Pokazuje rezultate 1 do 37 od 37

Tema: baka/deda rade razliku među unucima

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno baka/deda rade razliku među unucima

problem je u tome da mama od mm radi očiglednu razliku između L. i druge unuke (kčer mm-ovog brata)
    razlika je u ponašanju, iako živimo u istom dvorištu znaju proći dani da uopće ne dođe niti pogledati L, a dođe samo kad druga unuka nije kod kuće.
    a onda i kad dođe većinu vremena priča o drugoj unuci, koju i pričuva, kuha joj, kupa, i to skoro od početka (ona sad već ide u prvi razred), a L. je prvi puta primila na ruke tek kad je imala 3 mj., do sad ju je pričuvala par puta i to kad stvarno nismo imali ostaviti je nekom drugome, kao nisu stare žene za čuvat malu djecu (nije uopće stara-60g.)-a moja baka od 80.g. čuva L. kad treba.
    Najbolji primjer mi je kad je L. neki dan dobila od jednog rođaka koji je došao u posjetu medvjedića, a D.(druga unuka) trenirku, i dijete ko dijete, počelo plakati da bi i ona medvjedića i na to je svekrva došla do mene da jel mogu dati medvjedića D., da ona plače i da ga hoće. :shock:
    Inače stvarno ne mogu reći ništa protiv nje, žena je stvarno ok, ne miješa se u naš život, ako treba pomogne, ali ovo ponašanje me sve više smeta, jer L. će uskoro početi i sama to kužiti.
    Evo danas je došla malo do nas i L. nije htjela ići kod nje i počela je plakati (kad je uopće ne viđa) i ona se skoro naljutila.
    Ne znam više kako da se postavim, mislim meni je svejedno, ali žao mi je L., znam da nju to bude poslije smetalo.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Uh, uh... ja već dugo razmišljam da otvorim ovakvu temu. Mi naime, ne živimo blizu sa MMovim roditeljima, već oni žive u drugom gradu. A MMov brat ima sina od 5.5 godina koji je prvi i obožavani unuk.
    I sad, letos se baš potrefilo par dana da budemo u isto vreme kod svekija i uf..... nije bilo baš prijatno. Kad su oni trebali da dođu (par dana posle nas) baba i deda su spakovali sve Nađine igračke, bazenčić, ljuljašku i sklonili u podrum jer će mali da bude ljubomoran. I na jednom, kad smo svi bili na okupu, Nađa je prestala da postoji za babu, deda je više neutralan. A sve je to meni objašnjavano sa: ona je mala pa ne razume, a on je navikao da me ima samo za sebe pa moram, biće ljubomoran. Dečak se stvarno ponaša ljubomorno, agresivno (prema svima). Ja uspevam da nađem sa njim zajednički jezik, volim ga, kad je bio cca 18 meseci ja sam ga i čuvala jedno vreme da ne bi išao u jaslice. Dete ko dete, ponaša se najbolje što ume, ali baba....
    Jako me to muči, i ne znam uopšte kako da pristupim svekrvi. Mislila sam da drugarski popričam sa njom, ali ona je žena koja ne prihvata nikakvu kritiku. A i to što radi sa unucima je isto radila i sa sinovima. Naime MM je 10 godina mlađi od svog brata i celo detinjstvo, do polaska u školu, je proveo kod bake na selu, da ne bi smetao starijem bratu :/
    Stvarno nisam sigurna šta je ispravno, odnosi su nam ionako na staklenim nogama, a pošto je MMu dosta bitno da budemo u dobrim odnosima, moje rešenje je za sada da izbegavamo zajednički boravak kod babe i dede. Znam da to vama nije moguće. I meni je ta situacija glupa, ali kad ne može bolje...

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

evo ja sam druga moj otac je jedinac, a moja sestra je od mene starija 6 godina. zivjela je tih prvih 6 godina u kuci s tatinim roditeljima. prije nego sam se ja rodila odselili su se u drugi grad. i moja sestra je uvijek bila obozavana od strane bake, kuzila sam to, narocito kasnije. ali moram priznati da me to i nije smetalo ko malu, mozda ko tinedzerku, kad je baka otisla na vlak da odnese obozavanoj unuci u zagreb rucak :shock: , jer sirota tako puno uci da ne stigne kuhati . ali moja sestra ima puno vise finoce u ophodjenju s ljudima od mene. pa je baku prosetala po gradu izmedju dva vlaka, odvela je na kolace od svoje studentske love, a baka joj se zahvalila kupivsi joj kaput . inace baka se trudila paziti na sve sitnice, da ja ne ostanem zakinuta, ali eto obozavana unuka je obozavana. ono sto me vise smeta od toga je da i moja mama sad radi slicnu razliku. ta ista starija sestra ima klinku od 12 godina i klinca od 4. moji se vide u potpisu. i najstarija unuka je nesto poseeebno. ovo troje ssu OK, ali njena ljepotica je vauuuuuuuu.
    mislim da je u biti probelm da roditelji jedva docekaju to prvo unuce pa kad dodje drze ga na pjedestalu. a ostali su vec vidjena stvar

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

mozda je to zbog razlike u godinama, teze se relatirati manjem djetetu.

a mozda isto tako prica i o vasoj kceri kad ode kod drugih...

ja se ne bih obazirala previse, i definitivno ne bih da moje dijete primjeti da ja mislim da postoji nepravda, razliciti ljudi razlicito tretitaju razlicitu djecu, i to moramo moci prihvatiti, sve dok se ne radi o neljubaznostima i kritici direktno upucenima djetetu...

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Hmmm... nisam u toj situaciji pa je možda nezahvalno komentirati, no ne znam koliko bih ja bila sposobna ignorirati to. :/
    Da je riječ o mojoj mami, ja bih s njom popričala.
    Ovo što vissnja priča o sklanjanju djetetovih igračaka... :/

Nije ovo prvi put da čujem ovakve priče, i moja baka je znala imati neke takve "fore".

Ok, ne možeš ti "zabraniti" baki/didi da preferiraju nekog od unuka.
    vissnja, drugi put nedaj bazen
    Objasniš im lijepo da su to Nadjine igračke, da će bratić biti sigurno sretan da se može s njom igrati, da su oni bratić i sestrična, da si sretna da imaju jedno drugo (što vjerujem da jesi jer i ja imam nećake i obožavam ih ).

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja samo govorim o osjecajima koji oni imaju u sebi. moja mama, a bome ni moja baka se nikada nisu tako ponasali da je nesto za prvu unuku. moji klinci dobijaju dosta od bak, koja je sad vec jako bolesna, ali ipak kad dodje bC ili mu pece palacinke, koje su za nju ogroman napor, a ako je jako lose insistira da mu se kupe krancle. ovo govorim o iznenadnim odlascima. ako su najavljeni tad gospodja koja pomaze mojim roditeljima ima pune ruke posla. od prireme bazena ljeti, do nakuhavanja omiljenih jela moje djece. dakle u mom slucaju se radi o voljenju/preferiranju prve unuke

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

vissnja sad kad si spomenula, kužim i ja da svekrva radi i razliku između mm-a i njegovog brata koji je stariji.
    Ne znam, možda to kod nje tako ide: tko prvi, njegova djevojka....
    meni je to skroz nepojmljivo, moja baka koja nas je čuvala četiri, nikada nije radila nikakvu razliku, svi smo bili jednaki.
    a ipak smo se dok smo bili mali znali "svađati" koga baka i deda više vole, tak da znam da djeca to primjete.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

kod nas je malo drukčija situacija. moja djeca su jedina unučad u obitelji s obe strane. dok je T bio sam bio je najgenijalniji, najdivniji, najpametniji, sva sazvježđa njihovog svemira.
    onda je došao J. i on je pametan, krasan presladak...
    problem je u tome što zbog mojih klinaca oni u drugi plan stavljaju svoju djecu. jer ovi podrasli niš ne valjaju jer se nisu poženili, a ova najmlađa je ionako navikla na to. a mene to užasno smeta. jer se mm i ja osjećamo neugodno u takvoj okolini. jer mislim da dio pažnje moraju preusmjerit makar na svoje dijete od 15 godina, a ne znam kako da im to kažem, a da ne budem bezobrazna i porušim te odnose koji su ionako na slabim nogama.

a neću ni pričat koliki problem imamo doma ispravit krivu drinu kod djece koja "smiju i mogu sve ".

a ovo sa tvojom svekrvom... ja bi joj rekla šta mislim, pa kom pravo kom krivo. jer neće se ona promjenit kad tvoja mala poraste, samo će sve bit još gore.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja sam u maminoj familiji bila unuka koja ne pripada ekipi. Doslovno me nisu doživljavali uopće. Da stvar bude zanimljivija, djed mi je prije dva tjedna mirno rekao da su, dok sam bila kao beba neko vrijeme kod njih, mene zadnju od unuka kupali. Mene to uopće sad više ne dira. Kao mala, znala sam biti ljuta i razočarana, ali opet samo kad bih se našla u njihovoj blizini, a to je bilo 3-4 puta godišnje. S druge strane, u tatinoj familiji sam bila jedinica pa sam se uistinu osjećala voljeno i maženo...
    To govorim samo da dođem do toga kakav je danas naš odnos. Pa s moje strane prilično ravnodušan i bez osjećaja obveze, još manje privrženosti. Koliko daš, toliko dobiješ.
    Isti djed je strogo otjerao mog M za vrijeme slikanja kako bi se na njegovo mjesto stao unuk s kojim živi. Moj M se ponaša kao da on ne postoji i to je ok.
    Moje pravilo u toj situaciji jest: ne poticati dijete da kuca na vrata koja mu se ne će otvoriti. Bolje da komunikacije nema nego da je na štetu mog djeteta.

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Svekar ode u mirovinu i od prve isplate da deverovoj ćerkici 2000din a Borisu i Matiji po 1000din - jer su mali, jer ih je dvojica i jer nemaju više I milion drugih pokazatelja koliko je unuka voljenija od njih.

Naravno, ona je ćerka od starijeg sina koga više vole od mm-a. Na nas su ful ljubomorni (svekiji, ne dever) - npr. dever prošle godine da 5000e i kupi si auto a mesec dana kasnije mi dobijemo službeni od firme iz Beograda, duplo bolji i skuplji. Naravno da nije ni prokomentarisan iako mm ne vidi decu da bi nešto završio za tu firmu dok dever dobija od tašte koverte iz Nemačke svakog meseca, rade i on i jetrva u državnoj službi i imaju sjajne plate...Ne, oni su jadnici a mi smo budale

Inače, živimo svi u istom dvorištu samo svaka vaška obaška I ne zanimaju me previše ni oni ni komentari - izdigla sam se mnooogo iznad njih

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Ivana2 prvotno napisa
    Isti djed je strogo otjerao mog M za vrijeme slikanja kako bi se na njegovo mjesto stao unuk s kojim živi. Moj M se ponaša kao da on ne postoji i to je ok.
    ajme majko, ja bih na ovo poludila. uh, ja sam tako osjetljiva na svoju djecu i na nepravdu, to bi me, kao i ostali vaši primjeri, užasno pogodilo. nije ni čudo da se, koliko god meni to bilo nevjerojatno, braća i sestre zakrve, kraj ovakvih roditelja. još nek se i neka imovina umiješa - i eto ti razloga da s bratom/sestrom do kraja života riječ ne prozboriš

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Imali smo i mi slično u familiji, sestra moje mame ima sina (moj brat od tetke) koji je godinu dana mlađi od mene. Pošto se teta razvela, oni su živeli sa bakom i dedom, a ja sam odlazila tamo na čuvanje. Moja baka se trudila da nas izjednačava koliko god je mogla, ali mene je pogađalo to što su oko njega svi bdeli (bio je bolešljiv, sklon konvulzijama, nije hteo da jede). Sto puta sam valjda čula: nemoj, on je mali. Čak i kad je pošao na karate i počeo dobro da me mlati, uvek je ostalo nemoj, on je mali.

I ne mogu to da ignorišem. Vidim da i MMa boli. Dešava se da sveki bude u Bgd po 10 dana jer čuva unuka, a da za tih 10 dana ni ne pozove, ni svrati do nas da vidi N, tek posle čujemo da je bila tu.
    A najviše me je pogodilo, znam da je glupo, ali me je pogodilo: letos seli mi da ručamo, N je imala 15 meseci, ja je stavila u krilo i jede sa mnom. A onda je sveki uzela unuka u krilo i počela da ga nudi i da priča: daće tebi baba bolje parče, Nađa je mala, ona ne zna šta je dobro, vidi jede grašak hahahaha, ona ne zna da jede meso hahahaha, nema pojma hahahaha, ti kod babe imaš svoj tanjir, sad će tebi baka da donese tvoju viljušku, ona je mala, ne sme da jede viljuškom, hahahaha..... i sve u tom stilu.
    Anci bazen-na kraju su nam tražili svekiji da ostavimo taj bazen jer se malom baš sviđa, a oni će Nađi da kupe drugi MM ih je, naravno, iskulirao.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Cvijeta, mene mogu povrijediti samo oni do kojih mi je stalo. Ali poludjela je moja mama na svog tatu i digla frku jer nju najviše boli takva situacija, što je i razumljivo. Mislim da je važno na vrijeme uočiti raspored stvari i zaštititi dijete od emocionalnog vezanja za takve ljude tj. staviti ih na svoje mjesto koje su i sami odabrali.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Zaboravih poentu: pošto znam taj osećaj iz detinjstva, vrlo je bolan, volela bih da svoje dete poštedim koliko mogu. A izbegavanje nije opcija tako da sam na sto muka šta bi trebalo.
    Ja samo znam da sam se sve do polaska u školu strašno upirala da me baka i deda zavole. Sad znam da su me voleli na drugi način, ali tad sam se stalno pitala gde grešim, i dodvoravala sam im se na sve načine.

Kod sveki u dnevnom boravku stoje 4 uveličane slike unuka i ni jedna Nađina.

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno Re: baka/deda rade razliku među unucima

Citiraj llella prvotno napisa
    problem je u tome da mama od mm radi očiglednu razliku između L. i druge unuke (kčer mm-ovog brata)
    razlika je u ponašanju, iako živimo u istom dvorištu znaju proći dani da uopće ne dođe niti pogledati L, a dođe samo kad druga unuka nije kod kuće.
    a onda i kad dođe većinu vremena priča o drugoj unuci, koju i pričuva, kuha joj, kupa, i to skoro od početka (ona sad već ide u prvi razred), a L. je prvi puta primila na ruke tek kad je imala 3 mj., do sad ju je pričuvala par puta i to kad stvarno nismo imali ostaviti je nekom drugome, kao nisu stare žene za čuvat malu djecu (nije uopće stara-60g.)-a moja baka od 80.g. čuva L. kad treba.
    Najbolji primjer mi je kad je L. neki dan dobila od jednog rođaka koji je došao u posjetu medvjedića, a D.(druga unuka) trenirku, i dijete ko dijete, počelo plakati da bi i ona medvjedića i na to je svekrva došla do mene da jel mogu dati medvjedića D., da ona plače i da ga hoće. :shock:
    Inače stvarno ne mogu reći ništa protiv nje, žena je stvarno ok, ne miješa se u naš život, ako treba pomogne, ali ovo ponašanje me sve više smeta, jer L. će uskoro početi i sama to kužiti.
    Evo danas je došla malo do nas i L. nije htjela ići kod nje i počela je plakati (kad je uopće ne viđa) i ona se skoro naljutila.
    Ne znam više kako da se postavim, mislim meni je svejedno, ali žao mi je L., znam da nju to bude poslije smetalo.
    Kopirano i još malo gore, općenito smo u lošim i sve lošijim odnosima, i odselili smo od njih iz kuće koju smo kreditima nadozidali i sada smo podstanari, ali to njih ne muči. Ima toga jooooš puno.
    Moj savjet ti je da se sa time pomiriš. Ja jesam, i posvetila sam se životu svoje obitelji. Njih poštujem i nikada neću L. govoriti o tome. Za nju sve najbolje. Ako ima nečega u tome voljela bih da to ne osjeti, a ako je baš neizbježno onda čim kasnije.

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Kod mene trogodišnje rasprave nisu urodile plodom. Moje trudnoće nisu bile važne. Naposljetku niti L. nije baš bila neki spektakl. Eto još jedna unuka u nizu. U 6 mj. života od none i nonića dobila je nešto ne vrijedno spomena. Na drugoj strani frcaju pokloni. Njih čuva po cijele dane, čisti mojoj šogorici, kuha... Meni je gasila centralno kao trudnici, sama sam se vozila ko siroče u bolnicu po dva dana vaditi profil za šećer u trudnoći. Nikada me zvali, pitali da me odvezu, došli u posjet. MM nema doma po 25 dana, za to vrijeme kod šogorice obaveze i usluge, a meni trudnoj niti špeceraj ponjeti po stepenicama, ili kolica pomoći kasnije sa bebom.
    Mojoj L. ništa ne fali, ali to bi trebalo biti u njima.
    Mene je pogađalo, više ne. Otišli smo posložili svoj život. Teško nam je, ali najviše je teško MM, i biti će mojoj L.
    I nikakve rasprave niti fine niti nikakva izderavanja nisu pomogla da se to promjeni. Niti moje suze, niti svađe, ni moje ni njihove, niti naše, ni MM riječi... sve 0 bodova.
    Zato ne opterećuj se nečim što je tako kako je. Budi pametna i misli na dijete. Ne govori ružne pred nikim o njima, sve što ima dijete će samo shvatiti, a možda će vrijeme sve posložiti na svoje mj.

KATALENIĆ avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Toga je i mene strah. MM i ja još uvijek živimo s njegovim roditeljima i za sad je sve o.k. Stvarno se vidi da vole svoje unučiće. Od MM sestra, šogorica, trudna je 3,5 mjeseci, u 7 mjesecu mora roditi. Ona živi sa zaručnikom u Zg-u. Podstanari su. Ne znaju šta će kad se beba rodi, vjerojatno doći živjeti doma. Svekrva je oduševljena, napokon joj se ostvario san. Ona je mislila da joj kćer neće moći ostati trudna. I tako, vidjet ćemo šta će biti kad beba dođe. Nadam se da neće raditi nikakvu razliku.

mali karlo avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Karlo je trenutno jedino unuče i mojima i njegovima, ali imam primej na sebi, ja sam često kao mala spavala kod jedne bake i kad sam išla u srednju kod druge, mislim da sam uvijek s njima imala posebniji i bolje odnos nego drugi moji rođaci. Meni nije problem saslušat ih kad ih nešto boli, kad su tužne, nije mi problem doć im i očistit cijelu kuću dok su ih ovi ostali svi lagano otkantavali. Ni dan danas mi ništa nije teško napravit za njih...

a kako mi vraćaju...jedna ima više novaca i uvijek meni i karlu da 600kn kad dođemo k njima, i kaže mi "nemoj ostalima govorit koliko sam ti dala jer njima dam po 100kn" i stvarno je tako, vidila i ja.
    Ova druga nema baš novaca ali nam da koliko može, oko 100-200kn ali ona nas često zovne da vidi kako smo, kaže nam da nas voli i da moli za nas da budemo zdravi....

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj mali karlo prvotno napisa
    Karlo je trenutno jedino unuče i mojima i njegovima, ali imam primej na sebi, ja sam često kao mala spavala kod jedne bake i kad sam išla u srednju kod druge, mislim da sam uvijek s njima imala posebniji i bolje odnos nego drugi moji rođaci. Meni nije problem saslušat ih kad ih nešto boli, kad su tužne, nije mi problem doć im i očistit cijelu kuću dok su ih ovi ostali svi lagano otkantavali. Ni dan danas mi ništa nije teško napravit za njih...

a kako mi vraćaju...jedna ima više novaca i uvijek meni i karlu da 600kn kad dođemo k njima, i kaže mi "nemoj ostalima govorit koliko sam ti dala jer njima dam po 100kn" i stvarno je tako, vidila i ja.
    Ova druga nema baš novaca ali nam da koliko može, oko 100-200kn ali ona nas često zovne da vidi kako smo, kaže nam da nas voli i da moli za nas da budemo zdravi....
    Vidiš ja sam mojoj noni bila ova unuka od 100 kn, i kako ti kažeš otkantala sam je. Da, ali davno jer ona nikad nije imala vremena mene saslušati. Uvijek je netko ili nešto bilo važnije i prvo. Ja sam od moje none dobila u životu jednu lutku sa 6 god. i tortu za 10. rođ. I o tome je do smrti pričala, kako je ona meni dala lutku.
    Wau, ludilo. A moju sestričnu (razlika između nas je 1 MJESEC), koja je živjela sa njom bila joj je sve. Šetnje kupovine, robica, kolači, bakanalije... Kod nas bi nona došla u goste samo kad je ostala bez penzije 10 dana prije druge pa da nekako preživi i da je doma ništa ne pitaju.
    Tada nije poželjela nikada prošetati samnom, potrošiti malo vremena, ne novca. Moja mama (njena kćer) cijeli život pati radi toga. Ja mojoj noni nikada ništa nisam bila dužna i zato joj nisam posvećivala vrijeme i pažnju, ali sam je poštivala, jer moja mama to zaslužuje, i jer volim moju mamu.
    I nemoj se ljutiti, ali i ova strana od 100 kn ima svoju priču, sigurna sam u to.
    Nažalost djedovi i bake ponekad si ne mogu pomoći pa rade gluposti, i kad dođu stari onda su u depresiji kako ih pola djece i unuka ne pazi i ne gleda.
    Moje vlastito iskustvo, i strah me je da će biti i iskustvo moje kćeri. A boli.

mali karlo avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Sigurna sam ja da i druga strana ima priču al ja od njih nikad nisam tražila da mi išta daju, ja njih poštujem kao svoje bake.

Mamina mama je bolesna i po noći se diže par puta na wc i normalo kako je starija pali svjetlo, klapa...meni to nikad nije smetalo dok ova moja rodica kad zna spavat tamo babu pošalje u 3pmaterine, u ku... jer šta se ona ima dižat na wc, nek piški prije spavanja... meni je to neodgojeno

Ja od njih nikad ništa nisam tražila i oni nama daju za božić, uskrs tako novce a isto nam nikad ništa nisu kupili.

A iako je karlo mojoj svekrvi jedino unuče od nje je dobio 1 igračku i to je to, al briga me ja od nje ne očekujem ništa niti ću ja njoj išta dat, tako da ćemo bit kvit

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ovo sa 3 p.m. je i meni neodgojeno. Ja sam moju nonu poštivala, ali nisam se sa njom družila. Ako me je nešto zamolila ja bih joj napravila, tipa dala joj vode, otišla u kupovinu, odgovorila na pitanje, ali nekih osjećaja nije bilo. Svoju sestričnu obožavam i ona mi je kao sestra. I divno mi je kako naše mame (sestre) nikada nisu dozvolile dok smo bile klinke da vidimo i osjetimo išta. Shvatiš da nešto ne štima kad dođeš veći. Usprkos tome mi imamo super odnos i sada kada znam neke stvari to mi je škola da svoje dijete odgajam isto. O svojoj sveki (L. noni) govorit ću L. sve najbolje. Koliko bidu mogle provodit će vrijeme zajedno. Iako nema nekog interesa sa druge strane, ali ja ću to potencirati. Jer bez obzira šta ja o topme mislila nekeko sam si nebitna u svemu tome, Važniji su mi osjećaji L. i MM u cijeloj toj situaciji.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja sam bila drugo unuče u jako kratkom vremenu (10,5 mjeseci) iza svog brata i prvo žensko čeljade nakon 5 sinova i jednog unuka.
    Moja baka ne da je pravila razlike nego me naočigled svih mrzila.
    Govorila mi je da sam kurva dok sam bila dijete, uvijek je naočigled bratu davala više. Ono što ja nisam smjela za minutu on je smio.
    Jako loše uspomene....

I rekla sam da ako će ikada dede i bake raditi takvu razliku između moje djece neće vijdeti niti jednoga...
    Za sada tu razliku ne vidim, jedino što npr. moji stalno govore kako je Jankov njihov miljenik jer je prvo unuče i bla,bla,bla. To kažu meni, ali ne rade druge razlike između Ive i Janka i mojih nečaka i nečakinje...

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moja V je jedino unuče s obje strane, i tako će i ostati
    ja sam jedinica i ona je mojoj mami centar svijeta
    MM ima stariju sestru koja ima 50god. i neće sigurno imati djece
    cijelo djetinjstvo je ona bila glavna, dobra, pametna...
    on je bio uvijek u drugom planu, što reć kad je nosio njenu robu, a već je išao u školu, stara bi to samo malo prepravila
    i M mama voli V, ali uvijek je usporedba V i MM sestre
    kad nešto V napravi, od kad je prohodala, progovorila, za sve sveki kaže " e tako je i M sestra" nikada ona to dijete nije usporedila sa MM
    kad je lani V imala kozice i ja zovem sveki da je pitam da li je MM imao kozice kao mali
    kaže ona meni "za M ne znam, ali znam da je njegova sestra imala"
    mislim da , kojom srećom, M sestra ima dijete, da sveki ne bi ni znala da V postoji

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa
    Ja sam bila drugo unuče u jako kratkom vremenu (10,5 mjeseci) iza svog brata i prvo žensko čeljade nakon 5 sinova i jednog unuka.
    Moja baka ne da je pravila razlike nego me naočigled svih mrzila.
    Govorila mi je da sam kurva dok sam bila dijete, uvijek je naočigled bratu davala više. Ono što ja nisam smjela za minutu on je smio.
    Jako loše uspomene....
    Sećam se te tvoje priče

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Uh, vissnja, para mi sisti na usi dok ovo citam...
    Kod nas je ovako: MM je jedince, ja takodje. Moji ne prave razliku medju decom, ali njegovi...grrrr. Mladja unuka je bolja, pametnija, poslusnija...kada mi Ivana sedne u krilo, deda obavezno kaze: "Vidi, beeeeba (sve kreveljeci se), stalno kod mame u krilu". Na to se I. obavezno rasplace. Posle n-tog takvog komentara, i n molbi da to vise ne cini, nedavno sam ga pitala da li mu to smeta, kada se neprestano ruga detetu na isti nacin. Bilo mu je neprijatno. I inace, u poslednje vreme sam promenila taktiku - ne pokusavam da ih 'edukujem' sta treba, a sta ne, vec tuf, direkt u lice kazem sta im zameram. i malo su ustuknuli...
    Ipak, jasno mi je da ih niko promeniti nece. Ova dva dana sto smo bili bez grejanja i kod njih u gostima, svo cetvoro smo poludeli. Obecala sam sebi - sledecu gasnu krizu provodimo kod kuce, uz grejalicu. sa godinama sve teze podnosim to prodiranje u privatnost i sve veci jaz koji prave medju devojcicama...

Ivany avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja za sada nevidim nikave razlike kod nas, ALI baš neki dan smo mm i ja imali neki razgovor o tome i onda je on onako usput rekao da ako naše drugo dijete bude muško da će njegovi praviti razliku tj. ne toliko njegova mama nego njegov tata. Ja sam na to pošizila, tlak mi skočio.... baš sam bila ljuta.... vidjet ćemo kako će biti ali ja neću dopustiti da se on tako ponaša ako bude, jer mi je to strašno jadno....

vissnja, pokloni svekrvi za rođendan/uskrs uvečanu sliku od Nađe

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Ivany prvotno napisa
    8) kul

nisam (jos) bila u takvoj situaciji, iako postoje neke sitne naznake da bi se moglo i kod nas desiti. zasad mislim da bi srezala druzenja s doticnom osobom na minimum, ne interesira me. moja djeca su moja odgovornost, i nema teorije da trpim takvo ponasanje prema njima. ili jednako, ili aufiderzen.

(sestra i ja smo obje bile "diskriminirane" jer je stari silno zelio sinove, tako da se on prema nama ponasao s manje postovanja nego sto bi se ponasao prema svojim imaginarnim sinovima )

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    Citiraj Ivany prvotno napisa
    8) kul
    Odlican predlog!

Citiraj mikka prvotno napisa
    jer je stari silno zelio sinove, tako da se on prema nama ponasao s manje postovanja nego sto bi se ponasao prema svojim imaginarnim sinovima )
    Moj svekar je patoloski zeleo unuke, pa kad je saznao da je i drugo dete koje nosim devojcica, rekao je (pred starijim detetom):" Nadam se da su doktori ovog puta pogresili!" ...bljak!

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Vishnja....aaaaaaaaaaa
    I ja sam drugo žensko, opet žensko...

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ja zasad nemam taj problem...
    Moj tata ima petero unučadi, ali redovito viđa samo I (neću ulaziti u to zašto je to tako, za ovaj topic to je i nebitno), a mami je I jedini unuk.
    On je odkad se rodio centar njihovog svijeta, tata je kupio i kameru i bolji fotić i mob sa kvalitetnijom kamerom kako bi ga non stop mogao slikati
    Iako ga viđaju gotovo svaki dan (kupe ga iz vrtića), ipak vječito traže da im šaljem slike, a ako su slučajno van Zg zovu par puta dnevno da pitaju što njihov micek radi.
    Meni je to prekrasno
    Svekrvići imaju pak troje unučadi i mislim da svih vole jednako, ali to ne znači da se i nešto puno bave njima :/
    Već sam o tome i pisala negdje, da se moja svekrva radije kad dođe k nama, izgubi u kuhinji, ili nudi da mi popegla i li opere prozore ili... Uglavnom, kao da je više fokusirana na moje potrebe (iako sam tisuću puta rekla da ne treba ništa raditi ), nego na igru s I...
    Tako da me je često upravo strah ostaviti ga samog s njom, jer će ona njega posjesti na kauč (dok još nije znao sam sići, pa se htio bacati na glavu) i baš se tada sjetiti da bi mogla skuhati ručak ili mi staviti prati veš ili nešto tome slično
    Da me se ne shvati krivo, vidi se da mu se veseli, ali to traje max 5 min u komadu, a onda se okreće nečem drugom
    Ali očito je ona taj tip, ja to sigurno neću promijeniti, pa se ni ne trudim
    Sigurna sam da I neće to nikada zamijetiti i patiti zbog toga...možda će samo radije ići mojima
    No, ne bih htjela da se i ovo pretvori u jedan od onih "svekrva mi ide na živce" topica (kako je to jednom negdje rekla Zorana ), pa ću prestati

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ufffff...
    Dje me nadje s temom...
    Prvi komentar moje svekrve na vijest da sam drugi puta trudna bio je:"A to ste vi baš htjeli tako?"
    Drugi komentar je bio, (uz smješak koji me je, valjda, trebao pridobiti ili što već): "JA VEĆ SAD ZNAM DA TO DIJETE NEĆU VOLJETI TAKO KAO NJU." (ovaj case lock je tu jer ta rečenica meni zvoni u glavi već 2.5 godine) Bila sam trudna možda mjesec dana.
    Da ne pišem o svim suptilnim i manje suptilnim načinima iskazivanja sklonosti mojoj curici, kao kupim nju iz vrtića, a njega ostavljam, jer "kako bih ja s njih dvoje?????????????????????????????"
    Da zbilja, kako? Sirota žena.

boškarin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Čitala sam vaša iskustva i napisala moje, ali mi nestade post.
    Uglavom,ja sam jedna od onih koja nije nikada osjetila ljubav baka i djedova.U obitelji moje mame bilo je petoro djece, puno unučadi,a razlike ogromne.Moja sestrična,bratić(njezin brat) i ja uvijek smo bili zadnja rupa una svirali.Od svega ružnoga,ostalo mi je u sjećanju kad je moja baka dala svim unucima za sladoled, osim mojoj sestrični i meni.Rekla je da neka pitamo naše mame, njene kćeri.
    Bilo je tih situacija bezbroj,ali mene boli najviše što je moja mama patila radi toga.Kad je baka umrla, neću zaboraviti kako je moja sestrična (a i ja)gledala mrtvo-hladno.Starija teta joj je rekla nešto u stilu:plači! a ona joj je uzvratila takvim pogledom da se i danas smrznem kad se sjetim.
    Nisam ništa osjećala,od nje nisam puno dobila,ali neka...
    Druga baka nije htjela niti čuti za mene,pa tako niti ja za nju.
    Meni je bilo jako čudno kako je moj N vezan uz moje roditelje i kako ga obožavaju, ali on im je jedini unuk,pa ih i razumijem.
    Ja sam reagirala kad sam vidjela kako svekiji favoriziraju mog N, a djecu MM-ove sestre guraju po strani kad smo svi zajedno.Već viđen scenarij s drugim glumcima.....
    Naljutili su se, ali neka...proći će ih tj.briga me.

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

imam ja jednu pomalo zalosnu pricu...

naime moja svekrva obozava moju kcer pri rodenju joj svasta kupila,poslije svasta kupila i jos puno toga dala novce ili kupila...a svoga drugog unuka (od sogorice djete) prakticki do nedavno nije ni pogledala ...nikada nista kupila niti dala...
    sad kao malo vise ide njemu...iako mi sogorica kaze da joj to ne smeta MENI uzasno to smeta...zasto nebi bilo jednako zasto ako mojoj kcer kupi npr.igracku od 100kn zasto to nebi prepolovila njoj neku od 50kn njemu od 50kn...bas me to smeta....
    zasto je to tako...

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mojoj sveki su moji dečki jedini unuci i za sada ne vidim da radi razliku među njima, a moji još imaju i moju nećaku, a i brat će na ljeto postati tata. Oni ne da rade razliku već paze da o jednom unuku ne pričaju više nego o drugom/drugoj da nebi bilo ljubomore
    Uglavnom, super su
    Ali kada se sjetim mojih bake i dede, tatinih roditelja
    Kad bh bila bolesna obično bi me pričuvala mamina mama, ali jednom nije mogla pa su zamolili tatinu. Ova je odgovorila da me ne može čuvati jer taj dan mora usisavati :shock:
    Kada smo jednom došli (brat, sestra i ja) kod njih vidjeli 3 čokolade na stolu i poveselili se jer smo mislili da je za nas. Ali, baka odmah skočila da to ne diramo jer je to za one druge unuke (tata ima sestru isto sa troje djece) a mi ako baš hoćemo nešto slatko možemo svaki dobiti po kocku šećera
    Jednom su me dok je mama bila trudna i na mirovanju trebali odvesti na more gdje me čekao tata. Dan prije su nazvali i rekli da ne stanem u auto jer voze sestričnu i njezinu prijateljicu.
    I to sve me uopće ne iznenađuje jer kada se sjetim razdoblja nakon dedine smrti i njegove ostavštine kada su tati htjeli sve uzeti jer neće njima po vikendici na moru trčati mali S.... (djevojačko prezime moje mame), pa bakino glumatanje da je na samrti nebi li tata iz samilosti ispunio joj zadnju želju i potpisao da se sevga odriče u sestrinu korist :shock: Katastrofa! Kada su takvi bili prema vlastitom sinu kako neće prema njegovoj djeci.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Sveki ima 4 djece i 9 unučadi,al samo NJEN D valja.izbacila je mene A iz stana kad je imala 5mj zato jer j ona udomiteljica svom unuku pa joj je socijalnarekla da će izgubit novce,a možda pravo na udomitaljstvo ako ne nađe riješenje da D ima svoju sobu.mislim da je sve to igra jer nikada nitko nije bio u provjeri.drugi unuk R,ima svakakve riječi za njega al ništa pohvalno a ja se uvijerila da je R bolji od D.Mužev brat radi tu istu razliku (ima svoje 2 kćeri).i njeova starija je uvijek bitnija od moje.Inače D nema tate (uopće se ne zna ko je a mama otišla s drugimi rodila još troje) pa ga svi dižu na tron jer j on jadan.... nikada nije ima tatu.A nema kaj nema.Dobio od šogora komp a R je dobio(mislim) 50kn za rođendan.
    Sve u svemu,jedino D valja.MM i ja se ne slažemo s tim,njegova sestra isto,ona voli sve nećake jednako.Ja sam rekla svek kaj me smeta i završila na cesti s djetetom.sad pričamo i ok sam s njom samo zato jer ponekad moram djecu ostavit na čuvanju a nemam kome pa nesmijem opet radit sr...
    Moja baka ima dvoje praunučadi i ne radi razliku između njih.kad kupi jednom,kupi i drugom bez obzira kaj je S još mali pa ne kuži.a sveki se ne udostoji ni čokoladu kupi za božić.pomirila sam se s tim,al me svejedno smeta pogotovo kad vidim koliko ju S voli a ne zaslužuje ni mrvu ljubavi od nikog.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Eh, sjetila sam se kako baka nikada nije htjela dolaziti nama na rođendane jer joj se teško popesti na 3. kat a kod drugih unuka se bar 2 puta tjedno penjala na 4. bez problema

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

ispravak:koliko ju A voli.Mislim da S ni ne zna ko je ona.Svaki put kad ga čuva on plače,bitnije su joj sapunice od unuka.a izjava kaj ću ak će plakat zvuči kao da ga uopće ne želi čuvat (1,5h).baš me boli to.
    I da,moja baka nikada nije radila razlike između mog brata i mene.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •