Živim u kući od 120 kvadrata (stambeni prostor). Dva velika, dva mala ukućana

struja 280 kn , plin 80 kn, telefon je 160 kn, komunalne naknade 100-150 kn, i kad se podijeli voda, kanalizacija i smeće koje stiže svaka tri mjeseca to je sve skupa 800 -900 kuna maksimum,

Svaka tri mjeseca stiže i za dimnjačara

tu ne računam otplatu mreže kanalizacije svaki mjesec još 100 kuna, vrtić za djecu 700 kuna, stambeni kredit 1200-1300 kuna, gorivo, i ostalo

netko je pitao za forumašicu iz podravine kako ima tako male režije.

Ja odgovaram za sebe. Mi imamo manje režije jer nigdje nije prikazan trošak grijanja - drva. Ja sam platila krajem proljeća 2000 kn 12 metara drva, koja su me ovaj put izašla jeftinije nego inače. Zašto - nije bitno, ali ovaj put neću tako proći i već sad moram mozgati gdje moram stegnuti da iskeširam odjednom 2500-3000 kn za iduću zimu . U vezi grijanja i loženja, tu "pičim" maksimalno. Nasmrzavam se dovoljno na poslu kad šteka kotlovnica, zato je doma stalno 25-26 stupnjeva. Nema govora o štednji, i bio je pokušaj od strane muža, početkom sezone grijanja, ali je glatko otpiljen.

Dok smo živjeli sa muževim starcima u kući, grijanje nas je ubijalo u pojam. Kad su bile ovakve temperature (kao prošli tjedan napr.), znalo je biti i 800-1000 kuna mjesečno. Radilo se o plinu. Nisam se mogla načuditi koliko su manje rate za grijanje imali ljudi koji žive u zgradama spram nas u obiteljskim kućama

onda mobiteli. Meni je mobitel nužno zlo. Stalno imam love na njemu, i za čas mi izađe bon i opet moram nadoplaćivati 50 kn, jer to vrijeme proleti a ja ne trošim. I kod supruga je slično

mada imamo duplo manje plaće od hrvatskog prosjeka , zajedno oko 5000 kn, mislim da dobro živimo. Ma ne da mislim, nego tvrdim. Režije mi nisu neka stavka spram vrtića i stambenog kredita. Da li bih mogla još uštedjeti ? Možda, ali neću. To bi već prelazilo svaku granicu, i pretvorilo se u najgore tvrdičenje.

Mislim da pojam "režija" nije svakome od nas isti, tj. ne sadrži iste stavke. Ovisi o našim osobnim navikama, cijenama kom. usluga od grada do grada, i uopće postojanju pojedine "režije"; kao kabelske napr. ili digi tv-a . Ja napr. uopće nemam ni max-tv, ni digi, ni kabelsku jer nisam neki televizičar, a npr. moji prvi susjedi bez digija ne mogu živjeti

Nije isto usporediti troškove stanovanja nekoga u Rijeci ili Zagrebu, i u Žumberku. Ovaj potonji sve i da hoće, teško da može skupiti uplatnica za 1500 kn mjesečnih režija.

Cure, sad vas čitam pa vidim da imate različite stavke za net i telefon. Možete li se prebaciti na Optimu ? Tu biste mogli uštedjeti. Ja imam od prosinca flat paket i račun mi je točno 168,64 kn (sve skupa telefon i ADSL neograničeno internet)