Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: cijepljenje protiv tuberkuloze

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno cijepljenje protiv tuberkuloze

Imam bebicu staru 15 mjeseci i prije mjesec dana ju je pedijatrica testirala na tuberkulozu (u rodilištu je primila cjepivo ali na ruci nema nikakav ožiljak). Nakon tri dana nije imala nikakvu reakciju i pedica je odlučila da se mora docijepiti. U razgovoru s jednim drugim pedijatrom saznajem da se docijepljivanje na tuberkulozu ne radi već godinama (da to nije potrebno) pa me zanima da li je netko imao iskustva s time ili bilo kakvu informaciju
    unaprijed zahvaljujem

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a što kaže pedica? Zašto ju je testirala?
    Gdje živite?

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Test je radila zato što na ruci nema nikakav ožiljak koji bi trebao nastati od cjepiva protiv tuberkuloze (od cijepljenja u rodilištu). Mene zanima da li neko zna da li se to testiranje (i naknadno docjepljivanje ako test na pokaže nikakvu reakciju) radi nakon navršene 1 godine života djeteta. Inače pedica je u Zagrebu u Dubravi .

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Prema našem Programu cijepljenja, više se ne testira djecu u drugoj godini života, niti se ne docjepljuje BCG u toj dobi.
    Bez obzira ima li ožiljak ili nema

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

zašto?

marči avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

G nije imala prištić, a nema ni ožiljak na ruci od BCG-a, testirali smo je u prvoj godini i nje bilo potrebno docijepljenje.

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

takvu sam informaciju i ja dobila , ali koju odluku da donesem pošto je testirana (tada nisam znala da se više ne testira u drugoj godini) i prema rezultatima tog testa trebala bi biti docijepljena. Da li cijepiti ili ne?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

traži drugo mišljenje

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Pa ako se ni po kalendaru ne docjepljuje, ne znam zašto bi onda ti docjepljivala?
    Jedino ako jako volite cjepiva. :/

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

BCG nije cjepivo protiv tuberkuloze.

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

molim Davora da malo pojasni svoj navod jer npr. na portalu Pliva zdravlje piše: cijepljenje protiv tuberkuloze (BCG).
    Što se tiće docijepljivanja zato sam i postavila pitanje jer mi je jedan pedijatar rekao da a drugi ne. Zato sam tražila i savjet od forumaša.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Štiti od težih oblika tuberkuloze ,ali ne i od tuberkuloze same.

Negativan test znači da dijete nije razvilo antitijela,što je vrlo moguće jer nije u svom životu bio u blizini tuberkuloze.
    Cijepljenje u toj dobi ukinuto je iz istog razloga jer je večina populacije(oko 80 %) imala negativan test,.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ajoooooj.... pa o tome smo već pisali prije puno mjeseci....

Naravno, BCG štiti prvenstveno od najtežih oblika tuberkuloze - onih koji su posljedica hematogenog rasapa.

A to da li štiti od plućne tuberkuloze (i u kojoj mjeri) je stvar rasprave. I nije točno da ne štiti uopće od plućne tuberkuloze.
    Štiti.
    U manjoj mjeri nego od npr. tbc meningitisa, ali pruža zaštitu i od plućne tbc.
    I naš dadica to zna. samo neće priznati.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pa da, i limunada je otprilike jednako tako učinkovita.

Cjepivo za TBC se razvija, ali bez nekih jakih rezultata. Dok ga ne završe ćemo trpiti spin o tome kako je BCG cjepivo za TBC. E pa nije. Osim toga BCG interferira s PPD testom i to je glavni razlog za njegovo ne korištenje u Americi.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a protiv čega je BCG cjepivo?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Protiv dosade Zapravo je to cjepivo protiv kravlje tuberkuloze, a skroz je fora da ga osim za TBC prodaju i kao cjepivo za lepru, dijabetes, rak... čekam kad će ga isfurati za tretman akni.

Dokazano na ogromnom uzorku nema učinak na TBC, iako u izuzetno rijetkim slučajevima može izazvati zarazu nalik na TBC koja se liječi RIF i INH terapijama - kao TBC.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

a?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

dadica, ti stvarno imaš problema kad već par godina nisi u stanju percipirati da postoje i drugo studije osim one u Indiji. I da te druge stgudije dokazuju da cjepivo je manje-više djelotvorno.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pa... uzorak svih ostalih studija zajedno je manji od statističke pogreške indijske studije. Što ti toliko smeta indijska studija?

Ovca je, koza nije - što je to? (ovca)

Cjepivo za kravlju tuberkulozu je, cjepivo za tuberkulozu nije - što je to? (BCG)

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ne smeta mi ni najmanje.
    A veličina studije ne poništava rezultate ostalih studija.
    Jer su svi drugi uvjeti ispitivanja različiti.
    Jednostavno je to jedna od postojećih studija.
    Ni bolja ni lošija.
    dakle, u Indiji BCG nije bio djelotvoran, a drugdje (npr. u Engleskoj i kod američkih indijanaca) je bio djelotvoran i protiv plućne tuberkuloze.....
    a protiv TB meningitisa i milijarne TB je bio djelotvoan u svim studijama.
    OK?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

A tek što je limunada djelotvorna

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj CEBELKA86 prvotno napisa
    Ma daaa, a tuberkuloza mačji kašalj! Joooj Davore, divim se tvojoj hrabrosti, ili možda ludosti što se usuđuješ pisati o nečemu o čemu očito ne znaš mnogo, nemoj zamjeriti . Ali svaka čast na dobroj prezentaciji, da sam neinformirani laik možda bi me i uspio uvjeriti.
    Citiraj Davor prvotno napisa
    CEBELKA86, od tebe tražim javnu ispriku radi zlonamjernog izvrtanja napisanog.

Ovdje nisam nigdje spomenuo tuberkulozu.

Znam da je topic pod prismotrom administratora i mislim jako ozbiljno. Neću tolerirati imputiranje tvrdnji koje nisam napisao.
    Nemam ni najmanje zle namjere. Pretjeruješ...

Ja često pretjerujem, ali s ovime sam stvarno ozbiljan. Prihvaćam ispriku.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj suzaks prvotno napisa
    Ma daaa, a tuberkuloza mačji kašalj! Joooj Davore, divim se tvojoj hrabrosti, ili možda ludosti što se usuđuješ pisati o nečemu o čemu očito ne znaš mnogo, nemoj zamjeriti . Ali svaka čast na dobroj prezentaciji, da sam neinformirani laik možda bi me i uspio uvjeriti.
    Zato je Njemačka već odhoho vremena ukinula cijepljenje protiv istog!
    Tubrkuloze!
    Zato što su bili neinformirani laici!
    A što to znači da necijepljeni Njemac ne može oboljeti od TBC-a??? Ne razumijem što time želiš dati do znanja?
    I nije Njemačka ukinula cijepljenje, nego je ukinula obavezno cijepljenje. Dakle stvar izbora.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Razvijene zemlje su ukinule BCG jer PPD test čini nerazgovjetnim. Bez BCG-a je PPD jednoznačan i akcije koje se potegnu odmah nakon pozitivnog testa (tuberkuloza) su svrhovite. Kod nas je svaki PPD pozitivan, osim onih kod kojih "cjepivo" nije izazvalo imuni odgovor. Dakle, kod nas pozitivan PPD ne znači baš ništa jer pokazuje da je provedeno "cijepljenje", a to u slučaju tuberkuloze nije upotrebljiva informacija.

Kod BCG-a se uopće ne može govoriti o korisnosti cijepljenja obzirom na bilo što, jer jedina opsežna studija provedena u Indiji nije pokazala da ovo "cjepivo" ima koristan učinak. Ostale studije su potpuno nekonzistentne i vrlo neznatnog obuhvata obzirom na indijsku.

Baš sam znatiželjan hoće li uopće uskoro razviti zaistač cjepivo za TBC. BCG to nije.

1.Meni nisu dostupni podaci epidemioloških službi drugih zemalja da bi ih mogla nekome podastrat, uostalom potrebne su godine za vjerodostojan zaključak.
    2.Djelomično si u pravu, i iz tog razloga (među ostalima) mnogo pedijatara smatra kako je oralna primjena POLIO cjepiva učinkovitija.
    3.Dojenče se u prvih godinu dana susretne s tisućama bakterija, virusa, gljivica... različitih vrsta.
    4.U Hrvatskoj možeš, ako ne potpuno izbjeći, onda barem odgoditi cijepljenje.
    Citiraj Neve prvotno napisa
    Voljela bih, kao neinformirani laik, da mi CELEBKA86 ili netko drugi upućen u cjepiva, dokumentira što se to grozno dogodilo u zemljama gdje cjepljenje nije obavezno, pa pretpostavljam da je postotak procijepljenosti znatno manji nego kod nas.

Nek se podastru podaci o porastu boleština i teškim posljedicama od njih u tim zemljama gdje roditelji imaju pravo izbora.

Također, negdje sam čitala da je kod cijepljenja loše to što se virusi zajedno sa svim ostalim sastojcima cjepiva ubrizgavaju direktno u organizam, zaobilazeći prve linije obrane organizma, tj. sluznice i slično.

Kako to utječe na mladi organizam?

I, uostalom, koliko može biti dobro za dojenče da se već u prvih godinu dana života suoči s desetak različitih virusa, čak odjednom i s više njih????

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •