Pokazuje rezultate 1 do 49 od 49

Tema: MCUG pretraga

Ena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno MCUG pretraga

Idem u srijedu sa mlađom kćerkom na pretragu refluksa bubrežnih kanalića u Klaićevu.
    Znam da će joj stavit kateter , pustiti kontrast i rengenom snimiti da li prolazi kroz bubrežne kanaliće.
    Zanima me što me čeka tamo? Na što se moram pripremiti?
    Koliko je neugodna ta pretraga, stavljanje tog katetera?
    Koliko dugo traje?

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ako možeš detaljnije,zbog čega su ti to savjetovali?ako je nešto benigno,rađe bi probala izbjeći.ako baš moram,rađe bi otišla u polikliniku helena nego u klaićevu.neugodna pretraga.pogotovo za djecu koja su već starija i kuže.definitivno bi tražila više dr. mišljenja prije nego bi se odlučila dijete poslati na to.

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

i ja bih išla u helenu. vrlo neugodna pretraga. meni kao maloj radili više puta, sjećam se kao neopisive boli. možda se u novije vrijeme nešto moderniziralo. al u svakom slučaju bih rađe platila, pa da budu nježniji.

ja se sjećam kao mala da ovi u klaićevoj nisu imali živaca za djecu (mene) koja plaču...

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mi smo bili u klaićevoj i moram priznati da nije bilo tako strašno koliko su me isplašili.
    doktorica je bila super, jako nježna i sve je radila polako. nakon dvije slike je rekla da je sve ok i da neće dalje slikati.

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

u heleni su jako dobre sestre i dr. i anesteziraju prije uvođenja katetera a u klaićevoj ne.ako se već mora traumatizirati dijete da to bude minimum minimuma.pogledaj si indikacije za tu pretragu na linku.

Ena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Dr. Cvitković iz poliklinike Helena me je uputila na tu pretragu. Naime Dora je ovu jesen imala e.colli 10 na petu uz jako visoku teperaturu, zatim nakon ture antibiotika na kotrolnoli urinokulture nađena je druga bakterija proteus mirabilis isto 10 na petu (e.colli je nestala).
    Dr. smatra da kada je imala e.colli i visoku temp. te povišeni leukociti, da je tad imala i upalu bubrega. Zbog pojave nove bakterije sumnja na refluks. Napravila je uzv bubrega koji je uredan ali nas šalje na MCUG kako bi uklonila ikakvu sumju da postoji refluks.

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj lasica prvotno napisa
    http://www.poliklinika-helena.hr/hrv/aktualne_teme/vezikoureteralni_reflux.asp
    lasica, hvala ti na linku, otvorila si mi novi svijet! nisam imala pojma da reflux može kasnije biti faktor komplikacija u trudnoći i pobačaja!
    zašto mi to nitko nije rekao!?!
    a ja imala vanmateričnu u trbušnoj šupljini i dvije problematične trudnoče!
    uh

Ena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Tashunica, koliko dugo traje pretraga?
    Hoću li moći sama sa djetetom?

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ne mogu se sjetiti točno koliko, možda 10-ak minuta, nemoj me loviti za riječ.
    ja sam bila sama s malim.

Ena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ne znam zašto nas šalje u baš Klaićevu.
    Nije mi čak niti spomenula da i oni to mogu, a ne vidim razlog zašti bi mi prešutila.
    Možda ipak postoji neka razlika u pretragama? :?

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

hm,baš neobično.nama je to cvitkovićka nudila da napravimo ali nije mi spominjala klaićevu?mislim da je oko 10 minuta (sestrino iskustvo),ako nemaš jako živu i žilavu bebu mogla bi sama,u biti imaju i oni sestre valjda tamo...joj,ajde da bude sve ok i da prođe što bezbolnije...
    da,ipak nakon dve infekcije...hmm...ali ako je UZV uredan,zar se ne može staviti na profilaksu i pratiti stanje?ionako ako se i utvrdi lakši refluks ćeš završiti samo na profilaksi, a bezveze ćeš dijete maltretirati ovako,a teži refluks,onaj kaj se operira bi se valjda vidio na UZV?? :?

mi smo imali isto dve zaredom (e colli) ali nakon početka uzimanja brusnice,izbacivanja pjena za kupanje (i kupanja općenito-samo tuš),izbacivanja krema za guzu itd.itd. nikad se više nije ništa javilo.kuckuc.inače sin mi ima jedan nerazvijeni bubreg,odnosno manji.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ena obavezno uzmi cranactin, mi smo se riješili beštije tim kapima.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

U Heleni ne rade MCUG nego ultrazvucnu cistografiju, koja nas ceka u svibnju.
    I jednom i drugom se otkriva refluks i jednako su invazivne, jedino sto MCUG zraci a uzv cistografija ne, jer se radi ultrazvucno, kak i ime veli.
    Nisam znala da u Heleni anesteziraju prilikom pretrage? Kako se radi anestezija? I sama sam uplasena po pitanju toga. M je prvo radila MCUG s 2 mj na Salati, ali nisam bila s njom za vrijeme pretrage. Nije djelovala traumatizirano. Mislim da je bol jaca ako dijete radi otpor, a bebe nisu svjesne, pa nema otpora, niti boli. Cim su veci, opiru se, pa je nezgodno.
    Meni su jednom stavljali kateter "na zivo" i nije boljelo, ali je jako jako neugodan osjecaj.
    Ena, mozda da posaljes mail dr. c. i pitas zasto te uputila na MCUG? A Klaicevu je preporucila jer je i sama dr. C. vezana za njih, od tamo je i otisla u privatnike.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ne anesteziraju dijete nego kateter kojim ulaze. I moja Mia je imala E.Coli prije 7 mjeseci i od tada nikad više. Naravno na profilaksi je jer ima lagano proširenje bubrežnih kanalića. I nama je dr. Cvitković rekla da trebamo na mikcijsku ali sam odbila. I sama se složila sa mnom kad sam joj rekla da time ne bi dobila ništa. Što mi znači potvrda refluxa kad se liječi kao da ga ima radi tog proširenja. Ja na tvom mjestu ne bih mučila dijete. UZV već pokazuje solidno stanje. Puno tekućine (moja Mia popije preko 1l), Cranactin i VIP probiotik. Do treće godine se povlači 90% slabijih refluksa. Ja čekam, radim UK svaki mjesec i to je to.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Koliko ja znam, ako se u medjuvremenu nešto nije promjenilo, jedino se u klaicevoj moze ambulatno napraviti MCUG a u Vinogradskoj i na Šalati treba dijete biti u bolnici ili u dnevnoj bolnici. Tak nešto...Ja bi na tvom mjestu ipak napravila pretragu, mozda ne treba biti uopce na profilaksi. Ja vjerujem dr Cvitković i njezinoj procjeni

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj zabrinuta prvotno napisa
    Ja bi na tvom mjestu ipak napravila pretragu, mozda ne treba biti uopce na profilaksi. Ja vjerujem dr Cvitković i njezinoj procjeni

X

Profilaksa nije bezazlena stvar i ako ju ne treba uzimati, bolje je da je dijete ne uzima.

Cvrčak avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Lucija Ellen prvotno napisa
    U Heleni ne rade MCUG nego ultrazvucnu cistografiju, koja nas ceka u svibnju.

Ena, mozda da posaljes mail dr. c. i pitas zasto te uputila na MCUG? A Klaicevu je preporucila jer je i sama dr. C. vezana za njih, od tamo je i otisla u privatnike.
    Ovo boldano je bitna razlika. MCUG je rengen dok je UZV cistografija ultrazvuk. Medutim MCUG je jos uvijek zlatni standard te premoa tome treba prvo njega napraviti dok se kasnije moze ultrazvucno kontrolirati.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Je, valjda je zato dr. C. na prvu pretragu poslala na MCUG. Mojoj kceri je MCUG napravljen "po spranci", tad sam bila ful neiskusna, ali ne bih MCUG ponavljala nikad vise, bas zbog zracenja, posebno jer je curica (ozraci joj sve jajne stanice).

Ena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Hvala svima na odgovorima.

Od pregleda dr. C trošimo profilaksu, cranactin i probiotk.
    Dr. mi je objasnila da profilaksom i cranactinom održavamo mokraću sterilnom dok se ne otkrije da li ima refluks ili ne, kako ne bi moguće bakterije otišle u bubrežni kanalić.

zabrinuta (napisa):
    Ja bi na tvom mjestu ipak napravila pretragu, mozda ne treba biti uopce na profilaksi. Ja vjerujem dr Cvitković i njezinoj procjeni

X

Profilaksa nije bezazlena stvar i ako ju ne treba uzimati, bolje je da je dijete ne uzima.
    Tako i ja mislim.

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ja joj više baš i ne vjerujem.nas je slala na operaciju pimpača u klaićevu zbog višestruko ponavljanog nalaza e colli i malo premalo nategnute kožice po njenom mišljenju,kao hitno operirati.i došli mi kod sabola po drugo mišljenje,čovjek veli pa to je tu smegma zapela,očistio nam to i to totalno bezbolno,onak sa vatom i nečim, i nakon toga ni B od bakterije a to je oslobodilo i kožicu.ali velim,svako nek procjeni svoju situaciju.moj savjet je svima koji imaju uroloških problema da ne kupaju dijete nego samo tuširaju,da im često mijenjaju pelenu,da ih poslije pišanja i kakanja operu sa vodom ako su doma,da daju brusnicu i probiotik (ako dr. kaže i od određene dobi naravno),poboljšaju prehranu i izbace slatkiše i bijelo brašno,bijeli šećer,konzervanse,nareske sl.,te sa ne koriste agresivne sapune i da ne stavljaju kreme na guzu osim ako se ne zacrveni.nama je to sve u kombinaciji jako puno pomoglo kuckuc od tada ništa.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

ja joj više baš i ne vjerujem.nas je slala na operaciju pimpača u klaićevu zbog višestruko ponavljanog nalaza e colli i malo premalo nategnute kožice po njenom mišljenju,kao hitno operirati.i došli mi kod sabola po drugo mišljenje,čovjek veli pa to je tu smegma zapela,očistio nam to i to totalno bezbolno,onak sa vatom i nečim, i nakon toga ni B od bakterije a to je oslobodilo i kožicu.ali velim,svako nek procjeni svoju situaciju.moj savjet je svima koji imaju uroloških problema da ne kupaju dijete nego samo tuširaju,da im često mijenjaju pelenu,da ih poslije pišanja i kakanja operu sa vodom ako su doma,da daju brusnicu i probiotik (ako dr. kaže i od određene dobi naravno),poboljšaju prehranu i izbace slatkiše i bijelo brašno,bijeli šećer,konzervanse,nareske sl.,te sa ne koriste agresivne sapune i da ne stavljaju kreme na guzu osim ako se ne zacrveni.nama je to sve u kombinaciji jako puno pomoglo kuckuc od tada ništa.
    Pa očito je da je problem bio samo u kožici, u klaićevoj bi vam napravili isto- to nije baš prava operacija nego athezioliza što smo i mi radili
    Ove mjere što spominješ su super ali ne uvijek dovoljne. Ok su ako neko ima problema s E coli zbog kožice na piši kao kod vas ali mogu postojati i drugi problemi, npr refluks i slično kad treba i profilaksa

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ona nas nije slala na atheziolizu (to nas je prvi puta,kada smo došli sa upaljenim vrhom piše,ali nismo išli jer sam čitala da je učestalost priraslica još veća nakon ath.nego nakon manualnog,postepenog razvlačenja kožice),nego na obrezivanje plus još nekakvu korekciju nečega.a nije ni spominjala da bi bakterija bila od kožice,smegme itd,to nam je sabol reko.moja poanta je da i najbolji stručnjaci znaju biti površni ili nepažljivi ili neprecizni tako da ja-kada je o drastičnim mjerama riječ-a rengeni i operacije nad bebom su za mene takva situacija-volim čuti još koje mišljenje.koje se u našem slučaju eto,pokazalo točnijim od mišljenja dr.c.malo ona ipak ide odmah na agresiju.svejedno ona je moj prvi izbor za takvu vrstu problema,no to ne znači da joj bezuvjetno vjerujem.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa naravno da ne vjerujes bezuvjetno. I naravno da svaki lijecnik grijesi, najteze je kad se greske prelome na nama ili nasoj djeci. Ipak, dok je god vise zadovoljnih od nezadovoljnih, dobro je. Doktoricom C. su manje vise roditelji zadovoljni iako sam i sama cula poneko negativno iskustvo. Uvazila, no moje je za sad dobro i za sad opravdava moje povjerenje. No, da pitam i propitujem, cinjenica je.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

ona nas nije slala na atheziolizu (to nas je prvi puta,kada smo došli sa upaljenim vrhom piše,ali nismo išli jer sam čitala da je učestalost priraslica još veća nakon ath.nego nakon manualnog,postepenog razvlačenja kožice),nego na obrezivanje plus još nekakvu korekciju nečega.a nije ni spominjala da bi bakterija bila od kožice,smegme itd,to nam je sabol reko.moja poanta je da i najbolji stručnjaci znaju biti površni ili nepažljivi ili neprecizni tako da ja-kada je o drastičnim mjerama riječ-a rengeni i operacije nad bebom su za mene takva situacija-volim čuti još koje mišljenje.koje se u našem slučaju eto,pokazalo točnijim od mišljenja dr.c.malo ona ipak ide odmah na agresiju.svejedno ona je moj prvi izbor za takvu vrstu problema,no to ne znači da joj bezuvjetno vjerujem.
    Pa to i laici znaju da bakterija može biti od smegme i kožice a kamoli ne dr C! Nama je to prvo rekla i bila je u pravu. Ima svakakvih pacijenata, neki ne slusaju nego rade po svome a onda optuzuju lijecnike. Znam par takvih iz moje okoline...A sto se tice agresije očito je da niste bili u našim bolnicama gdje kao po špranci svima rade isto- MCUG, scintigrafija itd Nas su u heleni spasili od svih tih nepotrenih agresivnih pretraga i ja sam im beskrajno zahvalna

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Slažem se sa zabrinutom, I nama su odmah u heleni rekli za kožicu i bakterije.
    Čak već i sestre kod uzimanja urina. Mi smo prezadovoljni i ne slažem se da je tamo pristup agresivan. Upravo obrnuto!
    Problem je što bi svi htjeli da im kazu da njihovom djetetu nije nista i da nista ne treba raditi,
    a to nije uvijek tako... Mi vjerujemo dr C i za sada je sve super

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

A sto se tice agresije očito je da niste bili u našim bolnicama gdje kao po špranci svima rade isto- MCUG, scintigrafija itd Nas su u heleni spasili od svih tih nepotrenih agresivnih pretraga i ja sam im beskrajno zahvalna
    ja bih se samo osvrnula na ovo.
    kao što sam već napisala mi smo imali dobro iskustvo u klaićevoj. doktorica ok, pretraga prekinuta prije kraja, scintigrafiju nitko nije ni spominjao.

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

zabrinuta citiraću tvoje vlastite riječi sa druge teme:

"Doktori cesto pretjeruju, potrazite drugo misljenje prije novih invazivnih pretraga"

dr.c. može itekako biti nepogrešiva kao i svi drugi.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Mom malenom su radili MCUG u Klaićevoj u starosti od 5 mjeseci.
    Bila sam cijelo vrijeme pretrage sa njim unutra i moram reći da prilikom uvođenja katetera nije niti jedan put zaplakao.
    Svezajedno je trajalo 10-15 minuta i to smo najveći dio vremena proveli čekajući da počne mokriti.

Ena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Bile smo jučer na pretragama. Dora nema refluks!!! :D :D

Makar su doktorica i tehničari bili jako pažljivi i brižni prema Dori, bilo je dosta mučno .

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

drago mi je da je nalaz ok :D
    dorici

tvojvo12

Početno

Pozdrav,

mi smo bili prošli tjedan u klaićevoj na mikciji,dijete ima dvije godine,plakala je ali doktori su bili dobri što je mewni olakšalo a tako i djetetu. To jo je druga u životu,al puno znači kako doktori pristupe roditelju i djetetu.

little duck avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Samo da napomenem da u Heleni upisuju godinu dana unaprijed za mikcijsku s UZVom....
    Informacija koju daju je da je takva guzva, ali je dr. koja to radi na porodiljnom, pa se vjerojatno zbog tog toliko ceka...

Lidali avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Zanima me kak je debeli (tanak) taj kateter i izvade li ga odmah po ubrizgavanju kontrasta ili na kraju pretrage?

Ena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Kateter je tanak otprolike promjer do 1mm, ne vade ga odmah nakon ubrizgavanja kontrasta, pričekaju da se malo popiški.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj little duck prvotno napisa
    Samo da napomenem da u Heleni upisuju godinu dana unaprijed za mikcijsku s UZVom....
    Informacija koju daju je da je takva guzva, ali je dr. koja to radi na porodiljnom, pa se vjerojatno zbog tog toliko ceka...
    UZV cist. radi netko drugi, ne dr. C. Uvijek se dugo cekalo, ali u principu ak je hitno, cim netko odkaze, zovu. Dr. C je nedavno rodila ali normalno radi.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

otkaže, naravno.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno DRNC

Pozdrav svima! Ja sam nova po ovom pitanju. Naša mala Marijica ima 9 mjeseci. U studenom je od brata pokupila kozice, imunitet joj je strašno oslabio, krvna slika bila jako loša, tresla se u temperaturi i do 40,3, otišli smo na hitnu, kad ono, upala mokračnih puteva. Naravno E. coli. 10 dana je bila na terapiji, a po otpuštanju iz bolnice su preporučili DRNC u bolnici u Osijeku. Bože pomozi, što je to DRNC? K'o da sam studirala medicinu. Lijepo su nam objasnili da je vezano uz refluks, naravno mi smo rekli dobro, obavit ćemo...što se mora, mora se. Međutim, po izlasku iz bolnice počela sam se raspitivati i sada mi nije jasno zašto nas upućuju na to u Osijek nakon jedne upale. Možda je to standard u vukovarskoj bolnici. Naručeni smo 17. 02. i ne znamo što napraviti. Najvjerojatnije ćemo otići, ali zahtijevat ćemo prvo razgovor s doktoricom, pokazati joj nalaze, naime, u bolnici su radili obićni UZV pregled bubrega i mokračnih puteva i sve je bilo OK. Jedna mama mi je rekla da su njenom sinu primijetili refluks još dok da je ona nosila u trbuhu i 9. dan života napravili lasersku operaciju. Pa ne bi li se nešto vidjelo na UZV da nije u redu. Molim, ako netko ima iskustva s ovim u Osječkoj bolnici neka mi se javi. Jako bi mi pomogla bilo koja informacija. Hvala.

mirje avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mi smo radili DRNC ali u Splitu.

Imaš ovdje nešto o tome:

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...highlight=mcug

A u globalu to bi izgledalo ovako:

1) MCUG- mikcijska cistouretrografija
    - najstarija metoda za dijagnozu refluksa
    - vrijeme izvođenja- nakon sterilizacije urina
    - kateter se postavlja u mokraćni mjerhur, puni se kontrastom i snima u vrijeme punjenja i mokrenja
    - zračenje gonada !!
    - prednosti- stupnjevanje, izgled mjehura i uretre
    - jedan negativan nalaz ne isključuje VUR
    - indikacije:
    a) uroinfekcija do 3g (1g? 5g?); dječaci svake dobi; svaka febrilna uroinfekcija
    b) prenatalno dijagnosticirana hidronefroza (25% VUR III st ima uredan postnatalni UZV)
    c) neurogeni mjehur, multicistični bubreg, imperforirani anus, unilateralna ageneza bubrega, stenoza ureteropelvičnog vrata itd.

2) RADIOIZOTOPNA CISTOGRAFIJA (DIREKTNA RADIONUKLIDNA; DRNC)
    Ova je pretraga dijagnostički postupak gdje se pomoću katetera aplicira radiofarmak u mokraćni mjehur te se dokazuje postojanje refluksa (obrnutog tijeka mokraće) iz mokraćnog mjehura u bubreg. Nakon injiciranja tehnecij-99m-pertehnetata kroz kateter uveden u mokraćni mjehur, on se dalje puni stalnim dotokom fiziološke otopine, a gama-kamerom se vrši snimanje i prati moguće vraćanje radiofarmaka iz mjehura u bubreg u tijeku punjenja mjehura i tijekom mokrenja. Snimanje se prekida nakon što se zamijeti obostrani refluks ili nastavlja do kapaciteta mokraćnog mjehura (100-200 mL) ako jest ili nije zapažen jednostrani refluks. Nakon toga se ispitanik posjedne ispred gama-kamere te se snimanje vrši tijekom mokrenja.
    Ova pretraga se može primjenjivati:
    - kod djece starije od godinu dana, nakon prve infekcije mokraćnog sustava
    - za praćenje djece s već dokazanim refluksom
    - praćenje nakon kirurškog zahvata zbog refluksa
    - u djece s čestim infekcijama mokraćnog sustava kod kojih su slične pretrage uredne (mikcijska cistoureterografija)
    - umjesto mikcijske cistoureterografije u dojenčadi u kojih nije sigurno dokazana infekcija mokraćnog sustava
    Prednost ove metode nad mikcijskom ureterografijom je veća osjetljivost i do 100 puta manja radijacija. Uvjet za njeno izvođenje je odsutnost infekcije.

3) ULTRAZVUČNA CISTOGRAFIJA
    najnovija metoda, koja u mnogim ustanovama u potpunosti zamjenjuje MCUG
    velika prednost- nema zračenja!
    mane- nemogućnost preciznog stupnjevanja, cijena kontrasta
    razvoj UZV tehnologije- metoda budućnosti
    odlična za praćenje djece sa refluksom, kod djevojčica i nakon prve uroinfekcije, screening obitelji, postoperativno praćenje

little duck avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Ena, mozes li mi poblize opisati tijek pretrage, kako je sve islo u Klaicevoj? Mi isto idemo tamo za koji dan, ti mi imas najfriskija iskustva. Kako je beba to podnijela, cini ti se da ju je bolilo ili je bio u pitanju samo strah od prisile, svih doktora? Koliko je trajalo? Pisi sve cega se sjetis!

Ena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj little duck prvotno napisa
    Ena, mozes li mi poblize opisati tijek pretrage, kako je sve islo u Klaicevoj? Mi isto idemo tamo za koji dan, ti mi imas najfriskija iskustva. Kako je beba to podnijela, cini ti se da ju je bolilo ili je bio u pitanju samo strah od prisile, svih doktora? Koliko je trajalo? Pisi sve cega se sjetis!
    U komori se beba skine do bodića (i pelenu), doktorica zakopća donji dio bodića preko bebinog ramena kako se ne bi smoćio.
    Zatim ju položi na stol , dok mama drži bebi ručice da se ne miče, tehničar i doktorica postavljaju kateter, to bude jako brzo. Možeš uzeti nakakvu igračkicu da ju zabavljaš dok to rade.
    Mami stave zaštitnu kutu, dok mama drži bebine nogice raširene, oni joj stave jastučiće na ručice kako se ne bi micala.
    Zatim kreće puštanje kontrasta i snimanje, za to vrijeme i oni iz sobice animiraju bebu zvukovima.
    Sve to bude brzo gotovo, najteže je čekati da se beba popiški. Prvo se popiški dva tri puta kratko, a zatim bi trebala se potpuno ispiškiti velikom mlazu.
    Taj dio je isto važan za snimanje. Dobro je imati neku bočicu s vodom za bebu. Mi smo tu zapeli. Dora se nije mogla do kraja ispiškiti, suzdržavala se, da li od šoka ili ju je bolilo, vjerujem jedno i drugo (sjetim se svog prvog mokrenja kad su mi skinuli kateter nakon carskog).
    Tad je doktorica tražila da se odmah razviju prve slike da vidi da li je snimila sve što treba i bez tog mokrenja. Bila je zadovoljna sa slikama i tu smo stali. Odmah mi je rekla rezultat. Sve zajedno je trajalo nekih 10-15 min. Cijelo vrijeme doktorica i tehničari su bili jako pažljivi prema meni i Dori.

little duck avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Ena, puno ti hvala na informacijama, sada imam malo jasniju sliku kako to sve prolazi. Nisam bila sigurna hoce li me pustiti da budem s njom tijekom pretrage. Drzite nam fige, mi idemo na obradu u ponedjeljak, moramo obaviti i kateterizaciju i UZV abdomena prije toga...

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Podižem temu i molim ako netko ima friških informacija. Mi naime u četvrtak idemo s Katjom na mikciju u Klaićevoj. Iz gornjih odgovora sam vidjela da pregled traje cca 15 do 20 minuta.
    Međutim mene muči to kaj su mi rekli da moramo donjet uputnicu za Dnevnu bolnicu na kojoj se traži mikcija. Jel bio netko nedavno na mikciji u Klaićevoj i kolko sad to traje.
    Molim vas dosta mi je hitno.

Lidali avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mi smo bili prije nepunih mjesec dana u Klaićevoj. Trebali smo uputnicu za MCUG za ambulantno liječenje. Bili smo zajedno i mm i ja s njim unutra. Psihološka drama kako god okreneš jer naš T vrišti iz petnih žila čim vidi dr.
    Cijeli postupak vrlo korektno i brzo napravljen, dr i tehničari više nego OK i susretljivi.
    Kateter prije stavljanja umoče u paracetamol radi lokalne analgezije.
    Najduže nam je trajalo da T nagovorimo da počne piškiti, tak da su kateter izvadili prije nego smo ga uspjeli uvjeriti (rekao je da ne može, da će doma, pa da mu treba tuta, pa neka čašica i na kraju su pridigli cijeli stol, polili ga po donjem dijelu trbuha toplom vodom i dali mu posudu u koju je piškio).
    Bilo me strah da ćemo nakon pretrage imati problema sa piškanjem i odlaskom na tutu, ali srećom sam se prevarila. Kasnije je rekao da ga niš ne boli niti ne peče.
    Sve skupa sa svlačenjem i oblačenjem, uključujući nagovaranje za mokrenje i čekanje da razviju slike, trajalo je 20-25 minuta.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Lidali puno hvala na brzom odgovoru ma mene je mučilo to zakaj treba uputnica za dnevnu ak je sve gotovo za par minuta, a i da znam kolko stvari trrebam
    nosit sa sobom.

I još samo jedno pitanje kaj su nalazi gotovi odmah ili za par dana?

Lidali avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nalaz gotov sutradan.
    Ponesite rezervne gaćice i potkošulju.
    T nije dao skinut gornji dio, nismo imali rezervnu potkošulju nit gornju majicu i jako su pazili da se ne smoči (ne zapiški).

Sretno!

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Lidali puno hvala

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Roko_mama imaš pp.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor