Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: Prijepis automobila

Denny avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno Prijepis automobila

Suprug je vlasnik automobila i želi ga prepisati na moje ime. Zanima me da li mi trebamo sklopiti darovni ili kupoprodajni ugovor, da li smo oslobođeni plaćanja poreza i kako ukratko ide procedura (bilježnik-mup-porezna...?) Auto je polovno i registrirano, samo se mijenja vlasnik.
    Zahvaljujem unaprijed na odgovorima!

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

kod mene je bilo ovako (mm je prepisao stari motor na mene jer smo uzeli novi, a želili zadržat bonus kod osiguranja).
    otiđeš u javnog bilježnika, tamo kažeš o čemu se radi, on ti odmah napravi darovni ugovor i platiš 70kn (toliko smo mi platili prošlo ljeto). možda je za auto nešto više, ali ugovor je ugovor pa i ne bi trebalo bit skuplje. porez nismo plaćali jer je to darovnica između supružnika.
    nakon javnog bilježnika otišli smo na mup.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj Loryblue prvotno napisa
    kod mene je bilo ovako (mm je prepisao stari motor na mene jer smo uzeli novi, a želili zadržat bonus kod osiguranja).
    otiđeš u javnog bilježnika, tamo kažeš o čemu se radi, on ti odmah napravi darovni ugovor i platiš 70kn (toliko smo mi platili prošlo ljeto). možda je za auto nešto više, ali ugovor je ugovor pa i ne bi trebalo bit skuplje. porez nismo plaćali jer je to darovnica između supružnika.
    nakon javnog bilježnika otišli smo na mup.
    Da li se ista procedura može provesti i za širu obitelj, ili samo za supružnike (npr. šogor poklanja auto šogoru; da se prenese vlasništvo, ali sa što manje troškova)?

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

paklenica, ja sam platila porez kad mi je sestra poklonila auto

Denny avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

paklenica, koliko sam ja shvatila, suprug može supruzi pokloniti auto, može i roditelj djetetu, ali ne može dijete roditelju ni brat sestri. U tom slučaju se plaća porez 5%

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

a jel to ide po vrijednosti suta po onim tablicama, ili neka fiksna cifra, ili prema nadahnuću???

kolika bi mogla biti cifra za mali auto star 10 god?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

oni imaju neke svoje tablice po kojima to racunaju, porez na mali auto stariji nekoliko godina od tog tvog me je dosao oko 400 kuna

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kao što je Denny rekla, jedino darovanje na koje se ne plaća porez je ono između supružnika i roditelj-dijete. U tom slučaju plaća se samo javnobilježnička taksa koja iznosi 46 kuna. Darovni ugovor se može kupiti u Narodnim novinama i lako se ispuni. Ako dijete poklanja roditelju, to je luksuz i na to se plaća porez i to prema tablicama. Stvarno ne znam kolika bi mogla biti cifra za tvoj auto, paklenica.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj lucij@ prvotno napisa
    Kao što je Denny rekla, jedino darovanje na koje se ne plaća porez je ono između supružnika i roditelj-dijete. U tom slučaju plaća se samo javnobilježnička taksa koja iznosi 46 kuna.
    zašto smo onda mm i ja platili blizu 70kn (mislim da je bilo točno 68kn) :? nije nam valjda naplatio ugovor koji nam je on dao (nismo ga kupili u NN) 22kn :?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zato jer si vjerojatno uzela dva primjerka ugovora, jedan za poreznu, i drugi, prijepis, za sebe

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

tnx cure

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    zato jer si vjerojatno uzela dva primjerka ugovora, jedan za poreznu, i drugi, prijepis, za sebe
    dobili smo tri primjerka, valjda mm i ja svaki svoj da se ne posvađamo kod čitanja
    znači to mi je naplatio.....tz tz tz koji lihvar

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Loryblue, ne znam, moguće da ste mu platili taj ugovor. Onaj štambilj košta 46 kuna. Ili ovo što ivarica kaže, ovjera prijepisa izdanog u dva primjerka košta 35 kuna.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dobili smo tri primjerka, valjda mm i ja svaki svoj da se ne posvađamo kod čitanja
    2008. se mijenjao taj zakon o jb, naravno na stetu nas gradjana

sad dobijes za cijenu od 46 kuna samo jedan onaj listic ugovora, svaki dodatni moras dodatno i platiti

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

2008. se mijenjao taj zakon o jb, naravno na stetu nas gradjana

sad dobijes za cijenu od 46 kuna samo jedan onaj listic ugovora, svaki dodatni moras dodatno i platiti
    mislim da je 11 kuna po primjerku, znaci taman 68 za vas bahate

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

E to je sad točna računica, sad nas više niko ne bu .. 8)

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Odličan topic, taman je i mene mučilo isto pitanje.

Suprug mi je darovao ovih dana naš stari auto Mazdu (ona naravno uzeo novi,lijepi QashQai) i frajer u osiguranju nam je rekao da nećemo trebat plaćat porez, sad ste mi vi fino to potvrdili jupi-jeeee :D

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I dobiti ćete 25% bonusa na policu AO za stari auto, to znaš?

Denny avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Hvala cure, mi ćemo ovaj tjedan u akciju po tom pitanju, sad bar znamo na čemu smo.

Denny avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Evo iz prve ruke, obavili smo i taj prijepis. pa kome treba evo kako je izgledalo:
    - prvo smo otišli u bilježnika, ispunili darovni ugovor koji smo kod nje dobili i platili 45 kn za original i tri kopije,
    - zatim smo na poreznoj upravi ovjerili sve ugovore da smo oslobođeni plaćanja poreza (tražili su na uvid original vjenčani list i zadržali jedan ugovor),
    -teta u policiji je izmjenila prometnu i knjižicu vozila, platili još 90 kn - i to je to! :D

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

darovanje izmedju srodnika u prvoj linij (roditelj<->dijete) ne placa se porez na promet.
    netko je napisao da to vrijedi samo za roditelj->dijete, ali vrijedi i obrnuto.

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    darovanje izmedju srodnika u prvoj linij (roditelj<->dijete) ne placa se porez na promet.
    Ovo za dijete-roditelj sam ja napisala, moja šogorica poklanjala svojoj mami prije godinu dana. E sad, možda se od onda nešto mijenjalo :/
    Leonisa, jesi sigurna?

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

za stan sam 100% sigurna, i iz zakona i prakse.
    za auto 99%
    naime, ja sam tvrdila isto sto i ti, a onda sam u jednoj raspravi uvjerena u suprotno.
    surfala sam sad malo i navodi se prva linija. a prva linja je <->

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Za nekretnine se ne plaća, a za pokretnine se plaća. Takvo je moje iskustvo.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

A imate li neku ideju kako da napravimo darovanje, odnosno prijenos auta koji glasi na MM na mog tatu? Da li da MM prenese na mene, a ja odmah na tatu - da li to moze istovremeno, bez da se rade dokumenti za auto na mene?

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Vezano uz nečiji post o neplaćanju poreza - moji su platili porez kad sam im ja ustupila prvi auto (prije par godina).
    Tako da su danas svi autu u familiji na mene. Svejedno je na koga su kad smo ista obitelj. jedino radi popusta na osiguranjima, no i to smo nekako sredili (na svaki auto je manji popust, tako neka priča)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi smo napisali ugovor o darovanju osobnog vozila u wordu i isprintali u potrebnom broju primjeraka, nismo kupovali obrazac

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj lucij@ prvotno napisa
    Ovo za dijete-roditelj sam ja napisala, moja šogorica poklanjala svojoj mami prije godinu dana. E sad, možda se od onda nešto mijenjalo :/
    Leonisa, jesi sigurna?
    prije par godina je MM poklonio auto svom tati auto i morao je platiti porez. njemu su tad rekli da oslobađanje od plaćanja vrijedi samo roditelj -> dijete.

ajde neka se netko javi tko je uspio pokloniti auto roditelju i nije trebao platiti porez

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    A imate li neku ideju kako da napravimo darovanje, odnosno prijenos auta koji glasi na MM na mog tatu? Da li da MM prenese na mene, a ja odmah na tatu - da li to moze istovremeno, bez da se rade dokumenti za auto na mene?
    Deaedi, nazovi neki javnobilježnički ured pa ih pitaj. Možda ta kombinacija, TM-ti-tvoj tata, košta jednako kao i jednostavno Tm-tvoj tata.

Vipmama, točno, ne moraš kupovati ugovor, možeš ga sam napisati ako znaš.

mamaduda avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

ja danas vučem teme iz naftalina

zanima me da li otac koji je vlasnik dva automobila može sinu darovnim ugovorom pokloniti jedan ali da sa autom daruje i bonus u osiguravajućoj kući?

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Evo ja ću se ovdje ubaciti sa svojim pitanjem ako netko zna da mi odgovori čim prije. Naime, ovaj od koga smo kupili auto, ponudio je da mi tj. on platimo ili prijenos ili registraciju. E sad mene zanima što je isplativije. Koliko se taj prijenos plaća i da li se on plaća po onome koliko auto vrijedi ili koliko si ga platio? I tko procjenjuje koliko auto vrijedi? Hvala vam puno!
    Posljednje uređivanje od anima : 13.07.2011. at 13:04

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •