Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: Zračenje računala i trudnoća

V&NMama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Zračenje računala i trudnoća

Svakodnevno radim u uredu gdje sam cijelo radno vrijeme pred kompjutorom. Jako se bojim da bi to moglo naštetit mojoj trudnoći (u koju još nisam sigurna, ali radili smo na tome ovaj mjesec ). Čitala sam i da je plod najosjetljiviji u prvim tjednima trudnoće.. Jel i vi radite s računalom? Kakva saznanja imate o ovom problemu? Hvala !

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

V&NMama ja radim 8 - 9 h pred računalom svaki dan, radim u prostoriji u kojoj se nalazi još 10 računala i za sada nemam nikakvih problema.
    Jedini problem mi je što sjedim 14h dnevno (7-15 posao, 15-16 tečaj, 17-21 faks)
    Naravno tko se može kloniti tog zračenja bolje za njega i za bebu.

Nikina mama avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Da su samo racunala problem, naime dodjes kuci zraci tv i ostala tehnika, mislim da je tesko izbjeci bilo kakvo zracenje, ali naravno da je ok barem nastojati izbjeci ono sto se da.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Neprekidno duze sjedenje, pa onda i sjedenje ispred racunala nikome nije preporucljivo jer ometa cirkulaciju, napreze oci... i generalna preporuka je cesce raditi pauze (btw rekao mi nedavno okulista raditi pauze svaki sat...ha... mission impossible).
    Inace racunala su duze na losem glasu prvenstveno zbog raznoraznih zracenja monitora, no danasnji flat-screen monitori (kao i televizori) koriste "napredne" tehnologije i emitiraju puno manje raznoraznih zraka od nekadasnjih s katodnim cijevima (kod uredjaja s katodnim cijevima je unutar uredjaja bilo prisutno i nesto x zracenja koje uglavnom nije napustalo uredjaj, a i u neposrenoj blizini oko uredjaja su bila jaca elektricna i magnetska polja, no ni za njih nisu skupili pouzdane dokaze da stete, ali rumori o stetnosti i dalje kruze). U danasnje vrijeme se dosta ispituju i raznorazni valovi kojima smo sve vise i stalno izlozeni a prije ih nije bilo u toj mjeri i intenzitetu u nasem okruzenju; dio uredjaja s takvim zracenjima je vezan uz racunalnu tehnologiju - tipa bezicne mreze, pa bezicni periferni uredjaji (misevi,tipkovnice, slusalice), ali tu mozemo ubrojiti i mobitele, pa mikrovalne pecnice.... svi ti uredjaji se testiraju, unapredjuju i postoje odredjeni sigurnosni standardi koje moraju zadovoljiti.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Moj posao je vezan za pisanje, pa samim tim i za kucanje i svakodnevno koriscenje racunara. Trudim se da u trudnoci to svedem na najmanju mogucu meru. Pocela sam da izbegavam i preterano koriscenje mobilnog telefona.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

ja sam bila pronašla jedno istraživanje na netu o utjecaju zračenja monitora na ranu trunoću. Istraživanje je malo starije, pa mislim da se radilo o monitorima s katodnim cijevima, koji navodno više "zrače" kao što je lilium rekla.
    Okruženi smo zračenjem, živimo u elektromagnetskim poljima, ja nekako volim samu sebe tjedšit da smo se navikli na to. U svakom slučaju, kad sam došla kod svoje dr. opće prakse i rekla joj da sam trudna, ona me ko iz topa pitala zašto ne idem na bolovanje prva tri mjeseca? Ja zbunjena, pa zašto, pa ne trebam, pa sve je u redu, a ona meni da po njenom iskustvu (dakle, nikakvo istraživanje već njen opći dojam) spontani pobačaji su najčešći u populaciji žena koji se bave poslom nalik mome, dakle neprekidan rad za računalom, sjedenje i tako.
    Nisam je poslušala, međutim u 12 tjednu je iskrsnuo hematom zbog kojeg sam završila na komplikacijama...
    Možda sam rad na računalu nema tako fatalan utjecaj, ali sam sigurna da stres na poslu, kojem sam ja svakodnevno bila izložena, ima.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa
    ja sam bila pronašla jedno istraživanje na netu o utjecaju zračenja monitora na ranu trunoću. Istraživanje je malo starije, pa mislim da se radilo o monitorima s katodnim cijevima, koji navodno više "zrače" kao što je lilium rekla.
    Okruženi smo zračenjem, živimo u elektromagnetskim poljima, ja nekako volim samu sebe tjedšit da smo se navikli na to. U svakom slučaju, kad sam došla kod svoje dr. opće prakse i rekla joj da sam trudna, ona me ko iz topa pitala zašto ne idem na bolovanje prva tri mjeseca? Ja zbunjena, pa zašto, pa ne trebam, pa sve je u redu, a ona meni da po njenom iskustvu (dakle, nikakvo istraživanje već njen opći dojam) spontani pobačaji su najčešći u populaciji žena koji se bave poslom nalik mome, dakle neprekidan rad za računalom, sjedenje i tako.
    Nisam je poslušala, međutim u 12 tjednu je iskrsnuo hematom zbog kojeg sam završila na komplikacijama...
    Možda sam rad na računalu nema tako fatalan utjecaj, ali sam sigurna da stres na poslu, kojem sam ja svakodnevno bila izložena, ima.
    Betty blue, mnogo mi je zao sto se to dogodilo. I ja mislim da je stres opasan u trudnoci i trudim se da ga otklonim, mada sam dosta izlozena stresu. Jako me je zabrinulo to sto sada cujem da je dr potvrdila da je sedenje za racunarom opasno u trudnoci.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Anja7, ne brini sad je sve u redu Nemoj da te to zabrinjava, ja više mislim da su problemi više povezani sa stresom nego sa sjedenjem ispred računala. Uzmi za primjer dizajnera ili pisca koji rade na računalu. Sigurna sam da su oni izloženi manjem stresu nego npr. službenik u banci koji također radi pred računalom. Ipak treba biti umjeren u svemu. Ali bez straha (jer i to je stres)

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zračenju smo izloženi čak i kad nismo direktno u kontaktu s kompjuterima i mobitelima.... ja ponekad u autu, kad imam upaljen radio - mogu točno reći gdje završava "kišobran" zračenja od antena mobilnih operatora. stanice podivljaju.... :/

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa
    Anja7, ne brini sad je sve u redu Nemoj da te to zabrinjava, ja više mislim da su problemi više povezani sa stresom nego sa sjedenjem ispred računala. Uzmi za primjer dizajnera ili pisca koji rade na računalu. Sigurna sam da su oni izloženi manjem stresu nego npr. službenik u banci koji također radi pred računalom. Ipak treba biti umjeren u svemu. Ali bez straha (jer i to je stres)
    Drago mi je sto cujem da je sada sve ok.
    U pravu si, i strahovi su opasni. Ne treba ni mnogo brinuti.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Već sam negde pisala o ovome...
    Moja gin. mi je rekla da je sam rad za računarom dovoljna indikacija za dobijanje trudničkog bolovanja.
    Ali, u isto vreme, svo to vreme koje sam bila kod kuće sam provela ili u blzini ili ispred računara... Ali je ipak drugačije kad sediš ispred kompa 8 sati ili više u zagušljivoj kancelariji ili na šalteru.
    Mislim da se od tog zračenja ne možemo dovoljno dobro zaštititi.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Razlika izmedju starog monitora, s katodnom cevi i novih, tft monitora, je ogromna.
    Ovi drugi - ne zrace

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •