Results 1 to 38 of 38

Thread: visoka temperatura a onda osip

Njojza's Avatar

Default visoka temperatura a onda osip

stvarno bi mi znacio savjet ako neko ima iskustva....

Faris ima 7,5 mjeseci i u subotu je odjednom dobio temperaturu koja je trajala 3 dana (od 37,5 - 39) i nismo je uspjeli skinuti nicim osim paracetamolim.
    Pregledala ga je pedijatrica i rekla da je mozda od zuba iako ima malo crveno grlo pa mu je propisala pembritin. Cim smo mu dali sirup on je sve povratio, pokusali smo mu dati u soku ali nije bilo sanse da popije...cak je kasnije odbijao i flasicu jer je vjerovatno mislio da mu opet jhocemo dati lijek.
    Sutradan opet kod dr. da izvade nalaze leukocita da se vidi da li su povecani kako bi bili sigurni da je upala. Vrijednost leukocita 3,6 sto znaci ispod normale. Kaze dr. da je onda vjerovatno viroza jer snizeni leukociti znace pad obrambenog sistema i kao "bolje je onda sto nije pio antibiotik".

Nakon 3 dana borbe, napokon nestane temperatura ali se pocne javljati osip o celu i malo ispod kose i samo par tackica po stomaku da bi jutros vidjela da se osip siri i sad je sav izasut po cijelim ledjima, stomaku a sa cela je pocelo da se siri prema ocima, u stvari po ocnim kapcima.

Sva u panici zovem doktora da dodje kuci i to pedijatra koji vazi za najboljeg u gradu i on kaze slijedece:

- vjerovatno da je temperaturu imao od uplae grla jer su mu krajnici jos nateceni ali grlo nije crveno pa necemo davati sad antibiotike
    - obzirom da nema natecenih zlijezda, osip nije strasna stvar i vjerovatno je da je ili organizam "izbacio temperaturu" na kozu ili je bio virus ili......

To ILI me ubi :/

dalje....
    - mozda je osip od znoja....jer je prevruce a posto ja nejga od rodjenja kupam svaki dan i ima njegovanu kozu kaze dr. mozda je osjetljiviji na znoj.
    Ja pitam odakle onda po celu i ispod kode?
    veli dr. "pa ima on dosta kose, ja bih vam savjetovao da ga osisate jer je prevruce"

- sto se tice leukocita veli da je kod viroze cesto da se snize leukociti, da to ne mora znaciti pad obrambenog sistema....

i eto...da se ne brinem, da kupam bebu 2x dnevno umjesto jednom i da ce osim VJEROVATNO proci nakon par dana.

meni je muka od nasih doktora jer jedni kazu jedno, drugi drugo i ja ziva ne znam sta cu....

osim sto ima taj osip sad, Faris je jako veseo, malo manje jede nego inace ali to je normalno jer je prevruce
    malo me brine jer je

je li imao neko od vas slicnih iskustava?
    ako ima neko da mi pomogne, posavjetuje .....bila bih zahvalna

aqua's Avatar

To smo i mi imali, a zove se trodnevna groznica (a ima i neko drugo ime, stranjsko, čudno). NE BRINI, ništa strašno i vrlo često. Poanta je baš u tome da dijete (uglavnom do god dana, rijetko preko) ima 3 dana i 3 noći visoku temp koja varira neovisno o dobu dana, a nakon toga neobjašnjivo nestaje a dijete dobije crveni osip po cijelom tijelu. Lijeka nema i nije potreban. Nakon 1-2 dana se osip povlači (ovisi koliko je intenzivan bio) i to je to. Osip nije potrebno ničim tretirati i djetetu ne smeta. Mislim da to klinci ne dobiju više nego jednom u životu. To je uglavnom to. Ja sam bolest pronašla u knjizi Klinika Mayo, tražila sam pod osip (ak imaš tu knjigu da si poškicneš), a pedijatrica mi je potvrdila. To je jedina bolest koju karakterizira temp, a nakon toga osip tak da je vjerojatnost skoro 100% da i vi to imate.
    Jedino ne znam kak ti to pedijatrica nije prepoznala, to je navodno vrlo često.. :?

brane's Avatar

trodnevna groznica nakon koje dolazi ospi po tijelu najviše po vratu i leđima i prsima....

Njojza's Avatar

hvala ti punooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
    sad mi je lakse
    :D

a to sto nije znala.....ma rekla je da ce mozda dobiti osip al kad sam ju zvala da joj kazem kakav je osip kod njega ona je rekla da to nije karakteristican osip i kao "nije to nista"

zato sam i zvala drugog dr....

ma prvo dijete....pa prva temperatura i sasvim dovljno da se isprepadam

anchie76's Avatar

Trodnevna groznica ili ti ROSEOLA. Kad se pojavi osip, znaci da je kraj bolesti.

Problem s tom bolesti je taj sto djeca mogu imati vrlo visoku temp, i onda im doktori "preventivno" daju antibiotike, i onda kad dijete dobije osip, onda ga proglase alergicnim na penicilin

saska7's Avatar

mi smo skuzili osip tek navecer 4dan, nazvala sam zaraznu i rekli su da nis ne brinemo ako se ne digne opet temp.
    sva sreca nis nije bilo kasnije

~lex~'s Avatar

Da li dijete plače ako ima rozeolu? Tj. da li je moguće da plače u valovima, kao da ga nekaj boli, pa prestane, pa opet plače, pa prestane...

Naime, tako je počelo, u ponedjeljak oko podne, otišli smo doktorici koja je rekla da Luka ima upalu uha i dala nam Amoksil sirup, Garason kapi za uho i Operil kapi za nos.
    Tek mu je danas spala temperatura, a pojavio se i lagani osip. Nisu u pitanju nikakvi veliki plikovi, već zaista malene pikice, kao da se osuo zbog vrućine, od znoja. A da je vruće - jest.

Lastane, pomozi.

Cuj meni su oboje imali roseolu i nije bilo takvog placa :/

Ali znas sta moze se desiti da je imao i upalu uha i roseolu. Ono sto mene sad muci kod vas je da nije alergican na antibiotik? Jel pio taj prije ili je ovo prvi put?

Inace takav plac je normalan kod upale uha. Vidjet ces kad porastu pa znaju sve reci. Annabel se zna probuditi i reci boli me uho i ono bolucka kroz dan i ja joj dam paracetamol i sljedeci dan nista a zna se probudit i vristati iz petnih zila: NOSI ME U BOLNICU DOKTORU BOLI ME UHO.

U takvim situacijama odmah vodim.

Koliko je visoka fibra bila?

"Kaze dr. da je onda vjerovatno viroza jer snizeni leukociti znace pad obrambenog sistema i kao "bolje je onda sto nije pio antibiotik".
    ...ovo mi je prestrasno!!! Oni i njihovo davanje antibiotika napamet.
    Kako se prenosi ta rozeola?

saška's Avatar

Mislav je jedan petak dobio visoku temp. Budući da je trajala no nedjelje i nisam ju uspjela skinuti, otišli smo kod dežurne ped. i dobili sirup amoxil jer on kao ima upalu grla. sutra sam otišla kod naše pedijatrice (u nedjelju se pojavio osip) i ona je sa vrata rekla roseola. Još ga je naravno pregledala i otkazala amoxil. Ne mogu vjerovati kako se oni razbacuju antibioticima, pitala sam pedicu gdje je nestala upala grla od jučer, a ona je odgovorila da ženska vjerovatno nije skužila što je djetetu pa za svaki slučaj...
    Btw. nije ništa plakao, ali je bio jako malaksao i miran.

Za Lex: upala uha je u 60% djece dio kliničke slike roseole.

anchie76's Avatar

Quote Originally Posted by bibai
    Za Lex: upala uha je u 60% djece dio kliničke slike roseole.
    Sto ovo tocno znaci?

Znači da će kod 60% djece s roseolom koju pogledaš bubnjić(i) biti crveni. Ali upalu uha u tom slučaju ne izaziva neka bakterija već virus.
    Isti virus uz visoku temperaturu pa osip, crvene bubnjiće može davati blaže simptome curenja nosa, grlobolje, kašljucanja, povraćanja, proljeva,....

Ovim, naravno, ne tvrdim da Luka ima roseolu!
    Osip uvijek treba pogledati pedijatar.

~lex~'s Avatar

Krasno. Dijete mi ima virozu, a dobio je antibiotike. Za podivljat!

Cure, hvala puno. bibai, točno si nabrojala sve simptome. Kašljucanje, lagani proljev, curi nos, crveni bubnjići, temperatura prvih par dana, pa osip. Inače, on je plakao samo tih prvih par sati, nakon toga je prestalo, k'o rukom odnešeno. A nisam mu davala nikakve lijekove do 8 navečer. I cijelo je vrijeme bio jako miran. Kao da je umoran, malaksao. saška, poput tvoga Mislava.
    Slike osipa rozeole koje sam našla na netu ne odgovaraju Lukinom. Ali, pretpostavljam da ima više tipova.
    Definitivno nije klasična, bolna upala uha.
    Inače, temperatura mu je skakala od 38-39,5°C.

Natasa30, nikad prije nije pio antibiotik. Ali točno je ono što anchie76 kaže:

Problem s tom bolesti je taj sto djeca mogu imati vrlo visoku temp, i onda im doktori "preventivno" daju antibiotike, i onda kad dijete dobije osip, onda ga proglase alergicnim na penicilin

Svi ovi simptomi bi se mogli uklopiti i u enterovirozu pogotovo ako je osip netipičan.

lea

Nitko ne reče kako se dakle prenosi ta roseola?

lea

Sorry, pročitala sam tekst

Quote Originally Posted by babyblue
    Cure, upomoc! Mislim da je i Bartola ulovila ta roseola
    Dva dana je samo bio kenjkav i lose spavao, da bi jucer u 7 navecer odjednom zakurio na 38,4. Stavila sam mu jedan cepic Lupoceta i nakon pol sata mu je temperatura pala. Bila je ispod 37 do jedan poslije ponoci, valjda dokle ga je Lupocet drzao, a onda oko 2,30 opet 38,3. U tom periodu bez temperature je opet bio onaj stari. Nema drugih simptoma, jadnicak se cak i smjeska i brblja, ima zelju za cicanjem i pocica uobicajenu kolicinu. Tu i tamo se zakaslje, ali onako suho, kao da ga grebucka grlo. Nakon sto sam mu stavila cepic je poceo stenjati kao da ce kakiti, grciti nozice prema trbuhu, prduckati - je li to reakcija na cepic? Odnosno, vaznije pitanje... Vi koje ste prosle roseolu sa bebacem - je li to ovako izgledalo? Stvarno ga ne bih vukla kod pedijatrice ako bas ne moram...
    Pa jel ima osip ili ne :/

Kad sam ja kao klinka dobila šarlah, simptomi su bili: visoka temperatura, povraćanje, upaljeno grlo i osip. To je stvarno gadna bolest i mora se liječiti antibioticima. Samo bi htjela upozoriti sve mame da ipak odu do doktora, ako im djete dobije slične simptome. Ako je bezazlena viroza, još bolje, a ako je šarlah onda je bolje početi s liječenjem što prije.

Njojza's Avatar

Faris je imao roseolu prije mjesec dana
    3 dana je imao temperaturu koju nismo mogli nicim drugim skinuti nego sirupom, a kad predje 39 onda cepicima. Nije pomagalo ni tusiranje ni oblozi od jabukovog sirceta, krompira itd itd... Kad bi uspjeli skinuti temperaturu, on je bio onaj stari, bas kako babyblue napisa.
    nakon sto je spala temperatura, odmah se javio osip, koji je trajao jos 2-3 dana i to je to...
    U svakom slucaju mislim da se s temperaturom ne treba igrati i da se obavezno posavjetuje sa doktorom.

Quote Originally Posted by aqua
    To smo i mi imali, a zove se trodnevna groznica (a ima i neko drugo ime, stranjsko, čudno). NE BRINI, ništa strašno i vrlo često. Poanta je baš u tome da dijete (uglavnom do god dana, rijetko preko) ima 3 dana i 3 noći visoku temp koja varira neovisno o dobu dana, a nakon toga neobjašnjivo nestaje a dijete dobije crveni osip po cijelom tijelu. Lijeka nema i nije potreban. Nakon 1-2 dana se osip povlači (ovisi koliko je intenzivan bio) i to je to. Osip nije potrebno ničim tretirati i djetetu ne smeta. Mislim da to klinci ne dobiju više nego jednom u životu. To je uglavnom to. Ja sam bolest pronašla u knjizi Klinika Mayo, tražila sam pod osip (ak imaš tu knjigu da si poškicneš), a pedijatrica mi je potvrdila. To je jedina bolest koju karakterizira temp, a nakon toga osip tak da je vjerojatnost skoro 100% da i vi to imate.
    Jedino ne znam kak ti to pedijatrica nije prepoznala, to je navodno vrlo često.. :?
    evo i bembo imao trodnevnu groznicu. potpisujem od riječi do riječi gore nevedeno.mama njojza, i ja se čudim kako ti to nije pedijatrica rekla. moja je to odmah rekla osim što mi je zboravila spomenuti osip pa sam pitala kad sam je ponovo zvala. bembo niej imao upaljeno grlo niti mu je uho crveno, a nema ni proljev. nego , javio am se jedna problem. bembo koji inače puuuuuuno voli papati ne želi više jesti nego samo 2 do 3 puta dnevno i to jako malo i isključivo bocu. kako je bilo kod vas? ja ga ne silim jer mislim da je još iscrpljen.

ponovo dižem jer vas molim da mi upućene odgovore.bembo koji inače puuuuuuno voli papati ne želi više jesti nego samo 2 do 3 puta dnevno i to jako malo i isključivo bocu. kako je bilo kod vas? ja ga ne silim jer mislim da je još iscrpljen. koliko će ovo stanje trajati? strah me je ovog nejedenja.

Puros koliko ti jedes kad si bolesna?

To ti je isto. Ni nama nije do klope kad smo bolesni. Znaci kako nama tako i njima. Nece mu nista biti ako par dana ne klopa. Moja djeca ne klopaju godinama. Vazno je da pije a ostalo ce doci na svoje. Gledaj samo kad ogladi kad ga bolest prodje pa kad navali. Ne panicari.

ma imaš pravo. smao da ne potraje dugo jer mi je ovo čudno stanje.

Njojza's Avatar

evo i mene, nadam se da nisam zakasnila
    F je jeo malo manje nego inace dok je bio bolestan ali to je normalno....
    potpisujem Natasu...ni mi ne jedemo kad smo bolesni, no sikiriki, nece mu nista biti
    samo mu daji da pije sto vise
    Mislim da je bembo danas vec bolje, jelda?

ma super je bembo. osip skoro skroz prošao i sad već pomalo počinje njopati, ali sve je to ništa u odnosu na prije. doći će na svoje. pusa.

Njojza's Avatar

Quote Originally Posted by puros
    ma super je bembo. osip skoro skroz prošao i sad već pomalo počinje njopati, ali sve je to ništa u odnosu na prije. doći će na svoje. pusa.
    ovaj forum je lud al i ja sam pa mi je zato drag
    ja danima mislim kako puros nije javila je li bolje bembi i danas krenem u portragu za topicom da vidim kao je bembo kad vidim da si pisala prije ihaj haj dana
    do danas je sigurno skroz zdrav i vec pravi zijane

Quote Originally Posted by mamaNjojza
    do danas je sigurno skroz zdrav i vec pravi zijane
    ah, da znaš kakve zijane pusa od bemba

Serpentina's Avatar

Imala je temperaturu 4 dana i danas i jučer osip i jak plač na valove. U ponedjeljak smo bili kod doktorice, sve je pregledala, vadili smo krv, reče da je viroza, no ne zna koja :/ .
    Raširi li se osip do nogu ili?

ma evo i ja kukumacem da je Edita imala pet dana temeperaturu i danas blagi osip. Jel moguce da je "Tri dana temperature"

Serpentina's Avatar

Bili opet popodne. Dijagnoza: rastu umnjaci, trodnevna viroza, gadan osip + alergijski osip i šlag na kraju: upala uha.

Mima's Avatar

Quote Originally Posted by snorki
    ma evo i ja kukumacem da je Edita imala pet dana temeperaturu i danas blagi osip. Jel moguce da je "Tri dana temperature"
    je

elin's Avatar

njojza i moj glas za trodnevnu groznicu.

evo i nas sa nedavno preboljelom trodnevnom virozom. a počelo sa naglom temp. i dan i pol smo skidali na sve moguće načine, i niti jednu sekundu mi nije palo na pamet da bi možda mogla biti riječ o toj bolesti, a toliko sam se već načitala svega da sam mislila da me ništ neće iznenaditi . i napokon odemo mi na hitnu, doktor mu pregleda grlo i veli " je, pobrao je nekaj kroz grlo ili nos, i evo mu Klavocin ". i još je rekao da će mu temp. nakon dvije doze pasti. no, temp. ne pada nakon dvije doze, a dijete je već skoro razvilo plivaće kožice koliko smo ga kupali i namakali, da nekako snizimo temperaturu. i onda, hvala Bogu, dođe ponedjeljak, odosmo pedijatrici, ona odmah veli da je to trodnevna viroza, nek odmah prekinemo davati Klavocin ( od kojeg je dobio glupi proljev ).jedino je osip bio malo jači, tj. dosta jači pa nas je poslala vaditi krv - super nalazi. Osip se počeo povlačiti 4. dan i danas je sve ok.

Poanta ovog romana je ta da nema šanse više da mi neko prepiše djetetu antibiotik bez da mu prvo vadi krv. Mi smo nažalost vadili krv na kraju bolesti, čisto zbog osipa koji je bio neuobičajeno jak, ali doktor koji radi na hitnoj, ili bilo gdje drugdje trebao bi znati prepoznati tu relativno laku bolest, a ne prepisivati antibiotike kao da prepisao sladoled

mina30's Avatar

Koliko dugo traje taj osip? Mene brine sto je imao osip i za vrijeme temperature, lagani, a buknuo je nakon tri dana temperature i sad ima po cijelom trupu i glavi. Vec je treci dan od pada temperature da ima osim sto znaci ukupno vec sest dana ima osim. Inace se normalno ponasa, jede i sve ostalo.

Osoblje foruma Lutonjica's Avatar

obično 3 dana traje osip
    dakle 3 dana temp, 3 dana osip