AndrejaMa prvotno napisa
Petrlin,
zašto misliš da to što je ljevak ima veze sa zrcaljenjem?
Ako zrcali slova - to je oblik disgrafije, a ako kreće pisati s desna u lijevo - to je greška koju često rade ljevaci. To su dvije stvari koje treba razlikovati. Ako je riječ o disgrafiji, nju treba vježbati i nije stvar "klika" u glavi da to tako ide kao u pisanju s desna u lijevo.
Na ovo sam upozorena (od strane stručnih osoba na Goljaku) jer imam djete koje je ljevak, a nećaka mi je ljevak s disgrafijom, a oboje su djeca s nekim oblikom posebnih potreba.
A sada zašto sam uopće ne ovoj temi iako mi djete ima svega 3 godine i 8 mjeseci? Zato što sam upozorena upravo na to da mi djete očito ima visoki IQ, pa da unaprijed pratim i odlučim što i kako da eventualno u vrtiću pređe u stariju grupu. Ovo je savjet jednog pedagoga, a ne vrtića. Malo sam zatečena, ali vrijedi pratiti i informirati se na vrijeme.
Matej je rođen 4.5., dakle u školu bi išao s 6 i 4 mjeseca odnosno 7 i 4 mjeseca. On je za sada u grupi među najstarijima, svaršeno komunicira, vokabular mu je iznenađujuć za djete od nepune 4, puno togas zna i izvrsno pamti i prepričava. Piše neka slova, sva zna, brojeve isto tako.
Prije nego sam pročitala vaše mailove mislila sam stvarno da ga prebacim u stariju grupu, ali sada moram priunat da sam blizu toga da promjenim mišljenje. Emocionalno odrastanje je ipak najvažnije. I dobra priprema. To što sam ja išla u školu sa 5 i 10 mjeseci i što moja šogoriuca misli dati djete u školu sa 5 i 8 mjeseci (u Njemačkoj) - to su iznimke. Ja sam "ispala" dobro, ali ovisi o karakteru i emocijama, vremenu i ciljevima. Još ćemo se i mi konzultirati, jer on često zna reći da mu je u vrtiću dosadno, da djeca još ni pričati ne znaju i sl.
Odluka je teška. Dobro, možda ne teška, ali odgovorna.