Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 171

Tema: uši u vrtiću, postoji li preventiva?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno uši u vrtiću, postoji li preventiva?

Ako moje dijete dobije uši, ja ću... ne znam... krepati!

Ne samo što joj je kosa do guze, nego i što sam ja toliko gadljiva da mislim da više nikada ne bih mogla živjeti u ovoj kući :shock:

U njezinoj grupi su se pojavile uši, teta je danas javila.
    Orku su pregledale, ona nema...
    Ima li nešto čime ću je našpricati pa da uški ne padne na pamet napasti moje dijete :?

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Početno

8)
    Samo da znaš da NIJE od nas.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

naravno da nije.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ima homeopatija za to. ali mislim da nema preventive.
    usi vole dugu kosu i neke vrste kose vole vise od drugih.
    nema bas ni nekog lijeka kad ih dobijes (osim pitroida)....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Znam da zvuči bljak, ali nemoj joj prati kosu.
    Uši se pojavljuju u prljavoj kosi, ali opstaju samo u čistoj! (to ne znači da će se kod nje pojaviti, ali definitivno neće ići na njenu kosicu)

Prije godinu dana i ja sam bila na 100 čuda - http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...hlight=#400316

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

teta iz apoteke je naručila neki sprej koji, navodno, odbija uši...
    (pa, ako ima nešto što ih tjera s ruže, što ne bi i s dječje glave) :?

stiže sutra popodne, nadam se da ih sutra neće fasovati.

ima li kakva narodna medicina tipa: istuci češnjak na glavi, razbij jaje, pospi rakijom...

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa

ima li kakva narodna medicina tipa: istuci češnjak na glavi, razbij jaje, pospi rakijom...
    dzaba sve godine socijalizacije :/ nakon ove melange ne da joj nece ush prici, nego nece nijedan homo sapiens.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    nego nece nijedan homo sapiens.
    odlično!
    onda sam se jednim udarcem rijšila i onih napasti koje je muž mislio puškom tjerati

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i ja preporucam ne pranje kose

mi smo na taj nacin izbjegli vec 3 epidemije ili sam si ja samo umislila da je zbog toga al cim vidim naoglasnoj ploci cedulju ne perem im kosu dok ju ne skinu

kad su mi prvi put dobili usi ludjacki sam im prala kosu svaki dan, iscesljavala, kupila neki skupi elektronski cesalj is vasta - na kraju sam morala soisat i melitu i oskara jer ni oni ni ja nisu imali zivaca za to trebljenje i iscesljavanje

lakse mi je da hodaju hartavi i s frizurom koja se meni svidja

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Brrr... i ja se ježim na njihov spomen, što zbog gadljivosti što zbog njegovih frčkica, a onda si mogu samo zamisliti tebe i Orkine kose do guze.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Moj je Marko nedavno dobio usi u razredu - prvi razred, imaju vec 6-tu epidemiju ove godine, UZASSSSS!!!
    I svi smo ih doma dobili - i muz i ja! Pravi PAKAO!
    I onda sam ti ja citala sve zivo po pinternetu i proucavala sto i kako... Inace, suprotno misljenjima, usi ne vole prljavu kosu nego cistu i cesce dodju kod cura ne zbog duzine kose, nego zato sto se cure vise igraju s kosom i prave frizure i cesljaju skupa i to... pa lakse pređu s kose na kosu.
    S Markom sam usi najlakse rijesila - osisala sam ga na nulu!
    Ali muz se mucio nekih 3 tjedna s iscesljavanjem svaki dan - a ja, ja sa poludjela, ja sam morala 5 tjedana svaki dan cesljati (naravno da sam i dugu kosu osisala skoro kratko) s onim elektricnim cesljem (to je jedino funkcioniralo, prvih dana smo probali sampon, iscesljavanja i to, ali gnjide su stalno ostajale - nije se tesko rijesiti usi, ali dovoljno je da ostane jedna gnjida, i opet sve ponovo). Nas je spasio taj cesalj.
    Kupila sam ja i sampon protiv usije, pa sampon protiv gnjida... Nama je pomogao samo taj električni češalj - prve dane sam uvijek ubila 4-6 usi, a treba 2 tjedna svaki dan češljati da si siguran da ubiješ sve koje se rađaju iz gnjida.
    Trebalo mi je 5 tjedana da sam bila sigurna i da nemam paranoju da me stalno nešto češka... PAKAO!!! A o pranju i iskuhavanju veša, odjeće, presvlaka, plišanaca DA I NE PRIČAM. Posla ko u priči.

Nikom ne želim da dobije uši u životu!

A ostala sami paf kad sam prvi put čula da to još ima od razrednice - pa ja sam mislila da je to bio problem u komunizmu, da to danas vise ne postoji! I nisam ni znala da sta sve treba da ih se rijesi...

Evo, ako ipak dođe do usi, ovdje imate super sve o tome:
    http://www.health.vic.gov.au/headlic...f/croatian.pdf

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I svezi joj kosu u pletenice. Da sto manje leprsa. Mozes joj stavit i maramu na glavu ako to moze proc kao neka moda (Petri se svidjela ta ideja, bas si je bila lijepa).

Al ak dodu, nije neki bed. Prezivjet cete.

Mi smo imali napad jednom, prosle jeseni. Od tada nista. Mi smo ih se tada rijesili procesljavanjem obicnim plasticnim cesljem za usi nad kadom s regeneratorom u kosi (nisam samponirala prije regeneratora), dva puta dnevno prvi tjedan, jednom dnevno drugi, svakih par dana treci.

mirje avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ima "narodnjak" ali bolje da šutim da me ne prijave za zlostavljanje (za moje starce je prekasno ). Ipak, iskušano na vlastitoj koži, prije tridesetak godina, u ruralnoj sredini: BIOKIL kupljen zbog kozjih buha, i danas ga viđam po cvjećarama i poljoprivrednim apotekama ... i seka i ja sačuvasmo dugu kosu. BTW, pok. baka je sugerirala PETROLEJ.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

I mene su petrolejem mazali... U nekoliko navrata...

Još uvijek se sjećam kako je PEEEEEKLOOO! I svejedno je mama još poslije nekoliko sati vani na sunčevom svijetlu trijebila gnjide. BLJAK!

Srećom imam sina pa, ako ih i dobije, šišam ga na nulu. Ionako mu kosa i nije nešto duža niti sada...

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ves se ne mora iskuhavati niti nesto posebno prati jer usi, a pogotovo gnjide ne mogu prezivjeti ako nisu na tijelu duze od nekoliko sati.

ancica je dobro rekla, treba vezati kosu.

etericno ulje cajevca dobro tjera usi. to se moze i djeci malo ne bas nakapati ali bar na vatu pa onda na kosu.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    ves se ne mora iskuhavati niti nesto posebno prati jer usi, a pogotovo gnjide ne mogu prezivjeti ako nisu na tijelu duze od nekoliko sati.
    Ovo nije točno. Mora se sve iskuhati i oprati, čak i sva odjeća koja ide preko glave, a i plišanci ako s njima spava - jer usi mogu živjeti bez krvi (jer njome se hrane) do 3 dana! Ako ne vjeruješ, prouči malo, pa ćeš vidjeti.
    A na glavi, kad ubiješ uši, ostanu gnjide. Gnjidama treba oko tjedan dana da se "porode" u uši. Uš živi tjedan dana prije nego postane spolno aktivna i napravi nove gnjide. Jedna uš ostavlja 200 - 300 gnjida na kosi (pa ti misli :/ ).
    Zato je važno da se, kad se otkriju uši, redovno iščešljava kosa svaki dan do 2 tjedna poslije otkrića, jer tek si onda siguran da si iščešljao sve moguće uši koje su se u međuvremenu porodile.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma, ja smatram da je ovo s iskuhavanjem fakat pretjerivanje. Mislim, kak cu si kauc iskuhat po kojem se redovito valjamo?

Kosu treba procesljavat svakodnevno barem dva tjedna, s cajevcem, regeneratorom, kemikalijama ko sto vec hoce, i to je to. Eventualno i probirat po kosi i izvlacit jajasca. Al nemres bas ak su u tvojoj kosi a nemas nekog odraslog koji je voljan. Svejedno, i bez toga, uz cesto procesljavanje - odu. Cak i ovi koji su mozda zivili u plisancu tri dana pa se vratili nazad u gnijezdo na kosi.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Potpisujem Ancicu.

Usima nije nuzna krv za prezivljavanje nego toplina. Ovo narocito vrijedi za gnjide. Pa je onda puno bolje solucija ako se vec plasite ovih sta 3 dana prezivljavaju bez hrane da stvari kojih se plasite stavite u zamrzivac na par sati.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ja sam ipak pronašla sredstvo za preventivu.
    Sprej koji se zove Head lice repellent (bočica od 30ml košta 175kn :shock: ).
    Miris mu je... kao oni najodvratniji "osvježivači zraka": miris poljskog cveća (netko će se i sjetiti ovog filma).
    Djetetu treba posprejati kosu ujutro prije odlaska u zajednicu.

Javila mi se i jedna buduća forumašica na mail ( ) i rekla kako je oduševljena tim sprejom i da ga sad uvijek ima u kućnoj apoteci.

U međuvremenu... u vrtiću nema ušiju: ono u ponedjeljak je bio kontrolni pregled: uši su bile "aktualne" dok smo Orka i ja hodočastile po Slavoniji.

Janoccka,

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Apri, molim te da negdje zapišeš ime ovog spreja (ja ću to pogubiti) kako bih te u panici mogla pepejati...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa eto ti ga tu zapisanog
    a možeš i nazvati, pa ja dotrčim sa sprejem pod miškom!

Početno

Kad ga potrošite, dam vam ja svoj. Eto ga na tavanu u kutiji... toliko o učinkovitosti.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovaj svrab mi jutros nije trebao

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Apricot, mozes li pliz pliz pliz ispisati sastav tog spreja?

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi smo proslu zimu imali usi u podstanarstvu (bez placanja rezija ) dobra dva-tri mjeseca. samo ih je ida imala konstantno (dugacka tanka plava kosa na kojoj se jedva vide gnjidice a kosa gusta), noa jednom (osisali ga), leo nista (ako se dobro sjecam), jednom ja, mm nijednom. ida ih je imala cijelo vrijeme.

potrosila sam jedan onaj sampon iz apoteke. pa smo presli na manuelnu metodu cesljanja i izvlacenja gnjidica. pa smo posudili el. cesalj za tamanjenje usi ( ), pa smo prestali prat kosu.

onda su otisle, sarmu probale nisu. i nek nisu.

samo sam prvi put kad sam otkrila usi skinula svu posteljinu i sve oprala. al na 60. poslije vise nisam nista ekstra cistila ni prala ni izbjegavala...

enivej. potpisujem martu i ancicu i dodajem da radite prevelikog slona od tako male muhe

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jos nesto, kad smo ih se rijesili, idi sam jedno vrijeme rijetko prala kosu, svaka 3-4 tjedna. preventive radi

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Zorana,

purified water (bit će da je zbog ovoga tako skupo )
    PEG - 40 Hydrogenated Castor Oil,
    RB - 1 (patentirani osnovni sastojak za odbijanje ušiju)
    imidazolidinyl urea
    phenozyethanol
    methylparaben
    ethyiparaban
    propyliliparaben
    BHT
    :shock: :shock: :shock:

pretpostavljam da ti je sada sve jasno , pogotovo onaj šifrirani tajni sastojak...

kako god, piše da j bez pesticida i agresivnih kemijskih sastojaka.

litala, lako tebi pričati da od buhe radim slona, ali ja stvarno mislim da bih se, kada bih našla nešto u kući, iselila.
    od ponedjeljka se češem i prestravljena sam od same pomisli da nametnika u mojoj blizini...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj dille prvotno napisa
    Kad ga potrošite, dam vam ja svoj. Eto ga na tavanu u kutiji... toliko o učinkovitosti.
    gle, nije dovoljno da stoji na tavanu, treba djeci glave/kose našpricati

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Apri, hvala. Moram priznati da sam i ja razmisljala o ovome buduci da mi Zorka ima jako dugacku kosu.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ajd ajd, opusti se malo

a mi nismo nametnici? za zivot ne trebamo neciju ljubav? blizinu? ceskanje o nekoga u prolazu? neciju toplinu? nozne prstice u uhu u tri ujutro?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

buaaaaaaa

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    buaaaaaaa

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mirje prvotno napisa
    Ima "narodnjak" ali bolje da šutim da me ne prijave za zlostavljanje (za moje starce je prekasno ). Ipak, iskušano na vlastitoj koži, prije tridesetak godina, u ruralnoj sredini: BIOKIL kupljen zbog kozjih buha, i danas ga viđam po cvjećarama i poljoprivrednim apotekama ... i seka i ja sačuvasmo dugu kosu. BTW, pok. baka je sugerirala PETROLEJ.
    i jedno i drugo je otrovno, moze izazvati ozbiljne probleme sa zdravljem

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne preporucam ga, ali evo sto kaze:

Safe to Humans & Pets
    Due to its unique formulation and the very low dosage of active ingredients combined with cosmetic type of emulsifiers and water, BioKill® is extremely safe to humans, warm-blooded pets and other warm-blooded animals. You don't have to leave the treated areas after spraying.
    ovo, naravno, ne znaci da je preporuka upotrebljavat ga na vlastitoj kozi.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

kozi ili koži?

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

aaaaa jesam li morala vidjeti ovaj topic.
    sad ću se izčešati do krvi.
    Sutra odmah idem pitati tetu pregledavaju li djecu redovito.
    hm....ja bi im najrađe poklonila ovaj sprejić o kojem apri priča pa nek ih sve sprejaju.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

sprej ima tako intenzivan miris da je, mislim, dovoljno samo kutiju staviti ispred vrtićkog ulaza: ako su pametne, uši (a i svi ostali) će uteći glavom bez obzira.

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi smo prošlog kasnog ljeta također fasovali uši.

međutim apropro spreja od Apricot sjetila sam se što mi je jedna mama pričala kako ona radi preventivu kod svoje djevojčice, veli ona da napravi rep ili pletenicu i pospreja običnim lakom za kosu koji znate kako miriše. Veki ona da pali. Pazite na mjesto u vrtiću gdje drže jakne da ne bi koja vlas sa gnjidom zalutala na jaknicu od vašeg djeteta.

Kako treba paziti, ne znam!

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

srečom zasada preventiramo uši šišanjem na nulericu,šta ću kad dite voli
    ali apropo ovog spreja meni se par mama hvalilo da je super i neke su rekla da kad su sprejale nije bilo uši pa pošto je skup odustale kao neće doči i došle odtada sprejaju i govore da je super :/

btw biokill je koliko znam napravljen od buhača oliti kako bi mi rekli buhoča a on nije otrovan to je moja bižnona brala i nije bilo boljeg i sigurnijeg sredstva protiv raznoraznih nametnika

tenshi avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

mi smo dobili usi ovu zimu i nije bio bas neki problem, jesmo mi imali srece ili... :?
    enivej, drzim da je metoda s regeneratorom najbolja... ja sam sinu uocila to u petak, odmah javila u vrtic, posjela ga za stolac, malo podsisala da imam manje posla i onda zestoko izlila regeneratora da zakocim vrazicke i iscesljavala, iscesljavala... kasnije sam ga pregledala i noktima mu cupala gnjidu po gnjidu, jer su se nokti pokazali preciznijima i efikasnijima od ikakvih cesljeva...pa opet pa opet pa opet i to pod svjetiljkom, jer ima identicnu boju kose ko i gnjide u ponedjeljak je vec bio spreman za vrtic, s time da sam mu jos desetak dana svako jutro i vecer pomno pregledavala kosu...
    mozda je veci problem bio meni jer su se doestale i na moju glavu, a mene nije imao tko iscesljavati jer smo sami. no redovnom uporabom sampona protiv usiju i iscesljavanjem nad kadom i meni je za 2 tjedna proslo.
    misljenja su podijeljena oko toga koliko usi prezivljavaju (sudeci prema clancima na netu).

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo mi ih fasovali , nazvala tetu u vrtic, veli ona nis cudno kao pa ima ih puno djece :shock: a obavijesti nigdje :shock: sutra zovem hzjz

oprali glave u onom samponu za gnjide + neki za usi, + cesljanje i cesljanje i cesljanje ... a od sutra se i sprejamo s ovim sprejom a na kosi imamo cajevac

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Prije 15tak godina moj brat je u skoli pokupio usi i svi smo ih dobili. Iskuhavanje, pranje, cesljanje...No, kod mene nikako da prodju. Osisala sam dugu kosu na djecacku fudbalerku . Onda sam popi..... i naspricala glavu Pipsom za muhe....Sve je pocrkalo, a bogami i 1/3 moje kose, nije se oporavila jos par godina.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

na jednom sam topicu pitala slicno pitanje hjer cuh da cajevac odbija usi... no to je navodno bolje za odrasle....
    al je sundrops nesto drugo zgodno napisala:

da bi zastrasila uši od uopce skakanja na glavu malenoga,mozes dodati 2kapi ruzmarina i lavande i uz to 1kap eukaliptusa u vodu kojom ispires djetetu glavu nakon kupanja.to je prevencije radi.

MamaRibice avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

za korisnike homeopatije - probajte sa staphisagriom.

Nika avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i u benovoj grupi se pojavile usi.
    do kada ih mogu ocekivati?
    u petak su nam rekli, do sada se nisu pojavile..

jel ga dovoljno osisat na celavo?

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a jooj nika! ja se tako želim nadati da će nas ta ušesa zaobići.
    od kud se uopće pojavljuju?
    i mislim kako se uopće istrebe.pa uvijek ih netko ima, ako su tako otporne :/

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Winnie The Pooh prvotno napisa
    Znam da zvuči bljak, ali nemoj joj prati kosu.
    Uši se pojavljuju u prljavoj kosi, ali opstaju samo u čistoj! (to ne znači da će se kod nje pojaviti, ali definitivno neće ići na njenu kosicu)

Prije godinu dana i ja sam bila na 100 čuda - http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...hlight=#400316
    Potpisujem ovo s nepranjem kose i svakako joj veži kosu u repić, pundžicu ili joj stavljaj marame, to je ionako modni detalj.

MamaRibice avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo dva zgodna linka - na njemackom i na engleskom.

- pise da nije dobro preventivno koristiti sampone
    - najbolje je oprati kosu, staviti puno regeneratora i onda tu packavu kosu cesljati i traziti usi
    - vrlo je mala vjerojatnost da ce se usi prenijeti kapom ili igrackom...
    - ne treba pobacati sve u vesmasinu ili skrinju, dosta je posaugati[/url]

Nika avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nas je ovaj puta zaobišlo.

Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove