Evo, da se pridružim u klub...

Moji roditelji su se razveli kada sam imala 10 godina. Jako sam dobro to podnijela i ustvari, mi djeca, ja i moja sestra, smo nagovarali mamu da se razvede. Tata je bio agresivan prema mami i alkoholičar (danas vidim da je i ona pretjerivala itd...ali svejedno). U takvom okurženju mi nije bilo nimalo lijepo živjeti. Svađe, napetost, tuče... ma užas!
Tata je imao i ljubavnicu isto...

Kada su se razveli mislim da je mama pogriješila jer je očekivala od sebe da nam da i majku i oca, što je stvarno nemoguće i onda je falila na svim planovima. Jako se bacila na posao tako da bi nam objezbjedila što više. Osigurala nam je dosta materijalnog, ali nam je odnos totalno zahladio s obzirom da sam ja trebala više nju nego njene pare... ali dobro...

Gledala sam jednog dječijeg psihologa pa je on rekao da je NAJBITNIJI trenutak u toj cijeloj rastavi način na koji će se djeci reći i savjetuje:
Obiteljski sastanak sa majkom I OCEM, u što kraćim crtama reći da se rastavljaju, radi njihovih međuodnosa i da roditelji vole djecu i da će njihova biti zauvijek.
Nakon toga će uslijediti dječiji plač i djecu treba utješiti i odgovarati na njihova pitanja.
Bio čovjek na Oprah i onda su prikazali djecu koja pate radi razvoda, ali se ispostavi da najviše pate, jer je npr. jedan dan tata se samo odselio, a mama nije baš nešto puno objašnjavala - kao u stilu - mala su, pa da ih ne povrijede itd.

Beberonka... ne slažem se sa:
Moram reci da razvod opravdavam samo kad je u pitanju alkoholizam ,narkomanija,kockanje,ili fizicko maltretiranje,za sve ostale situacije mislim da civilizovan covek mora i treba da nadje nacin da uskladi svoje i pertnerove zelje za dobrobit svog djeteta,pa makar to podrazumjevalo i dvostruki nacin zivota,a ako se ipak odluce na razvod onda sto prije,da djete nezapamti neke ljepe trenutke za kojima ce jako,jako patiti.
To nije zdrav odnos... i može se desiti npr. da se jednostavno roditelji ne vole i da žele razvod. Meni je ok da se razvedu, ali nije ok da prekinu odnose sa svojom djecom.

Tvoj slučaj je poseban, jer ti nisi ostala sa majkom, tebe je mama ostavila kod bake... i osjećaš se odbačenom od oba roditelja...
U normalnim razvodima to mislim da nije slučaj...
I tvoja sudbina je baš... uh... što te odredilo za cijeli život.

A ovo:
da djete nezapamti neke ljepe trenutke za kojima ce jako,jako patiti.
Ne znam... ne slažem se ni s tim...
Kažem...tvoja situacija je ipak puno složenija
[/quote]