Mi smo u talijanskom skolskom sustavu, i imamo istu dilemu (iako, godinu dana ranije).
Takodjer, kao i sto je sandraf imala sa Davidom, trenutno imamo i iste argumente i protuargumente.
E je rodjena u listopadu 2003., i, kako prema talijanskom zakonu o skolstvu do 31.8. nece imati 6 godina, ne mora ove jeseni (s5g11mj) krenuti u skolu. Znaci, upis bi bio prijevremeni, a rok za odluku nam je do kraja veljace.
MM je za to da krene u skolu; tete ju hvale i govore da je za skolu spremna. Takodjer, ona je u vrtic krenula kasnije (4g1mj), i ovo joj je tek druga godina vrtica, medjutim kako su ju odmah stavili u srednju grupu, ona je sad u najstarijoj grupi. Argument teta u prilog upisu je i pitanje kako ce ona shvatiti ostanak u najstarijoj grupi, umjesto 'promociju' u skolarku.
Suprugovi argumenti su: drustvo (iako se ovdje grupe kod raznih aktivnosti mijesaju, i E ima prijatelje i medju djecom u mladjim grupama, i medju djecom u svojoj grupi, pa ja to ne vidim kao problem), kasnije ce biti najstarija u razredu (jer su ovdje skloni prijevremenom upisu), i, najvaznije, misli da je ona za to spremna.
Ja sam protiv njenog prijevremenog upisa, u svemu tu mogu potpisati sandruf: relativno kratka koncentracija, ljutnja ako nesto pogrijesi, pa cak i tvrdoglavost, ali najvise: zaigranost.
Potpisujem gore citirano, i na to nadodajem i da bih joj rado pruzila i tu trecu vrticku godinu, talijanski jezik joj ipak nije materinji, ma koliko ga sada dobro govorila.ja nisam nikakav psiholog, ali ga kao mama vjerojatno poznam najbolje na svijetu i on po meni jos nije (bio) spreman za skolu. rekla sam muzu da mislim da bismo prije svega nametnuli obvezu i doista to mislim.
:/