Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: Pitanje za roditelje vegatarijance

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ne bih htjela biti zločesta i molim sve mame vegetarijanke da mi unaprijed oproste...ali mene jako zanima na koji način nadomješćujete svojoj djeci tvari od vitalnog značaja za dijete u rastu i razvoju, a koje bi inače dobilo u mesu? Da li dajete svojoj djeci makar jaja, ribu, mliječne proizvode i da li ste sigurne da su te količine dostatne?
    Vegetarijanstvo je stvar i pravo izbora. Malo dijete ne može izabrati, da li je u redu da roditelj bira za njega?
    Svjesna sam da bi ovo moje pitanje moglo pokrenuti lavinu protupitanja, ali me ovaj problem već dulje vrijeme zaokuplja pa sam odlučila ovdje postaviti svoje pitanje.

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Selena, prebacujem tvoje pitanje na PDF Dohrana.

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mene zanima sto je to u mesu od vitalnog znacaja, odnosno sto to meso ima a druga hrana nema?

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

nije stvar u tome da meso nečeg ima, a druga hrana nema, nego meso ima sve odjednom, a ostalu hranu treba znati dobro kombinirati i upotpunjavati. Budući da naše tijelo isto ima mišiće (dakle meso) normalno je da se sve potrebno za razvoj tog tkiva (a tako i drugih tkiva) nalazi u mesu.
    Ono što je najveći limitirajući faktor u vegetarijanskoj prehrani jesu esencijalne aminokiseline (ako hoćeš sve moraš kombinirati npr. grah, grašak, soju i (engl.) nuts: npr. lješnjake, orahe, a to je teško u istom danu).
    Također, teško je unijeti dovoljnu količinu kalcija u tijelo ako se ne konzumira mlijeko i proizvodi (to je važno i za one koji nisu vegetarijanci, al ne vole mlijeko). Nema te biljke, pa čak ni mesa, koja će tijelu dati dovoljno kalcija ako se ne konzumira mlijeko. Ako tijelo dnevno treba 1000 mg kalcija, tko ne vjeruje neka provjeri i nabavi posebne tablice s nutritivnim vrijednostima hrane pa proba izračunati koliko bi morao svega drugog jesti da bi imao dovoljno kalcija. Nije ni čudo da osteoporoza uzima maha, za nju kažu da praktički već ishrana u ranom djetinjstvu utječe na oboljenje u starijoj dobi.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj selena prvotno napisa
    nego meso ima sve odjednom,.
    NEMA
    nema vlakna

imaš dosta predrasuda pa odi na stranice prijatelja životinja i malo se informiraj

i djeca vegetarijanaca imaju mljeko na raspolaganju: majčino mljeko
    djete najbrže rastu do 2 god (preporučena dužina dojenja) kad postižu u samo 24mj 50% visine

osim toga mljeko nije jedini izvor kalcija
    je si li znala da zapadno društvo sa največom potrošnjom mlječnih proizvoda po stanovniku ima i najveći % osteroporoze?
    ima tu puno faktora

kao i kod ostalih sisavaca mljeko je namirnica od iznimne važnosti u početku života (npr. majmuni doje do ispadanja mlječnih zubi) kasnije ga uopće ne konzumiraju
    prema tvojoj teoriji morali bi patiti od teške osteroporoze
    dakle: teorija ti pada u vodu

nije bitno koliko koja namirnica ima nekog nutrijenta, nego koliko je taj nutrijent iskoristiv tijelu
    uzmi željezo npr. u špinatu ga ima puno, ali ga treba jesti svježeg zbog vitamina C koji će omogučiti iskorištenje istog

...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

zaboravih napomenuti: nisam vegetarijanac, niti namjeravam biti , niti sam ikad bila itiblizu toga

al me nerviraju neutenmeljene predrasude

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

posve nekomplicirane kombinacije žitarica i mahunarki sadržavaju sve potrebne (esencijalne) aminokiseline.
    vegetarijanska prehrana štedi kalcij, odnosno onemogućava njegovo izlučivanje iz organizma.

dugogodišnji vegetarijanci, vegani, makrobiotičari i ini koji ne konzumiraju namirnice životinjskog porijekla sigurno ne dovode u pitanje zdravlje svog podmlatka koliko oni koji se hrane konvencionalno, a nepromišljeno.

Pups avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ESPGHAN:

Infants and young children receiving a vegetarian diet should receive a sufficient amount (cca. 500 mL) of breast milk or formula and dairy products. Infants and young children should not be fed a vegan diet.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

MGrubi baš si mi sad dala bubu. Ni jedna životinja, po prestanku sisanja ne pije mleko (čak ni mačka od moje bake ne želi mleko).

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Budući da naše tijelo isto ima mišiće (dakle meso) normalno je da se sve potrebno za razvoj tog tkiva (a tako i drugih tkiva) nalazi u mesu.
    nisam vege, ali ovo mi nema smisla, po tome bi sve životinje trebale biti mesožderi (npr krave).

također, zanima me otkud kalcij u kravljem mlijeku, ako se krave hrane isključivo biljnom hranom. (retoričko pitanje)

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj vissnja prvotno napisa
    MGrubi baš si mi sad dala bubu. Ni jedna životinja, po prestanku sisanja ne pije mleko (čak ni mačka od moje bake ne želi mleko).
    npr. ljudi što sa godinama gube sposobnost probave laktoze

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja sam mama vegetarijanka koja uopće ne razbija glavu pitanjima iz prvog posta. I mm i ja smo lakto-vege već 15+ godina i kad smo odlučili imati djecu, osvrnuli smo se oko sebe i vidjeli hrpu primjera zdrave, dobro razvijene i nefrustrirane djece vegetarijanaca, pa nam nije palo na pamet da djetetu nudimo nešto što sami ne prakticiramo.

Zvjezdica je sad već starija i ona zna iz kojih razloga mi (i naši prijatelji i dio rodbine) ne jedemo meso, ali i da ima onih kojima ti razlozi nisu bitni. Također zna da joj ja nikad neću pripremiti ništa mesno, ali da, ako želi, može probati od bake ili djedova.

Što se tiče naoko kompleksnog načina pripreme vege obroka, to je samo stvar navike. Ja nikad nisam bila naučena na standardne mesne jelovnike, pa su mi vege kombinacije nešto najprirodnije, najlakše i najukusnije. A zanimljivo je da isto tvrdi i moja mama koja je prešla na vege hranu nakon svoje četrdesete!

morena24 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ja nisam vegetarijanka i vjerovatno nikada necu postati

ali otkad imam dijete jako puno sam se informirala o prehrani. malom kuham po makrobiotickoj kuharici od JBP (s kojom sam prezadovoljna!!), iako mu ja ubacim i meso i ribu i krumpir. no puno sam saznala sto nisam znala. svi mi jedemo meso malo previse.
    u zitaricama ima jako puno bjelancevina. R. svaki dan jede nekoliko vrsta cjelovitih zitarica, u njima ima puno zeljeza i kalcija, a zeljezo jos dobiva i iz zelenog povrca. kuham mu sa algama koje su takodjer prepune minerala. tako da mu meso i ribu napravim mozda 1-2 puta tjedno i sigurna sam da dobiva sve potrebno.
    ja sam iz slavonije i kod nas je uobicajeno da se svaki dan jede meso i to skoro za svaki obrok. a to uopce nije potrebno. sada mjenjam i nase navike. treba jesti sve umjereno, trudim se da nam uvodim sto vise povrca i bezmesnih dana i ribe naravno.

a sto se tice toga da nije moguce mjesati u jednom danu zitarice, mahunarke i orasaste plodove, nije istina. moguce je i to u vrlo jednostavnim i finim receptima.

eto ja se nisam prije nego sam rodila interesirala za makrobiotiku i vegetarijanstvo, ali pocinjem vrlo ozbiljno ici u tom smjeru, jer zaista mislim da je zdravije.

a to da u mlijeku ima najvise kalcija i da se zato mora piti je zabluda. danasnje krave su prepune kojekakvih antibiotika, steroida, sredstva za brzi rast i bolje davanje mlijeka i ja to mlijeko jos skoro ne mislim davat klincu. uostalom pri vrhu je popisa alergena, tesko probavljivo cak i za odrasle

the enchantress avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj morena24 prvotno napisa

a to da u mlijeku ima najvise kalcija i da se zato mora piti je zabluda. danasnje krave su prepune kojekakvih antibiotika, steroida, sredstva za brzi rast i bolje davanje mlijeka i ja to mlijeko jos skoro ne mislim davat klincu. uostalom pri vrhu je popisa alergena, tesko probavljivo cak i za odrasle
    x

a da ne pričamo o mesu punom hormona rasta...

i onda se čudimo kako obolijevamo od raznih zločudnih bolesti

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

I onda, ako baš hoćemo biti zločesti (a nećemo jer su vegiji miroljubivi ), možemo pitati roditelje mesojede je li u redu da oni uskraćuju pravo izbora svom djetetu i biraju za njega/nju?

Nažalost, puno sam češće viđala to da roditelji prisiljavaju djecu na jedenje mesa, nego na vegetarijanstvo.

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Nisam vegetarijanac, ali uvažavam svačiji izbor, posebno suvislo argumentirani.
    Ali pitam se; nije li čovjek po svojoj "prirodi" svejed. Dakle, mislim još od daavnih, davnih dana, početaka ljudske vrste su se ljudi prehranjivali, između ostalog i mesom (ili čak pretežno). Po tome zaključujem da je ono ljudskom organizmu potrebno... :/

morena24 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj selena prvotno napisa
    nije stvar u tome da meso nečeg ima, a druga hrana nema, nego meso ima sve odjednom, a ostalu hranu treba znati dobro kombinirati i upotpunjavati. Budući da naše tijelo isto ima mišiće (dakle meso) normalno je da se sve potrebno za razvoj tog tkiva (a tako i drugih tkiva) nalazi u mesu.
    u prirodi postoje zivotinje koje su biljojedi, a takodjer im je tijelo sastavljeno od misica pa im ocito nije potrebno meso da bi prezivjeli i pritom bili zdravi i normalni, ne?

enchi, koliko se ja mutno sjecam iz povijesti, ljudi su bili prvo sakupljaci, a tek onda lovci.
    i biljojedi obicno imaju dugacka crijeva, imaju ih i ljudi, pa bi prema tome i mi trebali biti biljojedi, a evo jedan podatak sa stranica prijatelja zivotinja :

Ljudsko probavilo nije stvoreno za probavu mesa. Dok je crijevo mesoždera relativno kratko (3 dužine tijela) i glatko iznutra, ljudsko crijevo je 12 puta duže od tijela te duboko obavijeno i naborano. Kako nema vlastita vlakana, meso se prilično teško miče kroz dugo, smotano ljudsko probavilo. Prije nego stigne do kraja probavnog trakta postaje trulo i otrovno za organizam. Usporedimo sad čovjeka i konja. Konj spada u biljojede, vegetarijance. Da su ljudi veličine konja imali bi probavilo 1,5 puta duže od dužine konjskog.
    Za razliku od prirodnih mesojeda koji mogu pojesti prekomjerne količine zasičenih masti bez opasnosti da dođe do začeplenja arterija, kod ljudi, kao i biljojeda, zbog zasićenih masti u prehrani dolazi do razvoja arteroskleroze.
    Psi i mnogi drugi mesojedi imaju monokromatski vid. Biljojedi, uključujući i ljude, vide u bojama da bi mogli zapaziti obojeno voće na lisnatom grmlju ili drveću. Pas mora jedino vidjeti miče li se što ili ne.
    iako na stranici ima svasta, ima i nesto s cime se bas ne bih slozila, jer mi zvuci ipak malo pretjerano :

Mlijeko žene dojilje, koja jede puno mesa, sadrži tako veliku razinu otrovnih tvari da bi je, u slućaju da je eksportiraju u SAD, FDA (Food and Drugs Administration) zaplijenila i odredila za uništenje.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

I onda, ako baš hoćemo biti zločesti (a nećemo jer su vegiji miroljubivi ), možemo pitati roditelje mesojede je li u redu da oni uskraćuju pravo izbora svom djetetu i biraju za njega/nju?

Nažalost, puno sam češće viđala to da roditelji prisiljavaju djecu na jedenje mesa, nego na vegetarijanstvo

POTPIS

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

poštujem vegetarijance, ali mi ovaj pasivno agresivni stav ide na džigericu.

Serpentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Joe prvotno napisa
    poštujem vegetarijance, ali mi ovaj pasivno agresivni stav ide na džigericu.
    Mah, to nije do prehrane :/

Možda ljudi koji zapravo i imaju volje educirati i informirati ispale nakon dvjestopedesetiprve predrasude vezane uz klopu.

Mene to ne muči, odustala sam od nekonstruktivnih rasprava

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

a gdje je tu pasivna agresija? :? pa svi se lijepo nadovezuju sa svojim misljenjem, sto je bas kako treba biti, ne?
    ja sam mama veggie, mm je mesojed teske sorte, a bebe je za sad veggie, ali cemo mu ponuditi meso, kad dodje na red, no necu se sikiriki ako odbije
    moram jos dodati, da je po mom ortopedu, djeci veggieima nikad kukovi ne bi okostali (preporucio mi da bebe dam slanine da mu narasti jezgrice )

the enchantress avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj Serpentina prvotno napisa
    Mah, to nije do prehrane :/

Možda ljudi koji zapravo i imaju volje educirati i informirati ispale nakon dvjestopedesetiprve predrasude vezane uz klopu.

Mene to ne muči, odustala sam od nekonstruktivnih rasprava

x

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Poštujem vegetarijance i njihovu odluku o ishrani, ali isto tako mislim da je ne bi trebali nikome nametati pa čak ni svom djetetu. Mislim da u dječijoj ishrani mora biti zastupljeno sve i da dijete kada bude spremno za to treba odlučivati o tome. I ja svom svojoj djeci ne dajem meso kada ga ne žele.
    Gledala sam neka stara ispitivanja na temu ishrane djece gdje su djeci davali dosta vrsta hrane na sto i djeca su sama birala. Po ispitivanjima su djeca jela najviše ono što je falilo u njihovom organizmu.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ni ja ne kužim o kakvoj je agresiji riječ :?
    Meni se više čini da je prvi post u temi malo preagresivan. A i ovo ostalo prozivanje zbog nametanja vlastitih odluka djeci malo je :/

Ne znam nikoga tko odgaja svoju djecu suprotno vlastitim uvjerenjima, bilo da je riječ o prehrani, vjeri, odijevanju, pelenama, zdravstvenoj zaštiti ili što ja znam čemu. To ne znači da im branimo drugačije mišljenje ili pravo na izbor, nego samo da im, dok su potpuno ovisni o nama, pokušamo dati ono što smatramo najboljim.

I sasvim je logično da će drugi roditelji nešto drugo smatrati najboljim za svoju djecu pa im to i ponuditi.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •