Stranica 6 od 7 PrviPrvi ... 4567 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 251 do 300 od 335

Tema: Do kuda cemo ici u medicini? kuda vodi ovaj svijet...

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ja ne sumnjam - holivud poludio za umjetnom oplodnjom. A.J. je i sama rekla da joj se nije dalo "gađat" plodne dane prirodno kad su ona i muž joj rijetko zajedno. pa J.Lo, pa ona kućanica, pa Julia Roberts...
    nekima se tamo valjda ni s mužem ne da spavat...

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    možda mogu otkriti nosioca za bolest Amiotrofična lateralna skleroza
    pa takve embrije uklone

da su to mogli napraviti prije 60-ak godina, mi bi ostali bez Stephena Hawkinga
    pa nije amiotrofična lateralna skleroza zaslužna za ono po čemu je stephen hawking cijenjen ? :? po čemu zaključuješ da izabrani embrio ne bi bio isti, ako ne i uspješniji od embria iz kojeg se razvio stephen hawking ?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja ne sumnjam - holivud poludio za umjetnom oplodnjom. A.J. je i sama rekla da joj se nije dalo "gađat" plodne dane prirodno kad su ona i muž joj rijetko zajedno. pa J.Lo, pa ona kućanica, pa Julia Roberts...
    Ajde neka smo i mi onda u trendu.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MC svaki čovjek, fetus, embrio, zametak je jedinstven
    da je taj embrio pobačen ne bi bilo SH, sigurno
    a vjerovatno je baš zbog bolesti on i postigao što je, mogao se više posvetiti znanstvenom radu

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    a vjerovatno je baš zbog bolesti on i postigao što je, mogao se više posvetiti znanstvenom radu
    ma naravno. nisam mislila pod "isti" da su genetski isti. ti veliš da je baš zbog bolesti mogao se više posvetiti znanstvenom radu. ok, ja mislim da postoji (i) mogućnost, da bi s. hawking možda i više toga postigao u životu da nije morao kuburiti s tom bolešću.

na kraju krajeva, koliko ima (bilo spontanih bilo namjernih) pobačaja - koliko je tu genija otišlo u nepovrat i što bi bilo kad bi bilo... mislim da je o tome bezvezno raspravljati.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa

Nije holivud poludio, nego sve te koje nabrajaš - kućanica, J. Roberts, J.Lo su sve žene iznad 35-te, bliže 40-toj, kad plodnost bitno pada. Ne znam ko je A.J. i koja je rekla da joj se nije dalo "gađat" plodne dane. Inače, ovo da se nekome ne da niti s mužem spavat neplodnu populaciju poprilično boli i vrijeđa, jer nekima desetljeća odu u praćenju ciklusa, "gađanju" plodnih dana pa ništa, ali je moje iskustvo da uglavnom to ljudi sa strane niti ne kuže, nego bace na neku zafrkanciju. A propos opadajućih statistika u visokim godinama, citiram jedan davni članak dr. Lučingera, jednog od najcjenjenijih hrv. MPO doktora s Instituta Vuk Vrhovac, nešto davno izašlo u Novom listu:

"Gotovo trećina žena koje trudnoću odgađaju do trideset i pete godine i polovica žena starijih od 40 godina suočit će se s nemogućnošću začeća, upozorava dr. Dražen Lučinger, voditelj tima za umjetnu oplodnju u zagrebačkoj Sveučilišnoj bolnici Vuk Vrhovec i ujedno jedan od najcjenjenijih hrvatskih stručnjaka na tom polju."

Dakle, pretpostavljam da nije da im se nije dalo, nego nije išlo. Računa se da par koji pokušava začet nezaštićenim odnosima može pokušavat godinu dana prije nego se javi doktoru za neplodnost, ako je žena ispod 35-te, ako je preko 35-te onda je to 6 mjeseci. Tako da sumnjam da im se nije dalo, a ova koja je to izjavila biće htjela bit duhovita ili tako nešto, ne znam o kome se radi.

Ovo s holivudom je jednako uvrjeđujuće kao kad se komentira na posvojenje - kao trend od Madonne i inih. Nema to s hrvatskom realnošću niti ovima koji žele osigurat zdravo potomstvo i boje se prenijet cističnu fibrozu ili gen raka puno veze.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    na kraju krajeva, koliko ima (bilo spontanih bilo namjernih) pobačaja - koliko je tu genija otišlo u nepovrat i što bi bilo kad bi bilo... mislim da je o tome bezvezno raspravljati.
    Zaboravlja se da se samo određeni postotak embrija i prirodno implantira, samo žena to ne skuži. Znanstvenicima i medicinarima ostaje tajna zašto se neki embriji implantiraju, a neki ne (dakle, kod mojih cura u IVF-u se često radi o tipa preko 10-tak, od kojih se možda implantira jedan ili nijedan, ja sam ih imala preko 15-tak, ako se dobro sjećam, implantirala se dva, srce zakucalo samo u jednome, drugi je bio blighted ovum).

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ina, pretposljednji post je jako zanimljiv. hvala ti na tome, jer upravo takve nam info trebaju a ne senzacionalističke.

(oprosto sto ti prekidam niz )

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    ina, pretposljednji post je jako zanimljiv. hvala ti na tome, jer upravo takve nam info trebaju a ne senzacionalističke.

(oprosto sto ti prekidam niz )
    Nama koji smo u tome to je svakodnevica, daleko od senzacionalizma, i ne može to kužit neko ko 4-5 godina nije naštimavao život ovisno o tome kad će menga, na Prije začeća (to je stanica prije odlaska kod dr-a) smo sve mi magistrirale na plodnoj sluzi, LH trakicama, čartanju ovulacije, pa cijeli život ovisi o skoku nakon ovulacijskog pada jer je po nekim teorijama tako kod začeća, tako da je komentar da se nije dalo, ajme, ali ko zna opet što ja kažem nekome drugome u svojoj nesmotrenosti i neznanju, evo, ja stvarno ne kužim, koliko sam god dugo na ovome forumu, u čemu je problem s brijanjem prije poroda.

Samo ti prekidaj nizove, volila bih ja da sam toliko pametna da jezgrovito sve stane u jednome kratkome, al' kad nisam pa moram ovako .

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa

Nije holivud poludio, nego sve te koje nabrajaš - kućanica, J. Roberts, J.Lo su sve žene iznad 35-te, bliže 40-toj, kad plodnost bitno pada. Ne znam ko je A.J. i koja je rekla da joj se nije dalo "gađat" plodne dane. Inače, ovo da se nekome ne da niti s mužem spavat neplodnu populaciju poprilično boli i vrijeđa, jer nekima desetljeća odu u praćenju ciklusa, "gađanju" plodnih dana pa ništa, ali je moje iskustvo da uglavnom to ljudi sa strane niti ne kuže, nego bace na neku zafrkanciju. A propos opadajućih statistika u visokim godinama, citiram jedan davni članak dr. Lučingera, jednog od najcjenjenijih hrv. MPO doktora s Instituta Vuk Vrhovac, nešto davno izašlo u Novom listu:

"Gotovo trećina žena koje trudnoću odgađaju do trideset i pete godine i polovica žena starijih od 40 godina suočit će se s nemogućnošću začeća, upozorava dr. Dražen Lučinger, voditelj tima za umjetnu oplodnju u zagrebačkoj Sveučilišnoj bolnici Vuk Vrhovec i ujedno jedan od najcjenjenijih hrvatskih stručnjaka na tom polju."

Dakle, pretpostavljam da nije da im se nije dalo, nego nije išlo. Računa se da par koji pokušava začet nezaštićenim odnosima može pokušavat godinu dana prije nego se javi doktoru za neplodnost, ako je žena ispod 35-te, ako je preko 35-te onda je to 6 mjeseci. Tako da sumnjam da im se nije dalo, a ova koja je to izjavila biće htjela bit duhovita ili tako nešto, ne znam o kome se radi.

Ovo s holivudom je jednako uvrjeđujuće kao kad se komentira na posvojenje - kao trend od Madonne i inih. Nema to s hrvatskom realnošću niti ovima koji žele osigurat zdravo potomstvo i boje se prenijet cističnu fibrozu ili gen raka puno veze.
    pa moj komentar se odnosio isključivo na holivud i na holivudsku populaciju koja masovno ide na mpo a da za to nema valjanih razloga, ako im mpo nije trebala kod prvih dvoje-troje djece.
    a da time insinuiram nešto o hrvatskoj populaciji koja ide na mpo, ne insinuiram. ne znam ni otkud se to moglo iščitati

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

pa moj komentar se odnosio isključivo na holivud i na holivudsku populaciju koja masovno ide na mpo a da za to nema valjanih razloga, ako im mpo nije trebala kod prvih dvoje-troje djece.
    Sladjana, postoji i sekundarna neplodnost tj. par dobije jedno dijete bez problema, a drugo nikako (jer je u međuvremenu ovarijska funkcija žene oslabila (možda zbog godina) ili se mužu pokvario spermiogram... postoji puno razloga) pa potraži pomoć liječnika tj. odluči se na IVF. To je često u svijetu MPO-e.

Ne vjerujem da bi se itko razborit, tko može prirodo začeti, odlučio na IVF.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hm..... nije li po toj logici medicinski potpomognuta oplodnja, zbog toga što se dio jedinstvenih oplođenih jajnih stanica jednostavno baci, grozan zločin?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa
    hm..... nije li po toj logici medicinski potpomognuta oplodnja, zbog toga što se dio jedinstvenih oplođenih jajnih stanica jednostavno baci, grozan zločin?
    onda i priroda čini zločin
    jer se ne razviju svi oplođeni embriji i prirodnim putem

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

dobro jutro.
    Prirodna nije niti pravedna niti milosrdna. Niti ju nije briga za naše moralne i zakonske norme.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mujice, po tome je najveci zlocin priroda sama jer se veliki dio (prirodno zacetih) embrija jednostavno ne implantira, pobaci se u vidu biokemijske trudnoce (a da zena nikad nije ni znala da je trudna).

Cini mi se, od 100 jajnih stanica, samo 30 uspije proci prirodnu selekciju.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Niti ju nije briga za naše moralne i zakonske norme.
    Here we go again...

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj fritulica1 prvotno napisa
    Mujice, po tome je najveci zlocin priroda sama ...
    Da.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

dobro jutro.
    Prirodna nije niti pravedna niti milosrdna. Niti ju nije briga za naše moralne i zakonske norme.
    dobar dan tebi

naše moralne norme znaju debelo zabrazditi miljama daleko od prirode (puritanci, talibani...)

ne možemo se odvojiti od prirode, mi smo dio nje

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

a propos etike i morala, mozemo odmah krenuti s pitanjem "Kada pocinje zivot?" Pa nanizati jos 100 stranica. Ili kljucati.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kutak za filozofski trenutak....
    naše moralne norme znaju debelo zabrazditi miljama daleko od prirode (puritanci, talibani...)

znači, ako je prirod nemilosrdna i besćutna, trebamo i mi biti?

ne znam baš.... ako prirodu boli dupe za to što 100 000 ljudi pogine u tsunamiju i što se rađaju milioni djece s kongenitalnim bolestima, nemreš ništa. Možeš se na nju ljutiti. I dalje se možeš slikati. Možeš joj staviti soli na rep.
    ali ako ljudi to rade, može ih i prozvati. I zahtijevati da promijene svoje ponašanje.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mujice, ne znam sto hoces ovime reci?
    Pa ne moze medicina uciniti da se (prirodno) los embrio razvije, tj.on ce propasti u oba slucaja.
    [/quote]

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

pitanje je samo kada i za koga SVJESNO uništavanje embrija postaje zločin/loše/nedopustivo

nekome je to pobačaj, nekome je zloupotreba embrija za pokuse, a nekome je MPO

i nemojte miješati prirodu u to, na to nemamo direktni utjecaj, govorim o čovjekovoj (zlo)upotrebi oplođenih jajnih stanica

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Samo ti prekidaj nizove, volila bih ja da sam toliko pametna da jezgrovito sve stane u jednome kratkome
    Ti to i jesi, zato te mi obožavamo. (ubiće me Magriz zbog poljupčanog smajlija )

Ali ni niz nije zanemariv.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Samo ti prekidaj nizove, volila bih ja da sam toliko pametna da jezgrovito sve stane u jednome kratkome
    Ti to i jesi, zato te mi obožavamo. (ubiće me Magriz zbog poljupčanog smajlija )

Ali ni niz nije zanemariv.
    AM, kad te dohvatim...

Ina - tvoji nizovi su mi baš simpa. to je nešto samo tvoje (ali vidim da su te počeli kopirati 8)

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mujice, ne znam sto hoces ovime reci?
    Time sam samo odgovorio na filozofiranje MGrubi o tome kako smo neraskidivo vezani uz prirodu.

A sve ostalo moje filozotljezgafiranje je logična nadogradnja na A70V post u kojem objašnjava da je svaki zametak jedinstven.
    Što je istina.
    I da je pobačen embrio iz kojega je nastao SH, da ne bi bilo SH-a.
    Eto.- Još jedna istina.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

i nemojte miješati prirodu u to, na to nemamo direktni utjecaj, govorim o čovjekovoj (zlo)upotrebi oplođenih jajnih stanica
    Ali magriz, itekako ćemo miješati prirodu u to jer upravo o njoj ili o svevišnjem ovisi razvoj embria u medicinski potpomognutoj oplodnji, i nikakav tu ljudski direktan utjecaj ne može ništa napraviti.

A ti si vjerovatno (kao kemičarka čini mi se) svjesna da MPO jako malo ima veze s "umjetnim".

I ne znam ima li smisla više razgovarati o zloupotrebi embrija (i nije mi jasno zašto se to toliko potencira?) nakon što je ina svojim nizovima sve savršeno objasnila negdje početkom ovog topica.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Ali magriz, itekako ćemo miješati prirodu u to jer upravo o njoj ili o svevišnjem ovisi razvoj embria u medicinski potpomognutoj oplodnji, i nikakav tu ljudski direktan utjecaj ne može ništa napraviti.

A ti si vjerovatno (kao kemičarka čini mi se) svjesna da MPO jako malo ima veze s "umjetnim".

I ne znam ima li smisla više razgovarati o zloupotrebi embrija (i nije mi jasno zašto se to toliko potencira?) nakon što je ina svojim nizovima sve savršeno objasnila negdje početkom ovog topica.
    ina je sve ok objasnila.
    no poteglo se pitanje gdje je granica. nekome je već odavno postavljena, netko ju traži, a nekome nije ni u mislima.

naravno da MPO nema veze s umjetnim, ali ne možeš reći da je prirodno. jer nije. čovjek je dao jako veliki input. na prirodi je da odredi (ne)uspjeh, ali ona to radi uvijek, zar ne?

cijeli ovaj topic je protkan zloupotrebom embrija. što misliš na koji način se došlo do uspjeha priče s početka ovog topica. na koji način se uspjelo doći do nečega kao što je MPO
    ružno, žalosno, ali neminovno.
    da li je ispravno? svatko će drugačije tumačiti ispravnost
    da li je moglo drugačije? sumnjam

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa
    aravno da MPO nema veze s umjetnim, ali ne možeš reći da je prirodno. jer nije. čovjek je dao jako veliki input. na prirodi je da odredi (ne)uspjeh, ali ona to radi uvijek, zar ne?
    Da, i u čemi je onda problem? U čovjekovom inputu?

cijeli ovaj topic je protkan zloupotrebom embrija. što misliš na koji način se došlo do uspjeha priče s početka ovog topica. na koji način se uspjelo doći do nečega kao što je MPO
    Na koji se način uspjelo doći do bilo kojeg dostignuća u medicini? Čemu udarati samo po MPO-i?

da li je ispravno?
    Čini mi se da bi po nekima najispravnije bilo da smo ostali u pećinama. Tada je bilo prirode više nego ikad a i sigurno nije bilo zloupotreba.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Vidim da se ovdje vodila zanimljiva rasprava, zao mi je sto nemam vremena pazljivije procitati sve postove. Samo cu kratko dometnuti da se pitam hoce li ikad doci kraj novinarstvu kojem je senzacionalisticka vijest bitniji cilj od objektivnog informiranja. I jos se pitam hoce li ikad isceznuti potreba za a priori osudivanjem neceg novog, da ne kazem znanstvenog. Oba su pitanja, naravno, retoricka - znam da nece

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa
    naravno da MPO nema veze s umjetnim, ali ne možeš reći da je prirodno. jer nije. čovjek je dao jako veliki input. na prirodi je da odredi (ne)uspjeh, ali ona to radi uvijek, zar ne?
    Da, i u čemi je onda problem? U čovjekovom inputu?
    tko kaže da je problem.

Na koji se način uspjelo doći do bilo kojeg dostignuća u medicini? Čemu udarati samo po MPO-i?
    tko udara samo po MPO? igrom slučaja o tome se povela rasprava (uostalom dio je priče s početka). da si pažljivije čitala, već se komentirala (zlo)upotreba znanosti i u drugim segmentima medicine

da li je ispravno?
    Čini mi se da bi po nekima najispravnije bilo da smo ostali u pećinama. Tada je bilo prirode više nego ikad a i sigurno nije bilo zloupotreba.
    ovo si izvukla iz konteksta i zaista nema smisla komentirati

amyx avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Nemojte uopče komentirati MPO ako niste u svemu tome, zna se na koga mislim, jer to je jako teška tema za puno cura na ovom forumu. svima sa potpomodnute

amyx avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

potpomodnute=potpomognute

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

a da time insinuiram nešto o hrvatskoj populaciji koja ide na mpo, ne insinuiram. ne znam ni otkud se to moglo iščitati
    Sladjanaf, mislim da si zaboravila sekundarnu neplodnost, i fritulica1 ti je odgovorila, ženina plodnost opada godinama i sasvim je logično da, ako joj MPO nije trebala tipa prije 30-te, da će joj trebat poslije, kvaliteta ženinih jajnih stanica opada. Mijenja se i kvaliteta spermiograma, ali ne tako drastično kao što kvaliteta ženinih jajnih stanica opada s godinama, imaš dva velika pada - nakon 35-te i nakon 40-te još drastičnije, u pravilu. Imamo dosta naših cura koje već imaju i po dvoje djece, ali bi htjeli npr. treće.

A propos ubijanja embrija i zločina, neću se u to upuštati jer je to isto kao i rasprava o abortus, nekima je zločin, nekima nije, tj. za neke je život od začeća, od prve dvije stanice, za neke ne, za neke se ne smiju niti neoplođene jajne stanice i spermiji trošit u samoaktivnostima itd. Zakon dozvoljava abortus, po meni je to bolje od zabrane i u tim raspravama sam isto na strani liberalnijeg shvaćanja.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno ...

Mc napisa:
    i opet nećeš vjerovati - been there. prije nekoliko godina imadoh gadnih problema, i obišla sam... ček da prebrojim... sedam liječnika (2 u zg, pet u ch. od njih 5 naša, 2 švicaraca). i iako je uvijek bila ista preporuka, meni izbor uopće nije bilo lagan... ili jakim (vremenom dođoh do najjačih) tabletama protiv bolova rješavati problem (što bi mi dugoročno uništilo ionako nagrižene bubrege) ili (onako skromno spominjali) operacija (jer se zna da onda neću više biti "cjelovita" i u harmoniji sa svemirom)
    been there also. kad nisam svisnula od muke kad mi je deset dana prije zakazane OP - koju sam jelte sama izabrala - jedan od liječnika rekao da on ipak to ne bi preporučio (najviše zato da ostanem "cjelovita"). izbacio me skroz iz cipela svojom izjavom. došla sam doma očajna i nazvala liječnicu koja mi je onda fino objasnila razlog zašto mi je ovaj to rekao i objasnila mi zašto ona misli da trebam ići na OP. i svojim riječima me smirila.
    Bez ikakvih zamjerki - MC - ne formiraš li i ti svoje mišljenje na temelju vlastitog iskustva? U tvom slučaju ono je potpuno suprotno mojem!! I u čemu je problem? Ima li vage da se odvagne čije je vrednije?
    Tvoje racionalno ili moje onostrano?
    Tvoje iskustvo s medicinom bilo je baš onakvo kakvo ti je trebalo, moje baš onakvo kakvo je nama (kao roditeljima) trebalo! Ne ponovilo se nikom, ali bez njega ne bi bili ljudi koji valjda sada jesmo!

MC napisa:

zato jer se ne radi o dobrom broju ljudi, nego o manjini. koja dolazi u dodir s manjinom liječnika koji ih tretiraju loše. pored toga jako mi je teško zamisliti da poneke osobe imaju SAMO negativna iskustva s liječnicima, da se baš nijedan nije našao vrijednog za pohvaliti. onda počinjem sumnjati da je to fakat problem u njihovim glavama.
    I nećeš vjerovati - been there....
    Ma ima predivnih ljudi u svim tim rehabilitacijskim ustanovama, bolnicama, privatnim ordinacijama , ali za njih nećeš ćut (to su obično terapeuti, rehabilitatori, asistenti, volonteri) - možda na nekoj TV emisiji kao o Gornjoj Bistri kad ti se smrzne guzica i zaledi sve što imaš u grlu i utrobi i poželiš istog trena otići tamo i posvojiti barem 10-ero djece, da nemaš hrvatskih zakona, ustanova, bolnica, svega što te sputava da i o vlastitom djetetu s poteškoćama skrbiš na način da okrećeš brda i doline da bi se stvari promjenile...
    I teško mi je kad znam kolika se lova valja da bi si netko 'eto' odabrao boju očiju, a u gradovima izvan Zagreba moramo 'moliti' da bi djeca s poteškoćama imala adekvatnu skrb koju bi društvo ,koje se sprema u EU , u takvim situacijama trebalo imati socijalne empatije....
    Je, je u glavama - svrati na onom drugom forumu na GP - ima nas poveliki broj! Moš se prijavit ko volonter psihoterapeut!

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Nije ni meni drago cuti da bi netko platio (ili da cak ima tu mogucnost) da odabere boju djetetovih ociju. Ali stvarno mi je drago da znanost ide (i) u ovom smjeru. Zato sto zelim zdravo dijete. Posljedice, ako ne bude zdravo, a lako je moguce da nece biti, nazalost su prestrasne.

Mozda je za mene prerano, ali ako budemo imali djece, a ista budu cudom, tj. 'prirodno' zdrava, onda se nadam da ce se njima pruziti ovakva mogucnost. Jer, i oni ce nositi gen koji bismo mi vrlo rado zauvijek ukinuli.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno ...

Mujica napisa:
    Suzaks, ti očito mrziš doktore....
    a što s automehaničarom koji je trebao uočiti i popraviti sitni kvar, umjesto da promijeni cijeli skupi dio....
    što s učiteljima kkoji ne prepoznaju da dijete ima poremečaj koncentracije, pa mu ne pristupe s više strpljenja, te daju lošu ocjenu i time smanje šansu za napredovanje u životu....
    što s prodavačicama koje ne prepoznaju u mušteriji cjelovitu sa svemirom harmoničnu osobu, već tretiraju mušteriju kao zadnje smeće, pa im time pokvare cijeli dan...
    što sa sucem koji nije dovoljno pažljivo pročitao dokumentaciju, pa je njegova odluka nekoga koštala novaca, živaca, ponosa, ugleda....?
    itd....
    Molim te, napiši što ti radiš?
    I je li moguće da ti nikada nisi napravila nešto što se moglo na bolji način?
    I da u tvojoj struci nema boljih i lošijih ljudi?
    Jako sam znatiželjan. S koje si ti bezgrešne svemirsko harmonične razine došla da toliko osuđuješ doktore za to što su isti kao svi drugi ?

Nitko od nabrojanih ne prtlja po fizičkom živog ljudskog bića ( osim možda učitelja čije psihički utjecaji mogu biti naknadno izraženi u fizičkom, ali ne direktno) - i uvijek imaš izbor...u smislu stvari, ali i čak promjene škole...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Re: ...

Citiraj suzaks prvotno napisa
    I teško mi je kad znam kolika se lova valja da bi si netko 'eto' odabrao boju očiju, a u gradovima izvan Zagreba moramo 'moliti' da bi djeca s poteškoćama imala adekvatnu skrb koju bi društvo ,koje se sprema u EU , u takvim situacijama trebalo imati socijalne empatije....
    Suzaks, mislim da mogu sve iz tvog posta skroz razumjeti, ali skrećem pozornost da ovo ne postoji u Zagrebu i ne radi se o odabiru očiju, nego da se ne rodi dijete koje ima velike šanse umrijet u mladim godinama od raka dojke. Trebale biste možda otići na Potpomognutu oplodnju i vidjeti topic Preimplantacijska dijagnostika i vidjeti koje su to teške dijagnoze i koliko je totalno trnovit, nesiguran put prema tome, kao prvo, da IVF uopće uspije, pa čekanje postupka, pa komisijsko odobravanje je li par uopće kandidat za to, težak i trnovit put, gubici velikog broja trudnoća, a ogromno nerazumijevanje okoline, pa čak i socijalnih ginekologa kojima su takvi pacijenti samo trošak i u velikoj mjeri bi ih se najrađe riješili.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Dakle, da pojasnim, najbliža adresa za to je zasad Slovenija, a ginići rade probleme za pisat uputnice za lijekove za stimulaciju, za kariograme i sl., plus što se neki nađu u situaciji s visoka komentirat problem pacijenta koji ionako ima svojih muka i od liječnika legitimno očekuje pomoć za uputnice na koje ima pravo.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A i nezahvalno je uspoređivat čija je muka teža, puno ljudi s Potpomognute koji put u očaju promisli zašto država toliko šikanira i ne pomaže koliko je prije radila i koliko rade druge države vani, a pomaže, npr. narkomanima, pijancima, pretilima, pa pušači isto imaju pravo na liječenje pluća itd.. Ali, što bi ja rekla da moje dijete bude narkoman, pijanac, pušač, sigurno bih se ja i svi drugi borili rukama i nogama za liječenje itd. Svi trebaju pomoć. I sad, nakon što sam sve to rekla, mislim ipak da bi prioritet trebala biti djeca s posebnim potrebama i samo malim dijelom u biti mogu shvatiti kroz što si prošla, ali pokušavam ti dočarati da se ne troši hrvatski ili svjetski fond za mogućnost biranja očiju, nego za mogućnost da se makar malo parira bolestima koje nas sve mlađe napadaju.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno ...

Ina33 napisa:
    A i nezahvalno je uspoređivat čija je muka teža, puno ljudi s Potpomognute koji put u očaju promisli zašto država toliko šikanira i ne pomaže koliko je prije radila i koliko rade druge države vani, a pomaže, npr. narkomanima, pijancima, pretilima, pa pušači isto imaju pravo na liječenje pluća itd.. Ali, što bi ja rekla da moje dijete bude narkoman, pijanac, pušač, sigurno bih se ja i svi drugi borili rukama i nogama za liječenje itd. Svi trebaju pomoć.
    Ma stoji u potpunosti Ina33 - tu smo da razmjenjujemo iskustva...I da učimo štogod jedni od drugih...Možda će tvoja situacija i iskustvo otvoriti štogod u mojem svjetonazoru...isto tako i moje u nečijim drugom...
    Palim se jednostavno na isključivost (što sam i sama u očima drugih u smislu odbijanja nekih medicinskih zahvata) - ne može se pred čitavim jednim životnim iskustvom zatvoriti oči i reći - 'Ne to nije tako, previše je obojano subjektivno!'

p.s. Svi trebaju pomoć -ok - samo što neki svoju situaciju SVJESNO ( s podsvjesnim boljkama) izabiru - nažalost u nekim situacijama kao što je naša - nema svjesnog izbora djeteta o fizičkoj zakinutosti...Teško je!
    p.p.s. Vrlo sam bila ljutita u to doba kad su nam odbili taj bicikl preko HZZO jer je u to doba baš jedna naša poznata osoba (koju jako volim u umjetničkom smislu) bila na operaciji cirozne jetre za koju se zna kako je nastala...To me ljuti - ta cijela medijska popma oko nečega što je SVJESNO odabrano...Jako ljuti - jer zašto mi moramo sklupljati mrve po cesti da bi moglo djelomično dostojanstveno živjeti, a netko tko je napravio svjesni izbor zatrovati svoje tijelo -država će biti ta koja će cijelu skupu situaciju i podržati???

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

kutak za filozofski trenutak....

ne znam baš.... ako prirodu boli dupe za to što 100 000 ljudi pogine u tsunamiju i što se rađaju milioni djece s kongenitalnim bolestima, nemreš ništa. Možeš se na nju ljutiti. I dalje se možeš slikati. Možeš joj staviti soli na rep.
    ali ako ljudi to rade, može ih i prozvati. I zahtijevati da promijene svoje ponašanje.
    apsolutno se slažem sa mujcom i mojim omiljenim stand up komičarem koji kaže da mi ne možemo uništiti Zemlju - ona je tu bila milijarde godina prije nas i biti će milijarde nakon nas. Zemlja će nas zbaciti sa sebe kao dosadne buhe. Prije neki dan sam gledala NG na kojem znanstvenici tvrde da je ljudski rod pri kraju svojih dana i prognoziraju da ćemo izumrijeti za nekih 8000 godina.
    Jedino se ne slažem sa mujcom u ovom: mi jesmo dio prirode i jesmo nemilosrdni. Pogledajte samo ratove: u II. sv. ratu je poginulo 50 milijona ljudi, a koliko je poginulo u križarskim ratovima, a nedvno u Ruandi milijon ljudi (dobro prije cca 14 godina), pa bolesti (kuga) od koje su umrli milijoni ljudi, pa gripa španjolka.
    A da ne kažem kolika je uopće kocka što Zemlja postoji i da u jednom trenutku može sve nestati - gledala u jednom dokumentarcu o svemiru koji nije za ljude sa tankim živcima.
    Daleko smo dospjeli i to je po meni vrijedno divljenja.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

elin

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj elin prvotno napisa
    Jedino se ne slažem sa mujcom u ovom: mi jesmo dio prirode i jesmo nemilosrdni.
    Cijeli post ti je super, a ovo poglavito potpisujem.

Off topic, a propos nizova, konačno sam skužila po čemu sam jedinstvena, nije bogznašto, ali ipak je nešto - sad se mogu prijavit na tatekov topic.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

OT:
    Off topic, a propos nizova, konačno sam skužila po čemu sam jedinstvena, nije bogznašto, ali ipak je nešto - sad se mogu prijavit na tatekov topic.
    [size=7]I meni si ti odmah pala na pamet kao jedinstvena forumašica, ne samo zbog osebujne forme kojom se izražavaš, nego prvenstveno zbog sadržaja koji ta forma nosi.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

a post je trebao izgledati ovako:

OT:

I meni si ti odmah pala na pamet kao jedinstvena forumašica, ne samo zbog osebujne forme kojom se izražavaš, nego prvenstveno zbog sadržaja koji ta forma nosi.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

jesmo.
    okrutni.
    ima li na ovom topicu itko tko nikada nije /jeo/) .....
    /janjetinu/) ?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Eto nas... od moderne medicine preko smaka svijeta do janjetine. Kuda vodi ovaj svijet?

Mujice, i tvoj stil mi se sviđa.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

jesmo.
    okrutni.
    ima li na ovom topicu itko tko nikada nije /jeo/) .....
    /janjetinu/) ?
    ja, ne volim janjetinu. A vidiš, ja sam ti inače sva dobra

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Eto nas... od moderne medicine preko smaka svijeta do janjetine. Kuda vodi ovaj svijet?

Mujice, i tvoj stil mi se sviđa.
    eto, po mom postu iznad se poboljšava Don't worry, be happy. 8)

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mislim da smo blizu neke opomene, ali evo - ja se bilježim u ljubitelje (jedenja) i gledanja janjetine, ali ne bih da krene u topic o vegetarijanstvu i sl. Svjesna sam (svoje) nenevine prirode u tom smislu.

Stranica 6 od 7 PrviPrvi ... 4567 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •