 7 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •