Koja pravila pristojnog ponašanja očekujete da djeca ove dobi poštuju, što im progledate kroz prste? Imate li s nečim problema?
Naš malecki me neugodno iznenadio kad je goste koji su mu došli čestitati imendan dočekivao sa Šta si mi donio? i pružao ruke prema vrećicama s poklonima prije nego ruku i obraz za pozdrav/pusu. Čak je nekome komentirao "samo knjige" :shock: i to dijete koje jako voli knjige.
Jednu rundu razgovora o poklonima i očekivanjima odradili smo pred rođendan, drugu pred Božić - očito nije dovoljno. Stalno isplovi nešto što sam mislila da se podrazumijeva, a očito se ne podrazumijeva. Onda se grizem što nismo ranije o tome govorili, ali ionako ga od kad je došao obrađujemo pravilima.
Recimo, ponašanje za stolom - sad se samo ponekad zaboravi pa mljacka, sve je bolji u baratanju vilicom i nožem, ali još mu je teško sjediti bez vrpoljenja, protezanja, uzdisanja i pjevanja.
Jedan dio problema je to što ne razumije dovoljno razlike između poželjnog ponašanja za male i velike. On skida ponašanje odraslih, hvata fraze, i sve to vraća kao ogledalo, uvjeren da tako treba. Npr. redovito nas je pri jelu zainteresirano ispitivao: I? Kako je? - čini se nebitno, ali prilično je iritantno čuti to uz svaki obrok. Prošlo je vrijeme dok smo mu uspjeli objasniti da ne pitaju to mali velike, nego veliki male (i to samo ponekad) uz moguću iznimku kad mali priprema jelo ili pomaže.
Kad nauči pravila pokušava ih primijeniti na svima. Npr. rođaka nas zamoli da odgleda kratku emisiju koja ju profesionalno zanima i sjedne pred stišani televizor - a mali joj dođe objašnjavati da vrijeme večere nije vrijeme za gledanje televizije.![]()
Još jedno pitanje. Kad su vaši savladali obraćanje s Vi stranim osobama?