Pokazuje rezultate 1 do 29 od 29

Tema: prenosim tekst: Porod unutar vlastita 4 zida

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno prenosim tekst: Porod unutar vlastita 4 zida

Porod unutar vlastita četiri zida?
    Koje je mjesto najbolje za rađanje bebe? Za svaku ženu najbolje je ono mjesto u kojem se ona osjeća potpuno sigurno. Osjećaj sigurnosti, zaštićenosti, mira i udobnosti najvažniji je oslonac pri donošenju odluke o mjestu porođaja. Ima žena koje, znajući da je njihova trudnoća potpuno zdrava i bez rizika, odlučuju roditi kod kuće, u poznatom opuštenom okruženju, uz podršku bliske osobe - muža, prijateljice, sestre, vlastite majke ili profesionalne primalje.

Iako je ovaj način poroda u moderno vrijeme dosta neuobičajen, prema demokratskim zakonima o zdravstvenoj zaštiti, svaka žena ima pravo samostalno odabrati i odlučiti o mjestu i načinu svog poroda. Porod u bolnici zapravo postao je popularan tek sredinom sedamdesetih godina prošloga stoljeća, a čak 90 posto današnje populacije u svijetu rođeno je kod kuće. Osim toga, i Svjetska zdravstvena organizacija istaknula je kako porod u bolnici nije ništa više siguran od poroda kod kuće.

Odabir prostorije
    Prilikom poroda u kući svakako je ključno odabrati mjesto poroda, točnije prostoriju. Ta prostorija treba opuštati trudnicu, ali istovremeno je i zaštititi od neželjenih pogleda, buke, okolnih problema. Znači prostorija u kojoj dijete dolazi na svijet mora biti relaksirajuća.

Prilikom poroda kod kuće potrebno je u dogovoru s babicom pripremiti i sve stvari potrebne za porod, ali svakako treba obavijestiti bolnicu o porodu, u slučaju da dođe do neželjenih komplikacija. Osim toga, prilikom poroda kod kuće, potrebno je obavijestiti i najbliže susjede o samom događaju jer porodi nisu stvar koje će proteći tiho i bez mnogo buke.

Ugodna atmosfera
    Jedna od prednosti poroda kod kuće je svakako i opuštenost rodilje. Opće je poznato da je bol tijekom poroda uvjetovana i regulirana hormonima koje proizvodi žensko tijelo. Tijekom poroda, oksitocin - hormon koji uzrokuje trudove i pomaže bebi da se rodi, radi u harmoniji s endorfinom, hormonom koji ublažava bol.

Tijekom poroda kod kuće, žensko tijelo će otpuštati te hormone u skladu s njenim potrebama i žena će se obično dobro snaći s bolovima tijekom poroda. Naime, u mnogim slučajevima prilikom poroda u bolnici, žena je napeta i nervozna što uzrokuje stvaranje hormona adrenalina, a usporava proizvodnju endorfina te na taj način porod čini bolnim, a u nekim slučajevima ga čak i usporava.

Konzultacija s liječnicima
    Ako razmišljate o tome da svoju bebu rodite kod kuće, razgovarajte s doktorima, ali i babicom. Ona će vam moći reći što možete očekivati i vrstu njege koju vam ona može pružiti. Ujedno će vam pomoći da napravite realističnu procjenu je li porod kod kuće pogodan za vas. Uglavnom, žene kojima je bolje roditi u bolnici su one s kroničnim medicinskim problemima, kao što je inzulinski ovisan dijabetes, one s jako malim ili velikim bebama ili žene koje nose blizance.

No, žena se mora uvjeriti osobno i u obzir uzeti sve okolnosti. Unatoč prednostima kućnog poroda, tomu treba pristupiti samo ako ste se dovoljno informirali, kako s osobama koje su imale takav porod, tako i sa liječnicima, koji će vas najbolje uputiti u sve prednosti i opasnosti. Osim toga, za takav porod potrebno je imati i dovoljno odvažnosti, a i biti sigurni da spadate u 95% trudnica u kojih se ne očekuju komplikacije u porodu.

Uređenje doma za doček novog člana
    Prilikom uređenja doma za doček novog člana obitelji treba obratiti pozornost na nekoliko činjenica. Prvo treba odrediti budžet koji će se potrošiti na uređenje te treba planirati mnogo prije dolaska bebe na svijet.

Za dolazak bebe treba odabrati prozračnu svijetlu sobu, a potrebno je i osigurati da ta soba bude dovoljno velika za sve znatiželjnike koji će posjetiti novog člana obitelji. Sobu svakako ne treba pretrpavati detaljima, i nekoliko cvjetnih ili aranžmana s igračkama dočarati će atmosferu.

Tulum za doček bebe također treba dočarati intimnu atmosferu obitelji, ali i činjenicu da je zvijezda dana (ili noći) upravo beba. Nekoliko balona i dječja kolijevka koju ćete kasnije premjestiti u dječju sobu biti će zgodan naglasak. Također možete postaviti i natpis nasuprot kreveta za porod koji želi dobrodošlicu prinovi obitelji.

Slavne rodilje
    Kako porod kod kuće postaje sve popularniji sve više slavnih mama odlučuje se na taj potez. Od poznatih i slavnih mama izdvajamo Pamelu Anderson koja je oboje svoje djece rodila kod kuće, te Meryl Streep, Demi Moore i Cindy Crawford koje su mame troje djece koje porođenih u kući uz asistenciju babica. Napomenimo kako i ove mame hvale porod doma kao opuštajući čin i kažu da su prilikom svojih poroda imale jako malo bolova i nikakve komplikacije.

Zanimljivo je za napomenuti kako su svi kraljevi i kraljice Velike Britanije rođeni kod kuće, uključujući i današnju kraljicu, ali i prestolonasljednika princa Charlesa. Porod kod kuće u zadnje vrijeme postao je hit u Velikoj Britaniji, Nizozemskoj i Australiji, a njegova popularnost sve više raste u cijelom svijetu.

http://www.centarnekretnina.net/HR/w...d-kod-kuce.htm

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ah, nemogu odoljeti a da ne komentiram 'priprema doma za docek clana'

da je priprema doma potrebna za tako malo dijete je mit, sve sto je potrebno posjeduju roditelji, ev koju pelenu treba kupit i koju krpicu, najvaznije, hrana, posjeduje majka, i otac i majka imaju njezan zagrljaj koji je takodjer neophodan, sve ostalo je luxuz...

Budzet i bakraci...

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

tekst mi je ok osim tog uređenja sobe i tuluma. suvišno.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ivarice, seli to s potpore na filozofski - ovo samo traži da se komentira

a evo i argument zašto topik ne spada u prirodni pristup -
    Nekoliko balona i dječja kolijevka koju ćete kasnije premjestiti u dječju sobu biti će zgodan naglasak.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

koliko analiticnih duhova
    necu to na filozofskom, najezim se od vas takvih

izgleda se ja jedina poveselila da netko pise lezerno o porodu kod kuce u mainstream casopisu koji niti nema veze sa bebama i mamama

Serpentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Slažem se sa Cvijetom
    Upravo sam to pročitala: tulum, natpis, znatiželjnici...? Što oni misle da žene doma imaju, uz babicu,i neki odbor za doček?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Serpentina prvotno napisa
    Što oni misle da žene doma imaju, uz babicu,i neki odbor za doček?
    pa bio je nedavno jedan film - zvali su dvadesetak ljudi, organizirali party, a rodilja se povukla u spavaću sobu s bazenom i babicom i išla roditi. a dolje su tulumarili.
    bila je komedija pa se nešto na kraju iskompliciralo, bazen se probušio i izazvao poplavu. dobar film, engleski.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    izgleda se ja jedina poveselila da netko pise lezerno o porodu kod kuce u mainstream casopisu koji niti nema veze sa bebama i mamama
    ma i mene je to razveselilo, ali umrla sam od smijeha sto to tiska casopis namijenjen nekretninama

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Kanga prvotno napisa
    umrla sam od smijeha sto to tiska casopis namijenjen nekretninama
    tj. namijenjen promoviranju i reklamiranju nekretnina i sveg vezanog uz njih

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zene
    sto se dogadja s ovim forumom?
    zasto se nijedan topik vise ne moze hendlati bez offtopicarenja i bez pustih analiza i trazenja gresaka u drugima

sjecam se da je jedan od mojih prvih postova na ovom (tada novom starom rodinom)) forumu u nekoj svadji kad je situacija bila slicna ovoj da se ne mozemo vise nicemu veseliti - bio opis jedne moje setnje s ivarom:

prolazili smo draskovicevom pjesice i kraj nas je prosao automobil sa svatovima. neke cure kraj nas su komentirale umirajuci od smijeha: vidi je kako je debela, hahahahaa, vidi ovo, vidi ono
    a u isto vrijeme ivar se ocaran okrenuo prema meni: pogle je, ista snjeguljica

ocemo li mi ikad vise vidjeti snjeguljicu?
    jesmo li postale tako malodusne?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja baš ne bih tulum dok rađam, ali možda netko i hoće...
    najviše me zanima ovo kako pripremiti susjede na buku...
    meni bi susjedi bili svekiji (tj išla bih roditi tamo, imamo apartman u njihovoj kući, a bolnica je blizu). Zbilja ne znam kako bi oni to preživjeli. Ne poznam veće paničare. Mislim da bi bilo najbolje da im uplatim ljetovanje u to doba.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dajte zene opustite se.. neki vole i tako...

Veselite se cinjenici da je to napisao netko drugi osim nas - bas tak kak je Ivarica rekla. TO je prekrasno :D

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

umrla sam od smijeha sto to tiska casopis namijenjen nekretninama
    tj. namijenjen promoviranju i reklamiranju nekretnina i sveg vezanog uz njih
    uvijek je neki profit u pitanju.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nisam vidjela Ivaricin drugi post dok sam pisala svoj...

Zaista mi je strasno s koliko kritike ste se obrusile, i niste se u stanju poveseliti samoj cinjenici da se konacno pocinje pricati o toj temi.. Pretuzno mi je to

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pogle je, ista snjeguljica

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

evo ja se veselim

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

nisam mislila pisati na ovoj temi, al stvarno ne razumijem čemu se radovati ? što je članak napisan poluprofesionalno pa se uopće ne spominje nemogućnost da današnje hr-babice budu prisutne takvom porodu? članak kao da je pisan za gloriju, samo sa malo više riječi i malo manje slika.

no, okej, podatak da je pamela anderson rodila kod kuće mi je od presudne važnosti.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    nisam mislila pisati na ovoj temi, al stvarno ne razumijem čemu se radovati ? što je članak napisan poluprofesionalno pa se uopće ne spominje nemogućnost da današnje hr-babice budu prisutne takvom porodu? članak kao da je pisan za gloriju, samo sa malo više riječi i malo manje slika.

no, okej, podatak da je pamela anderson rodila kod kuće mi je od presudne važnosti.
    da je pisan profesionalno opet ga nitko osim nas ne bi čitao.
    Treba neki tekst za raju. Ako je rodila Pamela mogu i ja. To ću reći babama u selu.

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

meni je super da se prica o porodu kod kuce, pa makar se i pamela anderson koristila kao pozitivan primjer.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

radovati se tome da je tema nekom bila zanimljiva cak i za povrsan clanak

o porodu kod kuce se kod nas pise samo onda kad neka zena ne stigne

Serpentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Imam dojam da je članak napisan bez nekog istraživanja - stvarno nigdje ne piše da se to može u Hrvatskoj sa legalnom babicom. :/
    Više mi djeluje kao prijevod par natuknica.
    No ajde, veselimo se kolektivno. Hureej
    :D

Pa i da je pisan za Gloriju - zar ima veze?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

nije istina, bilo i o mikki.

i ja vidim snjeguljicu, da znaš.

a ovdje me je najviše zasmetalo ono što sam boldala - roditi doma jer je to u modi, a onda bebu u drugu sobu. kao pamela, valjda. :/

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

radovati se tome da je tema nekom bila zanimljiva cak i za povrsan clanak

da, i to onda bude na naslovnoj stranici, sjećam se one priče kad je ženi "ispalo" dijete negdje na benzinskoj a ja sam taman bila trudna i mislila blago njoj

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    stvarno ne razumijem čemu se radovati ?
    netko pise lezerno o porodu kod kuce u mainstream casopisu
    dovoljan razlog za obradovati se

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

meni je ovo baš simpa. pogotovo prijedlog da se stavi natpis nasuprot mjestu gdje će se odvijati porod: Dobro došao na svijet! Definitivno bolje nego reflektor koji svijetli drito u mozak 8)

Logično mi je da napišu da se krevetić preseli u dječju sobu, ipak se oni bave uređenjem interijera, ne očekujete valjda da vam kažu: dječja soba vam nije potrebna do daljnjega?! :/

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja sam clanak procitala preko monitora.hr i odmah sam dosla vidjeti tu da li je neko stavio link. prvo sam dosla na PDF porod jer mislim da mu je tu i mjesto. mene je clanak razdragao, jer napisan je tamo gdje bi ga najmanje ocekivala, ali isto moram priznati da sam za natpis i bar balona. jer mislim da bi ja u jednom trenutku poroda probusila te balone stezajuci ih izmedju ruku u trudu

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja nemam ništa protiv balona. Doduše, fali boca tekile

Sori. I tako je otišlo u kupus.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

meni je isto drago da je izasao ovakav clanak. mislim da masa zena ne zna puno o porodu, da to ne mora biti masakr kako su se naslusale iz prica. a pribliziti "puku" ideju o porodu doma kao najnormalnijem, cak pozeljnom nacinu poroda (ipak su i cindy crawford i demi moore rodile doma :shock: ) je skroz ok, bez obzira na popratne nesuvisle recenice.

korak naprijed u svakom slucaju.

a u isto vrijeme ivar se ocaran okrenuo prema meni: pogle je, ista snjeguljica

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Koga zanima, članak je prerada odavde:
    http://www.pregnancy-info.net/homebirths.html

I ja sam od onih sretnih. U vrijeme kad sam ja počinjala razmišljati o pkk, jedini članak vezan za to je bio o slučajevima koji su na kraju završili u bolnici.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •