stvarno bi mi znacio savjet ako neko ima iskustva....
Faris ima 7,5 mjeseci i u subotu je odjednom dobio temperaturu koja je trajala 3 dana (od 37,5 - 39) i nismo je uspjeli skinuti nicim osim paracetamolim.
Pregledala ga je pedijatrica i rekla da je mozda od zuba iako ima malo crveno grlo pa mu je propisala pembritin. Cim smo mu dali sirup on je sve povratio, pokusali smo mu dati u soku ali nije bilo sanse da popije...cak je kasnije odbijao i flasicu jer je vjerovatno mislio da mu opet jhocemo dati lijek.
Sutradan opet kod dr. da izvade nalaze leukocita da se vidi da li su povecani kako bi bili sigurni da je upala. Vrijednost leukocita 3,6 sto znaci ispod normale. Kaze dr. da je onda vjerovatno viroza jer snizeni leukociti znace pad obrambenog sistema i kao "bolje je onda sto nije pio antibiotik".
Nakon 3 dana borbe, napokon nestane temperatura ali se pocne javljati osip o celu i malo ispod kose i samo par tackica po stomaku da bi jutros vidjela da se osip siri i sad je sav izasut po cijelim ledjima, stomaku a sa cela je pocelo da se siri prema ocima, u stvari po ocnim kapcima.
Sva u panici zovem doktora da dodje kuci i to pedijatra koji vazi za najboljeg u gradu i on kaze slijedece:
- vjerovatno da je temperaturu imao od uplae grla jer su mu krajnici jos nateceni ali grlo nije crveno pa necemo davati sad antibiotike
- obzirom da nema natecenih zlijezda, osip nije strasna stvar i vjerovatno je da je ili organizam "izbacio temperaturu" na kozu ili je bio virus ili......
To ILI me ubi :/
dalje....
- mozda je osip od znoja....jer je prevruce a posto ja nejga od rodjenja kupam svaki dan i ima njegovanu kozu kaze dr. mozda je osjetljiviji na znoj.
Ja pitam odakle onda po celu i ispod kode?
veli dr. "pa ima on dosta kose, ja bih vam savjetovao da ga osisate jer je prevruce"
- sto se tice leukocita veli da je kod viroze cesto da se snize leukociti, da to ne mora znaciti pad obrambenog sistema....
i eto...da se ne brinem, da kupam bebu 2x dnevno umjesto jednom i da ce osim VJEROVATNO proci nakon par dana.
meni je muka od nasih doktora jer jedni kazu jedno, drugi drugo i ja ziva ne znam sta cu....
osim sto ima taj osip sad, Faris je jako veseo, malo manje jede nego inace ali to je normalno jer je prevruce
malo me brine jer je
je li imao neko od vas slicnih iskustava?
ako ima neko da mi pomogne, posavjetuje .....bila bih zahvalna