Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 114

Tema: Prijevremeni upis

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Slažem se potpuno sa cvijetom - i kod nas je bilo slično. M. se prilično dosađivao u vrtiću, čak je imao i problema kojih ranije nije bilo. Najbolja muška ekipa mu je otišla u školu godinu dana ranije, pa se je nekako krpao tu zadnju godinu. Ali, bez obzira na to, nije nam padalo na pamet da tražimo prijevremeni upis, iako su nam to u vrtiću savjetovali. I sa sedam godina imao je problema u prilagodbi na školu, ali je to dobro savladao i sad je odličan i savjestan učenik. Kći mi je krenula u školu sa 7 godina i 4 mjeseca - počelo je drugo polugodište, a njoj tek pomalo dolazi u glavu što je škola i školske obaveze. Neću ni pomišljati što bi bilo da je krenula godinu dana ranije.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Moje je dijete rodeno 28.3. i ove je godine krenuo u prvi razred s punih 7 i pol godina. Polazak u skolu prakticki nismo ni osjetili jer je on potpuno sazrio za emocionalne izazove koje skola nosi (imamo jedino malo problema s tim sto je gradivo koje sad uci u skoli svladao s 4-5-6 godina, ali isti bi slucaj bio i da je krenuo u skolu godinu dana ranije). Sto se tice poznanstava, dosao je u potpuno novu sredinu, ali vrlo se dobro uklopio. Meni nije bilo tesko odluciti se za kasniji polazak jer sam jasno znala/osjecala da je to ispravno za njega. Uzmi si vremena i mira i nemoj donositi konacnu odluku dok ne dodes do tog jasnog znanja.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Kanga prvotno napisa
    Meni nije bilo tesko odluciti se za kasniji polazak jer sam jasno znala/osjecala da je to ispravno za njega.
    A ako niste zadovoljne s vrticem? Mene to jako muci - da ostane jos jednu godinu u okruzenju s kojim ja nisam zadovoljna. A neznam kako dobiti win-win situaciju :/

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

U naš razred je krenuo jedan dečkić sa dovoljno godina. Uredno je išao u isti vrtić kao moja, al su bili različita grupa, prošao je sve testove. Kad je počela nastava on to nije mogao pratiti, bio je zbilja grozan, cijelo vrijeme se igrao i zabavljao cijeli razred, a u dva mjeseca nije ni jedno slovo napisao u pisanku, jer on već to zna i neda mu se.Vratili su ga u vrtić.

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

ja sam krenila u skolu sa 6 i pol godina (rodjena u 4 mj). u vrtic vise nisan htjela ici i mama nije znala sta bi drugo nego da me da u skolu. nikakvih problema nisam imala. stovise, samnom nikad nije tribalo ucit, ja sam to sve obavljala sama.

sad, ja svoje dijete nebi dala ranije ali moji su rodjeni tako da i ne moram razmisljati o tome.

mislim da uvelike zavisi o tvom djetetu koliko je ono zrelo i sto ono zeli. ali i ti moras imati na umu da mu onda oduzimas jednu godinu bezbriznog djetinjstva.

sretno i javi nam sta si odlucila

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj nkusic2 prvotno napisa
    U naš razred je krenuo jedan dečkić sa dovoljno godina. Uredno je išao u isti vrtić kao moja, al su bili različita grupa, prošao je sve testove. Kad je počela nastava on to nije mogao pratiti, bio je zbilja grozan, cijelo vrijeme se igrao i zabavljao cijeli razred, a u dva mjeseca nije ni jedno slovo napisao u pisanku, jer on već to zna i neda mu se.Vratili su ga u vrtić.
    Ovo je tipičan primjer djeteta koje emocionalno nije spremno za školu, bez obzira na dob i znanje gradiva.

Testovi su tricky - ako ga rade poznate osobe (stručna služba u vrtiću) mogu biti subjektivne na jedan način, a ako ga rade nepoznate osobe koje prvi put vide dijete, isto tako mogu biti subjektivne na drugi način. Upravo zato provjeru radi komisija.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ja sam išla na prijevremeni upis i prošla mada nisam znala niti jedo slovo :? po procjeni psihologa da sam zrela.Cjeli prvi razred sam proplakala i nisam se mogla uklopiti u školski sustav.Moji su uvidjeli pogrešku i htjeli me ispisat ali onda se nije to moglo tek tako.Mama je ostala kući da bi se meni mogla posvetiti.Negdje u 5 razredu uhvatila sam svoje u razredu koji su svi bili redom od mene stariji godinu dana.S nepunih 18 sam maturirala i oda također sve tako redom i diplomirala ... Kad sam rodila svoje dijete također sam očekivala da će i on biti kao ja s 9 mj, hodati s 12 čisto govoriti i sl. međutim moji sin je moja čista suprotnost , on sve kasnije.Tako da smo odlučili da on ide u školu kada buda morao s 7 i 3 mj.I još nešto nakon puno godina skužila sam da su skoro svi moji prijatelji točno 1 do 2 godine išli iza mene u školu biti će da je to ona šk.generacija u koju sam trebala ići.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Kod prijevremenog upisa, također treba razmišljati i o učiteljicama koje ih preuzimaju.
    Moj primjer: dospjela sam u školu u kojoj su bila 3 razreda po 20 i nešto učenika.
    Bila sam b razred( katastrofa). Bila je učiteljica koja je imala svoje favorite/miljenike. Od nas 20-ak je bilo njih 4-5 odličnih učenika. Uvijek je isticala ili kako bi se reklo kao ''kućni ljubimac'' ili ''miljenici''. Ista stvar se nastavila i u višim razredima osnovne škole.
    Moji su me dali sa 6 godina iako tada nisam bila obveznik ( rođena u lipnju). Nisam se nikako mogla uklopitu u školu i društvu ( to od stručnih osoba nitko nije primijetio, nažalost). Bila sam boležljivo povučena, mirna i tiha. Još uz to sam baš bila ja koju je prvi puta uhvatio pubertet sa 10 godina. ( još od povučenije cure, u bolje povučenu djvojku). Isto tako nastavilo se kroz srednju školu. Oduivijek sam bila vrlo dobra učenica.
    Tek sam sebe spoznala na fakultetu.

Od sestrične kćer iako je znala sve i svašta, njeni roditelji su je dali sa 7 godina. Tokom osnovne škole bila je odlična učenica. Sada je na prvom polugodištu prošla sa 4 u jezičnoj gimnaziji u Križanićevoj. Još uvijek iako je tinejđerica, je sa jedne strane i dijete.

Ostajem da ti ipak najbolje poznaješ svoje dijete.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nama je danas stigao poziv od vrtica da dodjemo na roditeljski sastanak na kojemu ce biti prisutne uciteljice prvih razreda. Govorit ce se o promjenama u zakonu o skolstvu i opcenito o upisima.
    Poziv su tete poslale svim roditeljima cija djeca su u najstarijim grupama.

Disclaimer: radi se o Italiji.

Ja trenutno izgledam ovako :?.

Kao sto sam vec rekla, ja ne bih prijevremeni upis (5g11 mj), vec sam napisala svoje razloge protiv njenog polaska u skolu ove jeseni.
    MM je zapravo neodlucan, imamo dijametralno suprotne argumente, i s diskusijom o tome nikako na zelenu granu.

Zapravo se sve svodi na to da bi, ili
    a) trebali javiti tetama da na sastanak necemo doci jer ce E nastaviti vrtic jos jednu godinu - a oko toga nas dvoje jos nismo dogovorni, a E je, sudeci po razgovorima koje ovih dana vodimo, sasvim svejedno da li ce ici najesen u skolu ili nastaviti 3. godinu vrtica;

b) trebali otici na sastanak, jer te promjene su velike: u mailu kojeg sam prije Bozica dobila od Ureda za skolstvo u kojem mi potvrdjuju da E nema zakonsku obvezu krenuti ove jeseni u skolu (jer 31.8. nece imati 6 godina) su napisali da im se CINI ( ) da se taj dio zakona nece mijenjati.

Zapravo bi trebali donijeti odluku do ponedjeljka, a to je tesko. :/

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

pa odite na sastanak, cisto informativno. valjda taj sastanak nije obvezujuci.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj YosephK prvotno napisa
    pa odite na sastanak, cisto informativno. valjda taj sastanak nije obvezujuci.
    Yoseph, ne, nije obvezujuci. Kao sto rekoh, vrticke tete su pro forma poslale obavijest svim roditeljima djece iz najstarijih grupa.

I dobra je ideja otici na sastanak; zanima me sto ce se govoriti na njemu, a i zbog toga sto ce doci ucitelji/ce upravo iz skole u koju ju planiramo (druge/ove godine) upisati.

Tek sad vidim da sam se nejasno izrazila: dilema mi nije otici na sastanak ili ne;
    dilema mi je to sto bih vjerojatno barem nekakvu nasu namjeru upisa - ne-upisa trebala tamo najaviti, medjutim - jos na to nismo spremni. :/
    Sluzbeno istek roka za upis je 28.2.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

I ja sam bila dva puta na tom sastanku (moje starije dijete je rodjeno u svibnju), prvi put tek da vidim kako to izgleda i da se znam pripremiti, a drugi put pred upis. Informacija nikad nema previse.

Na tim sastancima kod nas su uciteljice koje preuzimaju prve razrede u iducoj pedagoskoj godini. To je mjesto gdje sam ja upoznala buducu uciteljicu svog sina i koja mi je pomogla rijesiti mnoge dileme. Osim toga, tamo se moze dobiti dobra slika kako skola funkcionira i tek nakon toga razmisljati o odluci, ovakvoj ili onakvoj.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Citiraj Kanga prvotno napisa
    Meni nije bilo tesko odluciti se za kasniji polazak jer sam jasno znala/osjecala da je to ispravno za njega.
    A ako niste zadovoljne s vrticem? Mene to jako muci - da ostane jos jednu godinu u okruzenju s kojim ja nisam zadovoljna. A neznam kako dobiti win-win situaciju :/
    ako je dijete više - manje zadovoljno, odnosno ako nije neki problem u vrtiću koji jako utječe na njega, ja bih se isto odlučila za vrtić. jer problemi u školi koji mogu nastati zbog prijevremenog upisa mislim da mogu biti puno ozbiljnije prirode nego problemi u vrtiću zbog, ne znam, nepoticajnog okruženja. pa taman da je sam s manjom djecom tu godinu, uvijek se može dogovoriti s tetom da mu da dodatne zadatke i sl. juraj je još od negdje četvrte godine jako volio rješavati radne listove i teti nikakav problem nije bilo dati mu da rješava dok ostali spavaju ili sl.
    a bože moj, nije se baš ludo zabavljao, ali opet se prilagodio situaciji i igrao s dva dečkića koja su mu bila najbliža. znam da se baš nije našao s njima jer ih je zaboravio isti dan kad je prestao ići u vrtić, a prijatelja kojeg je imao godiinu dana prije, koji je krenuo u školu i dan danas nazove i nađu se i igraju zajedno.
    ali, kad nema druge zabave, i drugog društva, zaigra se on i s marom - kad je baš sila.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da se kod mene radi o prijevremenom upisu, onda ne bih imala dilema. No moj je obavezan ici ove godine, ja bih ga morala odgoditi i ostaviti u vrticu (s kojim nisam zadovoljna).. a misljenja sam da bi dobio dosta time da ostane jos jednu godinu izvan skole. Emocije bla bla..

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    i sve ću to raditi u nadi da će me netko stvarno uvjeriti da je za nju bolje da ostane u vrtiću
    Pa zar nisi ovdje jasno napisala što ti osjećaš da bi bilo najbolje?
    Kako god odlučili nadam se da ćete biti zadovoljni.

Općenito mislim da je manja šteta ako dijete spremno za školu ostane u vrtiću nego ako dijete nespremno za školu krene u prvi razred.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj deva prvotno napisa
    i sve ću to raditi u nadi da će me netko stvarno uvjeriti da je za nju bolje da ostane u vrtiću
    Pa zar nisi ovdje jasno napisala što ti osjećaš da bi bilo najbolje?
    .
    ne znam da li je to za nju najbolje

jer tu je upleten još jedan problem, što sam ja u laganoj komi od njenog odrastanja (jučer joj se počeo klimati 1. zub, ja u depresiji )

i onda me strah da je, iz te želje, da bude moja mala curica, ne štopam u njenom prirodnom razvoju

strah me da je zrela u školu, da je došlo vrijeme za slijedeću stepenicu u njenom životu, a da ja to ne zaustavljam

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ali ti niti ne pokusavas odgoditi njen polazak u skolu nego razmisljas o ranijem upisu. Kako bi to moglo biti "stopanje u razvoju"?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Ali ti niti ne pokusavas odgoditi njen polazak u skolu nego razmisljas o ranijem upisu. Kako bi to moglo biti "stopanje u razvoju"?
    pa to je borba protiv sebe
    znači ja bi da ona ostane u vrtiću
    ali me strah da je to moja želja, a da je ona zrela za dalje

znam da da svi mislite da kompliciram
    i da bi mi trebalo još jedno dijete pa se ne bi tako fiksirala na V

ali stavimo to na stranu (nekad je pristojno mišljenje zadržati za sebe ) i dajte savjet za V, za mene i moju ludu glavu ionako nema spasa

zato bi je odvela na obradu da mi pametni kažu da je ostavim u vrtiću (u totalno nestimulativnoj vrtićkoj skupini :/ )

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A sta ako ti pametni kazu da ju das u skolu, jer je ako sam dobro iscitala tvoje postove velika vjerojatnost da ce ti to i reci?
    Hoces ju onda dati u skolu mirne duse? Ako hoces, onda se odmah prestani zivcirati i poslusaj strucne osobe koje ce procjenu napraviti.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

zato bi je odvela na obradu da mi pametni kažu da je ostavim u vrtiću (u totalno nestimulativnoj vrtićkoj skupini :/ )
    Uvijek je možeš "stimulirati" sa strane-nekom slobodnom aktivnošću. Vjeruj mami djeteta koje je gradivo prvog razreda znalo s 5 godina.
    Strani jezik, ples, sport, gluma....2 puta tjedno čine čuda. Samo trebate izabrati nešto za što ima interes.

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja ću se samo malo ubaciti (i iskarikirati):

Ne mislite li da je nova stepenica u životu i stresna situacija - polazak u školu potpuno ista kao i npr. završetak škole, zaposlenje, ulazak u svijet odraslih?

Zašto je svima žao poslati dijete ranije u školu i time mu oduzeti još jednu godinu za igranje, a nitko (ili možda rijetki) bi pristali na to da kada dijete završi školu, "poklonite" mu još jednu godinu bezbrižnog života, pošaljete ga neka putuje, provodi se, odmara... bez ikakvih obaveza i roditeljskih prigovaranja

Evo jedan prijedlog svima koje peče savjest zbog toga što su djetetu oduzeli godinu dana djetinjstva - vratite im to u obliku jedne godine mladosti!

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

To je malo nezgodno, jer u toj dobi dijete već ima društvo, ciljeve i zna što želi.

ne bi roditelj moga reći samo "Čuj, nemoj sad upisivati faks, nego ajde putuj godinu dana"

Može i studirati i u ljetnim pauzama putovati kao i svi ostali studenti koje srećem svako ljeto kod nas.

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Rene2 prvotno napisa
    To je malo nezgodno, jer u toj dobi dijete već ima društvo, ciljeve i zna što želi.

ne bi roditelj moga reći samo "Čuj, nemoj sad upisivati faks, nego ajde putuj godinu dana"

Može i studirati i u ljetnim pauzama putovati kao i svi ostali studenti koje srećem svako ljeto kod nas.
    Nisi shvatila što sam mislila, nisam ja rekla da ih treba slati na prisilni odmor
    To može biti jedna opcija, naravno, u slučaju da dijete tako želi. Ne vjerujem da bi ih baš puno tako olako to odbilo

Znate da je to vrlo popularno vani, barem u američkim filmovima i serijama gdje maturanti uzmu "slobodnu godinu da putuju i razmisle što žele u životu "

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    pa to je borba protiv sebe
    znači ja bi da ona ostane u vrtiću
    ali me strah da je to moja želja, a da je ona zrela za dalje
    Vidiš, ja sam kroz tvoje postove iščitala upravo suprotno: da ti naginješ tome da je prijevremeno upišeš, svi tvoji argumenti idu upravo u tom smjeru.
    Mene interesira nešto drugo, znam da V. ide na radionice kod T.S. pa pretpostavljam da ti je ona dala svoje mišljenje o tome...

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj piplica prvotno napisa
    Vidiš, ja sam kroz tvoje postove iščitala upravo suprotno: da ti naginješ tome da je prijevremeno upišeš, svi tvoji argumenti idu upravo u tom smjeru.
    Mene interesira nešto drugo, znam da V. ide na radionice kod T.S. pa pretpostavljam da ti je ona dala svoje mišljenje o tome...

ma kažem ti da ne znam ni sama
    samo znam da radim problem gdje ga nema, u nedostatku nekog većeg, hvala dragom Bogu

ne ide, odustali smo od toga
    a kad je bila na testiranju s 5 godina zaključak je bio da ima razvijene kongitivne sposobnosti, ali izraženu emocionalnost i naglašen strah od neuspjeha i rečeno nam je da bi zadnje moglo raditi prepreku kod ranijeg upisa, ali je bio dogovor da je ipak prerano i da se neće donositi nikakva preporuka, nego da će se početkom ove godine ponoviti testiranje pa vidjeti kakva je situacija

i nakon takvog dogovora stavili su je u radionicu za predškolce jer smo mi izrazili želju da ona ide ranije u školu što je meni bio nekakav znak da baš nisu slušali što mi govorimo pa smo odustali od radionica (a i zato jer mi se činila previsoka cijena za rad u grupi od 10 djece)

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ne znam, odi onda na ono testiranje na Suvag, kao što si rekla, pa vidi.

Sa zanimanjem pratim ovaj tvoj topic jer i mene sljedeće godine čeka ista odluka, naime L. je rođen 8.4.2004. i ja nekako naginjem tome da ga upišem u školu sa šest i pol, nekako mi je već sada sa nepunih pet zreo i koncentriran na sve što radi, a to mi i tete u vrtiću potvrđuju.

Međutim, bez obzira na moj osjećaj (koji sam za starije dijete imala upravo suprotan, njega bih najradije bila upisala sa 8 i pol )
    i na mišljenje teta, svakako ću uvažiti što struka misli o tome.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ZASTO NA SUVAG PO MISLJENJE O ZRELOSTI ZA SKOLU? (ajme velika, sorry)

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

normalna psihološka obrada, nema veze sa sluhom, na što si vjerovatno pomislila

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Da ne budem zlocesta, dok dodjes u Suvagu na red za to (ako nemas karton, pa i ako ga imas) dijete ti bude ne za redovno, nego za odgodu.... Dugo se ceka tamo, ali se isplati. Sretno!

Inace,uvijek je (djetetu koje je zrelije, a jos u vrticu) lakse naci dodatne aktivnosti i zanimaciju sa strane, nego krpati rupe u nedovoljnoj zrelosti. Moj mladji je bio takav a i jos je uvijek, sad je prvasic... Dali smo ga u zadnjoj godini u engelsku grupu (da ga maknemo od agresivnog drustva i da dijete nesto vise nauci - tamo je procvao). A u skoli je sad sve super - brzi mozak, petice iz gradiva itd... aliiiiii SVA SRECA da ga nismo davali ranije. Ljevak je, trebala nam je ta zadnja godina vrtica da rijesi zrcaljenje slova, i sad zna pisati u oba smjera, he he he... Ide mu sporije nego drugima jer u glavi mora okretati sliku. Iako gradivo savladava odlicno, ima stvari koje ga stopaju. Daklem, ne treba gledati ono u cemu je dijete napredno nego onu osobinu koja mu je "usko grlo"... Strah od neuspjeha ili nedostatak ustrajnosti moze biti veliki problem, a godina dana tu puno znaci.

A predskolcima ionako vrlo cesto spajaju grupe i sastavljaju ih kojekako. Za mog starijeg sina to je bila prava i vrlo korisna priprema za skolu - nove odgajateljice, novo drustvo, a bez pritiska... Sve ima svoje razloge.
    Bit ce dobro!

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

aleks - zasto ne vrticki psiholog?

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Petrlin,
    zašto misliš da to što je ljevak ima veze sa zrcaljenjem?
    Ako zrcali slova - to je oblik disgrafije, a ako kreće pisati s desna u lijevo - to je greška koju često rade ljevaci. To su dvije stvari koje treba razlikovati. Ako je riječ o disgrafiji, nju treba vježbati i nije stvar "klika" u glavi da to tako ide kao u pisanju s desna u lijevo.
    Na ovo sam upozorena (od strane stručnih osoba na Goljaku) jer imam djete koje je ljevak, a nećaka mi je ljevak s disgrafijom, a oboje su djeca s nekim oblikom posebnih potreba.

A sada zašto sam uopće ne ovoj temi iako mi djete ima svega 3 godine i 8 mjeseci? Zato što sam upozorena upravo na to da mi djete očito ima visoki IQ, pa da unaprijed pratim i odlučim što i kako da eventualno u vrtiću pređe u stariju grupu. Ovo je savjet jednog pedagoga, a ne vrtića. Malo sam zatečena, ali vrijedi pratiti i informirati se na vrijeme.
    Matej je rođen 4.5., dakle u školu bi išao s 6 i 4 mjeseca odnosno 7 i 4 mjeseca. On je za sada u grupi među najstarijima, svaršeno komunicira, vokabular mu je iznenađujuć za djete od nepune 4, puno togas zna i izvrsno pamti i prepričava. Piše neka slova, sva zna, brojeve isto tako.

Prije nego sam pročitala vaše mailove mislila sam stvarno da ga prebacim u stariju grupu, ali sada moram priunat da sam blizu toga da promjenim mišljenje. Emocionalno odrastanje je ipak najvažnije. I dobra priprema. To što sam ja išla u školu sa 5 i 10 mjeseci i što moja šogoriuca misli dati djete u školu sa 5 i 8 mjeseci (u Njemačkoj) - to su iznimke. Ja sam "ispala" dobro, ali ovisi o karakteru i emocijama, vremenu i ciljevima. Još ćemo se i mi konzultirati, jer on često zna reći da mu je u vrtiću dosadno, da djeca još ni pričati ne znaju i sl.
    Odluka je teška. Dobro, možda ne teška, ali odgovorna.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj AndrejaMa prvotno napisa
    Petrlin,
    zašto misliš da to što je ljevak ima veze sa zrcaljenjem?
    Ako zrcali slova - to je oblik disgrafije, a ako kreće pisati s desna u lijevo - to je greška koju često rade ljevaci. To su dvije stvari koje treba razlikovati. Ako je riječ o disgrafiji, nju treba vježbati i nije stvar "klika" u glavi da to tako ide kao u pisanju s desna u lijevo.
    Na ovo sam upozorena (od strane stručnih osoba na Goljaku) jer imam djete koje je ljevak, a nećaka mi je ljevak s disgrafijom, a oboje su djeca s nekim oblikom posebnih potreba.

A sada zašto sam uopće ne ovoj temi iako mi djete ima svega 3 godine i 8 mjeseci? Zato što sam upozorena upravo na to da mi djete očito ima visoki IQ, pa da unaprijed pratim i odlučim što i kako da eventualno u vrtiću pređe u stariju grupu. Ovo je savjet jednog pedagoga, a ne vrtića. Malo sam zatečena, ali vrijedi pratiti i informirati se na vrijeme.
    Matej je rođen 4.5., dakle u školu bi išao s 6 i 4 mjeseca odnosno 7 i 4 mjeseca. On je za sada u grupi među najstarijima, svaršeno komunicira, vokabular mu je iznenađujuć za djete od nepune 4, puno togas zna i izvrsno pamti i prepričava. Piše neka slova, sva zna, brojeve isto tako.

Prije nego sam pročitala vaše mailove mislila sam stvarno da ga prebacim u stariju grupu, ali sada moram priunat da sam blizu toga da promjenim mišljenje. Emocionalno odrastanje je ipak najvažnije. I dobra priprema. To što sam ja išla u školu sa 5 i 10 mjeseci i što moja šogoriuca misli dati djete u školu sa 5 i 8 mjeseci (u Njemačkoj) - to su iznimke. Ja sam "ispala" dobro, ali ovisi o karakteru i emocijama, vremenu i ciljevima. Još ćemo se i mi konzultirati, jer on često zna reći da mu je u vrtiću dosadno, da djeca još ni pričati ne znaju i sl.
    Odluka je teška. Dobro, možda ne teška, ali odgovorna.
    Isprika svima zbog skretanja s teme, iako vjerujem da će biti korisno:

Ne da mislim da to što je moj sin ljevak ima veze sa zrcaljenjem, nego sam sigurna u to. SIgurna sam za moje dijete, jer sam provjerila.

Moj stariji (koji nije ljevak) je u Suvagu na tretmanu bio od 2004 godine. I danas hodamo na kontrole, ali sve je dobro. Njegova dijagnoza nebitna je za ovu priču, a i već sam pisala o tome na drugim mjestima.

Dalje - kad je moj mlađi sin sam počeo učiti pisati (on je zakleti ljevak od rođenja, ali nema nikakvih motoričkih problema za razliku od brata), činio je to naopako. Zrcalio je, ne slova nego CIJELI TEKST, kompletne rečenice, kao Leonardo da Vinci. Nismo ga učili pisati - skupljao je znanje sam, od godinu dana starijeg brata. Jednostavno, sviđalo mu se tako. Kad je bio u četvrtoj-petoj godini, odvela sam ga logopedu prvi put. Ništa posebno, on je samo ljevak... Kasnije sam imala prilike zatražiti još jedno mišljenje, bilo je isto! Dijete se jednostavno zafrkavalo. Još jedan logoped mi je rekao da svaki petogodišnjak ima pravo na to.

Nismo ga sprečavali, ali rekli smo mu nek taj način pisanja ostane njegovo tajno pismo (kao Harry Potter). I naučili ga standardno pismo NEOVISNO o "njegovom". Savladao je bez greške, jedino se neko vrijeme vidjela razlika u brzini... I brojeve je pisao tako, ali sve smo to riješili u zadnjoj godini prije škole.

Nije imao nikakvih sustavnih grešaka pisanja tipičnih za dizgrafiju, on je jednostavno pisao "naopačke" jer mu se sviđalo.

Eh, sad.... Za dijete koje je ljevak velika je vjerojatnost da ima dominantnu desnu moždanu polovicu. Takva djeca "okreću sliku" u glavi na način kako sam opisala.

Ima dosta literature o tome. Meni je omiljena knjiga koja je pisana na način da ju svaki roditelj, odgajatelj i učitelj može lako razumjeti i primijeniti neke stvari iz nje. Zove se Jednorozi su stvarni, autorice Barbare Meister VItale

Andreja, potraži si knjigu (iako ima i drugih), radi sa svojim djetetom vježbe senzorne integracije i sve će biti u redu! Istovrijedi i za nećakinju... Stručni tretman imate, a to je najbitnije. Dodatne spoznaje o tome ne mogu škoditi... I dobro je pitati na više strana... Sretno!

Evo, za sve one kojima treba, više o tome:
    http://razvojdjece.crolink.net/knjiga.asp?ID=2672

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kad bi bio privremeni upis u pitanju, ja ju definitivno nebih dala. razlozi su svi vec pobrojani u prethodnim postovima pa da se ne ponavljam. oko toga nemam dilema.

nego mene sad muci suprotna stvar. ja bih htjela odgodu za svoju curu jer ona je rodjena 15.03. i skolski je obveznik. koliki je problem ako svi testovi pokazu da je zrela za skolu traziti odgodu od godinu dana jer ja kao roditelj osjecam da je za nju bolje da ide kasnije, dali tu strucne sluzbe prave nekih problema ili ipak na kraju odluka bude na roditeljima. tj dali te mogu prisiliti na upis u skolu

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

to ovisi o ljudima koji su u komisiji, nacelno je to samo njihova odluka i rod. misljenje po zakonu nije bitno

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mogu se komotno povuci s ove teme - izgleda da je Berlusconi odlucio umjesto mene.

Naime, jucer prije tog famoznog sastanka, otisla sam jos jednom na web stranicu ministarstva prosvjete. Nova izmjena (friska, od prije par dana) je to da su promijenili dobnu granicu za obvezni upis.

Po novome - obvezni upis je za sve koji navrse 6 godina do 31.12. ove godine. Prema tome, E mi postaje u skolskog obveznika ove godine. Imat ce 5g11mj.

Sto da kazem, osim -

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Elly prvotno napisa
    Prema tome, E mi postaje u skolskog obveznika ove godine. Imat ce 5g11mj.

Tek sad vidim gresku.

Htjedoh reci, E mi se (ovom promjenom) pretvara iz prijevremenog skolarca u skolskog obveznika.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

flower a tko cini tu komisiju, jel psiholog iz vrtica ili neki drugi psiholog?
    thanks na odgovoru

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moje je dijete rodeno 28.3. i ove je godine krenuo u prvi razred s punih 7 i pol godina
    kanga, kako si dobila odgodu, jel bilo nekih problema oko toga. Jesu li mu testovi pokazali da nije zreo za skolu ili si ti trazila odgodu?

Mi cemo za godinu dana biti u istoj situaciji, pa da se pripremim unaprijed.

Thanks

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj nevena prvotno napisa
    flower a tko cini tu komisiju, jel psiholog iz vrtica ili neki drugi psiholog?
    thanks na odgovoru
    Kod nas je u komisiji bila bas nasa psihologinja iz vrtica, ali to nije pravilo. Buduci da te komisije rade obradu sve djece iz cijele Hrvatske, sastav komisija jako varira, ovisno o mogucnostima na terenu.... Pitaj pedijatra i nadleznog skolskog lijecnika tko je sve u komisiji. To se dogovara za svaku skolsku godinu, ali se uglavnom zna...

Mozes traziti misljenje psihologa i iz vanjske institucije (s uputnicom pedijatra) i taj nalaz dajes na uvid skolskom lijecniku koji je u komisiji. Ne moras nista posebno raditi - nalaz ti je u zdravstvenom kartonu djeteta, koji se obavezno nosi skolskom lijecniku na uvid. Ja sam imala nalaz psihologa i iz Suvaga (jer mi je dijete ionako tamo bilo na kompletnoj obradi i terapiji od 2004).

Inace, misljenje roditelja se i te kako uvazava. Najcesce je dovoljno reci da smatras da dijete emocionalno nije spremno. Clanovi komisije vide dijete samo tada (iznimka je vrticki psiholog, koji MOZE dijete vidjati i cesce - tako je kod nas bilo, ali nije pravilo). Cula sam za par slucajeva kad su djeca zbog obiteljske situacije (teske bolesti, razvod, pa cak i selidba) dobila odgodu. Bitno je kako komisiji obrazlazes svoj stav.

Sretno!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pterlin hvala puno na odgovorima.
    Znaci nije tako tesko dobiti odgodu ako roditelj zaista misli da dijete nije emocionalno spremno.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pterlin hvala puno na odgovorima.
    Znaci nije tako tesko dobiti odgodu ako roditelj zaista misli da dijete nije emocionalno spremno.
    Ne znam koliko je tesko, nisam trazila odgodu (iako bih da je moje dijete rodjeno par tjedana ranije). S komisijom sam se srela kad su mi za dijete predlozili individualizaciju. Moj dojam je bio da su u komisiji ljudi koji su kompetentni i dobro znaju svoj posao. Dobro sam slusala sto govore - bilo je tu novih informacija i pametnih prijedloga. Odluku smo donijeli zajedno i bila je dobra.

Eh, sad... za odgodu ti je bitno puno stvari, pa zaista ne znam - na tvom mjestu ja bih dala dijete na procjenu, rekla svoje misljenje i dobro dooobro saslusala sto govore clanovi komisije, sve vagnula pa tek onda isla donositi odluku.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

peterlin hvala jos jednom.

jel slucajno znas (vidim da dosta znas o tome) sto je potrebno za odgodu, kakva zamolba ili samo kod procjene djeteta kod komisije kazem sto ja mislim.kako to uopce ide?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

peterlin hvala jos jednom.

jel slucajno znas (vidim da dosta znas o tome) sto je potrebno za odgodu, kakva zamolba ili samo kod procjene djeteta kod komisije kazem sto ja mislim.kako to uopce ide?
    Za odgodu polaska u školu obavezno je proći komisijski pregled i dobiti Rješenje o odgodi koje izdaje Gradski ured za obrazovanje i šport (područni ured u mjestu gdje imate prijavljeno prebivalište).

I za odgodu i za prijevremeni upis piše se zamolba Gradskom uredu za obrazovanje i šport, uz vlastito obrazloženje i eventualno druge papire ako imaš (dijagnoze, mišljenje psihologa). Ako nemaš - oni će ti već reći što točno treba. To im je posao.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hvala puno

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa
    I za odgodu i za prijevremeni upis piše se zamolba Gradskom uredu za obrazovanje i šport, uz vlastito obrazloženje i eventualno druge papire ako imaš (dijagnoze, mišljenje psihologa). Ako nemaš - oni će ti već reći što točno treba. To im je posao.
    je samo "zamolbu" ne piše roditelj - nego Komisija za upis u 1. razred

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Moj sin je u školu krenuo sa 6 god i 5 i nešto sitno mjeseci. Rođen je na samoj granici. U razredu se pokazao kao jedno od zrelije djece, isto kao i na svim onim provjerama prije škole. Daleko od toga da on nije zaigrano dijete, vjerojatno će biti do 15-te ali za školu je bio definitivno zrel i spreman. Ja sam u prvom imala 6 i dva mjeseca, bilo mi je nezamislivo da idem sa 7. Najbolje ćeš znati nakon provjera stručnjaka, moje nestručno mišljenje govori da će TEBI biti žao ako krene sad u školu jer ćeš imati jednu ogromnu obavezu više. Ali ako je ona spremna, njoj će odlazak u školu biti velika prednost jer, također moje skromno mišljenje, prosječnom 6-godišnjaku bi moglo biti dosadno i nemotivirajuće u vrtiću, pogotovo ako ponavlja predškolsku grupu.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa
    ...moje nestručno mišljenje govori da će TEBI biti žao ako krene sad u školu jer ćeš imati jednu ogromnu obavezu više.. ..
    Ne znam odakle ti ovo :shock: , ali A70V je u svakom postu izražavala samo zabrinutost za dijete i donošenje ispravne odluke i baš mi je žao da se potpuno legitimna dilema jedne majke tumači kao prikrivena sebičnost.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ma joj, krivo si me shvatila. Htjela sam reći da jedino negativno u svemu tome, ako uzmemo u obzir da je dijete stvarno spremno za školu, je činjenica da je škola jedna ogromna obaveza djetetu i roditeljima. Da je vrtić nešto potpuno drugačije, fleksibilno, neobavezno i opuštajuće prema školi i svemu što škola nosi. Nije mi ni na kraj pameti bilo ovo kako si ti shvatila

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Oke, onda sam ja krivo shvatila...

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    aleks - zasto ne vrticki psiholog?
    bila sam kod vrtićke psihologice
    i napravila je testiranje

i rekla je da su V rezultati jako dobri
    kao bolji od rezultata dosta djece koji jesu obveznici

da zna zbrajati, oduzimati, da zna redne brojeve (što ja nisam imala pojma da zna), da joj je grafomotorika odlična....
    kao jedino malo zapinje analiza i sinteza, ali da je i to dosta dobro
    jedino se ogradila od emocionalne spremnosti, da to nije mogla procijeniti u tako kratkom vremenu i da će o tome razgovarati s tetama

ja sam rekla moje dileme, sumnje....
    ona je rekla da je uvjerena da što god da napravimo da ne možemo pogriješiti
    ako je ostavimo još 1 god. da joj neće bit nekakva šteta
    a ako je damo u školu da će ona to sigurno moći

i opet sam ja nigdje :/

6.2. imamo termin u Suvagu
    ali sve mislim da ga prolongiram
    moram se malo raspitati do kada mi je krajnji rok za podnjeti zahtijev
    ili da odem 6.2. kad će biti nezrelija pa možda dobijem preporuku da ne tražim raniji upis :?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •