otvaram ovaj topic da bih u njemu iznijela neke svoje zakljucke i premisljanja na temu u naslovu, i voljela bih cuti vasa iskustva i misljenja o istome.
dakle, dojena djeca ne mogu biti predebela i to mi zvuci ok.
medjutim, dojena djeca koja su stvarno jako bucmasta su u pravilu (opovrgnite me ako grijesim) djeca onih mama koje proizvode jako puno mlijeka, i uvijek imaju viska. tim mamama se znacajno povecaju grudi jos u trudnoci. cesto im prvi mlaz mlijeka prejako strca, a i gotovo uvijek kad se pokusaju izdojiti dobijaju lijepe strcajuce mlazove, a ne kapljice ili nista. curi im mlijeko i izmedju podoja i jako dugo moraju koristiti jastucice za dojenje. djeca im prvih mjeseci puno kakaju i vrtoglavo dobijaju na tezini, a kasnije uglavnom jako tesko i sporo prihvacaju dohranu, sto je dokaz da su zapravo sita od maminog mlijeka...
s druge strane, postoje mame koje, unatoc iskustvu i informiranosti, pravilnom nacinu dojenja i dojenju na zahtjev, iz ovih ili onih razloga jedva uspiju postici da im dijete dobija na tezini koliko minimalno treba. ili, uopce ne mogu to postici, pa kombiniraju s adaptiranim (ali ovdje zelim skrenuti paznju samo na one koje ipak uspijevaju iskljucivo dojiti po svim pravilima, ali ipak, uz granicno mali prirast tezine i broj stolica/mokrih pelena u danu). te mame se gotovo uopce ne mogu izdojiti, grudi im nisu ogromne, a jastucici za dojenje im uglavnom nisu potrebni. dijete vecinom bez problema prihvaca dohranu od pocetka...
e sad, neko takvo dijete moze (ali i ne mora, sto samo pojacava sumnje) imati u prosjeku isti ritam spavanja, plakanja i biti jednako zahtjevno i jednako napredno u svom razvoju kao i neko drugo, bucmasto... ali (bar meni) usporedba u produkciji mlijeka majki i u samom fizickom izgledu izmedju takve djece ostavlja prostora za sumnju - da li je stvarno i jedno i drugo ok... mislim, znam da se valja osloniti na pravila o prirastu tezine, pokakanim/mokrim pelenama i opcem stanju djeteta, ali i tada ostaju ocite razlike i to velike...
sto vi mislite o ovome?
sad cu riskirati da izvalim totalno glupu spekulaciju, ali uzmite npr. situaciju da vase iskljucivo i na zahtjev dojeno dijete, koje granicno dobija na tezini, isto tako granicno napreduje i u motorickom razvoju... da li vam se namece, na primjer, pitanje, da li bi bilo isto tako i da je dijete u prvim mjesecima dobijalo onako puno na tezini kao neki njegov bucmasti iskljucivo dojeni vrsnjak?
jos cu sam reci da svoje trece dijete dojim evo vec 14-ti mjesec i to nakon katastrofalnog pocetka kakvog nisam ocekivala nakon sto su mi prvo dvoje djece od rodjenja odlicno napredovali samo na cici...
da cujem vas...

Odgovori s citatom
) a sad da jos neke stvari pojasnim:
), dugo koristila jastučiće, a dijete mi po težini spada u mrvice.
: