Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 71

Tema: nova reforma zdravtsva_trudnice i participacija

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno nova reforma zdravtsva_trudnice i participacija

Zna li netko hoće li trudnice po novoj reformi zdravstva biti oslobođene plaćanja participacije?

Današnji članak u Jutarnjem mi je zvučao nekako u smjeru da će samo socijalni slučajevi biti oslobođeni (trudnice se ne spominju).

Ako je tako, stvarno nam je Vlada super senzibilna u smislu pronatalitetne politike. :/

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

i trudnice...

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Da, a onda? Nakon što rodimo nismo više trudnice, a drugih 6 mj. porodiljnog dobivaš 2500 kn naknade, da li smo i tada oslobođene participacije, ili ćemo od te crkavice morati platiti i 80 ili koliko već kn dopunsko zdravstveno, pored svih troškova koje imamo? Jesu klinci bar oslobođeni do 18 god. ili?

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Koliko sam ja skužila da zato i dižu naknadu za drugih 6 mj. sa 2500 na mislim 2650 kn, tak da za cijelih 150 kn premašiš onaj limit i moraš si sama plaćati dopunsko 8) To je nama naša borba dala...
    Mene zanima ako ostajem doma na produljenom porodiljnom (neplaćenom) tko mi onda daje potvrdu za to i jesam li bar onda oslobođena plaćanja participacije? No do tad imam vremena, stignu se dogoditi još bar 2-3 reforme zdravstva...

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

A nevjerojatni su. Ja sam pitala uglavnom zato što vodim trudnoću privatno i učinilo mi se isplativim uplatiti ploicu zdravstvenog koja mi uključuje nekoliko UZV-a i pregleda, ako ću bit oslobođena participacije bit će super, jer previše mi je plaćat i dopunsko i policu.

A ovo za podizanje naknade za drugih 6 mj. mi je stvarno jadno ako to naprave...

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Čini mi se da je ovo puno važnija tema nego što je privukla pažnje na ovom forumu. Reforma zdravstva stupa na snagu za koji dan, a svi skupa tapkamo u mraku. Meni je neki dan moja dr. opće prakse rekla da ni njima nije jasno mnogo toga i da ju pacijenti obasipaju pitanjima na koje ona ne zna odgovor (vezano za tu reformu). Inače, doktorica je vrhunska, ne bi je mijenjala za ništa na svijetu.
    Ok, trudnice su oslobođene, ali poslije poroda rodiljama treba dosta, a mnogima i puno liječničke njege, pregleda itd. nedajbože neka komplikacija, ostanak u bolnici, a tu već primamo rodiljnu naknadu i većina nas nema baš tako mala primanja da će biti oslobođena participacije (netko je gore napisao 2500kn, ali spominjalo se i nekih 1600kn po članu obitelji), a opet uz sve troškove koji nas čekaju, još i dopunsko, pa poneki pregled privatno, jer se u našem sustavu neće ništa promijeniti na bolje...
    Puno se priča kako je ova reforma udar na najsiromašnije, ali čini mi se kako je najveći udar upravo na tzv. hrvatsku srednju klasu i zaposlene (a i sama se ubrajam u te). Eto, jedino se od nas u ovoj državi nešto može naplatiti, pa udri po nama. Ako ti je plaća nešto veća od 5000kn, dopunsko će se plaćati 130 kn mjesečno! A to što većina obitelji ima stambeni kredit i 1-2 djece i žive zapravo svi od jedne plaće, nikom ništa. Stambeni kredit ti Milinović neće uračunati kao minus u primanjima. Eto, malo sam odužila, ali baš sam ljuta zbog toga.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Zam da ovo što ću pitati nije tema, ali nisam znala gdje da smjestim.

Da li za vrijeme komplikacija ili porodiljnog kod socijalnog ginekologa plaćate pregled ultrazvukom?

Meni moj gin redovito za pregled ultr uzme 100 kn, ne da mi račun i to mi ne naplati sestra nego baš dok. Pa mi je to malo postalo sumnjivo, ali možda griješim.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno mala dora

Idem privatno pa ti ne mogu najtočnije odgovoriti, ali to da ne dobiješ račun i da sam doktor naplaćuje mi je JAKO sumnjivo. Račun moraš dobiti i mogla bi ga priložiti u poreznu prijavu. Nisam nikad preko socijalnog išta platila a da nisam dobila račun koji naravno ne piše sam doktor (od pristojbi koje su bile kod opće prakse, do zubara i raznih participacija za briseve, bolničko liječenje...). A i 100 kn mi se čini previše za neku participaciju, pogotovo u trudnoći. Ne znam kako točno ide, ali npr. kad sam radila briseve prije trudnoće platila sam oko 80 kn participacije, a kad sam ih radila u trudnoći nisam morala ništa platiti (oba puta sam ih sama nosila u Zavod za javno zdravstvo) pa mislim da su te neke stvari koje su u trudnoći obavezne možda i oslobođene raznih plaćanja. U svakom slučaju, traži račun i saznat ćeš odgovor. Baš me zanima u čemu je stvar.

iva_luca avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj mala dora prvotno napisa
    ....Meni moj gin redovito za pregled ultr uzme 100 kn, ne da mi račun i to mi ne naplati sestra nego baš dok. Pa mi je to malo postalo sumnjivo, ali možda griješim.
    Ne griješiš draga! Sumnjivo je! Ja doduše kontroliram trudnoću privatno.... ali, kao trudnica, imaš pravo na sve pretrage besplatno!!!! Prije dvije ili tri godine išla sam socijalcu i nikad mi nije naplatio ultrazvuk (rađen nekoliko puta radi utvrđivanja ovulacije).
    Ako ti je nezgodno pitat njega direktno, potraži odgovor od ravnatelja DZ-a.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sva pitanja možete postaviti na besplatnom broju telefona 0800 7989 , u radno vrijeme (ja danas zvala i pitala).

navodno je sve izašlo i u NN 150.

ako su odgovori na pitanja točni (s njihove stranice) - trudnice su oslobođene participacija za sve što se odnosi na trudnoću, ali ostalih nisu...

na servisnom kutku sam ostavila link na HZZO, dopunsko osiguranje...

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Moja dok je na bolovanju i danas sam išla kod dok koji je mijenja. Ultrazvuk sam platila kod sestre - bez rč i to 50kn. :shock:

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

kod mog soc. ginekologa se uzv nikad ne placa, ne kuzim ovo 50-100kn, posebno zasto nisi nista pitala ak ti je sumnjivo :?

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Iskreno danas sam bila malo uznemirena nakon pregleda zbog veličine bebe pa mi nije palo na pamet da nešto propitujem. Ja sam dosta dugo išla na potpomognutu tako da na pregledu kada mi traži 100 kn ja sam toliko sretna i u oblacima zbog sličica i da mi traži i više ja ne bih posumnjala. Samnom je na nekoliko pregleda bio MM i on je posumnjao a ne ja. U svakom slučaju htjela bih sa sigurnošću da znam. A sutra ću nazvati ovaj br tel za informacije.

Adi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

recite da li ova nova reforma uključuje i to da rodilje ne plaćaju ostanak u bolnici nakon poroda? Ništa mi tu nije jasno. Jer kad rodimo nismo više trudnice.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Adi prvotno napisa
    recite da li ova nova reforma uključuje i to da rodilje ne plaćaju ostanak u bolnici nakon poroda? Ništa mi tu nije jasno. Jer kad rodimo nismo više trudnice.
    Ovo i mene ludo zanima....zapravo 3 pitanja:

1. Da li je porod obuhvaćen neplaćanjem participacije?(pretpostavljam da je ali tražim potvrdu)

2. Ako rodiš, nisi više trudnica i što je s boravkom u bolnici nakon poroda onda?Plaća se tih par dana?

3. Ako poslije poroda s bebom nešto nije u redu i boraviš pored djeteta kao "majka dojilja" kaj onda? Plaća se participacija?

Ako netko zna ja bih molila da mi odgovori, a vjerujem i da mnoge zanima....

štrumpf avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

I naša ginekologica naplaćuje ultrazvuk. Prije je bilo 50 kn ( u trudnoći svaki drugi-treći put), ali od kad je nabavila novi 100 kn. Ja ih nisam nikad platila jer ga je dobila kad sam bila u 9. mj. pa mi taj jedan pregled nije naplatila, ali mi je rekla da će ubuduće pregled biti 100, a ne 50 i da se plaća kod nje, a ne kod sestre. Pretpostavila sam da je to jer je kupila novi UZ, ali nisam ništa pitala jer sam i tako jednom išla privatno i platila 150 kn da bih svoju bebicu vidjela u coloru i 3-D kako je ona imala neki prastari UZ. Ipak voljela bih znati ima li ona to pravo naplaćivati.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Uh, kod moje dok. (koja će ionako nakon što rodim postati bivša) se naplaćuje 150 kn UZV. Navodno, su kupili ti doktori sami aparat i imaju pravo naplaćivati. Samo mislim da nemaju pravo naplaćivati bez računa, a to redovito svi rade, i cijene bi vjerovatno trebale biti jednake svugdje, i negdje izložene, što, čini mi se, nigdje nije slučaj. A znam curu koja je čak i trudničku knjižicu platila 20 kn :shock: kod jedne soc. dok. Ja sam spletom okolnosti morala nastaviti voditi trudnoću u bolnici, tako da ne plaćam ništa. I mislim da sve imamo pravo odbiti UZV kontrolu kod ambulantnog gin. i zatražiti uputnicu za bolnicu, i morali bi nam dati, jer nitko nikoga ne može prisiljavati da plaća. A u bolnici se ionako ne plaća.

Tatsha avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj marie26 prvotno napisa
    A znam curu koja je čak i trudničku knjižicu platila 20 kn :shock: kod jedne soc. dok.
    pa to je sasvim normalno, moja soc. dr nema trudničke u ambulanti, nego si ju sam kupiš u nn i to je to.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj Tatsha prvotno napisa
    A znam curu koja je čak i trudničku knjižicu platila 20 kn :shock: kod jedne soc. dok.
    pa to je sasvim normalno, moja soc. dr nema trudničke u ambulanti, nego si ju sam kupiš u nn i to je to.
    stvarno? ja to nisam znala. otkad mi trudnoću vode u bolnici, ionako mi ništa nije upisano u trudničku knjižicu, dobijem lijepo isprintani nalaz svaki put i to je to. ali nisam znala da je normalno da se trudnička knjižica kupuje.

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Zubic vila prvotno napisa
    Jesu klinci bar oslobođeni do 18 god. ili?
    Da, jedino oni....čak i ja kao redoviti student od 1.1. moram plačati 80kn dopunskog zdravstvenog osiguranja, ali teta iz zdravstenog mi je rekla kako će se promjene dogoditi naglo tako da se ljudi uopće neće moći niti snaći, ali vjeruje kako će se ipak neke stvarti ublažiti.... :/

Adi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

dobila i prvu i drugu trudničku od ginekologa

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj abonjeko prvotno napisa
    Jesu klinci bar oslobođeni do 18 god. ili?
    Da, jedino oni....čak i ja kao redoviti student od 1.1. moram plačati 80kn dopunskog zdravstvenog osiguranja, ali teta iz zdravstenog mi je rekla kako će se promjene dogoditi naglo tako da se ljudi uopće neće moći niti snaći, ali vjeruje kako će se ipak neke stvarti ublažiti.... :/
    redovni studenti ne plaćaju. trebaju imati potvrdu da redovito studiraju.
    reci teti iz zdravstvenog da nazove info telefon.

Tatsha avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

stvarno? ja to nisam znala. otkad mi trudnoću vode u bolnici, ionako mi ništa nije upisano u trudničku knjižicu, dobijem lijepo isprintani nalaz svaki put i to je to. ali nisam znala da je normalno da se trudnička knjižica kupuje.
    pa kontam inače je ne bi bilo u narodnim novinnama

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj mala dora prvotno napisa
    Da li za vrijeme komplikacija ili porodiljnog kod socijalnog ginekologa plaćate pregled ultrazvukom?
    Meni moj gin redovito za pregled ultr uzme 100 kn, ne da mi račun i to mi ne naplati sestra nego baš dok. Pa mi je to malo postalo sumnjivo, ali možda griješim.
    Kod nas ti je to ovako:postoje dvije vrste gin.amb.,ona u kojoj rade gin.samo u amb.,a ne na odjelu,i tu se ne plaća ništa,osim onih 10-ak kn za pregled, i druga gin. amb.u kojoj rade gin.koji rade samo na odjelu i 1x tjedno u toj amb.,tu se plaća uzv,pregled,papa,ali puno manje nego kod privatnika (uzv+pregled cca 80 kn),sestra uredno naplati i ispostavi račun;obično idemo kod tih gin. jer njih možeš imati na porodu

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

E ovako, moj gin. u domu zdravlja naplaćuje UZV 200 kn- naravno bez računa. Na vratima ima zakeljenu onu pločicu da je uzv pravo i dio svakog pregleda bla bla bla ili nekaj slično. Kako mi je isto bilo sumnjivo zakaj mu k vragu dajem novce ( a nema pravo naplatit UZV) zvala sam HZZO. Pazite odgovor: ukoliko HZZO nije doniralo ordinaciji UZV nego si ga je dr. kupio sam i UZV je njegovo privatno vlasništvo ima ga pravo naplaćivati. Nakon toga više mu nisam dala da mi radi UZV nego sam si odlučila otići privatniku, jer ovaj ionako ima prastari neki stroj koji sam po sebi ne vrijedi 200 kn.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

cure, da ne skrećemmop s teme koja je vezana na novu reformu zdravstva .......kako funkcionira bolnički boravak nakon poroda - jel se plaća ili ne i što ako se treba biti uz hospitalizirano dijete -se plaća ili ne?

kristina_zg avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Mene također zanima puuuno tog, najbolje ih je nazvati i upitati. U ponedjeljak ću zvati pa vam javim što sam saznala!

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Ajme, katastrofe. Pa ja uopće nisam razmišljala o tome da nakon poroda ja više nemam status trudnice, , a trebam se poroditi za 20 dana. Pa moram u ponedjeljak hitno uplatiti tu policu i molit se da se ne porodim dok polica ne počen vrijediti. Ajme meni koja katastrofa!!! Moj Bože pa oni su luuuuuuudi!

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Zna li tko onda plaća li se boravak u bolnici nakon poroda ili ne? I što je sa drugih 6 mj porodiljnog ukoliko se odlučimo na njih?

Ovo je zaista strašno, mislim da bi se i pacjenti tj. svi trebali diči na noge i dati podršku ovo malo liječnika što se buni. STRAŠNOOO

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

kristina_zg jesi li ih zvala i provjerila što je s boravkom u bolnici nakon poroda?

Tatsha avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

meni je poznanica rodila carskim i danas je izišla iz bolnice- ništa nije platila

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj iglica prvotno napisa
    a trebam se poroditi za 20 dana. Pa moram u ponedjeljak hitno uplatiti tu policu i molit se da se ne porodim dok polica ne počen vrijediti. Ajme meni koja katastrofa!!! Moj Bože pa oni su luuuuuuudi!
    danas slušam:
    bez obzira kad će ti polica počet vrijedit (kada ćeš dobit onu iskaznicu) dokaz o otvaranju police ti je uplatnica koju uplatiš na Fini ili pošti. i dovoljno je nosit tu uplatnicu sa sobom. ona zamjenjuje iskaznicu dok je ne dobiješ. i vrijedi od trenutka izvršene uplate.
    zato i je okupacija na zdravstvenom.

moj ginekolog naplaćuje 50kn uzv.

može li mi netko kazat:
    - šta sve trudnice plaćaju, a što ne plaćaju?
    - koliko se uopće plaća polica dopunskog osiguranja )50, 80 ili 130kn)?

Maya&Leon avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Loryblue prvotno napisa
    može li mi netko kazat:
    - šta sve trudnice plaćaju, a što ne plaćaju?
    Quote HZZO-net.hr (trenutno je stranica u doradi koliko vidim baš zgodno ):

"Trudnice su oslobođene plaćanja doplate, ali samo za stanja i poremećaje vezane na trudnoću. To znači da za sve druge bolesti, stanja ili povrede plaćaju doplatu kod liječenja (op.whatever that means...) , tako da preporučamo da se dopunski zdravstveno osiguraju."

Citiraj Loryblue prvotno napisa
    - koliko se uopće plaća polica dopunskog osiguranja )50, 80 ili 130kn)?
    Za 50 kn mislim da se osiguravaju umirovljenici, za 80 kuna oni koji imaju plaću do 5.100, a za 130 kn svi ostali.

Tatsha avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

prijepis
    umirovljenik sa mirovinom nižom od 5108,00kn-600,00

umirovljenik sa mirovinom višom od 5108,00kn-960,00

osiguranik s plaćom ili dohodkom nižim od 5108,00kn-960,00

osiguranik s plaćom ili dohodkom višim od 5108,00kn-1560,00

osiguranik obvezno zd osiguran kao član obitelji-960,00

ostali osiguranici-960,00

dakle to je godišnje, pa si dijeliš na 12 rata

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

A vrag ih odnio!!! Znači ak, nedaj bog padnem i strgam ruku, makar trudna moram platit participaciju jer nemogu opisati da mi se npr. dijete ritnulo nezgodno, pa me zbacilo na tu stranu (karikiram ali tužno je)!!!
    Milinoviću, Milinoviću, fuuuuuj! Baš sam komentirala sa frendicom, znači nakon poroda, nedao bog da ti npr. ostane dio posteljice, pa dobiš temp. i npr. (nedaj Bog) sepsu, na sve to moraš još i platit participaciju :shock: . Prestrašno!!!

Maya&Leon avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

I još - na sličan topic sam stavila OVAJ link, čini mi se da za sada još funkcionira, pa iako nije baš od jako velike koristi - daje bar neke odgovore

Aneta avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Moj socijalni gin. isto naplaćuje ultrazvuk uz obajšnjenje da je to njegovo privatno vlasništvo. Ne daje račun.

Tatsha avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/378341.html

Članak 16.

Pravo na zdravstvenu zaštitu iz članka 15. ovoga Zakona osigurava se pod jednakim uvjetima za sve osigurane osobe Zavoda.

Osiguranim osobama Zavoda u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu iz obveznoga zdravstvenog osiguranja iz članka 15. ovoga Zakona Zavod osigurava plaćanje zdravstvenih usluga u cijelosti za:

3. zdravstvenu zaštitu žena u svezi s praćenjem trudnoće i poroda,

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Baš mi je to sve strašno. Uplatila sam policu, sad mogu ići roditi,

Tatsha avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

pa za porod ti nije trebala

vindira avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Ovako. Moj susjed radi na zdravstvu i rekao mi je da trudnice imaju sve besplatno što se tiče ginekološke strane, a ostalo sve plaćaju ko i ostali, npr. trudnica slomi nogu i mora na operaciju, mora platiti.

vindira avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Da, a onda? Nakon što rodimo nismo više trudnice, a drugih 6 mj. porodiljnog dobivaš 2500 kn naknade, da li smo i tada oslobođene participacije, ili ćemo od te crkavice morati platiti i 80 ili koliko već kn dopunsko zdravstveno, pored svih troškova koje imamo? Jesu klinci bar oslobođeni do 18 god. ili?
    Klinci su oslobođeni plaćanja, a mi trudnice nažalost nismo ako nema veze s trudnoćom.

vindira avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj megy prvotno napisa
    E ovako, moj gin. u domu zdravlja naplaćuje UZV 200 kn- naravno bez računa. Na vratima ima zakeljenu onu pločicu da je uzv pravo i dio svakog pregleda bla bla bla ili nekaj slično. Kako mi je isto bilo sumnjivo zakaj mu k vragu dajem novce ( a nema pravo naplatit UZV) zvala sam HZZO. Pazite odgovor: ukoliko HZZO nije doniralo ordinaciji UZV nego si ga je dr. kupio sam i UZV je njegovo privatno vlasništvo ima ga pravo naplaćivati. Nakon toga više mu nisam dala da mi radi UZV nego sam si odlučila otići privatniku, jer ovaj ionako ima prastari neki stroj koji sam po sebi ne vrijedi 200 kn.
    Točno tako. I ja idem bolničkoj ginički, ima 4d uzv, a nekad mi sestre progledaju kroz prste pa platim i pregled i 4 uzv kojih 50 kn, naravno uvijek uz račun.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno porod-dopunsko

Uglavnom, dalo bi se zaključiti da za eventualni ostanak u bolnici ili komplikacije u svezi s porodom ne bi smjeli naplatiti participaciju, ali nikako da to nekako potvrdimo. I što je najgore čini mi se da i nazoveš HZZO, pitaš svoju doktoricu i sl. pitanje dal bi dobio točan odgovor. Svi tapkaju u mraku, na puno pitanja nema odgovora, loše su informirani. Jedino što im je jasno naloženo je da ubiru novce. Tipični hrvatski lov u mutnom, Milinović se nada da će preplašene mase uplatit dopunsko za svaki slučaj. Ja neću iz principa ni nakon poroda. Radije svaki mjesec 100kn na štednju pa ako zatreba, imam svoj zdravstveni fond, ili neko privatno dopunsko pa ne čekam specijalističke preglede mjesec-dva. 15 kn mogu uvijek platit kod opće prakse, prije trudnoće sam je ionak viđala jednom godišnje. A ak ću baš crno razmišljat, i da slomim nogu i završim u bolnici, par tisuća kuna ću platit račun, uz dopunsko platiš svake godine 1000-1500 kn (ovisno o plaći) a što dobiješ?

vindira avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Zubić vila, slažem se s tobom. Mislim da se isplati plaćati onima koji češće odlaze k doktoru, al meni koja idem 1 puta u 2 god.nikako ne.Ako budem bolesna i morala češće obilazit doktore onda si stignem uplaćivat dopunsko.

mamaShe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno Re: porod-dopunsko

Uglavnom, dalo bi se zaključiti da za eventualni ostanak u bolnici ili komplikacije u svezi s porodom ne bi smjeli naplatiti participaciju, ali nikako da to nekako potvrdimo. I što je najgore čini mi se da i nazoveš HZZO, pitaš svoju doktoricu i sl. pitanje dal bi dobio točan odgovor. Svi tapkaju u mraku, na puno pitanja nema odgovora, loše su informirani. Jedino što im je jasno naloženo je da ubiru novce. Tipični hrvatski lov u mutnom, Milinović se nada da će preplašene mase uplatit dopunsko za svaki slučaj. Ja neću iz principa ni nakon poroda. Radije svaki mjesec 100kn na štednju pa ako zatreba, imam svoj zdravstveni fond, ili neko privatno dopunsko pa ne čekam specijalističke preglede mjesec-dva. 15 kn mogu uvijek platit kod opće prakse, prije trudnoće sam je ionak viđala jednom godišnje. A ak ću baš crno razmišljat, i da slomim nogu i završim u bolnici, par tisuća kuna ću platit račun, uz dopunsko platiš svake godine 1000-1500 kn (ovisno o plaći) a što dobiješ?
    Zubić, u potpunosti se slažem.
    Mi smo, MM i ja, prije par godina imali dopunsko, koje, fala Bogu, nismo trebali. Onda smo negdje na sred godine odlučili prestati plaćati ga. A onda su oni nama, kad je ugovor istekao, poslali neku prijetnju ovrhom ili tako nešto, ako ne platimo do punog iznosa. I, platili smo.
    Da to plaćam, pa ne potrošim, pa mi vrate, bar dio, imalo bi smilsa, ali ovako... pravi lopovluk na hr način.

Inače, moj gin uzv naplaćuje 100kn (mislim da daje račun), ali samo ako nisi trudnica. U T ne naplaćuje. Čak ni za onaj 1. uzv koji utvrđuje T nakon kućnog testa.
    To definitivno ptreba provjeriti, to su mutna posla, što neki rade.

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

trudnice bez dodatnog osiguranja NE PLAĆAJU participaciju za sve što se odnosi na trudnoću
    npr pregled kod ginekologa, sve pretrage na uputnicu vezane za trudnoću tipa pretrage krvi, urina...
    boravak u bolnici vezano za očuvanje trudnoće i nakon poroda

ako odu npr liječniku opće prakse nevezano za trudnoću (gripa, ozljede...) to normalno plaćaju

sve to mi je rekao viši inspektor iz hzzo-a
    pozvati se na
    članak 16
    stavak2.
    točka3.
    zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju

NN 150/08

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

evo kopiram cijeli članak 16 zakona o obveznom zdr osig iz narodnih novina

Članak 16.

Pravo na zdravstvenu zaštitu iz članka 15. ovoga Zakona osigurava se pod jednakim uvjetima za sve osigurane osobe Zavoda.

Osiguranim osobama Zavoda u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu iz obveznoga zdravstvenog osiguranja iz članka 15. ovoga Zakona Zavod osigurava plaćanje zdravstvenih usluga u cijelosti za:

1. cjelokupnu zdravstvenu zaštitu djeci do navršene 18. godine života i djeci iz članka 10. stavka 5. i 6. ovoga Zakona,

2. preventivnu i specifičnu zdravstvenu zaštitu školske djece i studenata,

3. zdravstvenu zaštitu žena u svezi s praćenjem trudnoće i poroda,

4. preventivnu i kurativnu zdravstvenu zaštitu u svezi s HIV infekcijama i ostalim zaraznim bolestima za koje je zakonom određeno provođenje mjera za sprečavanje njihova širenja,

5. obvezno cijepljenje, imunoprofilaksu i kemoprofilaksu,

6. bolničku zdravstvenu zaštitu za kronične psihijatrijske bolesnike,

7. cjelokupno liječenje zloćudnih bolesti,

8. hemodijalizu i peritonejsku dijalizu,

9. zdravstvenu zaštitu u svezi s uzimanjem i presađivanjem dijelova ljudskoga tijela u svrhu liječenja,

10. izvanbolničku hitnu medicinsku pomoć,

11. kućne posjete i kućno liječenje,

12. patronažnu zdravstvenu skrb,

13. sanitetski prijevoz za posebne kategorije bolesnika sukladno općem aktu koji donosi ministar nadležan za zdravstvo,

14. lijekove s osnovne liste lijekova Zavoda propisane na recept,

15. zdravstvenu njegu u kući bolesnika.

Osigurane osobe obvezne su sudjelovati u troškovima zdravstvene zaštite u visini od 20% pune cijene zdravstvene zaštite, a koji iznos ne može biti manji od postotka proračunske osnovice utvrđenih točkom 1. do 9. ovoga stavka za:

1. laboratorijsku, radiološku i drugu dijagnostiku na razini primarne zdravstvene zaštite – 0,45% proračunske osnovice,

2. specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu, uključujući dnevnu bolnicu i kirurške zahvate u dnevnoj bolnici, osim ambulantne fizikalne medicine i rehabilitacije – 0,75% proračunske osnovice,

3. specijalističku dijagnostiku koja nije na razini primarne zdravstvene zaštite – 1,50% proračunske osnovice,

4. ortopedska i druga pomagala određena općim aktom Zavoda – 1,50% proračunske osnovice,

5. specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu u ambulantnoj fizikalnoj medicini i rehabilitaciji i za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u kući – 0,75% proračunske osnovice po danu,

6. liječenje u inozemstvu sukladno općem aktu Zavoda,

7. troškove bolničke zdravstvene zaštite – 3,01% proračunske osnovice po danu,

8. stomatološku zdravstvenu zaštitu u mobilnoj i fiksnoj protetici odraslih osoba od 18 do 65 godina starosti – 30,07 proračunske osnovice,

9. stomatološku zdravstvenu zaštitu u mobilnoj i fiksnoj protetici odraslih osoba starijih od 65 godina – 15,03 proračunske osnovice.

Osigurane osobe obvezne su sudjelovati u visini od 0,45% od proračunske osnovice za:

1. zdravstvenu zaštitu pruženu kod izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite: obiteljske (opće) medicine, ginekologije i stomatologije,

2. izdavanje lijeka po receptu.

Najviši iznos sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite iz stavka 3. i 4. ovoga članka koji je obvezna snositi osigurana osoba može po jednom ispostavljenom računu za izvršenu zdravstvenu zaštitu iznositi najviše 90,20% proračunske osnovice.

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Re: porod-dopunsko

I što je najgore čini mi se da i nazoveš HZZO, pitaš svoju doktoricu i sl. pitanje dal bi dobio točan odgovor. Svi tapkaju u mraku, na puno pitanja nema odgovora, loše su informirani.
    zvala sam besplatni telefon i žena nije bila sigurna pa je uzela moj br i nakon toga me je zvao viši inspektor, fino se predstavio i sve mi detaljno (za naše standarde čak i malo prerevno) objasnio što me zanimalo

ugodno sam iznenađena

informirajte se, isplati se

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •